viper, motor yağları ısıyı sudan daha iyi iletir diye bariz olarak hatırlıyorum, ancak tam teknik veriler için kitaplarıma bakacağım.
İletkenlik konusunda haklısın, benim söylemek istediğim suyun ısısının yağdan daha hızlı düşeceğidir. Yani yağ çok ısı çekiyor ama çektiği ısıyı bırakması zaman alıyor.
Bu tıpkı bakırın aluminyumdan daha iletken olması ama aluminyumun emdiği ısıdan daha kolay kurtulması gibi. Son çıkan kaliteli heatsinklerin büyük bölümü bakır tabanlı ve aluminyum yapraklı.
Bir mantık hatası var. Moleküler düzeyde yapısını değiştirmeyen katı maddelerde ısınma ve soğuma olayları birbirinin aynısıdır; yani "kolay" ısınan madde "kolay" soğur. Aliminyum ve bakır gözleminiz ise pratikte kısmen doğrudur. Biraz açarsak, bakır metal fazda her zaman ve her şartta aliminyumdan daha iyi ısı alışverişi yapar, yani daha "hızlı" ısınır ve soğur. Ancak pratikteki gözleminizin doğru kısmı ise, özgül ağırlığı bir metale göre oldukça düşük olan aliminyumun, aynı ağırlığa sahip bakıra göre daha büyük yüzeye sahip olmasından kaynaklanır. Bakır ısıyı aliminyumdan daha iyi ilettiğinden sıcak bir cisme dokunduğunda daha "hızlı" ısındığını farkedersiniz, ancak "hava ile" soğumaya bıraktığınızda eşit ağırlıktaki aliminyumun yüzeyi bakırdan oldukça daha büyük olduğundan daha "hızlı" soğuduğunu gözlemlersiniz (veya aynı yüzeye sahip aynı büyüklükteki aliminyumun daha hızlı soğuduğunu, çünkü yüzey/ağırlık değişkeni daha büyüktür). Şu da var ki, soğuk bir katı cisim ile temas ettirilerek gerçekleştirilen soğutma işleminde ise yine bakır daha "hızlı" soğuyacaktır. Yeni çıkan heatsinklerin içinde sütün misali bakır bulunması veya bakır tabanlı olmaları bu prensibe dayanır, ve hava soğutma uygulanacağı için ve ekonomi/ağırlık dengesi göz önüne alındığından geliştirilmiş bir husustur. Sıcak cisim temas - hava soğutmada aliminyumun yavaş ısınıp, hızlı soğuma olayı bu yüzden <i>kısmen</i> doğrudur.
Motor yağı - su örneğinde ise durum biraz farklı, işin içine radyatör ve water blockta heat exchanger (türkçesini bilmiyorum valla) prensipleri girmekte, kitaplarıma bakmadan ne desem bilimsellikten uzak olacak.
Konunun bilgisayar bacağına geri dönersek, en iyi soğutma bir bong ile sağlanacaktır. Hiçbir enerji girişi gerektirmeden mantıklı ve tecrübe edilmiş bir bong dizaynı ile oda sıcaklığının altına dahi inilebilir. Dezavantajı ise, bongun bulunduğu odanın nem oranının ciddi olarak artması, kullanılan suyun buharlaştıkça tamamlanması ve güçlü bir pompa kullanılması gerekliliğidir.
yaa ben hıc sogutma alanında bılgı sahıbı degılım nedır bu BONG?
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by viper</i> <br />En mantıklısı büyük hazne ve saf su gibi görünüyor. Belki aluminyum bir hazneye pasif soğutma uygulanmış peltier takılabilir. Fantastik uygulamlar sonsuz tabii: Radyatörü buzdolabına koymak, balkona birkaçyüz litrelik su tankı koymak... <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> Bu önerin bana çok mantıklı geldi. Alüminyum bir kabın içerisindeki suyu pasif soğutulmuş peltier ile soğutmak çok akıllıca bence. Ancak şu varki kadıköyde sorduğum peltierin fiyatı 15$ olunca bu fikri şimdilik erteliyorum. Sanırım balkona bir varil (yada fıçı, bidon vs. nederseniz artık) koyacam.
Aklıma gelen başka bir fikir ise bakır uzun bir boruyu helezon şeklinde bükerek basit bir radyatör ilave etmek. Ama bu ekstra yer kaplayacağından şimdilik olumlu bakmıyorum. Karaköyde ucuza peltier bulabileceğim yer bilen varsa söylesin. Birde police şu bong olayını biraz açarsan rahat ederiz gibime geliyor. Bu arada düzeyli tartışmalar için hepinize teşekkür ediyorum.
özellikle 30 watt olduğunu göz önünde bulundurursak, gerçekten o peltier çok pahalı.
İdris kardeşim, çalışmalarını takdirle takip ediyorum;
sana şöyle bir bilgi verebilirim,
12 yıl kadar önce bir arkadaşım güneş kollektörleri için aynı problemle karşılaşmıştı, çözüm olarak cıva(hg) kullandı ve bu düşüncesinin patentini alarak yüklü bir fiyata sattı, iyi bir araştırmayla cıva nın kullanımı hakkında yol alabilirsin tahminimce.
başarılar...
civa'yı suyla soğutma da nasıl kullanabiliriz ki? bize artısı ne olur ki? hem pahalı bir şey değil mi civa?
kilosu 400-500milyon
ee yani imkansız gibi bir şey sadece borularda 1 kilo olur herhalde.. olmaz o iş..
Bruce Willis'in Mercury Rising diye bir filmi vardı, az aksiyon orta karar duygusal bir film; o geldi aklıma. Bizim pompalarla mercury anca 15 cm rising.
Civa işi pek mantıklı gelmedi ama önerin için sağol. Değişik bir fikir. Daha ilginç fikirler bekliyorum arkadaşlar. Bu arada yakında 4 adet yeni bakır block geliyor. Bunların ikisi CPU ikisi VGA için. Güzel olacak. CPU için olanlar arkadaşlara gidecek. VGA için olanın biri benim sistewme girecek birtane boşta kalıyo düşüneceğiz. Sanırım oda yedekte duracak. Bizim oğuz kardeş adam gibi bir ekran kartı alırsa ona hediye edecez. Ulen ticaretemi başlasam ne.
çabuk ısınıp çabuk soğuyan sıvılar kullanırsan ve iyi bir pompa sistemi+güzel bir radyatörle ısıyı bir güzel iletir,radyatör ile püskürtülen ısı ile belki odayı bile ısıtabilirsin
şu dediğin sıvılar neler ve en ucuzu ne??
araba soğutma suyu(gliserinli su) radyatör yağı
Hocalar havalar soğuyunca aslında windows un kopma sorununun(herhangi bir testte)..sistem parçaları arasındaki anlaşımla ilgili olduğu gayet açık bir şekilde görülüyor....on board olmayan sistemler yüksek fsb lere daha rahat çıkıyor:acaba diyorum yüksek mhz değerlerini üstüne çekip sistemi rahatlatacak yani nötürleyecek karşı bir parça takılsa anakartın verebileceği maksimum fsb ye kadar çıkmak mümkün olabilirmi?
sıvı nitrojen kullan makinan fazla soğumadan bozulabilir birazda pahalı
biz ısıyı iletip dağıtmaktan bahsediyoruz.. şöyle kalıcı,stabil ve uzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuUuUuUuuuUUUUnn ömürlü bir soğutmadan..