Dostlar selamlar, Bugün THY Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı ilanını gördüm ve başvursam mı diye düşünüyorum ama aklıma bir soru takıldı. Sağlık kriterlerinde ''Geçmişte psikiyatrik hastalık tanısı ve tedavisi olan veya halen tedavisi devam etmekte olan tüm adayların (Geçmişte tedavi olanlar da dahil) işe girişi uygun değildir. '' gibi bir ibare gördüm. Bende geçmişte sosyal fobim olduğunu düşünüp hastaneye gitmiştim. Bu da e nabız da ''Psikiyatrik Muayene Tanısı'' olarak gözüküyor ama detaylara baktığımda hastalık olarak bir şey görünmüyor. Ha bu arada doktor cipralex yazmıştı 3 kutu bende 1 kutu falan kullanmıştım galiba. İlaç beyaz reçete olarak görünüyor. Kırmızı reçeteli ilaçlar engel diye yazıyor bazı sitelerde. Benim tahminime göre %90 beni kabul etmezler ama tam eminde olamadım. Eğer olmayacak gibiyse boşuna uğraşmayım. Bu arada bu ilanı görünce Abd'de uçuş okullarına vs de baktım biraz. Orada da mevzuat aynı mıdır ? bilen var mı ? Çok teşekkür ederim cevaplarınız için şimdiden. |
Psikiyatrik Muayene Tanısı Pilotluğa Engel Mi?
Bir psikiyatrik muayene tanısı almışsanız, pilotluk kariyeriniz etkilenebilir. Pilotluk lisansı başvurusu sırasında psikiyatrik geçmişiniz hakkında bilgi vermeniz gerekecektir.
Federal Havacılık İdaresi (FAA), pilot adaylarının belirli psikiyatrik koşullara sahip olmamalarını gerektirir. Bu koşullar şunları içerir:
- Psikoz
- Şizofreni
- Bipolar bozukluk
- Ciddi depresif bozukluk
- Uyuşturucu kullanımı bozukluğu
- Alkol kullanımı bozukluğu
Bununla birlikte, FAA, psikiyatrik muayene tanısı almış tüm pilot adaylarını otomatik olarak diskalifiye etmez. Her vaka, pilotun belirli koşullarını, tedavisini ve genel sağlığını dikkate alarak değerlendirilir.
Bazı psikiyatrik koşullar, uygun tedavi ve istikrarla pilotluk için uygun kabul edilebilir. Örneğin, anksiyete veya depresyon geçmişi olan pilot adayları, durumlarının kontrol altında olduğunu gösterdikten sonra pilot lisansı alabilirler.
Pilotluk lisansı almak için psikiyatrik muayene geçmişinize ilişkin tüm bilgileri FAA'ya dürüstçe açıklamanız çok önemlidir. Yanlış bilgi vermek pilotluk lisansınızı reddetmekle sonuçlanabilir.
Psikiyatrik bir muayene tanısı almışsanız ve pilot olmayı düşünüyorsanız, bir havacılık tıp uzmanına danışmanız önerilir. Uzman, durumunuzu, tedavi seçeneklerinizi ve pilotluk için uygun olup olmadığınızı tartışmanıza yardımcı olabilir.