Zamanın Peşinde Kaybolmak: Çağdaş Varoluşun Müzikal Analizi
Litvanyalı sanatçı Jessica Shy’ın 2025 tarihli Mazas Amžinai adlı şarkısı, sadece bir pop şarkısı değil; aynı zamanda derin bir varoluş sorgulaması gibi hissettirdi bana.
Sözlerinde şöyle diyor:
“Neramiai klausiu aš / Ar to, kad esu, užtenka? / Kad būčiau įdomus.”
Türkçe çevirisi:
“Huzursuzca soruyorum: Yalnızca var olmam yeterli mi? İlginç bulunmam için bu kâfi mi?”
Bu satırlar bana Sartre’ın “varlık özden önce gelir” düşüncesini hatırlattı. Var olmak bir başlangıçtır, ama yetiyor mu? Başkalarının gözünde değer bulmak için öz mü üretmemiz gerekir, yoksa yalnızca nefes almak dahi yeterli bir anlam taşır mı?
Şarkının başka bir kısmında ise şöyle diyor:
“Norėčiau gyvent kažkur / Kur nemylėti – nelengva / Mus netobulus.”
Yani:
“Yaşamak isterdim öyle bir yerde ki, sevmemek kolay olmasın. Biz, kusurlu insanlar.”
Burada ise bence Kierkegaard’ın ve hatta Fromm’un “sevilme arzusu” temasına çok güçlü bir gönderme var. İnsan, eksikleriyle, kusurlarıyla kabul edilmeyi mi arzuluyor? Yoksa mükemmellik illüzyonuna kapıldığımız için birbirimizi hep bir ölçüt üzerinden mi değerlendiriyoruz?
Bu şarkı bana göre zamana karşı yarışımızı da anlatıyor:
“Kai laikrodžiai lenkia mus / Sako, kur reikia eiti / Nejučiom skubu.”
“Saatler bizi geçerken, nereye gitmemiz gerektiğini söyler. Ben farkında olmadan acele ederim.”
Heidegger’in zaman ve varlık düşüncesi burada yankılanıyor. Zaman bizi yönlendiriyor, koşmaya zorluyor. Oysa insan, varoluşunun anlamını ancak kendi seçimleriyle inşa edebilir.
Ben çeviri yaparken, aslında sadece kelimeleri değil, şarkının felsefi derinliğini de Türkçeye aktarmaya çalıştım. Çıkan sonuç benim için düşündürücü oldu:
Sizlere sormak isterim:
- Sizce “yalnızca var olmak” insan için yeterli midir?
- Kusurlarla kabul edilme arzusu, özgürlüğümüzle nasıl ilişkilidir?
- Zaman bizi sürükleyen bir güç mü, yoksa anlamı bulmak için bir alan mı?
Merhabalar,
Müzik ve dil tutkunları için keyifli olacağını düşündüğüm bir çalışma ile karşınızdayım. Son dönemde Avrupa'da büyük ses getiren Litvanyalı sanatçı Jessica Shy'ın "Žvėris" (Canavar) adlı şarkısını, edebi ve anlamsal boyutunu korumaya özen göstererek Türkçe'ye çevirdim ve bir lirik video hazırladım.
Şarkının Özü: "Žvėris", bir ilişkide geri dönülmez bir çizginin geçildiği, bir tarafın içindeki bastırılmış, vahşi ve kontrol edilemez "canavarın" uyandığı o kritik anı anlatıyor. Şarkıdaki söz sanatları ve imgeler, bu dönüşümü ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurguluyor.
Çeviri Sürecindeki Yaklaşımım: Bu çalışmada, kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmaktan ziyade, orijinal metnin şiirsel yapısını ve duygusal yoğunluğunu aktarmayı hedefledim. Örneğin, şarkıdaki "taşan kadehler" metaforunu, Türkçe'de "sabrın son damlası" veya "duyguların artık gizlenememesi" gibi anlamlara gelecek şekilde yeniden yorumladım.
Hem bu mistik şarkıyı orijinaline en yakın hissiyatla Türkçe dinlemek hem de çevirinin arkasındaki bu süreci görmek isterseniz hazırladığım videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Video:
Müzik ve çeviri üzerine yapacağınız her türlü yorum ve eleştiri benim için çok değerli. Şimdiden iyi dinlemeler!
Merhaba,
Bazen bir karar verirken aslında hangi düşünce tarzının sizi yönlendirdiğini hiç fark ettiniz mi?
Ben bu sorunun cevabını, sıkıcı bir anket formuyla değil; sizi etkileşimli bir maceraya çıkararak arıyorum. 🏰✨
Hazırladığım retro tarzdaki piksel sanat oyununda, çocuğu bir Fikir Canavarı tarafından kaçırılan bir ebeveynin rolünü üstleniyorsunuz. Amacınız, Karar Labirenti’nin 5 gizemli sandığının ardındaki soruları yanıtlayarak çocuğunuzu kurtarmak. Verdiğiniz her cevap, kilitli bir sandığı daha açarken, sizin de eşsiz karar verme stilinizi ortaya çıkarıyor.
✅ Katılım tamamen ücretsiz ve anonimdir.
✅ Süre: Sadece 5-7 dakika!
✅ Bitirdiğinizde, kişisel ve otomatik bir geri bildirim alacaksınız.
Bizim için bu, bir psikoloji araştırması; sizin için ise hem keyifli hem de kendinize dair bir şeyler keşfedeceğiniz kısa bir mola olacak.
🎁 Minik Rica: Oyunu bitirdiğinizde, eğer hoşunuza giderse linki arkadaşlarınıza, sosyal medyada veya bulunduğunuz gruplarda paylaşarak bu araştırmanın daha fazla insana ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
🔗 Maceraya Katılmak için Tıklayın: Karar Anı: Ebeveynlik Yolculuğu by TukeOwnz
Sorularınız veya geri bildirimleriniz olursa buradan yazabilirsiniz. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkürler! 🙌
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: 2 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 4
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 77)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sinema - Dizi - Televizyon - Müzik - Kitap

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
Yanıt Yok
0