750 Bin TL araba finansmanı için bana çıkarılan ödeme planı şu şekilde ;
Katılım bedeli 56.250 TL
Peşinat 200.000 TL
Temmuz ayı ilk taksit 15.000 TL
Finansmanı teslim edecekleri tarih Nisan 2025 ve Nisan ayına kadar 15 bin taksit ödeceyeğim. 2025 Nisan'dan sonraki iki ay 19500 TL ödeme. 2025 Temmuz ayında ise 23400 TL ödemeye başlayacağım. Borç bitimine 3 ay kala taksit 28000 TL olacak. Son Taksit ise 24000 TL.
Özet geçecek olursam,
-Temmuz ödeme 271.250 TL ( İlk taksit dahil)
-9 ay ödeme 15000 TL ( 2025 Nisan ödemesi dahil ve parayı teslim aldığım tarih)
-2 ay 19500 ödeme ( 2025 Mayıs ve Haziran)
-12 ay 23400 TL ( 2026 Haziran'a kadar)
-2 ay 28000 TL ( 2026 Temmuz ve Agustos)
-Eylül 2026 24000 Bin TL ( Son taksit)
2025 Nisan ayında bana 750 Bin TL ödeme yapılması için belirttiğim süre boyunca toplamda 806.250 TL ödeme yapacağım. Bu sizce mantıklı mı? Bana mantıklı geldi fakat kafamda sorular var. Örnek sözleşme aldım ilk olarak onu bir okuyacağım.
1) Katılımevim'e güven olur mu?
2) Sözleşmede dikkat etmem gereken hususlar nedir?
3) 2025 de ikinci el araba piyasası ne olur?
Aklımda böyle sorular var. Konuya aşina olan veya düşünceleri olanlar yardımcı olursa sevinirim. İyi forumlar.
Hangi Egea modelini tercih etmeliyim?
Arkadaşlar pek bir bütçem olmadığı için araba alırken uygun fiyatlı bir araba almayı düşünüyorum. Almayı düşündüğüm araç Egea fakat hangi motoru seçmeliyim ona karar veremedim. Beklentilerimi ve kafamdaki soru işaretlerini aşağıya sıraladım.
- Öncelikle yakıt tüketim konusunda iyi olmalı bu açıdan bakarsak 1.4 LPG mantıklı mı?
- Yılda 15-20 bin KM benim için biraz fazla olacaktır, yapacağımı düşünmüyorum.
- Arabayı şu an için İstanbul da kullanmayı düşünüyorum. 1-2 yıl içerisinde kısmetse İstanbul'dan ayrılacağım.
- Aracı ailem için alacağım annem ve babam emekli. Uzun yıllar kullansınlar istiyorum. Alıp satmak gibi bir düşüncem yok.
- Model olarak en az 2021 düşünüyorum.
- Bakım masrafları da cebime uymalı lakin dizel veya benzin-LPG arasında nasıl bir fark var, hangisi daha az masraflı bilmiyorum.
- Benzinli araç bakım masrafı daha uygun deniyor lakin Egea da hem benzin hem de dizel olanı 10 KM de bakıma giriyormuş ve bakım masrafları yakın diyorlar.
Benim için önemli olan her açıdan uygun maliyetli bir araba olması. Performans beklemiyorum. Sizce hangi motoru tercih etmeliyim?
R5 5600 sistemde yüksek CPU kullanımı ve düşük GPU kullanımı
Oyunlarda başlıkta belirttiğim sorun nedeniyle donmalar yaşıyorum. Sistem arkadaşımdaydı ve ben uzun zamandır kullanmadım. Dün kullanmaya başladığımda bu sorunla karşılaştım. Warzone oynarken grafik ayarlarından kıstıgım için bununla karşılaştığımı düşünüyordum lakin Forza Horizon 5'te tüm ayarlar yüksekte ve sadece bir tane ekran ayarının değiştirdim diye oyun optimize etmesi 15 dakika sürüyor. Tabii bu esnada CPU kullanımı 100'de. Sorun nedir? Virüs taraması yaptım bir sonuç alamadım.
Sistemim;
-RX 6700 XT.
-R5 5600.
-16 GB 3200 MHz.
Hangi çoklayıcıyı kullanmalıyım?
RX 6700 xt almaya karar verdim lakin benim PSU'da sadece bir tane 6+2 mevcut, tüm baglantılar aşagıdaki fotografta gözükmektedir.
İlk olarak aklıma 6+2 yi 8+8 e çevirmek geldi. Kaliteli bir dönüştürücü buldum ama burada şöyle bir şey aklıma takıldı. GPU en fazla 240w tüketim yapacak. Kart PCI-e slottan 75w çekse geriye yaklaşık 165w kalacak. Tamam sekiz 8+8 PCI pin var fakat pcı pin den en fazla 150w çıkıyormuş. Yani 6+2 kablo 8+8 oldu ama benim yine 6+2 kısımdan 150w üstü güç geçmesi gerekecek. Bu da ısınma, erime veya kapanma gibi sorunlar yapar mı? Bu arada Kablolar kaliteli, yine de sorun olur mu?
İkinci olarak farklı bir yol düşündüm, CPU GPU kadar güç tüketmeyecek, CPU ğüç kablosunuda GPU ya takayım böylelikle sorun ortadan kalkacak. Buradaki sorun ise elimde sadece 1 molex ve 1 satanın kalmış olması.
Sizce ne yapmalıyım? Çok fazla harcama yapmadan yükseltme yapmaya çalışıyorum lakin bir türlü işin içinden çıkamadım. Bir kaç tane ikinci el güzel RX 6700 XT buldum fakat şu PSU sorununu çözemedim.
Son olarak son resimde sol orta kısımda bulunan iç içe geçmiş soketler nedir? Bir tane molex buraya kullanılmış ama o iç içe geçmeyi anlayamadım.
Gümrükten ekran kartı geçirebilir miyim?
İş için kısmetse yurt dışına çıkacağım, 6 ay sonra dönerken yanımda ekran kartı getirmek istiyorum. Getirmek istediğim ekran kartı RTX 4060 Tİ 16 GB veya başka bir kartda olablir. Ekran kartını gümrükten geçirirken sorun yaşar mıyım? Bir kaç yerde kutusundan çıkartarak getirebileceğini duydum fakat gümrük kanunu okuduğumda bir pürüz ortaya çıktı.
Kanunun 167 maddesinde 150 euro'yu geçmeyen eşya ve ayrıca 430 euro'yu geçmeyen hediyelik eşyadan bahsediyor. Benim getireceğim eşya bu maddeye takılıyor diye yorumladım çünkü kart 500 euro üstü bir fiyata sahip.
Diger bir maddeye bakacak olursam eğer sorunsuz gümrükten geçebiliyorum. Madde şunu içeriyor "Yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşya"
Bu konu ile tecrübeleri olan veya bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlata bilir mi?
Ryzen 5 5600 ve RTX 4070
Merhaba arkadaşlar, sistem yükseltiyorum ve elimde şu an r5 5600 var. Bunun yanına yurt dışından RTX 4070 alacağım. 2k monitörde darboğaz çok yaşar mıyım? Linkini bıraktığım videodan anladığım kadarıyla darboğaz Warzone 2 için yok gibi geldi bana. Tam bu konuya hakim değilim. Herkese iyi forumlar.
500W PSU yeterli mi?
Merhaba, yıllarıdr DH forum ve haberlerini takip ederim. Üye olmak bugüne kısmetmiş. Sizlerden yardım almak istiyorum. Sistem yükseltiyorum ve elimde bulunan parçalar şu anlık bunlar:
-Ryxen 5 5600 ( ID cooling 214xt veya 224xt almayı düşünüyorum)
-Gigabyte a320m-h
-Geil 2x8GB evo spear 3200mhz ( ileride 16*2 yapacağım.)
-1 TB Samsung HDD 7200 rpm ( Yerine m2 SSD kullanacağım.)
-Geil 512GB SSD zenith R3
-High Power HPQ-500ST-H12S 500w 80+
-Ranker Virgo RGB Tempered Glass USB 3.0 ATX Mid Tower ( 4 fanlı)
GPU olarak satın almayı düşündüklerim RTX 4060 ti, RX 6700xt vb. İşlemcimi yeni aldım, 1080p de darbogaz yapmadan götürücek bir ekran kartı arıyorum. Yenilemeleri yavaş yavaş yapıyorum. Daha sonradan 2K monitöre de geçeceğim fakat bütçemi olabildiğince az yıpratmak istiyorum.
Şimdi benim asıl sorunum PSU'nun 500w olması. Diyelim ki 6700xt aldım. Bu psu 5600 ve 6700xt yi çalıştırır mı? Outher Vision sitesinden kontrol ettiğim zaman PSU yeterli gözüküyor. İnternette birçok video gördüm, mesela şu an aklıma gelen rx6800'ün 500w ile çalışması gibi. Benim PSU'da kötü değil, 12v kanalından 450w ğüç verebiliyor. Hatta rx 7700 bile düşünebilirim, TBP degeri 245w konuşuluyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Ben bu sistemle ve bu PSU ile hangi ekran kartını çalıştırabilirim?
Son Giriş: 6 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 6 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 22
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 6.656 (Bu ay: 1.490)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware