Yakit dolum icin 2 ihtimal var. X tl'lik ya da full siparisi vermek. Her iki durumda da dolum tamamlaninca pompa otomatik olarak atacak ve fazla yakit doldurma ihtimali sifir. Buna ragmen neredeyse her seferinde pompaci dolumu baslattiktan sonra pompaya mudahele ediyor. Bu sekilde bir hile ile az yakit veya fazla ucret durumu olusturuldugunu dusunuyorum. Bu durumu bir arkadasima anlattim ve o gunden itibaren neredeyse her seferinde benzer durumla karsilasiyor (daha once buna hic dikkat etmiyormus) ne zaman pompaciya mudahele etmesini istemedimi bildirsem ("el aliskanligi" ya da "ne olacak ki?" gibi) sacma sapan cevaplar aliyorum ancak yuzunde anlamsiz bir tedirginlik de cok net sekilde hissediliyor. Sizin de basiniza geliyor mu? Yakit aliminda ozellikle dikkat edip bu durumu gozlemliyor musunuz yazmanizi rica ediyorum.
Ornek bir sikayeti asagi birakiyorum.
Henuz cok fazla belirsizlik var. En azindan net kisimlari yazip fikirlerinizi almak istiyorum. Ozellikle rota, duraklar, konaklama hakkinda tecrubesi olan arkadaslar nokta atisi bilgi verebilirse super olur.
2021 agustos doneminde calistigim isyerinden bir arkadasimla is icin Slovenya'ya gittim. Donusten onceki gun erken saatlerde isimiz bitince ordaki irtibatli oldugumuz kisiye nereye gidebiliriz diye sorduk. Biraz kalabaliktir ama giderseniz begenirsiniz diyerek bize BLED GOLU'nu tavsiye etti. Arastirmadan gittik ve cok ama cok begendik. Golun etrafini yuruyerek turladik (yaklasik 6km). O gun icimden bir sekilde ailemle buraya gelmeliyim diye dusundum ve eve doner donmez durumu anlattim. Esim devlet memuru, 1-2 ay icinde yesil pasaport hakkimiz olacak. 6 yasinda oglum ve 7.5 yasinda kizim ile birlikte 4 kisi olarak aracimiz 7 koltuklu ford s max ile 2 haftalik bir tur icin yola cikmayi dusunuyoruz. Boyle bir yolculuk icin en uygun araclardan birine sahip oldugumuzu dusunuyorum. 5 kisilik oturma duzenindeyken muthis bir bagaj hacmimiz var.
Yolculuk baslangic tarihimiz 17 haziran pazartesi. Daha once birkac avrupa sehrine is icin gitmistim. Budapeste de cok begendigim bir sehir. Bled ile aralari 520km. Sanirim Budapesteyi de dahil ederiz gezimize. Ama bunlar haricinde hemen hersey belirsiz su an icin.
- senaryo : genel hatlari ile... Bu rota 5000km civarinda surecektir. Adriyatik denizini dolasmak ve uzerine uzun bir feribot yolculugu ile deniz havasi almak, 8 saat dinlenmek arti nokta iken Italya icin otobanlarin, yemek ve konaklamanin pahali oldugunu duydum.
2. senaryo : Burada Budapeste'yi dahil ediyorum. Donusta Bulgaristan Gabrovo'ya ugrayabiliriz. Is arkadaslarim, konaklayabilecegimiz bir yerimiz var. Sonrasinda Burgaz'a gidip oradan donus yoluna cikabiliriz. Belgrad'i da gormek istemekle birlikte sinirda Sirp'larin ariza cikarma riski var diye duydum. Bu arada aracimizda hizbir zaman sigara, alkol, yuklu nakit vs gibi illegal bir durum olmayacak.
Bir yeri cok begenip ekstra bir gun kalmak istemeyecegimizi, her gun yola cikacagimizi varsayarsak yaklasik 5000km yol yapilacak. Bu da gunluk ortalama 357km eder ki yaklasik 5-6 saat gibi dusunuyorum.
Aracimda ceki demirim var. Cekme karavan kiralayip yola cikabiliriz.
Bu durumda artilar,
*konaklamadan tasarruf
*nerede kalacagiz belirsizligi yok
eksiler
*yakit tuketimi artacak (sanirim yaklasik %30 - aracim 2.0TDCI otomatik, bos hali 1760kg)
*sehiricinde surus, park problem olacak
*belki otoyollardaki ucretler de artabilir,
*arac icin yesil sigorta yapilacak, muhtemelen onun da maliyeti artacaktir.
*elbette karavan kiralamanin da maliyeti var
Duraklar?
Sart olmamakla birlikte rotamiz genelde denize yakin devam etse guzel olur. 2-3 duragimizda denize girebilirsek fena olmaz. Hareketli bir gece hayati kesinlikle aradigimiz birsey degil. Daha cok doga, genel anlamda sehir gezisi. Aksam belki uzun olmayan yuruyusler ile zaman geciririz diye dusunuyorum.
*hirvatistan - plitvice golleri .Nette gezerken denk geldi, hos bir yere benziyor ama hem 4 kisi icin pek ucuz degil, hem de cocuklar tum gun buradaki tura katilabilirler mi? Muhtemelen kisa surede yorulacaklar, zorlanacaklar. Emin degilim.
*hirvatistan - split - Adini cok duyudugumuz bir yer, guzel olabilir.
Aklimda bunlardan baskasi yok acikcasi, her turlu oneriye acigim.
tarih henuz cok yakin degil, airbnb veya booking arastirmasi yaptim sayilmaz, hizlica goz attim.
5000km'yi 7/100km ortalama ile gitsem (muhtemelen biraz daha az olacaktir ama fazlasini hesaplayayim) 7*50=350lt tuketimim olacaktir.
Ortalama 1.5€ olsa 350*1,5=525€ yapar.
Karavansiz oldugumuz durumda konaklama icin sehir merkezine ihtiyacimiz yok, luks veya ekstra konfora da ihtiyacimiz yok. 60€ gunluk ortalamayi yakalayabilir miyiz bilmiyorum ama oldu diyelim, duz hesap 1000€ konaklama yapar. Yemek ve diger masraflari da dahil edince sanirim 1000€ bir maliyeti yazsak toplamda 2500€ gibi bir maliyet cikiyor.
Onerileriniz nelerdir?
Yolculuga cikarken yanina bunlari bunlari almayi unutma.
Su sehre muhakkak git
Bu noktada konaklamani tavsiye ederim
Surada su yenir tavsiye ederim.
AXEN AX65FIL240 | Webos | 1.5gb ram |
Alan, kullanan var midir?
9000TL civarina bulunabiliyor. Webos 5.0 oldugu yazilmis, netflix lisanslidir diye dusunuyorum ama emin degilim.
Aslinda xbox bagli kullanacagim, gerekirse mibox baglarim yazilim kismi ikinci planda, panel nedir, beni en cok endiselendiren nokta ise ışık sizmasi riski?
Konu hakkinda bilgisi olan var mi?
Aracim 2008 ford max. Orijinal lastik olcusu 235-45-r18 ancak benden onceki sahibi cesitli mantikli gerekcelerle 225-50-r17 olarak degistirmis.
Hem yazlik, hem kislik olarak lastiklerin durumu iyi, degisim gerektirecek bir yipranma yok.
Yani yukaridaki degisim yuzdesi kismindeki -%1,8118148599 bana 10bin km'de toplam 181km kayip olarak donecek. Bu cok problem degil.
Asil sikinti arac hiz gostergesinde 100km hizla gittigini gosterdiginde GPS verilerine gore 91km hizla gidiyor. Bu nedenle seyir halindeyken hiz limitlerini takip ederken surekli aracin hiz gostergesini degil, navigasyonu takip ediyorum.
Cap degisimi nedeniyle fark %2 bile degilken, neden hiz gostergesinde %9 civarinda oluyor? Ayrica bu durum ortalama yakit verilerine nasil yansiyor? Bunu pompa hesabi ile olcmedim ancak teorik olarak tam 1 saat boyunca hiz gostergesine gore 100km/h saat ile yol aldim ve kontak kapattim diyelim. Yol bilgisayari 6km-100km/h gibi bir yakit tuketimi gosteriyor olacak ancak aslinda ben 91km yol almis olacagim.
Sadede geleyim, ne yapmaliyim? Yol bilgisayari ve hiz gostergesi kalibrasyonu yeni lastik olculerine yapilabilir mi?
Orijinal ebata donus yapayim desem, elimde sifir ayarinda jant, 2 takim da lastik var. Bunlari satmak kolay ve hizli isler degil. Sonrasinda orijinal ebata gecis icin sifir jant lastik alsam neredeyse 10binlik olacagim. 2 el alsam guvenemeyecegim.
Nedir en mantikli cozum?
Amazon USA'dan projector secimi
Kardesim Amerika'da, yil sonu gelecek insallah.
250$'i gecmemek uzere projector siparisi vermek istiyorum.
Amazon, bestbuy veya benzer bir sekilde kolayca temin edilecek.
Cihaz model onerisi olan, daha once benzer sekilde arastirip secim yapan, konu hakkinda tecrubesi olan arkadaslar yardimci olabilir mi?
Bir Garip Internet / Ag Sistemi
|
|
|
|
Sedan araclar icin tavan ustu tasima sistemleri
|
Yalan dünya...
|
Yalan dünya...
|
Son Giriş: 3 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 318
İkinci El Bölümü Mesajları: 78
Konularının görüntülenme sayısı: 15.515 (Bu ay: 517)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 52 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: İkinci El