Üstatlar selam. Bir konuda yardımınızı rica ediyorum. Elimde Çanta tipi 220 volt ile çalışan ve maximum 100Amperlik elektırot kaynak makinası var. Bu makinayı PUNTO KAYNAK MAKİNASI gibi kullanmak istiyorum. Böylebir dönüşüm yapıla bilirmi, böylebir dönüşüme makina uygunmudur, gerekli bakır aparatları kablolarına bağlasam çalışırmı. Bu konuda detaylı bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
yapılabilir bende aynı konuyu yıllar önce acmıştım ama elimdeki kaynak makinasına modifiye yapıp uğraşamadım malum iş güc elimizi kolumuzu bağladı. ben pratik olarak anlatayım. sekonder sargıların üzerinden epey kalın kesitli bakır telle 4-5 volt civarı alacak şekilde ama amperi 40-50 amper verecek şekilde sarman lazım. bunun uclarına kalın boru ile iki puntalama ucu yapacaksın ve iki sacı birleştirip sıktığında ayağının altında bir ayak içinde düzenek olacak sıkma işlemini yaparken bi anda akımı verip kesecek bir dayanıklı anahtar koyacaksın olay bundan ibaret aynı zamanda kaynak makinanı kullanmaya devam edeceksin tabi.
Üstat ilgin için teşekkür ederim. Makinanın Trafosundan yeni bir sekonder sargı almadan; normal elektırot kaynağı yaptığımız kabloların ucuna gerekli bakır uçlar (Bakır propları ) bağlasak; kabloları kısalta biliriz, bu şekilde punto kaynak yapa bilir miyiz. Bu kabloların çıktı volt - amper değerleri ne kadar ve DC mi AC mi dir çıktıları.
Diğer taraftan sizin söylediğiniz yöntemle yapar isek gerekli bağlantıları, daha detaylı anlatırmısınız. Mesela yeni saracağımız bakır kablo uzunluğu ve kalınlığı ne kadar olacak, makinanın Trafosuna kaç Tur (siter) sarmamız gerekiyor, söylediğiniz volt ve amper değerlerini almak için (4 -5 volt ve 40 -50 amper demişsiniz) ve burada bahsettiğiniz açıp kapama anahtarı nasıl bir anahtar olmalı.
şimdi pratikte görmüş ve uygulamış değilim ama direk kaynak yaptığınız uçlardan kullanmayı düşünürseniz sanırım olmaz çünkü 50 volt civarında bir voltaj var. punta kaynakta voltajın düşük amper değerinin yüksek olması lazım yani 5 yada en fazla 10 volt civarı olması lazım. buda 6mm lik bir bakır kablodan 15-20 tur sarsan o voltajı alırsın tabi hesabını tam yapmak lazım. amper olayda saracağın kablonun kesidi ile ilgili o yüzden kalın olması yani en az 6 mmlik kablo olması lazım anahtarlama olayı ise iki metali sıkıştırdığında akım sıfır olacak iyice sıkıştırdığın anda bi anlık akımı uclara bir saniyeninde altında verip kesmen lazım belki 1.5 saniyede olabilir eritip yapıştırması için zamanı sen ayarlayacaksın o anahtarıda ya gercek punta makinasından sökmek lazım yada görüp aynısını yapmak lazım diye düşünüyorum.
Üstat ilgin için teşekkür ederim. Bu anlattıklarını bir değerlendirip yapılabiliyor mu bakayım.