Binbaşı
15 Nisan 2007
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme
Toplam: 138 (Bu ay: 2)
Gönderileri
Yeni bir anakart'a geçiyorum da peki eski anakartıma ait kendi driver'larını silerek mi bunu yapayım yoksa yeni anakartıma ait olanları bunların üzerine mi kurayım?. En doğru yol hangisidir?. Eskiden olsa bunu sorun etmezdim, çünkü her yeni sistem-anakart kurulumunda yaptığım gibi Windows'a format atıp hallederim de şu an Windows kurmaya güncellemeler şusu busu hiç uğraşmaya niyetim yok.

2013'den beri kullandığım anakartımla beraber PC'ye kurulan/kurduğum sürücülerden bazılarını aşağıdaki listede göreceksiniz "Prog.Ekle/Kaldır" altında da var bunlar, acaba bunların hepsini kaldırıp öyle yeni anakartımı kursam çalıştırsam ve buna ait kendi driver'larını indirip kursam nasıl olur? Bunların hepsi Windows'da eski anakarta ait kurulu haldeyken, yeni anakartda da aynı işi yapan ama kendine özel kendi driver'ları olacak tabii birbirinin üstüne kurmak pek doğru olmaz sanki? çakışma yapabilir sistem kararlılığını etkileyebilir. Ne dersiniz?.

Asus BIOS Firmware
Intel LAN Driver
Realtek Audio Driver
Intel (Chipset) Management Engine Interface Driver
Intel SATA 3 Controller Driver
Intel U3 USB3.0 Firmware Driver
konu silinmiştir, bilginize...
NOT: hemen işlemci, anakart türüne bakıp aman benimkinden değil diye konuyu okumamazlık etmeyin arkadaşlar. En azında bir bakın sizin kullandığınız özelliklere, ayarlara göre bir cevap verebilirsiniz belki...

Pentium D 925 (DualCore) 3.0Ghz işlemci Fanı hem Everest te hemde Bios - PC Health Status altında Fan: 0rpm göstermeye başladı. Ve sıcaklık 80-90C aştığını gördüm. Her zaman değil yapmıyor ama yüksüz halde Internette masaüstü durumdayken bazen böyle yapması canımı sıktı. Birde P4/PD işlemcilerde sıcaklık normal değerleri her aştığında ömründen %50 götürdüğünüde PC Labs'tan öğrenince iyice paçalarımız tutuştu. CPU sıcaklığı 4-5 defa denk geldi 80-90C aştığını anladık, umarım performansı yerindedir...
Yeni aldığım işlemci Fan aldım AKASA AK-961... Anakart Gigabyte 945GM-S2...
http://www.akasa.co.uk/akasa_english/spec_page/coolers/spec_ak_961.htm
http://www.akortek.com/product_info.php?products_id=222

Size sormak istediğim; işlemciler için yüklü-yüksüz durumda Fan hızı ve sıcaklığı ne olmalı ve en önemlisi Bios altında Fan ayarlarını nasıl yapmalı?, sizdeki ayarlar farklımı?. Yeni CPU Fanı takmadan önce veya sonra bu ayarları yapmak istiyorum... Bios - PC Health Status ayarları şöyle;
-Current System Fan Speed: 0rpm (sistem anakart görmediğinden olabilir).
-CPU Warning Temp. - CPU Fan Fail Warning - System Fan Fail Warning: Enabled-Disabled, hepsi 'Disabled' seçili.
-CPU Smart Fan Control: Enabled-Disabled, 'Enabled' seçili.
-CPU Smart Fan Mode: Auto-Voltage-PWM, 'Auto' seçili.

Bunlar doğrumudur?. Aldığım CPU Fanında da 'PWM' denilen sıcaklığa göre Fanın dönüşünü azaltıp arttıran özellik varmış. Peki Bios tan PWM yide açmak gerekirmi?, bu durumda Fan Control Method ne olmalıydı?...
Fan Control Method: Disable yaparsanız Fan devamlı çalışır deniyor...
Bu belirttiğim 'PC Health Status' ayarlarıyla şu an Intel stok fanı durup çalışıyor böyle devam ediyor sesinden anlıyorum zaten anakarta özel bir durummuş... Bios ta yüksüz sıcaklık genelde 30-40C arasıydı. Everest te ise devamlı 20-30C arası gösteriyor. Fan devri Bios'ta 1200-1300rpm arası, Everest te 1200 lerde yine 1800-1900rpm lere çıktığı oluyor durup çalışıyor...
EDIT_: Yeni PSU dan sonra bazı şeyler oldu ve yine cevap bulamadım.. Çare bulamadığım dediğim ve bu kasanın 3 haftadır kapanıverme sorunları hk.da bilgileri ayrıntılı uzun uzun yazdım bir zahmet aşağıdaki son mesajlarıma bakarsanız sevinirim...
--------
Arkadaşlar Kasanın durup dururken kendi kendine kapanması konusuna çare bulamadım bir türlü cevap alamadım. İlgili açtığım ayrıntıya yer verdiğim konu öksüz kaldı öylece... Bende bunun elektiriksel bişey olabileceğini düşünüp, ve ayrıca FEEL Cyclone kasa kendi güç kaynağının kalitesiz olduğunu düşündüğümden yeni PSU almaya karar verdim... Hem yeni PSU baktık derdimize çare olamadı o zaman hiç olmazsa yeni ve gerçek-kaliteli PSU yanımıza Kar kalır... Şimdi bu iki farklı PSU var fiyatları aynı Epsilon bulunmuyor sanırım OCZ alıcam bu da en az FSP kadar kaliteli yerli yerinde bir markadır dedim ve aldım...

OCZ StealthXStream 600W SLI
http://www.akortek.com/product_info.php?cPath=10&products_id=115
http://www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_600w_stealthxstream_power_supply
http://www.pcworld.com.tr/index.php?bolum=inceleme&id=994 (test edilmiş)
FSP - EPSILON 600W PSU
http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=1012&productid=bd61393

İlerde yeni işlemci serilerine, belki yaza doğru GF 8800 veya HD 3xxx serisinden bir kartada geçincede iyide olur... Kasaya montajı bağlantılarıda yaptık. Gayet afili sağlam kaliteli duruyor...
Arkadaşlar yardımınızı acilen bekliyorum.. Belki benim sorunum yeni bir PSU ile alakalı değildir belki başkadır bir açıklaması vardır diye sizlere danışayım dedim... (Önceki konu mesajımı böylece rafa kaldırdım)...
(Yinede FSP BlueStorm II 500W ve Epsilon 600W hk.da düşüncelerinizi beklerim)..
---İşlemci: Intel Pentium D 925 (Dual) 3.0Ghz
---Kasa ve Fan-PSU(460W) dahil: FEEL CYCLONE
---Anakart: Gigabyte GA-945GM-S2 (Rev.3.x)

---SpeedFAN Fan değerleri;
Fan1: 1380rpm - Fan2-3-4: 0rpm yazıyor...
Kasa önde Fan yok.. Yanda 8cm'lik 1 fan, arkada 12cm lik 1 fan daha var. Hepsi çalışıyor. PSU fanıda öyle. İşlemci Fanından emin değilim kasaya bakmadan nasıl anlarızki.. Birde Kasada 2 fan olduğuna göre neden programda Fan1: 1380rpm yazıyorda diğerleri 0rpm anlayamadım. Onların çalıştığına eminim..
---SpeedFAN Sıcaklıklar;
Temp1: 53C (devamlı böyle)
Temp2: 1C (devamlı böyle)
Temp3: 23-26C (değişiyor)
HD0 : 31-32C (devamlı böyle)

Bunlardan ne alıyoruz?... Benim kasa bir aydır sanki elektirikler kesilmiş gibi durup duruken kapanıveriyor.. Kullandığım UPS de bir anormallik yok. Evde elektirikler normal. İşlemci kullanımı %1-2 lerde ve normal masaüstünde veya Internetteyken yapıyor.. Oyunlarda 4-5 saat açık olmasına rağmen bir kere bile kendine kendine kasa kapanmadı. Ben bu işi gerçek-kaliteli olmayan Kasanın 460W lık PSU'suna yordum. Yaptığım sistem güç ihtiyacı testlerinde de bana 420W çıkmıştı... O yüzden FSP BlueStormII 500W veya Epsilon 600W almak istedim... Sizce yukarıda saydığım değerlere göre sorun PSU damı yoksa İşlemci Fanı konusundamı yada nedir bu problem?. İşlemci soğutulmuyor veya sorun var desek ama kullanımı %1-2 lerde neden kasayı kapatsında, Oyunlarda v.b kullanımı %100 deyken bişey olmasınki saçma yani.. Boşuna masraf edip PSU almayalım sonra.. İşlemci Fanı nasıl çalıştığını anlarız BIOS tan nereden bakıyoruz?...

---PC Wizard 2007, "Processor" kısmı değerleri şöyle;
Voltage: 1.260V
Processor Fan: 1849rpm
---PC Wizard 2007, "Voltage, Temperature, Fan" kısmında;
Chassis Fan: 10rpm
Processor Fan: 10rpm (şu an 168750rpm oldu)
PowerAux Fan: 10rpm
PowerAux Sıcaklık: 21C (23C oldu ve sabit kaldı)
HDD Sıcaklık: 31C (sabit)
Valla ilgili konu bulamadım nedense.. Şöyle basit ama kullanışlı eh birazda kaliteli Mp3 çevrimi ve Video dosyalarını hızlı biribirine çeviren yazılım arıyordum (sadece Mp3 veya sadece Video çevrimi üzerine olan yazılımlarda dahil). Ücretsiz veya ucretli önerilerinize açığım...

Örnek bulduklarım haklarında ne dersiniz bir bakın;
hem video hem Mp3 çevrimlerinde 'SUPER 2007 build 23 (July 2007)' var, yalnız Video çevrimi baya uzun süre alıyor 750MB veriyi 3 saati geçkin gibi işlemci ramler iyi olmasına rağmen.. Mp3 çevrimi nasıldır bilmiyorum... Yine hem video hem Mp3 çevrimi için 'Total Video Converter' isimli program vardı, 'ImTOO AVI MPEG Converter', 'ImTOO MPEG Encoder' son olarak 'DVDx' isimli pek tanımadığım yazılımlarda var. Mp3 için Windows Media Player bile var ya neyse.. Bunları nasıl bilirsiniz, önerilerinizi bilginizi bekliyorum... Tabi Video-Mp3 çevrim konusunda dikkat edilecek hususlar nelerdir bu konuda önemli...

NOT: biraz konu açmada acemi sayılırız tek tük açmaya başladık bir yanlışımız varsa kusura bakmayın yöneticiler adminler..
Bass-tiz sesler net temiz çıksın, dinlenilen müziğin veya oyunlardaki seslerin net olsun (cızırdama çatlama uğultu yapmaması gibi) yeter. Ayrıca 'Ahşap Subwoofer' (Sub) ile 'Manyetik Koruma' olayıda çok önemli... Birde oyunlarda veya normalde Müzik dinlerken sesi-bass'ları v.b çok fazla aşırı açıp dinlemeyi sevenlerden değilim. Şöyle sesi bass ları mesela az-orta karar şekilde dinleyebilirim. Odamda küçük sayılır...

Ya acaba şu 'Manyetik Koruma' olayı sadece Uydu speaker'lara özel bişeymi, yoksa Subwoofer'da da (Sub)oluyormu?. Genelde 'Ahşap Sub' özelliğini arar dururuz belki bu yüzden Sun'da 'Manyetik Korumaya' gerek yoktur tam bilemiyorum. Eğer yoksa mesela Sub'u masa altında yere Modemin kablolarının, PC Kasa kabloların dibine, sonra bir iş çıkartmasın etkilemesin bunları... Unutmadan kullanılacak ses kartı (5.1-7.1 desteği sunan) Creative SoundBlaster Live! (24bit) Audigy Value...

Creative INSPIRE T3030 2+1
(Ahşap Sub: var - Manyetik Koruma: bilinmiyor - 17W + 6W)
http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=19850
http://tr.creative.com/products/product.asp?category=4&subcategory=27&product=14096&nav=0

Creative INSPIRE M2600 2+1
(Manyetik Koruma: Var - Ahşap Sub: bilinmiyor - 17W + 6W)
http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=27058
http://tr.creative.com/products/product.asp?category=4&subcategory=27&product=15970

Diğer iki alternatifte;

Philips SPA2310 2.1 44W RMS
(RMS her Uydu için: 5 W - Subwoofer: 12 W)
http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=256&productid=bd61315
http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=2625
Arkadaşlar Kaspersky Internet Security 6.0 (KIS) yeniden kurmam gerekti. Kurulum tamamlanip tam açılırken hemen ne oldugunu anlamadan trojan veya virus uyarisi yaptı Windows/System32/ içindeki, " Smab.dll " ve " msfdx.dll " isimli iki dll dosyalari gösterdi ve bende o telaşla silmek zorunda kaldim. Sonradan, yaw bunlar system32 içinde sistem dosyasi falan sonra başimiza bişey gelirse diye çekindim. Bir de yanlış Kaspersky uyarisidir diyede düşündüm...

Size sormak istediğim bu iki isimini verdiğim dll dosyasi nedir ne işe yarar, sizin PC lerinizde de varmi bir bakin bakalim...
KIS içinde 'Tüm Tehditler Etkisiz Hale Getirilmiştir' tıklayınca açılan pencerede, 'Olaylar' altinda kontrol ettiğimde hem msfDX.dll hemde Smab.dll için; 'yeni bir virüs PECompact tespit edildi' yaziyor. 'Tespit Edilen' kısmında da; 'silindi: virüs PECompact (modification)' yazmakta. Ayrica 'Yedek' menüsüne koymuş oradan geri yükleme şansımda var... Bilginizi bekliyorum...

NOT: bugün acaba bu silinen sistem dll lerindenmi kaynaklandığını bilemediğim şeyler oldu; IE.7 altında her zamanki gibi bir sitede dolaşırken hep aynı sayfasında kalakalıyor o sayfa kitleniyor takılıyor. Diğer açık Int. sayfaları normal çalıştığı halde. Ctrl+Alt+Del yapınca kitlenen sayfa 'yanıt vermiyor' yazıyor 'görevi sonlandır' deyince iexplorer hatası verip tüm açık sayfaları kapatıyor. Fakat aynı siteye sayfasına Opera ile girdiğimizde hiçbir sorun yok. Bazı sayfalarda açılmamaya başladı ya haydi hayırlısı...
İşlemcim, Pentium D Dual 3.00Ghz 2x2 MB L2Cache.. Önceki anakartım Gigabyte GA-945GMZ-S2 idi. Bilgisayarım/Özellikler altında benim işlemci şöyle gösteriliyordu; "Intel Pentium D CPU 3.00 Ghz, 3.00 Ghz". Ama şu anki anakartımda GA-945GM-S2 de '3.00 Ghz, 2.99 Ghz' yazıyor neden değişti böyle anlayamadım. PC açılırken BIOS'ta da 'CPU: 3.00 Ghz' diye gösteriyor. Yani bir sorun yoksa bile neden böyle merak ettim. Acaba İşlemciyi yerleştirirken pin'lerine hasar falanmı verildi diye çekiniyorumda...

Ayrıca Başlat/Donatılar/Sistem Bilgisi/ altında, iki satır alt alta aynı olmak üzere 'işlemci' diyerek; "X86 Family 15 Model 6 Stepping 5 GenauIntel 2992 Mhz" diye belirtilmiş bu doğru mu?. İşlemci 64 bit'lik diye biliyorum (bazı sitelerde de belirtimiş), GA-945GM-S2 anakartımda 64 bit'e desteği vardı. Bunun 64 bit olarak çalıştığını nasıl anlayabiliriz?...
SAPPHIRE X1650 yi şöyle yeni teknolojidir (X1xxx serisi), HDR ve DX9.0c destegi vardir, bellek cekirdek hizlari fazladir hem fiyatida uygun dedik duz X1650 tercih etmeye kalktik... Bir kere DX9.0'mı yada son surum 9.0c mi hangisi desteklediği belli degil... Ayrıca kartta denedik FarCry da falan acayip ötüyor cok fazla ses yapiyor (eski sistemde bile bu kadar ses olmazdi) kullanilan Fandanmidir yoksa SAPPHIRE denmidir anlayamadik...

Gelelim asıl konuya çekirdek (Core) ve bellek hizlari neden belirtildiği gibi olmadiğina;
Sitesinde (Sapphire),
http://www.sapphiretech.com/ty/products/products_overview.php?gpid=177&grp=3
Ve HepsiBurada.com da,
http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=81271&productid=bd49290#tablnk
baktigimizda, ATI X1650 (standart duz surum. Pro oncesi):

-Core Cekirdek hızı -> 600 Mhz diyor.
Bendeki Catalyzt de 500 Mhz (Core Clock in Mhz) gösteriyor..

-Memory Bellek hızı -> 800 Mhz diyor.
Bendeki Catalyzt içinde 396 Mhz (Memory Clock in Mhz) gösteriyor..

Bu farklilik nedendirki?...

NOT: Sizce yinede macbur kalırsak ekr.kartlarında GIGABYTE - SAPPHIRE ATI X1650 PRO ile PALIT - SPARKLE Nvidia 7600 GT arasında nasıl bir tercih yapmalıyız ? (sakın DX9-10 olayına girmeyelim. Ben STALKER öncesindeki oyunları iyi performansta oynatmasına ve birazda cebime bakıyorum yoksa X1950 Pro da var yani)...
NOT.2: Ek olarak söylemeliyimki şu an X1650 PRO en iyi seçim olacakmış. SAPPHIRE de yok diyorlar, GIGABYTE ise 25$ fazla fiyat veriyor napıcamızı bilemiyoruz... Eğer X1650 (Pro olmayan) PCI-e x16 destekli bir anakarta takıldığında, Catalzyt Control Center da Core ve Memory hızları söylendiği gibi 600 Mhz ve 800 Mhz olursa aynen devam edilir, belirteyim...
Hakkında
Meslek: ��renci
İlgi Alanları: PC Oyunlar� Donan�m-Yaz�l�m, Sinema, M�zik ve Japan Anime serileri vs vs...
Sistem ve Tercihleri
Oyun Platformu
PC
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: 3 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.617
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 11.988 (Bu ay: 443)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 344 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.