Şimdi Ara

Programla dilinin türkçe olması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Burada kastettiğim şey derleyicini türkçe olması değil. Dilin söz diziminde kullanılan kelimelerin türkçe ya da Türkçe kısaltma şeklinde olması. Mesela Integer kelimesi Sayı olsa olmaz mı? Sonuçta o kod makine koduna dönüştürülüyo ve öle çalıştırılıyo. Yani oradaki Integer aslında bir sembol. Belli bir aralıkta sayı girilmesini sağlayan bir sembol. Derleyicileri hazırlayan şirketler bunu kolayca yapabilir ve bence bu kullanıcı sayısını inanılmaz arttırır. Çünkü biliyorum ki, bir çok kişi diller ingilizce temelli olduğu için bu işe hiç bulaşmıyo ama bu işe girse çok iyi şeyler yapabilir. Bizim ülkemiz gibi yabancı dillerin iyi bir şekildiği öğretilmediği bir ülkede bence bu konu birçok kişinin önünü açabilir.
    Yanlışlarım olabilir çünkü programlamayla yeni tanıştım.



  • Yunus, Pozitif ve Tupol dilleri, tamamen türkçe programlama dilleridir. Bu programlama dillerine ait derleyicileri,www.sourceforge.net gibi açık kaynak yazılım barındıran sitelerden indirebilirsiniz. Yalnız bu diller hiç kullanılmaz, haberniz olsun.
  • İlk defa duydum bende bu dilleri. Yani şöyle olamaz mı; c tabanlı ama terimler Türkçe?
  • Sanırım c deki komut ve simgelerin türkçe olmasını kastettin.Kanımca böyle bir şey tercüme değil yeni bir dil olmuş olur ve bu dille yazılan programlar geliştirldiği ortam dışındaki diğer bilgisayarlarda algılanıp,çalıştırılamaz.

    Herhalde böyle bir şeyin fantaziden öte başarılı olabilmesi için önce bu türkçe dille bir işletim sistemi yazılması lazım.Ki o sistemin üzerinde yeni programlar geliştirilebilinsin.Bu da global bir dünyada kolaylıktan çok zorluk çıkaracak bir uygulama olur...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anka_87 -- 17 Eylül 2007; 16:04:23 >
  • Zaten bu bahsettiğim 3 dilin kullanıldığı hiçbiryer görmedim. Yani bu diller hiç kullanılmaz. yunus dilinden bir örnek:


    Form Yuklenince

    Etiket1.baslik=0

    a=0

    b=0

    islem = "a"

    eski_ust=form.ust

    eski_sol=Form.sol

    form.ust=200

    form.sol=400

    bitti



    Form kapanirken

    form.ust=eski_ust

    form.sol=eski_sol

    bitti


    Dugme1 Tiklaninca

    a=0

    b=0

    islem="a"

    Etiket1.baslik="0"

    bitti


    Dugme2 Tiklaninca

    eeger Etiket1.baslik=0,Etiket1.baslik="",

    Etiket1.baslik&="0"

    bitti




     Programla dilinin türkçe olması



    indirmek için

    http://www.harikasite.com/YunusToExe%201.1%20KUR.exe




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Anka_87

    Sanırım c deki komut ve simgelerin türkçe olmasını kastettin.Kanımca böyle bir şey tercüme değil yeni bir dil olmuş olur ve bu dille yazılan programlar geliştirldiği ortam dışındaki diğer bilgisayarlarda algılanıp,çalıştırılamaz.

    Herhalde böyle bir şeyin fantaziden öte başarılı olabilmesi için önce bu türkçe dille bir işletim sistemi yazılması lazım.Ki o sistemin üzerinde yeni programlar geliştirilebilinsin.Bu da global bir dünyada kolaylıktan çok zorluk çıkaracak bir uygulama olur...

    Neden imkansız anlamadım. Tabi bu imkansız olabilir ama senin söylediğin neden bana pek mantıklı gelmedi. Mesela, sallıyorum c de get file diye bi komut olsun (sallıyorum!). bu komut yazıldığında derleyici o komutu makine diline çevirmiyo mu? Sonuçta o komut dosya al şeklinde olsa, derleyiciye o şekilde tanıtılmış olsa gene aynı makine komutuna dönüştürülmeyecek mi? Benim kastettiğim buydu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pavlov -- 17 Eylül 2007; 20:28:40 >




  • Bir programlama dilinin türkçe olması derleyiciye bağlı bir olay neticede.Programda yazılan kodları icraate dökecek olan derleyicide ki tanımlamalarında türkçe olması gerekir.Reserve word deniliyor bu kelimelere if,else gibi kelimelere. Derleyici programı ilk önce token yani jetonlarına ayırır jetondan kasıt anlamlı olan söz dizilerine ayırıyor.siz bunu zaten derleyici tasarlarken programlıyorsunuz.anlamlı kelimelerin satırlardan nasıl çıkarılacağını daha sonra bu jetonlar program tarafından reserve word denilen programlama diline ait olan kelimelerle karşılaştırılıyor ve bunun sonucuna göre işlem yapılıyor. temel yapı bundan ibaret.E siz burada ki karakterleri türkçeleştirdiğinizde alın size türkçe derleyici ve türkçe programlama dili.en alt kademede zaten makine diliyle işlem yapılıyor.yani türkçe olmuş ingilizce olmuş o bir programlama dilinin kullanıcıya görünen yüzü. türkçe derleyici bir hayal değil.ayrıca bir derleyici ve programlama dili için yeni bir işletim sistemi yazmakta gerekmiyor.Ama im uğraşacak? kime satacak kim kullanacak? bugün dünyada ingilizce gibi kabul görmüş bir dil var c. olay tutup tutmaması yoksa yapılmayacak iş değil. umarım birşeyler anlatabilmişimdir.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mehmetfathi ben terimleri falan tam olarak bilmediğim için açıkça anlatamadığım şeyi anlatmış.
    Kim uğraşıcak kısmı ise işin tıkandığı yer. Burada görev bu konularda bilgili olan kişilere düşüyo bence.

    Şimdi gene cahilliğim için beni affedin ama bir kişi bahsettiğimiz şekilde c tabanlı bir derleyici yazsa, bu bir sorun olur mu? Yani c'nin bu tür yolda kullanılmasını engelleyen-kısıtlayan bir belge falan var mı? Bence yeniden bir dil oluşturmaya gerek yok(Tabi çok çok iyi bir dil olucaksa o durmu farklı). Bu yolla sağlanıcak öğrenme kolaylığını ben hayal bile edemiyorum. Ordaki komutlar genelde kısaltmalr şeklinde olucak(öyle tahmin ediyorum) ve öğrenme hızımız ve onları etkin bir biçimde kullanma gücümüz artıcaktır.Ben bunları programlama hakkında 0'a yakın bi bilgisi olaran bi kişi olarak yazıyorum.

    Şimdi benim duyduklarıma göre Hindistan'da bu progracılık olayında bir atılım var(yanlışsam gene affedin). Hindistan'da (eski İngiliz sömürgesi olmasının da etkisi var sanırım) İngilizce eğitimi oldukça iyi ve çocukların çoğu çok iyi İngilizce konuşuyo.(Bundan daha eminim, ciddi bi kanalda izlemiştim). E şimdi o çocuklar günün birinde programcılıklar ilgili birşeyler yaptığında, daha iyi olan ing. sayesinde daha kolay ilerliyolar. E ama bizim ülkemizde ing. eğitimi devlet okullarında ne kadar yeterli? Bence bu konuda başarılı olabilecek onlarca kişi sırf bu dillerin bilmedikleri bir dilden(İng.) olduğu için vazgeçiyolar. Bence bu diller Türkçe olsa, ülkemizde bu konuya ilgisi olan kişi sayısı ve bu alandaki rekabet ve dolayısıyla kalite artar.
    Ha eğer ing. olarak yapabiliyorsan ne mutlu sana. Kasarım ing. bilmesemde terimleri ezberlerim diyosan eyvallah. Ama benim ve çevremdekiler için durmu bu değil genelde.




  • Bu sorunun daha önce tartışıldığı bir yer, konuyla ilgili daha çok kişinin olduğu bir site olduğu için konuyu anlamaya daha çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

    http://forum.ceviz.net/turkce-programlama-dili-sizce-yapilabilir-mi-t41539.html


    Not : Konudaki iletilerin hiç birini okumadım, sadece konuyu okumuştum.
  • MaviAteş verdiğin linktekiler sadece laf kalabalığı yapmış bana kalırsa.
  • Programlama dillerindeki ingilizce seviyesi ortaokul,lise düzeyinde öğretilen ingilizceden düşük,yüksek değil...Dili türkçeleştirmek yerine menüleri,hata mesajları vs. Türkçe olan bir derleyici yapılabilir...

    Bu arada ülkemizde insanların programlamayla pek içli dışlı olmamasında asıl sorun bence dilin ingilizce olması değil,yanlış eğitim politikaları ve yeterli kaynak kitap olmamasıdır.Eğer ilkokuldan lise sona kadar düzenli,sistemli bir bilgisayar dersi verilebilseydi ve bu ders össye de dahil olsaydı insanların çoğu liseyi bitirdiğinde orta düzeyde programlamadan anlıyor olurdu.Neticede hayatın her alanında kullanılan geçerli bir bilim ve böyle bir şeyi öğrenmek pratikte arının üreme sistemini,kurbağanın dolaşım sistemini öğrenmekten çok daha faydalı...

    Ayrıca piyasada yeterli kitap da yok.Konuları detaylıca ele alan kalın kitapların büyük çoğunluğu çeviri.Ve çeviriden doğan bazı kargaşalar anlamayı güçleştiriyor.Zaten çevirilerin çoğu profesyonel çevirmenler yerine bilgisayar bölümündeki akademisyenler tarafından yapılıyor.Yerli yazarlarca yazılan kitaplarda genelde yüzeysel.Konuya sıfırdan başlayanları içerik olarak tatmin etmeleri güç...

    Neticede bu iş Türkiyede sistemli yürütülmüyor.Bu başı bozukluk sebebiyle bilgisayar programlama ülkemizde ancak kişisel girişim ve gayretler sonucu öğrenilebilen bir bilim halini aldı.Bu yüzden de,öğrenenlerin çoğu Türkçe yerine ancak ingilizce üzerinden öğreniyor,öğrenebiliyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anka_87 -- 18 Eylül 2007; 8:36:18 >




  • bu bir ütopyadan ileri gidemez bence. kalıplaşmı kelimeler artık bunlar. if, else, for gibi kelimeleri öğrenemeyen insan nasıl program yazabilecek tartışılır. orta okulda öğretiyolar onları zaten. kaldıki o kelimelerin türkçeye çevrilmesi herkesin şakır şakır program yazacağınıda kesinlikle göstermez. şimdi c yi öğrenememenin sebebi ingilizce oluşumu sizce? iş mantıkta biter arkadaşlar. neyi nasıl yapacağını biliyorsa kişi gerisi fasa fiso, isterse sanskritce olsun.
  • Ben dil eğer Türkçe olursa öğrenme konusunda kolaylık olur demiştim. Neyse zaten İngilizce olarak öğrenen öğreniyo.
    Derleyicinin Türkçe olması, dilin İngilizce olması bile bence bir ilerleme. sonuçta oradaki İngilizce kodlar birer simge olucak ama yapılan hatanın ne olduğun kolayca anlıycaz.
    Birde benim için en büyük problem derleyicide bir nesne için çeşitlibileşenler var diyelim. Bunların adı ing. olunca inanın zamanımın çoğu bunları ezberlemekle geçiyo, kodlamayla ya da kendimi bu konuda geliştirmeyle değil ha tabi buda işin bi parçası. Benim burdan kastım buydu.
    Ayrıca bunu hayal olarak görenler de olabilir tabi ama sonuçta iyi bir eğitim almış, kendini geliştirmiş vb. aşamalardan geçmiş bir Türk evladıda bir dil oluşturabilir. Ha tabiki c'den daha güçlü bir dil olmazsa gereksiz bir çaba olarak görülebilir. sonuçta iyi bir yazılımcı neden daha iyi bir dil varken bunu seçsinki? Türkçe programlama dili hayal değil ama biraz bakınca pekte gerekli görünmüyo.
    O zaman sorun ne? Türkçe kaynak. İyi derecede İng. bilinmesi durumunda bile terimler var ve bunlar işi güçleştiriyo. Bazı güzel kaynakları burda ayırmak gerekiyo. Ama genelde klavyeyi kulllanabilen, faresini kullanabilen ve anlama özürlü olmayan herkesin rahatça anlayabileceği kaynaklar az bence. Üstün zekalı olmadıkça ya da çok uzun saatler harcamadıkça bu işi çözmek o kadar kolay değil. E uzun yıllar oturup kendini geliştirenin suçu ne denilirse, belki benim o kadar zamanım yok. Şu sıralarda zaman çok önemli bi kavram ve onu düzgün kullanmak daha da önemli.
    ama ne olursa olsun, artık Türkçe dil mi geliştirilir, derleyici mi türkçeleştirilir ya da başka bişey mi yapılır bilmem ama bu konuda birşeyler yapılmalı artık.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.