Şimdi Ara

Programlama dili nasıl bulundu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
4
Favori
8.542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tamam bilgisayar bulundu onu az cok mantıgını anladık :) Peki programlama dilleri nasıl yazıldı? O ortam nasıl bulundu? Yani şöyle ki daha açık konuşmak gerekirse bugün bi masaüstü program hazırlıcagınız zaman visual studio kullanıyosunuz. Demem o ki hic bi programlama dili yokken nasıl programlama dili yazılıyo? Nası çalıştırılıyo?

Bentham arkadaşın dediği gibi soru kısaca şöyle : Arkadaşın demek istediği daha ortada bir programlama dili yokken ilk programı yazmak için kullanılan program nasıl yazıldı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LordOfSummer -- 1 Aralık 2013; 3:53:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende merak ediyorum.
  • Bill Gates'e sor. Veya üvey evladı Türk. Antalya'da annesine atlamış Bill.

• zaten o zamanlar böyle renkli tasarım yoktu siyah bilgisayar ekranına kodları yazıyorsun oda sana kodları çalıştırıyor cmd gibi düşün. zaten kodların yazıldığı programlar sana kolaylık sağlıyor not defterinden de yazabilirsin kodları.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maskler54

Bende merak ediyorum.
    köken elektronıkle yanı 0 ve 1 ler ıle alakalı. Hatırladığım kadarı ıle.

ilk yazılan program sanırım dos işletm sistemi idi. Bıll gates o zamanlar ıbm calısanı ıdı dıye hatırlıyorum yapılan bılgısayarı ısletmek ıcın bır progam yazmaya caısıyorlardı. Tabı yanlıs hatırlıyorda olabılırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zirve011

zaten o zamanlar böyle renkli tasarım yoktu siyah bilgisayar ekranına kodları yazıyorsun oda sana kodları çalıştırıyor cmd gibi düşün. zaten kodların yazıldığı programlar sana kolaylık sağlıyor not defterinden de yazabilirsin kodları.

Olay orada zaten. O siyah ekran nasil bulundu ???

• quote:

Orijinalden alıntı: akyuz6161

quote:

zaten o zamanlar böyle renkli tasarım yoktu siyah bilgisayar ekranına kodları yazıyorsun oda sana kodları çalıştırıyor cmd gibi düşün. zaten kodların yazıldığı programlar sana kolaylık sağlıyor not defterinden de yazabilirsin kodları.

soruyu anlamadım zaten uykum geldi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

soruyu anlamadım zaten uykum geldi

Alıntıları Göster
    Arkadaşın demek istediği daha ortada bir programlama dili yokken ilk programı yazmak için kullanılan program nasıl yazıldı ?

• AYNEN ÖYLE OLAY BUDUR :))

• quote:

AYNEN ÖYLE OLAY BUDUR :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 355GTS -- 1 Aralık 2013; 4:12:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: App_Data

Tamam bilgisayar bulundu onu az cok mantıgını anladık :) Peki programlama dilleri nasıl yazıldı? O ortam nasıl bulundu? Yani şöyle ki daha açık konuşmak gerekirse bugün bi masaüstü program hazırlıcagınız zaman visual studio kullanıyosunuz. Demem o ki hic bi programlama dili yokken nasıl programlama dili yazılıyo? Nası çalıştırılıyo?

Bentham arkadaşın dediği gibi soru kısaca şöyle : Arkadaşın demek istediği daha ortada bir programlama dili yokken ilk programı yazmak için kullanılan program nasıl yazıldı ?

Ilk chip yapildiginda ilk basit dil daha dogrusu komut setleri cikmis oldu.chip ile islemciye 2 arti 2 yaptirmak icin islemciye verdigin komutlar dildir iste.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En basta programlama dili yoktu. Islemciye hukmetmek gerekiyordu. Bu sadece 1 ve 0 dan meydana geliyordu. Bill Gates dos sistemi yazdı. Nasil yazdi? Atiyorum 1001010 demek bilgisayari kapat demek oluyordu. Bunun gibi ustune eklene eklene programlama dili doğdu. Dos sistemini geliştirdi ve windows 98 de gorsel bir isletim sistemi karsimiza çıkardı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 26_bbz_26

quote:

Tamam bilgisayar bulundu onu az cok mantıgını anladık :) Peki programlama dilleri nasıl yazıldı? O ortam nasıl bulundu? Yani şöyle ki daha açık konuşmak gerekirse bugün bi masaüstü program hazırlıcagınız zaman visual studio kullanıyosunuz. Demem o ki hic bi programlama dili yokken nasıl programlama dili yazılıyo? Nası çalıştırılıyo?

Ilk chip yapildiginda ilk basit dil daha dogrusu komut setleri cikmis oldu.chip ile islemciye 2 arti 2 yaptirmak icin islemciye verdigin komutlar dildir iste.
    mantık kapıları vardır elektronikte bunlarla örneğin 4 ve 3 sayılarını devreye ikilik sistemde girersin. sonuç olarak ikilik sistemde toplamını verir, temel mantık tamamen mantık kapılarında yatıyor.

ilk başta bu mantık kapıları el ile programlanmaya başlandı. Bunu bir kontak anahtarları dizisi olarak düşün, bişeyleri açıp kapatarak, devre çıkışında aktif olacak çıkışı değiştirebiliyosun bu da bir programlamadır. Bütün mikroelektronik devrelerde de bu yatar, mikroişlemci üzerinde yazdığın kodlar aslında 1ler ve 0lar şeklindedir bunları el ile de girebilirsin, bu işi otomatikleştiren başka bir elektronik devre de yapabilirsin.

sonuç olarak bilgisayar denebilecek programlanabilir elektronik devre denebilecek ilk yapılar el ile programlandı. sonra programlanabilir mikroişlemciler çıktı, bunları programlayabilecek devreler çıktı, sonra bilgisayarlar çıktı, bilgisayar zaten kendi kendini programlayabilen bir yapıda komple bir sistem.

Programlama dillerinin yaptığı sadece sana yazım ortamı sağlamak yani sen belli kurallara göre bir program yazıyosun ve bu DİL'i o dilin derleyicisi anlayıp başka bir dile tercüme ediyor, sonra o programıı yürüten bir diğer program bunu makine diline tercüme ediyor ve makine üzerinde çalıştırıyor.

• Önce hesap makinesi vardi galiba, ona bakip geliştirmislerdir...

• quote:

Orijinalden alıntı: Shinning Star

mantık kapıları vardır elektronikte bunlarla örneğin 4 ve 3 sayılarını devreye ikilik sistemde girersin. sonuç olarak ikilik sistemde toplamını verir, temel mantık tamamen mantık kapılarında yatıyor.

ilk başta bu mantık kapıları el ile programlanmaya başlandı. Bunu bir kontak anahtarları dizisi olarak düşün, bişeyleri açıp kapatarak, devre çıkışında aktif olacak çıkışı değiştirebiliyosun bu da bir programlamadır. Bütün mikroelektronik devrelerde de bu yatar, mikroişlemci üzerinde yazdığın kodlar aslında 1ler ve 0lar şeklindedir bunları el ile de girebilirsin, bu işi otomatikleştiren başka bir elektronik devre de yapabilirsin.

sonuç olarak bilgisayar denebilecek programlanabilir elektronik devre denebilecek ilk yapılar el ile programlandı. sonra programlanabilir mikroişlemciler çıktı, bunları programlayabilecek devreler çıktı, sonra bilgisayarlar çıktı, bilgisayar zaten kendi kendini programlayabilen bir yapıda komple bir sistem.

Programlama dillerinin yaptığı sadece sana yazım ortamı sağlamak yani sen belli kurallara göre bir program yazıyosun ve bu DİL'i o dilin derleyicisi anlayıp başka bir dile tercüme ediyor, sonra o programıı yürüten bir diğer program bunu makine diline tercüme ediyor ve makine üzerinde çalıştırıyor.

Alıntıları Göster
    Ben de kendimce açıklayayım

her çipin kendine özel bir komut listesi var (bizim kullandığımız işlemcilerde komutlar 1 kelime(sekiz bit) uzunluğunda) başta insanlar bunlarla oluşturuyor programları örnek olarak ;
    000000 00001 00010 00110 00000 100000 bu reg6 = reg1 + reg2 demekmiş adını bulamadığım bir çipin anlayacağı dilde dikkat edersen bu çipin bir kelimesi 6 bit. Yani bu kelime muhabbetleri falan değişken. Her neyse, daha sonra elemanlar çıkıp neden bu kadar kasıyoruz ben "cmp ax cx" yazayım " 01100010" yerine diyo ve assembly ortaya çıkıyor, daha sonra iyice rahatlamak isteyen adamlar neden assemblyle kafayı yemeye çalışıyoruz diyip. fortran, lisp, cobolu falan ortaya çıkartıyor. Daha sonra C, C++ falan derken bu güne kadar geliyoruz. Olay aslında programcıyı(gerçekte verimi) düşünmek. Bir günde bitirebileceğin bir programı ASM ile beş günde bitiriyorsun üstüne bir de yanlış çıktı alıyorsun, hatayı bulmak yeni program yazmaktan uzun sürüyor vs.

edit : Yukarıda arkadaş açıklamış biraz mantık kapıları diye zaten. Makine dilinde yazılan kodlar bu mantık kapıları için birer anahtar, çip gelen anahtara göre hareket ediyor basit anlamda. İlk programlar(makine dili) bu durum kullanılarak yazıldı yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mtntk -- 1 Aralık 2013; 5:21:51 >

• Bende merak ediyordum kac zamandir... Ama siyah ekranin nasil ortaya ciktigini hala anlamadim.
    Adamlar biseyleri acip kapiyorlarmis ilk baslarda tamam. Ama sonra nasil siyah ekrana gecmisler ?? Siyah ekrani kim tasarladi? Tasarladiysa bunu devreleri eliyle acip kapayarak biseyler yapii tasarladi?

• quote:

Orijinalden alıntı: karaposu1

Bende merak ediyordum kac zamandir... Ama siyah ekranin nasil ortaya ciktigini hala anlamadim.
    Adamlar biseyleri acip kapiyorlarmis ilk baslarda tamam. Ama sonra nasil siyah ekrana gecmisler ?? Siyah ekrani kim tasarladi? Tasarladiysa bunu devreleri eliyle acip kapayarak biseyler yapii tasarladi?

Adam işlemciye demişki 1 ve 0 lar ile bende 800*600(atıyorum) ekran var bunu siyah yap sonra yine harfleri yazdırmış o 1 ve 0 lar ile.Bide girilen harfleri ,kelimeleri 1ve 0 lara çevirtmiş işlemciye öyle göndertmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SupermanPrime -- 1 Aralık 2013; 7:52:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SupermanPrime

quote:

Orijinalden alıntı: karaposu1

Bende merak ediyordum kac zamandir... Ama siyah ekranin nasil ortaya ciktigini hala anlamadim.

Adam işlemciye demişki 1 ve 0 lar ile bende 800*600(atıyorum) ekran var bunu siyah yap sonra yine harfleri yazdırmış o 1 ve 0 lar ile.Bide girilen harfleri ,kelimeleri 1ve 0 lara çevirtmiş işlemciye öyle göndertmiş

Alıntıları Göster
    İlk önce binary kullanıldı, doğrudan işlemciye komutlar gönderilerek 0 ve 1 ler (İkili Sistem diye geçer) ile işlemler yapıldı. Daha sonra direk 0 ve 1 ler çok uzun ve zahmetli olduğu için biraz daha kısaltılarak hex'e indirgendi AC DB 01 gibi değerler (Onaltılı sistem) ile daha kolaylaştırıldı. Sonra da asm ye geçildi MOV, ADD, JMP vb ile en kolay haline getirilmeye çalışıldı. Daha sonra ise c dir, java dır, python dur derleyici ve yorumlayıcı gereken diller ortaya çıktı

• quote:

hocam bu donanımların gelişmesiyle alakalı mesela ilk başta programlama klavye falan yoktu kabloları farklı yerlere takarak farklı komutlar elde ediyorsun daha sonra donanımlar gelişti ve assembly ortaya çıktı cmd ekranı gibi bir şey vardı ortada sadece onu kullanıyordun ama herşey elektronik temelli klavyede bastığın bir tuş elektrik frenkas olarak algılanır işlemcide assembly'ye sonra asciiye dönüştürülür sonrada ekrana verilir

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.