Merhaba DH ailesi,
Kişisel marka oluşturmak artık sadece “ünlü” olmak isteyenlerin değil, serbest çalışanlardan girişimcilere, içerik üreticilerden iş arayanlara kadar hemen herkesin ihtiyacı haline geldi.
Yapay zeka ile marka oluşturma süreci ise hem zamandan kazandırıyor, hem de farklılaşmayı kolaylaştırıyor.
Kendi yolculuğumda ve sektörde gözlemlediğim örneklerle, işe yarayan adımları ve pratik AI araçlarını özetledim:

1. Hedef ve Alan Belirleme
ChatGPT ve Gemini gibi araçlarla, hangi alanda öne çıkmak istediğinizi ve kimlere hitap edeceğinizi netleştirmek çok kolay.
Pratik: “Yazılım alanında kişisel marka oluşturmak istiyorum. Hedef kitlem kim olmalı, ana mesajım ne olsun?” diye sorarak net bir başlangıç haritası oluşturabilirsiniz.
2. Online Profil ve Kimlik Oluşturma
AI destekli biyografi hazırlama araçlarıyla (Rezi, ChatGPT) LinkedIn, Instagram ve kişisel web siteniz için dikkat çekici biyografiler oluşturabilirsiniz.
Pratik: “Şu kariyer geçmişimle kısa, yaratıcı bir LinkedIn biyografisi hazırla.” komutu ile hızlıca profesyonel bir metin elinizde olur.
3. İçerik Üretimi ve Paylaşım Stratejisi
ChatGPT, Jasper, Writesonic gibi araçlarla SEO uyumlu bloglar, LinkedIn gönderileri veya sosyal medya postları hazırlamak çok pratik.
Görselleri Canva AI, DALL-E ile üretebilir, içeriklerinizi zenginleştirebilirsiniz.
Pratik: “Yapay zeka ile içerik üretimi alanında bir haftalık LinkedIn içerik planı hazırla.” gibi promptlar zaman kazandırıyor.
4. Video ve Sunum ile Kişisel Hikaye Anlatımı
Synthesia, HeyGen gibi araçlarla, marka hikayenizi anlatan videolar hazırlayabilir, Canva AI ile etkileyici sunumlar üretebilirsiniz.
Pratik: “Kişisel marka hikayemi Türkçe seslendiren, 60 saniyelik video için senaryo yaz.” gibi görevlerle içerik çeşitliliğinizi artırabilirsiniz.
5. İtibar, Geri Bildirim ve Analiz
Google Alerts ve Brand24 gibi araçlarla dijitalde markanızın nasıl geçtiğini kolayca izleyebilirsiniz.
Metricool, Buffer gibi analiz araçlarıyla içeriklerin performansını anında görebilir, stratejinizi geliştirebilirsiniz.
6. Ağ Kurma (Networking) ve İşbirlikleri
LinkedIn AI asistanları ve otomatik davet mesajları ile doğru kişilerle hızlıca bağlantı kurmak mümkün.
Pratik: “Podcast yayınına konuk olmak için yaratıcı bir başvuru mesajı yaz.” gibi AI destekli çözümler ile fark yaratabilirsiniz.
Küçük Notlar ve Pratik İpuçları:
- Biyografi ve profil metinlerinde kendi “sesinizi” yansıtan ifadeler kullanın.
- Görsel ve video içerikleri haftalık olarak çeşitlendirmek, takipçide sürekli ilgi yaratıyor.
- Google Alerts veya sosyal medya analiz araçlarını düzenli kullanarak marka algınızı canlı tutabilirsiniz.
Siz de kişisel marka oluşturma sürecinde AI destekli hangi araçları ve yöntemleri kullanıyorsunuz?
Yorumlarda kendi tecrübenizi veya sorularınızı paylaşabilirsiniz.
Ek Kaynaklar / Uygulamalı Eğitimler:
Herkese başarı ve ilham dolu marka yolculukları!
Merhaba DH ailesi,
E-ticarette rekabet her zamankinden daha sert; iyi ürün ve reklam artık tek başına yetmiyor.
Yapay zeka destekli e-ticaret çözümleri sayesinde satışları artırmak ve müşteri memnuniyetini yükseltmek hem büyük markalar hem de küçük butik işletmeler için mümkün hale geldi.
Kendi deneyimlerim ve Türkiye’den örneklerle, gerçekten işe yarayan 7 akıllı yöntemi derledim:

1. Kişiselleştirilmiş Ürün Önerileri ve Dinamik Vitrinler
AI tabanlı analizlerle her müşteriye gezinme geçmişine göre özel ürün tavsiyesi sunmak mümkün.
Trendyol, Hepsiburada gibi büyükler bu yöntemi aktif kullanıyor; Shopify, WooCommerce’da uygun eklentiler mevcut.
2. Akıllı Chatbot ile 7/24 Hızlı Müşteri Desteği
WhatsApp, web chat veya Instagram’da entegre AI botlarla anında sipariş takibi, iade ve destek sağlanıyor.
Chatbase, Tidio veya ManyChat gibi araçlarla Türkçe sohbet botu kurmak kolay.
3. Otomatik E-Posta ve SMS Pazarlaması
Sepette ürün bırakanlara hatırlatma, stok bildirimi veya kampanya mesajları tamamen otomatikleşti.
Shopier, IdeaSoft gibi yerli altyapılarda dahi pazarlama otomasyonu entegre edilebiliyor.
4. Akıllı Fiyatlandırma ve Stok Optimizasyonu
AI tabanlı araçlarla talep ve rakip analizine göre anında fiyat/indirim ayarlanabiliyor.
Minder, Prisync gibi çözümler kârı ve müşteri memnuniyetini birlikte artırıyor.
5. Otomatik Ürün Açıklamaları ve SEO
ChatGPT, Writesonic, Copilot gibi araçlarla her ürün için özgün, anahtar kelime odaklı açıklamalar yazılabiliyor.
Görselleri de DALL-E, Canva AI ile üretiyorum; SEO’da da ekstra avantaj sağlıyor.
6. Yorum, Değerlendirme ve Sosyal Kanıt Otomasyonu
AI ile müşteri yorumlarını analiz edip öne çıkaran “en iyi değerlendirmeler” alanı dönüşümü %20’ye kadar artırabiliyor.
Sosyal kanıt ve değerlendirme teşvikleri butiklerde özellikle çok etkili.
7. Satış Sonrası Otomasyonlar ve Tekrar Satış Stratejileri
Alışveriş sonrası otomatik teşekkür, yeni ürün önerisi veya sadakat programı AI ile entegre edilebiliyor.
Releva.AI, ShopUp gibi yerli araçlar bu işte çok pratik.
Küçük Notlar ve Pratik İpuçları:
- Kullandığınız altyapıda hangi AI eklentileri kolay entegre ediliyor, önce ona bakın.
- Her otomasyonu küçük gruplarla test edin, müşteri tepkisine göre optimize edin.
- Özellikle küçük işletmelerde dahi AI entegrasyonu müşteri memnuniyetinde çok ciddi fark yaratıyor.
Siz de e-ticarette AI destekli otomasyon veya öneri sistemi deneyimi yaşadıysanız paylaşır mısınız? Hangi araçlar ve yöntemler sizin işinizi kolaylaştırdı?
Ek Kaynaklar / Daha Fazla Rehber ve Uygulamalı Eğitim:
Herkese bol satış ve memnun müşteriler!
Merhaba DH ailesi,
Online satışta “hızlı cevap veren” bir ekip, her zaman rakiplerin önüne geçmenin en kestirme yolu oldu. Artık klasik canlı destek ekibiyle sınırlı kalmadan, 7/24 ulaşılabilir ve anında yanıt veren yapay zeka chatbot çözümleri sayesinde müşteri memnuniyetini ve satış dönüşümünü ciddi şekilde artırmak mümkün.
Kendi projelerimde ve gözlemlediğim örneklerle en çok fayda sağlayan yaklaşımları özetlemek istiyorum:

Chatbot Nedir, Satışta ve Destekte Nasıl Fark Yaratır?
- Müşterinin sorusuna anında, gece-gündüz demeden yanıt veriyor.
- Sık sorulan sorulara insan kaynağı harcamadan, anında cevap sunuyor.
- Satış ve müşteri desteği süreçlerini kişiselleştirip hızlandırıyor.
Küçük bir not: Kötü yapılandırılmış, tekdüze veya çok karmaşık chatbot’lar müşteriyi kaybettirir; bu yüzden iyi tasarım ve test çok önemli!
Doğru Chatbot Seçimi ve Kurulumunda İpuçları:
- Hangi platformda başlatacaksınız? Web sitesi, WhatsApp, Instagram, Telegram…
- Hedef kitlenizin aktif olduğu kanalı önceliklendirin.
- Script’li klasik botlar hızlıca cevap verse de, gerçek etkileşim ve kişiselleştirme için AI tabanlı chatbot’lar (ör. Elfsight, ManyChat, Chatbase) öne çıkıyor.
- Chatbot’un ilk mesajı mutlaka bir soruyla başlasın (“Yeni ürünümüzü incelemek ister misiniz?”).
- Müşteriye kolay çıkış, geri dönüş imkânı bırakın.
- Her sohbetin sonunda satışa yönlendiren bir cümle bulunsun (“Sepete eklemek ister misiniz?”).
Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri:
- Çok uzun ve karmaşık menülerden kaçının, 3 adımdan fazla dallanma yapmayın.
- AI botlara aşırı serbestlik vermeyin; “şaka yapmak” veya konu dışına sapmak bazen müşteriyi kaçırır.
- Test etmeden asla yayına almayın; önce kendi çevrenizle deneyip, hataları toplayın.
Satışta Dönüşümü Artıran Pratik Uygulamalar:
- “En iyi fırsatlar burada, görmek ister misiniz?” gibi zamanlı bildirimlerle kullanıcıyı harekete geçirin.
- Kullanıcıyı tanıyan, önceki ziyaretlerine göre öneri sunabilen AI botlar kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaratıyor (“Geçen hafta baktığınız üründe bugün indirim var!”).
- En sık sorulan 10 soruyu, satışa yönlendiren yanıtlarla hazır tutun.
Başlangıç Yol Haritası:
- Platformunu seç (web, WhatsApp, sosyal medya…)
- Küçük bir bilgi havuzuyla başla (ürün, iade, kargo…)
- AI tabanlı chatbot kur, test et.
- Haftalık raporlarla geliştirmeye devam et.
Ek Kaynaklar / Detaylı Uygulamalı Eğitim:
Gerçek projeler ve yapay zeka tabanlı tüm araçların uygulamalı örnekleriyle anlatıldığı
- Yapay Zeka Reklam Ajansı Eğitimi
- ve Practischooly Blogu üzerinden sektöre uygun daha fazla pratik yöntem bulabilirsiniz.
Herkese bol dönüşümlü ve kolay iletişimli satışlar!
Merhaba DH ailesi,
Google’ın “AI Overviews” yani Yapay Zeka Destekli Özetler özelliğini yayına almasıyla birlikte, SEO dünyasında yepyeni bir dönem başladı. Artık Google aramalarında kullanıcılar, doğrudan en güncel ve güvenilir bilgilerin kısa bir özetini sayfanın en üstünde görüyor.
Peki bu gelişme içerik üreticiler, girişimciler ve eğitim platformları için ne anlama geliyor?
Kendi deneyimlerimle ve son trendlerle özetliyorum:

AI Overviews Nedir ve Neden Önemli?
Google artık birçok kaynaktan aldığı veriyi, kendi algoritmalarıyla sentezleyip kullanıcıya “tek seferde, öz ve rehber bir yanıt” veriyor.
ABD’de bazı aramaların %13’ünde bu AI özetleri öne çıkmaya başladı.
Avantaj: Kullanıcı için hızlı ve bütüncül cevap, uzun blog ve rehberler için daha fazla tıklama fırsatı.
Risk: Kısa ve yüzeysel içerikler artık neredeyse hiç şans bulamıyor; yanlış özetler ise güven kaybına yol açabilir.
SEO Stratejileri Nasıl Değişiyor?
- Uzun ve Zengin İçerik: Anahtar kelimeye değil, gerçek rehberlik ve adım adım çözüme odaklanmak öne çıkıyor. Her başlığın altında kısa “snippet” yanıtlar ekleyin.
- E-E-A-T ve Semantik Arama: Uzmanlık, deneyim, otorite ve güven artık daha önemli. Kendi deneyiminizi her içerikte kısaca belirtmek büyük avantaj.
- AI için Optimize Edilmiş Format: Başlıklarda “nasıl yapılır?”, “en iyi X nedir?” gibi soru biçimleri; net, kısa, kolay özetlenebilir paragraflar kullanmak gerekiyor.
- Schema ve Yapısal Veri: FAQ, HowTo, Review gibi schema biçimleriyle Google’ın AI özetlerinde öne çıkmak kolaylaşıyor. WordPress kullanıcıları için RankMath veya Yoast eklentileriyle kod bilmeden schema ekleyebilirsiniz.
Adım Adım: SEO Uyumlu, AI’ya Dayanıklı İçerik Hazırlama
- Kullanıcı Sorusunu Bul: Google “People Also Ask”, Semrush veya AnswerThePublic ile en çok aranan soruları keşfedin.
- Her Sorunun Altına Net Cevap Ekleyin: 2-3 cümleyle kısa ve net yanıtlar hazırlayın.
- Uzmanlık ve Deneyimi Vurgulayın: Örneğin, “Bu konuda 3 yıldır içerik üretiyorum, 20’den fazla siteyi ilk sayfaya taşıdım.”
- Görsel ve Tablo ile Zenginleştir: Bölüm sonlarına tablo, örnek vaka, küçük infografik ekleyin.
- Yapısal Veri Ekleyin: SSS, adım listesi veya mini rehberler oluşturun.
- Güncellik ve Kaynak: 2024-2025 trendlerinden örnekler ve güvenilir referanslar paylaşın.
Kendi Kullandığım ve Tavsiye Ettiğim AI/SEO Araçları:
- Surfer SEO: Rakip ve anahtar kelime analiziyle içerik derinliğini güçlendiriyor.
- Semrush ContentShake AI: Hangi başlık, hangi kelimeler, hangi içerik formatı gibi detaylarda çok pratik.
- Writesonic, Jasper AI: Kısa snippet ve SEO uyumlu metin üretiminde çok hızlılar.
- RankMath, Yoast: WordPress’te schema eklemek ve SEO yapılandırması için birebir.
Siz de yeni dönemde SEO ve içerik üretiminde neleri değiştiriyorsunuz?
Google’ın AI Overviews’ine uygun içerik geliştirmek için uyguladığınız taktik veya sorularınız varsa paylaşın, tartışalım!
Ek tavsiyeler veya önerilerle foruma katkı sunmak isteyenler her zaman yazabilir.
Ek Kaynaklar / Daha Derinlemesine Öğrenmek İsteyenlere:
AI destekli SEO ve içerik üretimi konusunda güncel örnekler, analizler ve pratik rehberler için:
Herkese bol trafikli, üst sıralı içerikler!
Merhaba DH ailesi,
Yapay zeka ile içerik üretimi artık Türkiye’de de günlük hayatın, iş ve eğitim dünyasının gerçeklerinden biri haline geldi. “Nerelerde işe yarar, gerçekten sektöre ne katıyor?” gibi sorular sıkça geliyor.
Kendi deneyimlerim ve güncel Türkiye örnekleriyle pratik bir özet hazırladım:

Hangi Sektörler ve Nasıl Kullanıyor?
1. Eğitim ve Online Kurslar:
Online ders videoları, quiz’ler, animasyonlu içerikler ve Türkçe özet notlar artık yapay zekayla hazırlanıyor.
Kendi deneyimim: ChatGPT ile ödev veya özet çıkartmak, Canva AI ile görsel üretmek, CapCut AI ile kısa ders videoları hazırlamak oldukça pratik.
2. Dijital Medya & Haber Siteleri:
Haber özetleri, SEO uyumlu bloglar, başlık ve görsel üretimi yapay zekaya emanet.
Webrazzi, Onedio gibi portalların editörleri 1 dakikada 500 kelimelik özet ve DALL-E ile başlık görseli oluşturabiliyor.
3. E-Ticaret & Dijital Pazarlama:
Ürün açıklaması, otomatik sosyal medya postu, ürün videosu…
Bir Trendyol satıcısı olarak Writesonic ile SEO uyumlu açıklamalar, CapCut AI ile 30 saniyelik tanıtım videosu hazırlamak büyük zaman kazandırıyor.
4. Sağlık, Hukuk, Danışmanlık:
Chatbot veya ChatGPT entegrasyonuyla, ziyaretçilere anında yanıt ve rehber içerikler sunulabiliyor.
Özellikle özel hastaneler ve hukuk büroları chatbot’ları çok kullanmaya başladı.
5. Yaratıcı Endüstriler (Reklam, Tasarım, Video):
Reklam ajansları, sosyal medya içerik üreticileri ve YouTube kanalları için AI ile kreatif metin, slogan, özgün görsel (Midjourney, DALL-E), farklı sesler (ElevenLabs) ve senaryo önerileri üretiliyor.
Türkiye’ye Özel Pratik İpuçları:
- ChatGPT, Gemini, Copilot gibi araçlarda “Türkçe” veya “Türkiye’ye özel” parametrelerini kullanmak içerikleri daha yerel ve etkili yapıyor.
- İçerikte Türkiye’den güncel vaka, marka veya haber örneği kullanmak SEO ve kullanıcı deneyimi için çok önemli.
- AI ile üretilen içerikler mutlaka haftalık veya aylık güncellenmeli; özellikle haber ve pazarlama içerikleri çabuk sıradanlaşıyor.
- Sadece AI’ya bırakılan içerikler “ruhsuz” olabiliyor; mutlaka uzman veya editör dokunuşu eklemek gerekiyor.
Sık Yapılan Hatalar & Dikkat Edilecekler:
- Her şeyi AI ile hazırlamak yerine, kısa başlıklar ve özetlerde bile sade, Türkçe karakterlerle, anlaşılır metinler kullanmak faydalı.
- Türkiye’ye uygun ücretsiz veya lokal AI araçlarını da keşfetmek önemli.
- Deneyimlediğiniz bir sektörel ipucu veya ilginç uygulama varsa yorumda paylaşın, birlikte öğrenelim!
Ek Kaynaklar / Pratik Uygulamalı Eğitimler:
Gerçek örnekler ve güncel uygulamalarla kendi sektörünüzde fark yaratmak için:
Sorusu olanlara, ya da kendi deneyimini paylaşmak isteyenlere özel mesajla da yardımcı olabilirim.
Herkese bol ilhamlı içerikler!
Merhaba DH ailesi,
Podcast fikri aklınızda ama “ekipmanım yok, stüdyoya gerek var, teknikten anlamam” gibi düşüncelerle hep erteleyenlerden misiniz?
Aslında cep telefonu ve birkaç pratik AI aracıyla ilk podcast’inizi hemen bugün kaydedebilirsiniz.
Benim deneyimlerime ve tavsiye edeceğim yöntemlere göz atabilirsiniz:

Podcast’e Başlarken Hangi Yol Size Uygun?
- Doğrudan kendi sesinizle, akıllı telefon ve basit bir mikrofonla başlamak
- AI araçlarıyla metni sese çevirtmek (ör. ElevenLabs, Descript)
- İki yöntemi birleştirip özgünlükle profesyonellik arasında kendi dengenizi bulmak
Ben genellikle ilk bölümü hem kendi sesimle hem de AI destekli bir sesle kaydedip yakın çevremden geri bildirim alıyorum. Böylece hangisi bana ve içeriğe daha çok uyuyor, görebiliyorum.
Senaryo ve İçerik Akışı
Bir podcast’in başarısı, konuya ilgi çekici bir giriş ve tutarlı bir akış kurgulamaktan geçiyor.
ChatGPT gibi araçlarla “5 bölümlük kısa akış, açılış cümlesi, kapanış sorusu” gibi iskeletler oluşturabiliyorum.
Önemli not: AI’ın verdiği önerileri mutlaka kişiselleştiriyorum, zira dinleyici robotik anlatımdan hızla sıkılıyor.
Kayıt ve Ses Temizliği
Telefonunuzu sessiz bir odada konumlandırıp, dahili kayıt uygulamasını açın ve doğrudan kayda başlayın.
Kayıttan sonra sesi Descript veya Adobe Enhance Speech gibi AI araçlarına yükleyip arka plan gürültülerini temizliyorum.
Ekstra fayda: Descript ile transkript çıkarıp, blog veya sosyal medya paylaşımına da uygun metin elde ediyorum.
Büyüme ve Tanıtım
İlk bölümü hemen herkese paylaşmak zorunda değilsiniz. Yakın çevrenizden “ses netliği, içerik, süre” konusunda geri bildirim alın. Her yeni bölümde ufak iyileştirmeler ekleyerek istikrarlı ilerleyebilirsiniz.
AI Ne Kadar Kullanılmalı?
Başlangıçta AI ile temizlik ve düzenleme büyük kolaylık. Ancak podcast büyüdükçe ve kitleniz oluşunca kendi sesiniz ve anlatımınız çok daha değerli oluyor.
Özetle: AI ile başlamak pratik, ama dinleyiciyle bağ kurmak için zamanla özgünlüğünüz öne çıkmalı.
Siz de podcast üretiminde kullandığınız farklı yöntem veya araçlar varsa paylaşabilir misiniz? Yeni başlayanlar için her tavsiye değerli!
Ek Kaynaklar / Detaylı Eğitimler:
Podcast prodüksiyonunda ses kalitesi, ekipman seçimi ve AI destekli düzenleme hakkında daha fazla pratik bilgi için:
- Ses Kayıt Ekipmanları Eğitimi
- Hazırladığınız podcasti video içeriğe taşımak veya hikaye anlatımını geliştirmek için:
- AI Film Yapım Lab
Sorusu olanlara veya deneyim paylaşmak isteyenlere özel mesajla seve seve yardımcı olurum.
Merhaba DH ailesi,
Podcast dünyasında son dönemin en büyük farkı, artık “herkese aynı mesajı vermek” yerine dinleyiciye özel, kişiselleştirilmiş içerikler sunabilmek! Yapay zeka destekli araçlarla, hem podcast’inizin kitlesini hızla büyütebilir hem de her bölümde dinleyiciyle gerçek bir bağ kurabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş podcast nedir, neden önemli?
Her dinleyicinin ilgi alanına, dinleme alışkanlığına ve hatta ruh haline göre özelleştirilebilen içerikler artık mümkün. Modern dinleyici genel içerikleri sıkıcı buluyor; sadık takipçi kazanmak için “bize özel” içeriklerle ilerlemek gerekiyor.
Kendi kullandığım ve önerdiğim adımlar ve araçlar:
- Dinleyici Analizi & Segmentasyon:
- PodIntelligence, Rephonic gibi AI tabanlı araçlarla dinleyicilerin yaş, cinsiyet, ilgi alanı, en çok hangi bölümleri dinlediği gibi analizler hızlıca yapılabiliyor.
- Mini anketler veya podcast sonunda basit sorularla segmentasyon sürecini başlatmak da faydalı.
- Kişiselleştirilmiş İçerik Dağıtımı ve Otomasyon:
- Headliner AI, Descript gibi araçlarla, dinleyiciye özel öneriler veya kısa klipler oluşturmak mümkün.
- Spotify’ın “Daily Drive” gibi AI tabanlı öneri algoritmaları da dinleyici deneyimini ileriye taşıyor.
- AI Chatbot ile Etkileşim:
- Podcast’in web sitesine veya sosyal medya hesabına ChatGPT tabanlı chatbot ekleyerek dinleyici sorularını anında yanıtlayabiliyorum.
- “Bu bölümde adı geçen kitap neydi?” gibi sorulara otomatik ve hızlı cevap geliyor.
- Ses Klonlama ve Kişisel Anlatıcı:
- ElevenLabs gibi araçlarla podcast’i dinleyicinin tercihine göre farklı ses, cinsiyet, yaş ve dilde sunmak mümkün.
- Özellikle motivasyon ve meditasyon gibi içeriklerde dinleyiciye özel anlatım çok fark ettiriyor.
Adım adım nasıl ilerliyorum?
- Hedef dinleyici profilini basit bir Google Forms veya anketle belirliyorum.
- PodIntelligence veya Rephonic gibi bir analiz aracıyla kitlenin en çok dinlediği içerikleri ve ilgi alanlarını çıkarıyorum.
- İçeriği Headliner AI veya Descript ile bölümlere ayırıp dağıtıyorum.
- Web sitemde veya Instagram DM’de ChatGPT tabanlı bir bot ile hızlı geri bildirim alıyorum.
- ElevenLabs ile farklı ses seçeneklerinde kısa bölümler hazırlayarak etkileşimi artırıyorum.
- Dinleyici analizine göre içerik akışımı ve formatımı güncelliyorum.
Avantajları:
- Dinleyici bağlılığı ve tekrar dinleme oranı belirgin şekilde artıyor.
- Hedefli sponsor veya reklam anlaşmalarında büyük kolaylık sağlıyor.
- Doğal ve hızlı büyüme, ağızdan ağıza yayılım artıyor.
Dikkat edilmesi gerekenler:
- Kişiselleştirme abartılırsa bütünlük kaybolabilir; ana podcast çizgisini korumak önemli.
- Etik ve şeffaf veri politikası şart; dinleyiciyle güvene dayalı ilişkiyi zedelememek gerek.
Siz de kişiselleştirilmiş podcast için kullandığınız farklı yöntemler veya araçlar varsa, deneyimlerinizi duymak isterim!
Sorusu olanlara veya detaylı bilgi isteyenlere özel mesajla da yardımcı olabilirim.
Ek Kaynaklar / Derinleşmek İsteyenlere:
Kendi hazırladığım Practischooly Blogu ve özellikle AI ile podcast, video ve içerik üretimi alanında uygulamalı eğitimler için:
Herkese ilgi çekici ve etkileşimi yüksek yayınlar!
Merhaba DH ailesi,
Son yıllarda online eğitim hazırlamak sadece uzmanlara veya teknik bilgilere sahip olanların işi olmaktan çıktı. Özellikle yapay zeka destekli araçlar sayesinde, temel seviyede içerik bilgisine sahip herkes artık hızlı, kaliteli ve etkili eğitimler hazırlayabiliyor. Kendi projelerimde kullandığım ve gerçekten zaman kazandıran bazı araç ve yöntemleri aşağıda özetledim.

Konu ve Hedef Kitleyi Belirleme:
ChatGPT, Gemini, Claude gibi AI sohbet araçlarıyla, eğitim hazırlamadan önce doğru başlıklar ve hedef kitleyi netleştirmek mümkün. “Kimler için, hangi seviyede, hangi amaçla?” gibi soruları sorduğumda, çok hızlıca otomatik ders planı ve içerik haritası alabiliyorum.
İçerik ve Ders Akışı Oluşturma:
Jasper, ChatGPT, Notion AI gibi araçlarla tüm ders planı, modüller, video akışları ve quiz önerilerini dakikalar içinde hazırlıyorum.
Notion AI veya Jasper’da “15 dakikalık giriş videosu için kısa senaryo hazırla” gibi komutlarla senaryo ve quiz başlıkları almak çok pratik.
Görsel ve Video İçerik Hazırlama:
Canva AI, DALL-E, Microsoft Designer gibi araçlarla slaytlar, infografikler, sunum kapakları tasarlıyorum.
Synthesia, HeyGen veya Descript gibi AI video araçlarıyla, metni yükleyip Türkçe anlatıcıyla kolayca video çekmek mümkün.
Quiz ve Ödev Hazırlama:
Quizizz AI, Kahoot AI ve Google Forms AI sayesinde, modül sonlarında otomatik Türkçe quizler, seviye analizli testler hazırlayabiliyorum. Google Forms AI ile açık uçlu ve sıralama soruları da hızlıca ekleniyor.
Eğitim Platformuna Yükleme ve Katılımcı Takibi:
Hazırlanan içerikler, Pratik Okul, Udemy, Teachable, Thinkific gibi platformlara rahatça entegre ediliyor.
AI araçları ile otomatik başlık, açıklama ve SEO etiketi oluşturmak işimi çok kolaylaştırıyor.
Kurs sonrası ChatGPT veya Google Forms AI ile geri bildirim ve katılımcı anketleri yaparak, hangi bölümde zorlanıldığını veya hangi içeriğin en çok fayda sağladığını analiz ediyorum.
Küçük Pratik İpuçları:
- İçeriği küçük modüller halinde tasarlamak ve her modülün sonunda quiz/ödev eklemek, etkileşimi artırıyor.
- Video ve görsel içerikleri mümkün olduğunca sade ve dikkat çekici yapmak katılımcı memnuniyetini yükseltiyor.
- Eğitim sonunda geri bildirim almak ve katılımcıların sorularına hızlı dönüş yapmak, kursun başarısını büyük ölçüde etkiliyor.
Siz de online eğitim hazırlama sürecinde pratik AI araçları veya yöntemler kullanıyorsanız önerilerinizi duymak isterim! Farklı platform ve deneyimler için aşağıdaki kaynaklara da göz atabilirsiniz.
Ek Kaynaklar / Detaylı Rehber ve Uygulamalı Eğitimler:
Kendi hazırladığım, güncel örnek ve ipuçları içeren Practischooly Blogu ve adım adım uygulamalı eğitimler için:
Herkese kolay ve verimli eğitimler!
Merhaba DH ailesi,
Yapay zeka artık sadece teknolojiyle uğraşanların değil, hemen herkesin gündelik ve iş hayatında fark yaratmak için ilgilendiği bir alan haline geldi. Son yıllarda “Yapay zeka eğitimi nereden alınır, hangi kaynak en faydalı?” gibi sorular çok artmaya başladı. Kendi eğitim yolculuğumda ve etrafımda en sık karşılaştığım yöntemleri ve önerilerimi burada özetlemek istiyorum.

Yapay zeka eğitimi nedir, kimler için gerekli?
Yapay zeka eğitimi; makine öğrenmesi, veri bilimi, doğal dil işleme ve uygulamalı araçların nasıl kullanıldığını anlatan, teorik ve pratik kazanımlar sağlayan programlar sunuyor.
Bence yazılım/mühendislik öğrencileri, içerik üreticiler, girişimciler, iş dünyasında kendini geliştirmek isteyen herkesin temel seviyede de olsa bu eğitimlere göz atmasında fayda var.
Online Eğitim Platformları – Türkiye ve Dünya’dan Seçenekler:
- Pratik Okul: Türkçe, uygulamalı ve sektörel örneklerle zenginleştirilmiş özel eğitimler bulabilirsiniz.
- BTK Akademi, Udemy Türkiye, İstanbul İşletme Enstitüsü: Başlangıçtan ileri seviyeye kadar çok sayıda yapay zeka kursu var.
- Coursera, edX, Udacity, FutureLearn: Dünya çapında tanınan, genellikle İngilizce ama uluslararası sertifika imkânı sunan platformlar.
Üniversiteler & Akademik Sertifika Programları:
ODTÜ, Boğaziçi, Koç gibi üniversiteler ve MIT, Stanford, Harvard gibi global üniversitelerin dönemsel veya online programlarını takip edebilirsiniz.
Bootcamp ve Atölyeler:
Patika.dev, Kodluyoruz, Google AI Bootcamp gibi kısa süreli ve uygulama odaklı eğitimler iş hayatına atılmadan önce pratik tecrübe sağlıyor.
Nasıl bir yol izliyorum?
- Önce temel seviyede, Türkçe ve uygulamalı bir eğitimle başladım (örneğin Pratik Okul veya BTK Akademi).
- Kendi tempomda veya eğitmen destekli olarak, küçük uygulamalar ve mini projelerle ilerledim.
- Sertifika almak kadar, öğrenilenleri projelerde veya GitHub’da uygulamak, kendimi en hızlı geliştirdiğim alan oldu.
- Çok kursa birden başlamak yerine, 1-2 temel eğitimi tamamlayıp ardından ileri seviye kaynaklara geçmek bana daha verimli geldi.
Pratik ipucu:
Yalnızca video izleyip “bilgi toplamak” pasif öğrenme yaratıyor; mutlaka bir proje ya da gerçek hayatta kullanabileceğin bir uygulama ile ilerlemeni tavsiye ederim.
Sizler de AI eğitimi aldınız mı, hangi platformları veya kaynakları önerirsiniz?
Farklı deneyim ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!
Ek Kaynaklar / Daha Derinleşmek İsteyenlere:
En güncel uygulama örnekleri, gerçek marka senaryoları ve Türkçe anlatımla adım adım öğrenmek isteyenler için kendi hazırladığım:
Herkese iyi öğrenmeler!
Merhaba DH ailesi,
Artık sadece müzisyenler veya profesyonel stüdyo çalışanları değil, podcast kaydı alanlar, YouTube videosu çekenler, online eğitim üretenler ve canlı yayın yapan herkes için kaliteli ses olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Kötü görüntü bir şekilde tolere ediliyor ama kötü ses, izleyici/dinleyicinin en çabuk pes ettiği şey oluyor!
Son zamanlarda klasik ses düzenleme yazılımlarının ötesine geçen AI (yapay zeka) ile ses temizleme araçları sayesinde, amatörler de profesyoneller gibi tertemiz sesler elde edebiliyor.

Kendi deneyimlerim ve önereceğim popüler AI ses temizleme araçları:
- Descript Studio Sound: descript.com
- Arka plan gürültüsünü ve yankıyı otomatik siliyor. Özellikle kafe, sokak gibi ortamlarda kayıt aldıysanız hayat kurtarıyor.
- Adobe Enhance Speech: adobe.com/enhance
- Ücretsiz ve web tabanlı; telefondan alınan bozuk sesleri dahi şaşırtıcı şekilde berraklaştırıyor.
- Auphonic: auphonic.com
- Arka plan müziği, konuşma ve efektleri ayırıyor; farklı cihazlardan kaydedilmiş ses seviyelerini eşitliyor ve normalize ediyor.
- Podcastle, Krisp, Cleanvoice: (podcastle.ai, krisp.ai, cleanvoice.ai)
- Uzaktan toplantı kaydı yapanlar için anlık gürültü engelleme, klavye ya da arka plan çocuk sesi gibi detayları hızlıca filtreleyebiliyor.
Kendi kullandığım pratik adımlar:
- Mümkünse kayıt sırasında sessiz bir ortamda, sabit mikrofonla başlıyorum.
- Kaydı ilk olarak Adobe Enhance veya Descript’e yükleyip “Otomatik Temizle” seçeneğini uyguluyorum.
- Gerekirse Auphonic veya Podcastle ile seviye/denge/ekstra temizlik yapıyorum.
- Son olarak kaydı dinleyip, robotikleşme olup olmadığına bakıyorum. Temizlenmiş dosyayı video editörüne veya podcast platformuna aktarıyorum.
Küçük ipucu:
Çok fazla filtre veya efekt sesi robotlaştırabiliyor, mutlaka kaydı kulaklıkla dinleyin. MP3 veya WAV dosya formatı genellikle tüm araçlarla uyumlu çalışıyor.
Siz de farklı ses temizleme veya düzenleme araçları denediyseniz, tavsiye veya deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
Forumda bu konuda gerçek kullanıcı tecrübesi çok değerli oluyor.
Ek Kaynaklar / Daha Derinleşmek İsteyenlere:
Yapay zeka ile ses temizleme, kayıt ekipmanları ve stüdyo kalitesinde içerik üretimi konusunda daha fazla örnek ve rehber için kendi hazırladığım Pratik Okul Blogu’nu inceleyebilirsiniz.
AI ile içerik ve ses üretiminde profesyonel olmak isteyenlere:
Herkese temiz kayıtlar ve keyifli yayınlar!
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 15
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 612 (Bu ay: 256)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Web Tasarım - Programlama