Şimdi Ara

Prof. Yasin Ceylan: Gençler arasında deizmin yaygınlaşması normal

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
770
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ODTÜ Felsefe bölümü öğretim üyesi Yasin Ceylan'la yapılan röportajdan...

Dindar muhafazakâr gençler arasında deizmin yükseldiği öne sürülüyor. İmam hatip ve İlahiyat mezunu bir felsefeci olarak bu tartışmalara nasıl bakıyorsunuz?

Deizm, tüm evrenin gerisinde hareket veren bir güç olduğuna inanan bir Tanrı inancıdır. Ancak bu Tanrı insanların ilişkilerine karışmaz. Sadece ilk hareketi verir, dolayısıyla bir elçi göndermez, kut­sal kitap göndermez. Yasaklar koymaz. Bir Tanrı vardır ama sadece evrene baş­langıç hareketi veren bir kudrettir. Gençle­rin neden deizme yön­lendiğiyle ilgili ben bir araştırma yapmadım ama Batı basınında da bu tür makaleler çıkıyor. Kutsal kitap­lardaki metinlerin bilimlerle çeliştiğine inananların sayısı arttı. Batı’da, modern çağda artık geleneksel Hıris­tiyanlık inancındaki Tanrı’yı kabul eden, kiliselere giden çok az kişi kaldı.

Röportajın tamamı:http://www.haberturk.com/gundem/haber/1613073-prof-yasin-ceylan-gencler-arasinda-deizmin-yayginlasmasi-normal

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Biraz ortaya karışık denmiş öyle net bi şey soylenmemiş ki makul olan da bu.

Kısa bi roportajla sonuca gitmek makul değil zaten.

Kendisi teolojiden uzaklaşmış bi felsefeci tanımı üzerinde durmuş.

Felsefeyi ilahi kudret uzre kurguladığını ima etmiş gibi ancak çok daha farklı duşunduğune eminim.

Felsefe varlıkla ilgili olarak insanı dışlamış olamaz.

Zaten felsefenin insan denen şeyi dışarıda tutması değil mihenk noktası alması makul olandır.

İnsandan ilaha varış tanrisaldır. Eserden varış ise musebbibi gösterir. İnsan ilahi bi eser midir? Veya tek eser bu mudur?

Bu konularda felsefenin yonunu göstermesi bakımından önemli.

İlahi kudretin mevzuulara karşı bakışını bilmek mumkun değil. Ancak bilinebilir şekli konusunda beyanların mevcudiyeti bana gore insanı tanımlamayla alakalıdır.

Ortak ata veya ozelleşmiş organel deyin insan kendisi hakkında ne diyor önemli olan odur diye düşünmek lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Mantıklı olan Deizm zaten.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Senin her yazdığın ortaya karışık hocam adama hiç laf etme.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tanrı fikri zaten dinlere ait değil mi? din olmadan tanrı nasıl oluyor ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: retreat58

tanrı fikri zaten dinlere ait değil mi? din olmadan tanrı nasıl oluyor ?

Çok basit. Tanrının varlığına inanıyorsun ama herhangi bir din göndermediğine, dinleri insanların uydurduklarına inanıyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

quote:

Çok basit. Tanrının varlığına inanıyorsun ama herhangi bir din göndermediğine, dinleri insanların uydurduklarına inanıyorsun.

Bir sonraki aşama da Tanrı'yı da reddetmek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

quote:

quote:

Ben olayın "Nasıl"ını açıkladım sadece. Dediğin gibi de olabilir veya komple aynı anda da olabilir. Bende aşamasız gerçekleşmişti.

• kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Reddetmek demek var olan birseyi inkar etmek demektir . Tanrı denen şey ilkel ilk çağ insan beyinlerinde oluşan uydurma bir olgu oldugu icin reddetmiyoruz . Oyle birsey yok zaten . Bilmiyorsaniz anlatalim bilen bilmeyen her kafadan bir ses ateizm tanimliyor . İrite oluyorum .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6ame__0ver -- 3 Eylül 2017; 13:53:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 6ame__0ver

Reddetmek demek var olan birseyi inkar etmek demektir . Tanrı denen şey ilkel ilk çağ insan beyinlerinde oluşan uydurma bir olgu oldugu icin reddetmiyoruz . Oyle birsey yok zaten . Bilmiyorsaniz anlatalim bilen bilmeyen her kafadan bir ses ateizm tanimliyor . İrite oluyorum .

Senin iriteni yesinler.Büyük bir patlama oldu.Hidrojen gazları evrene saçıldı.Sonra bir araya gelip yıldızları oluşturdular , yıldızlar çekirdeklerinde bu hidrojen gazlarını , milyarlarca yıl sürecek reaksiyonla helyum , oksijen , demir , karbon atomlarına dönüştürdü.Bu yıldızlar süpernova olup patladı , milyarlarca yılda ürettikleri elementleri uzaya saçtı.Bunlardan gezegenler oldu , bu atomlardan canlılar oldu ve Sen oldun.Peki sen niye oldun?Dünya atmosferi milyarlarca yılda bitkiler ve bakteriler tarafından karbondioksitten arındırılıp , senin soluyacağın düzeyde oksijene sahip oldu.Bu kadar hazırlık ne için?Sen dünyaya gelip , yiyip içip yan gelip yat diye mi oldu?Sen milyarlarca yıl süren bir sürecin eserisin.Kim yaptı bunu?Sen boşu boşuna mı varsın?Biraz kafayı kullansan bütün bu süreci gözünde canlandırıp , herşeyin boşuna olmadığını anlarsın ama sen irite olmaya devam et.Neden büyük patlama oldu, neden yıldızlarda elementler üretildi , neden bu elementlerden canlılar oluştu?Bütün bu sorulara sırtını çevir ve inkarcılığına devam et.

• kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Klasik yaratılışcı kafası . Blok .

• quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

quote:

quote:

Şu bir gerçek ki; Tanrı Arap değil, Araplar da Tanrı değil.
  • Kişinin inanç konusunda başlangıcı deizm olabilir ama asla ateizm olamaz.

Tanrı bu evreni yaratmıştır ama din / elçi göndermemiştir görüşüne "neden" sorusu sorulabilir. Tanrı var ama elçi göndermemiştir neden?, ölümden sonra ne olacağını Tanrı neden söylemedi?

• Bir genç olarak etrafımda kendini deist, ateist olarak ifade eden gençlerin büyük bir oranının farklı olma çabasında olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Hani bu 'artistlik' diye adlandırdığımız durum var ya, ta kendisi. Araştıran, sorgulayan ve sonrasında bu karara varan insanlara diyecek hiçbir sözüm yok, olmamalı da. Ama hayatında bu konuyla ilgili açıp bir sayfa kitap okumamış, düşünmekten bile aciz, sırf 'ben farklıyım inanmıyorum yaa' demek için deist, ateist olanlara da dikkat edin cahillikten ölmeyin demek istiyorum. Yemezler arkadaşlar, yemiyoruz.
    Müslüman ülkede müslüman anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelmişsin, yetiştiğin ortam müslüman. Ortam yapmak için farklı fikirlere girmek yerine önce kendi dinini anlamaya çalış, öğren ne diyor bu kitap. Senden nasıl bir insan olmanı bekliyor. Hoşuna gitmezse git yine deist ol tamam. Ama önce bir oku öğren. Bıktık vallahi cahillikten

• şu birkaç cümlelik kısmında pek yanlış birşey görmedim ben de, kaldı ki sadece dünya da milyon tane yaşam formu var tür var. Diğer herşeyin sadece 1 tanesi için olduğunu düşünmek -diğer milyarlarca gezegeni galaksiyi oralarda olabilecek türleri saymıyorum bile- kibirin en üst noktası herhalde. Kot tshirt bir ormana bıraksan geceyi çıkartamayacak bir tür için o ne özgüven öyle
  • quote:

Orijinalden alıntı: PeşimizdeBiriVar

Bir genç olarak etrafımda kendini deist, ateist olarak ifade eden gençlerin büyük bir oranının farklı olma çabasında olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Hani bu 'artistlik' diye adlandırdığımız durum var ya, ta kendisi. Araştıran, sorgulayan ve sonrasında bu karara varan insanlara diyecek hiçbir sözüm yok, olmamalı da. Ama hayatında bu konuyla ilgili açıp bir sayfa kitap okumamış, düşünmekten bile aciz, sırf 'ben farklıyım inanmıyorum yaa' demek için deist, ateist olanlara da dikkat edin cahillikten ölmeyin demek istiyorum. Yemezler arkadaşlar, yemiyoruz.
    Müslüman ülkede müslüman anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelmişsin, yetiştiğin ortam müslüman. Ortam yapmak için farklı fikirlere girmek yerine önce kendi dinini anlamaya çalış, öğren ne diyor bu kitap. Senden nasıl bir insan olmanı bekliyor. Hoşuna gitmezse git yine deist ol tamam. Ama önce bir oku öğren. Bıktık vallahi cahillikten

sen okudun mu?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.