Teğmen
27 Eylül 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme
Toplam: 80 (Bu ay: 1)
Gönderileri
Arduino kablosuz alarm sistemi
kablosuz kumanda ve sensörler tanıtım kısmının videosu
Arduino,esp ve diğer kartlar için gelişmiş blok programlama
aslında belki çocuklar için iyi olur diye Bloklarıda türkçe yapacaktım ama türkçe olunca bişi anlamadım bende geri tekrar çevirdim :) bu şekilde daha iyi sonuçta kod özgün diliyle yazılıyor. çevrilmesi gereken yerleri zaman buldukça çeviririm
https://www.youtube.com/watch?v=sOF6z4QGwvg

https://youtu.be/lRp-p53OjrM
Kablosuz cihazlarınız nekadar güvenli
RF433mhz, RF315mhz, kodları nasıl kolayca kopyalandığını bu videoda göreceksiniz.
Standart alarm sistemleri için kullanılan kumandayı kullandım
öncelikle şunu söyliyeyim işim güvenlik sistemleri (Analog,IP, Kamera,alarm sistemleri, bariyer, vs..) piyasada bulunan alarm sistemlerinin neredeyse %90 aynı kodlamayı kullanır. bazı bayiler bunu değiştirdiklerini söylüyorlar ama henüz denemedim bu videoyu aslında uzun zaman önce yayınlıyacaktım ama fırsat bulamadım, ayrıca kodlarını güvenlik amacıyla paylaşmadım, bunu sadece bilgi amaçlı ekledim kullandıgım RF alıcı menzili geniş güçlü bir alıcı dışarı koydugumda çevredeki birçok cihazın kodunu görebiliyorum bu yüzden güvenlik için birşey alacaksanız buna dikkat edin
esp8266,rf alıcı verici (rf alıcı çok kucuk boyutlu olanda var) küçük bir pil toplamda bir kol saati kadar yer tutar. ve kendi AP modu var başka ağa ihtiyac duymaz yani elde taşınacak kadar küçük bişey ayrıca sdcard ile kayıtta tutabilir. ne demek istedigimi anladınız sanırım
Malzeme= Nodemcu, 433mhz alıcı, 433mhz verici (yada 315mhz), ve smartesp android uygulama
nodemcu ister yerel ağa bağlarsınız ister kendi AP (Access Point) moduna bağlanırsınız. yani illa bir modem yada yerel ağa ihtiyac duymaz.
statik ip atayarak uzak bağlantıda kurabilirsiniz, statik ip yine nodemcu web tabanlı sisteminde kodunu tanıtarak kolayca static bir IP elde edebilirsiniz ben duckdns tanıttım 3 dakikda bir kontrol eder.
Kumandaya bastıgımda kodlar nodemcu gider bu kodları android uygulama ile okuyorum ve herhangi bir buttona bu kodu tanıtıyorum, aynı kodu bu sefer buttona bastıgımda nodemcu'ya bu kodu RF vericiye ile göndermesini istiyorum, yani alıcıdan alıp vericiyle gönderiyorum
kumanda sadece örnekti kablosuz hareket dedektorleri, kapı pencere dedektorlerini tanır. aslında bunlarıda göstermeyi unuttum :)
bir PIR yani hareket dedektorunu nodemcu'ya tanıtmak için arduino IDE baglayıp yüklemeye gerek yok, Smartesp android uygulama üzerinden dedektor kodunu okuyup nodemcu'ya bu kodu gönderir. ve sensör tanıtılmış olur. nodemcu resetlenmeyene kadar bu kod kayıtlı kalır. sensörleri tanıtmak bu kadar kolay
örnegin ev alarmı için sensorleri tanıtacaksınız uygulamayı açıp sensorleri okutup kaydete basmanız yeterli her sensör için istediginiz işlemide yapabilirsiniz, isim atıyabilirsiniz yada sensör aktif oldugunda istediginiz bir işlemi yaptırabilirsiniz.
Vakit buldukça geliştirdiğim ev otomasyon sistemi
Sistem tamamen kablosuz hem bendeki kablosuz hareket ve kapı sensörlerini tanıttım hemde kendi yaptığım kablosuz sensörler
kablosuz cihazları android uygulama üzerinden okur ve komut verebilirsiniz
mesela kablosuz bir kumandayı uygulama üzerinden kodunu okuyup bir buttona atayabilir ve uygulama üzerindende kumanda edebilirsiniz yani bir nevi kopyalama
kablosuz dedektörleri kolayca tanıtabilirsiniz yani arduino ide baglayıp tekrardan derlenemize gerek yok web server üzerinden kolayca değiştiriliyor.
aslında kablosuz cihazları uygulama üzerindende tanıttım önceki versiyonda ama cihaz resetlenince tekrar tanıtmak gerekir uygulamada bir veri tabanı oluşturup bir tuşla tekrar geri yüklüyordum ama gerek görmedim böylesi daha iyi diye düşündüm
elektirik enerji için PZEM modulunu kullandım

sistem server ve client mantığı ile caçılıyor yani istediğim kadar esp8266 tek bir esp bağlıyabiliyorum sadece 1 esp için modemde port açıp tüm client cihazları görebilir ve kontrol edebilirim
server esp üzerinden tüm client esplere komut gönderebilir ve veri izliyebilirim
modul desteği neredeyse sınırsız yani aklınıza gelebilecek her modul ve sensor eklenebilir.

uygulamaya birde kablosuz IP kamera ekledim buradada yine kurllar belirlenebilir mesela kapı çalındıgında yada şu dedktor alarm verdiğinde kamerayı aç yada resim çek

esp server ağ ayarlarını arduino yada web serverdan degilde uygulamada ayarladım yani esp yerel ağa bağlamak için uygulamada yerel ağ ayarlarınızı girip kaydetmeniz yeterli verileri esp gönderip kaydediyor.

sabit ip için esp duckdns kullandım uygulama videosunda gördügünüz test duskdns domain aslında esp güncelliyor.
uygulama yerel ağdamı yada 4g lemi bağlandıgınızı otomatik kontrol eder.
esp ip adresini AP modunu uygulama üzerinden değiştiriyor.

alarm sireninide kablosuz yaptım ayrıca attiny85 ile kablosuz PIR ve sıcaklık nem sensörüde yaptım
dahada geliştiriyorum mesela bulundugunuz yere göre GPS verilerine göre tetik verebilirsiniz

telefon ekranı kapalı yada kilitli olsa bile bildirim gelir bunun için farklı bir yöntem denedim çünkü uygulamayı app invertor ile yapıyorum ve arkaplanda yani telefon kapalı uyku modunda ise uygulamayıda uyku moduna sokuyor. kaç gündür bununla uğraşıyordum en sonunda oldu

videoda ev elektirik enerjisini hesapladıgınızda size yanlış sonuc verebilir çünkü ayarlamayı unuttum :) buna aldırmayın yani

esp led ekran oled ekran yada nextion dokunmatik ekran eklenebilir hepside denendi ben dokunmatik ekranı henuz bitirmedim grafik kısmı biraz sıkıcı oldugu için üşeniyorum

sıcaklık, nem degerlerine göre tetik verebilir, röleleri zamanlı kontrol edebilir uzaktan RF ve IR kumanda kodlarını kopyalayıp kontrol edebilir.
ve bunları android uygulama üzerinden değilde komutları direk esp gönderiyor yani uygulama kapalı olsa bile işlem devam eder.

uygulama videosu burdahttps://www.youtube.com/watch?v=C0qYm4hVI3I

Dokunmatik ekran grafiklerini komple değiştirecem şimdilik bu şekilde

öncelikle çok fazla işlev katmayı düşünüyorum sistem hem wifi ağı üzerinden hamde uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor.
evde internet olmasa yada internet kopsa bile cihaz otomatikmen kendi AP moduna gecer yani evde internet olmasa bile uygulamadan kontrol edilebilir.
RF kablosuz iletişim ile internet olsun olmasın cihazın çalışmasında sorun yaratmaz.
Sabit IP olmasa bile cihaz otomatik olarak sabit ip veren domainleri belirtilen aralıklarla günceller. (duckdns kullanıyorum)

kablosuz hareket yada kapı pencere sensörlerini okur.
kablosuz konları okuyup kopyalar.
alarm sistemi için çok fazla işlevi var ve istedigim kadar işlev katabiliyorum
kapı zili çaldıgında uyarı
yangın yada su baskınında alarm
gaz alarmını kendim yaptım oda kablosuz
sireni kendim kablosuz yaptım
alarm çaldıgında uyarı yada istenilen şekilde uyarı verir.
telefon uyarıları isteğe göre ekran üstünde bildirim, titreşim, siren sesi, SMS mesaj, GSM arama
gsm için A6 mini kullanıyorum gaz yangın için ayrı ayrı mesajlar.
Röle kablosuz ve istenilen şekilde kontrol edilebilir.
ekran için olan , lcd, yada nextion kolayca entegre edilir. ben tercihen nextion dokunmatik ekran severim ama zaten androin kontrolü oldugu için nextion için bir arayüz hazırlamadım

Uygulama için ayrı bir sürümde hazırlamıştım kablosuz dedektörleri uygulamadan tanıtıyordum ama tepki süresi biraz geç oldugundan direk cihaza tanıtmayı uygun gördüm

sistem için NodeMCu GSM için A6 mini kullandım
Android uygulama için app invertor 2 kullandım ve 2 farklı tema yaptım
Görüşleriniz nelerdir ne katılması gerekir. ev otomasyonu için sizce neler uygun olur?

Raspberry pi, banana pi, orange pi, ve benzeri geliştirici kartlarla neler yapabileceğimize bir örnek

Pi-hole Ağınızda bağlı tüm cihazların (PC,Tablet,Telefon vs..) internetteki reklamları cihazlarınızı yormadan doğrudan engeller.

evinizdeki,  işyerinizdeki veya  internet cafedeki ağı doğrudan Pi-hole'ye yönlendirerek reklamsız bir internetin keyfini çıkarın

Reklam engelleyici browser eklentilerinden daha güclü android ve tabletinize ekstra bir uygulama yüklemeden tüm reklamlardan kurtarır sizi uygulamalar içindeki reklamlar dahil en güzeli ise cihazınızı yormadan bunu hızlı bir şekilde yapması

Android cihazımdaki ücretli olan bir uygulamada Pi-hole öncesi ve sonrası

Bilgi için https://pi-hole.net/ adresine göz atabilirsiniz.
Makale için Doğu Bilişim

Kurulum için curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Komutunu girmeniz yeterli kurulum aşaması çok basit bunu resimlerle videolarla anlatmaya gerek görmedim  yinede illa resimli videolu kurulum aşamalarını görmek isterseniz googlede pi-hole installation diye aratmanız yeterli

sonrasında yönergeleri takip edin zaten pek bi ayar yapmanız gerekmez  kurulum bittiğinde size giriş için parola verecektir bunu not almayı unutmayın

http://IP ADRESINIZ/admin den panele ulaşabilirsiniz

Ayarları 2 şekilde yapabilirsiniz.

birinci Adım ağ bağdaştırıcı DNS sunucularınızı Pi-hole ip adresine yönlendirebilir

resimde 192.168.1.110 yönlendirdiğim  Ip adresi  banana pi ip adresim  Pi-hole banana pi yükledim

bu adımda her cihaz için bu ayarı yapmalısınız yani ağa bağlanacak tüm cihazların dns sunucularını buna yönlendirmelisiniz.

İkinci adımda ise modemden dns sunucuları Pi-hole yönlendirmek bu şeklilde hiçbir bilgisayara yada cihaza ayrı bir ayar vermenize gerek yok  ağa bağlanacak tüm cihazlar bundan otomatik olarak yararlanır çünkü modemde ayarlı olan DNS sunuculara yönlendirilir.

Modem ayarlarından DHCP server devredışı bırakırsanız yada modeminizde böyle bir ayar yoksa Pi-hole > Settings sekmesindeki ayarlardan DHCP server enabled seçeneğini aktif yaparsanız ve burada bir başlangıç be bitiş IP aralığı belirlerseniz ağa bağlı cihazlar bu IP aralığından IP adres alacaktır böylelikle tüm cihazlar Pi-hole'den yararlanacaktır.

Pi-hole > Tools altında update list tıklayıp listeyi güncelleyin ayrıca kara listeye yada beyaz listeye almak istediginiz adresleride elle ekleyebilirsiniz.

Pi-hole bağlı cihazlar, engellenen reklamlar gibi istatistik verileri panelden görebilirsiniz.

Pi-hole istatistiklerini  android uygulamasını kurup akıllı telefonunuzdan bakabilirsiniz.

Android uygulama için bu adrese bakın Pi-hole Droid

Android uygulama ayarları için IP adresini  ve barkod içinde  Pi-hole > Settings kısmında Show API token tıkladığınızda android için size bir barkod verecektir.

Son olarak Domoticz belki kullanan bazı arkadaşlar vardır diye yazıyorum Domoticz içinde panele ekleyebilir ve mobil uygulamasından takip edebilirsiniz.

banana pi'ye ARMbian yükledim  otomasyon için Domoticz IP kamera NVR için ZoneMinder DNS için Pi-Hole ve Dosya paylaşımı için sambayı kurdum torrent içinde Transmission kullanıyordum ama sonrasında hem kartı hemde ağı kasar diye kaldırdım

Static IP içinde duckdns için bir scripts kullanıyorum

Unutmayın Geliştirici kartlar ile yapabileceğiniz çok şeyler var.
esp8266 ile yaptıgım RGB led lamba
lamba tasarımı bişeye benzememiş :) gerçi işlevi onemli amacımda o zaten
Kısaca özetlersek saga sola yada öne arkaya dogru salladıgınızda renk değiştirir.
Android uygulamasınıda kendim yaptım renk ve parlaklık değiştirilebilir.
Android uygulamam geniş kapsamlı tüm evi kontrol için birden fazla ESP için yapıyorum henüz bitirmedim
bu kısım sadece RGB Lamba için ve sorunsuz çalışıyor.

çok işlevli aslında birçok sensör ve modul takılabilir ayrıca sıcaklık ve nem sensoru için DHT11 ekran için OLED ekran
sıcaklıga göre renk değiştirebilir sıcaklık değeri ani degişiklikler olmadıgı için eklemeye gerek görmedim yani anlatmak istediğim birçok işlev eklenebilir.
RF yada IR eklenip uzaktan kumanda edilebilir PIR sensör eklenip istenilen KURAL ile istenilen işlevi ekleyebilirsiniz.
mesela klima kumandası yada tv kumandasını aynı anda RGB Lamba içinde kullanabilirsiniz.

RF yada IR sadece lamba için değil istediginiz kumanda kodunu ekleyip istediginiz komutu verebilirsiniz.
ister ev ağında ister dışardan kontrol edilebilir. static IP için duckdns kullanıyorum ayrıca ESP nin kendi hotspot ağı var evdeki ayarladıgınız ağ o an açık degilse AP moduna gecer yani internet olmasa bile kontrol edilebilir.

Videoda yok ama ben alarmda ekledim ayarlanan zamanda buzzer melodi çalar aynı melodi ile ışıkta yanıp söner melodiye göre yani
alarmı henüz android uygulamaya eklemedim basit bişey aslında ama sıcaklardan dolayı bişey yapasım gelmiyor :)

Lambaya IR infared yansıtıcı ekledim bunu button olarak ayarladım el hareketiyle açıp kapatmak için

VIDEOhttps://www.youtube.com/watch?v=i52B06ffpHQ
bu arada youtube videoları nasıl ekliyoruz buraya? ben direk link verdim

esp8266, NodeMCU için akıllı saat uygulaması diğerlerinden farklı olarak sabit bir kod yapısı yok istenilen değişiklikler hem denetleyici içerisinde web tarayıcı üzerinden hemde android uygulamada istenilen değişiklikler yapılabilir yine istenilen bir değeri saat ekranına yansıtabilirsiniz.

örnek olarak hava durumu için uygulamadan şehir adı girilir ve hava durumu degerlerini ekrana gönderir.

yine örnek olarak dolar kurunu ekrana gönderdim ve güncel saat tarih ayarlarını ekrana gönderdim

telefonunuza gelen bir aramada telefon numarasını ekrana verir ve yine titreşim modulü ile 2,3,5 defa bu size kalmış titreşim verir

sms kısmında biraz sorun yaşadım sms mesaj için uygulama arka planda oldugunda sms mesaj gelmiyor ön planda oldugunda geliyor.

uygulamayı test amacı ile ölesine dagınık bir şekilde yaptım yine uyglamaya alarm ekleyip belirtilen alarm saatinde titreşimle uyarı verir.

aslında bununla yapılabilecek çok şey var mesela uzaktan alarm kurabilir açabilir. yada ir verici ekleyip uygulama yardımıyla (devESP projemde yaptım) istenilen uzaktan kumandalı cihazları kontrol edebilirsiniz.

mesela kapı çaldı titreşim versin yada hareket algıladıgında titreşim yada buzzer, yada alarm çaldıgında bildirim versin

twitter içinde bildirim verir ama twitter kullanmadıgım için şuan pek üstünde durmadım

aklıma gelenler bunlar çok fazla komut eklenebilir. komutlar arduinodaki gibi pc baglayıp tekrar tekrar yüklenmiyor web arayüzü ile komutlar yazıdırılıyor.

uygulama çalışma mantığı şöyle telefonda hotspot aktif edilir ( uygulamaya ekledim ) uygulamada kısayol ile kolayca açılıp kapatılıyor. esp8266 hotspot ile hem internete bağlanıyor hemde cep telefonuna çünkü veriler net üzerinden aktarılır.

çünkü esp8266 bluetooth özelliği yok

Video:https://www.youtube.com/watch?v=v57zkMn3fNE

buda eski ve yeni devESP projem işlerimden dolayı hala bitiremedim bazende değşiklikler yapıyorum yeni arayüz yaptım ve daha çok kullanıcıya yönelik
eski devESP

RGB Led Bölümü

Uzaktan kumanda bölümü

Yeni devESP arayüz

Öncelikle amacım minumum donanımla maximum işlev
esp8266 ve nodeMCU ile yaptığım bu uygulama verileri direk olarak okur. herhangi bir servere ihtiyac duymaz yani server kendisi
Herhangi bir blut tabanlı siteye ihtiyac duymadan verileri direk devESP den okur,
birden fazla ESP8266 yada nodeMCU desteği server, client mantığı

şunuda belirtmek isterim bu projemi ticari amacla kullanmak istiyorum görüşlerinizi, önerilerinizi almak istedim

uygulamamı henüz bitirmedim daha fazla işlev eklemek istiyorum şuan ir alıcı, verici üzerinde çalışıyorum yani bir ekranıda buna ayıracam
devESP de keypad ile net üzerinden alarmımı açıp kapatıyorum istediğim uzaktan kumandalı cihazı kontrol ediyorum yerel ağ yada internet üzerinden fakat daha kolay kullanım için uzaktan kumandalı cihazların kumanda kodunu okuyup istenilen buttona kaydetmek için uygulamada ek ayarlar yapıyorum

bir ekranıda LCD ye ayırmak istiyorum lcd ye istedigim yazıyı gönderebiliyorum ve bunları komut haline getirmekte kolay mesela lambayı kapat yazıp gönderdiğinizde lambayı kapatsın

servo motor kontrolünü uzaktan yapabilirsiniz. servo motor kontrolünü IP kamera ekranına attım böylece hem kamera görülür hem motor kontrol edilir.

birçok modül ve sensorü destekler ve çok fazla işlev yapılabilir. aklıma gelenler bunlar. hem kendi içinde hemde android uygulamada kurallar koyup işlevini 2 katına çıkarabilirim

uygulamada şimdilik sıcaklık uyarısı koydum ama bunu uzaktan esp'yede gönderebilirsiniz.
mesela şukadar dereceye ulaştıgında yada geçtiginde şunu yap
uygulamada ayrıca röleyi belirtilen zaman aralığında açıp kapatıyorum ve röle durumunu hem ana ekranda hemde röle ayar ekranında görünmesini istedim
başkası açıp kapatsa bile siz durumunu uygulamada görebilirsiniz.

esp8266 yada NodeMCU ile devESP uygulaması neler yapar.
yazılım olarak nodeMCU ve easyesp kullandım android uygulama yaklaşık 15 gündür üzerinde çalışıyorum
birçok modül ve sensor kolayca entegre edilebiliyor.
arduinodaki gibi kendi içinde komutlar verebilir, kurallar hazırlıyabilirsiniz.
sensor yada modul durumlarını uygulamada görebilir ve kontrol edebilirsiniz.
lcd ve dokunmatik ekran desteği var. ve istediğiniz sensor yada modulun değerlerini burda görebilirsiniz.
kablosuz ağa bağlanıp aynı zamanda kablosuz ağ bağlantısı kesildiğinde kendi kablosuz yayını devreye girer, peki bu neden önemli? çünkü birden fazla esp8266 yada nodemcu çalıştırabilir veri alışverişi yapabilirler yani server ve client gibi
saat için rtc modul ihtiyacınız olmaz sistem saati yani internet saatini kullanabilir ve komutta verebilirsiniz. mesela ben hareket algılandığında lamba yansın istiyorum ama belirli bi saatten sonra mesela kaçta karanlık olmaya başlıyorsa ve lambanın kaç dakika yanmasını istiyorsanız. arduino gibi komut yazdırabilirsiniz.

statik ip adresinizi dinamik ip adresine dönüştürebilirsiniz. (free dns)
LCD'de herhangi bir modül yada sensor degerini gösterebilirsiniz. sıcaklık, nem,saat,ip adresi gibi
LCD net üzerinden kontrol edebilirsiniz, kapatıp, açıp yada herhangi bir mesaj yolluyabilirsiniz.

olay anında buzzer yada mail seçenekleri var. tabi daha fazla secenek isterseniz Kurallar oluşturabilirsiniz.

ayarlarınızı içe yada dışa aktarabilirsiniz. ayarlarınız kaybolmaz yada farklı bir cihaza kolayca yükleyebilirsiniz.

öncelikle resimdeki görüntüler sadece test amaclı olarak çektim ve kendi uygulamış oldugum saat kodunu yazdırdım
sıcaklık nem vs.. istediğinizi yazabilirsiniz.
yine test için bir parça cama aynalı film çektim daha dogrusu çekemedim 4 defa denedim bi turlu beceremedik, arduinoymuş kodmuş yok bilemem ne yok arkadaş en zoru şu cama film çekmek işkence gibi :) siz sadece test amaclı bakın olaya :)
bilindiği üzere örnek uygulamalar var Raspberry Pi ile yapılmış HDMI girişli bir monitörle, ben bunu arduino ile yaptım ve 7inc bir lcd monitör kullandım HDMI girişi falan gerek yok arduino tvout örnegini kullanarak yaptım

Hakkında
Meslek: Bilişim,Güvenlik Sistemleri
Forum İkinci El İmzası:
Alışveriş yaptıklarım
----------------------
whamx, MsTmS, ergin, emynation, ankaacan, electrician, gtikoray, marine-gear,, BuyBack, KURSAD, SorrowOcean, necoinside, fast-man, vesper2663,tugrul_ist, eyqi, furkan_10, Core2han, mustiak2, Caglarx, ıcouldnt, Mithgor, speed39
(curaat,ISLAMBOL,kachus : Güvenmeyin)
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: geçen yıl
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 515
İkinci El Bölümü Mesajları: 285
Konularının görüntülenme sayısı: 8.008 (Bu ay: 231)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 75 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: İkinci El
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.