Şimdi Ara

Proje DesignPattern yapısı ile tasarlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ASP.NET ve Oracle ile bir proje yapıyorum. Bu projeyi bir design pattern e uyfurabilir miyiz. Tam manasıyla OOP yapıda nasıl geliştirebilirim. Sınıf yapım nasıl olmalı(UML diyagramı). Yani kısacası profosyonel anlamda projeyi nasıl tasarlamam gerekir. Deneyimli arkadaşlardan fikirlerini bekliyorum.

BTS,RL ve GR modulleri olacak. Buradaki isimler önemli değil A,B,C de diyebiliriz. Öncelikle her birini altında alt işlemler yapılıyor
    Örneğin BTS altında sistemkurulum,sistemsokum,sektorsokum,sektorilave,sektorguncelleme ,ilktrxnodegisim ,trxsayisidegisim.
    RL altında sistemkurulum,sistemsokum,kapasitedegisim,aliciyondegisim,vericiyondegisim ,frekansdegisim
    GR altında sistemkurulum,sistemsokum,sektorsokum,sektorilave,sektorguncelleme

Yalnız her bir işlem için bir class a gerek yok bana göre çünkü bütün propertiler sistem kurulum tablosunda mevcut. Yani sistemsokum için örneğin vno,siteid,kullanicikodu,sistemno fieldları var , Bu fieldlar zaten sistemkurulum tablosunda da var.

İsimler yabancı gelebilir ancak mantık basit. Her bir işlem altında (select,insert,update,delete) işlemleri yapılıyor. Her bir bölümün aslında bütün işlemleri aynı sadece SistemKurulumda tabloların ilk 58 hanesi aynı sonra farklılık gösteriyor. Diğer sistem söküm , sektor sokum tabloları hem BTS hem GR hem de RL için aynı field lara sahip. SistemKurulum ları birbirinden farklı.

Şimdi öyle bir yapı oluşturmam lazım ki kodu 3 kere yazmiyim.
    Senaryomuz da şöyle : Kullanıcı adı ve şifresini girecek. Bu kullanıcı tablosundan BTS mi , RL mi , GR mi olduğunu ve yetki seviyesini getirecek ona göre master page imde menüleri düzenleyecek , yani Örneğin BTS için yukarda saymış olduğum işlemleri menüye atacak . Daha sonra işte sistem sökmek için SistemSokum tablosuna bir kayıt girecek gibi.

Yapmaya çalıştığım class diyagramı :

• Projeyi kendin bildiğin için design pattern'ları kendin incelemen lazım neye ihtiyacın olabileceğini görmen için. Yani ona karar vermek için birisinin projeti tam olarak anlaması lazım. Fakat her projede bir design pattern kullanacaksın diye de bri şey yok. Sınıf diagramına baktığımda BTS ve GR isimli sınıfların birbirinin aynısı bu da veri tekrarı demek bence buraya bir bakman lazım. Örneğin Bir ata sınıf yaratıp bunları ondan kalıtman gerekiyormuş gibi geldi bana. Ayrıca BTS, RL ve GR sınıflarında 3 alan da aynı bu üçünün tepesine abstract bi sınıf koyup sonra onun altında RL'yi bu abstract sınıftan kalıtıp ve BTSANDGR diye bir sınıfı da bundan kalıtıp sonra BTS ve GR'yi bu yeni sınıftan kalıtabilirsin. Bir fikir sadece. Kolay gelsin.
  • Cevabınız için teşekkürler. Tabiki dediğiniz gibi projeyi tam olarak anlatmam gerek önce. Veri tekrarını öncemek adına :
    Öncelikle bir interface tanımlayıp bütün veritabanı işlemlerini burada tanımlamayı planlıyorum . Sonra da dediğiniz gibi Abstract bir sınıf BILDIRIMTIPLERI adında sonra da BTS,GR ve RL yi bu abstract sınıftan türetmeliyim.Böylece veri tekrarını önlemiş oluyorum ve interface sayesinde de bu veritabanı işlemlerini diğer katmanlardan soyutlarım.
    Data Access Object , Facade ve Observer patternlerini incelemem gerekiyormuş bu yapıya benzer çözümler getiriyor.Özellikle DAO veritabanı soyutlaması işimi çözüyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.