Herkese merhabalar arkadaşlar bir tane UPS alacağım. Ancak bayağa bir kafam karıştı. Bana yardımcı olursanız sevinirim. (1000vA line interactive toplam 150-180YTl arasında ) Formda bayağa bir dolaştım hatta nette de bayağı bir dolaştım. Formda alperian adlı arkadaş bayağı bir bilgi vermiş (http://forum.donanimhaber.com/m_7175263/tm.htm) belki de en güzel bilgiler burada.
1. Karar veremediğim marka oldu. APC ler çok güzel ve iyi bir marka olmasına rağmen oldukça pahalı.Tunçmatik ve Powercom arasında kararsız kaldım. Tuçmatik inform powercom piranha powersonic süpercom bigg gibi markalar piyasadaki en yaygın markalar. Bunlardan sizce hangisi en kullanışlı olanı? Marka tavsiyelerinizi bekliyorum APC haricinde çünkü onun çok iyi olduğu belli ama benim sınırlarımın üzerinde. APC haricindeki markalar 150-180ytl arasında.
2. com veya usb bağlantısı sadece cpu yu görmesi nedeniyle bilgisayarın elektrik gidince bilgisayarın kapanıp kapanamayacağına mı tayin ediyor. Yani kısacası usb bağlantılı bilgisayarı kapatırken elektrik gidince com bağlantılar kapatmıyor mu? Bunun yanısıra birde o anki voltaj değerlerini anlık olarak vermesi mi?
3. Dijital göstergeli olan UPS ler olmayanlara göre 30-40 ytl daha pahalı aradaki fark sadece dijital bir göstergesi olması mı? yoksa yapısal olarak daha fazla özelliklere mi sahip? Yanlış bilmiyorsam powercomda dijital gösterge var ama yazılımının türkçe olanının bilgisayarda berbat olduğu hatta verilerin okunamayacağı kadar kötü olduğu. Bu upsmon haricinde başka bir yazılım kullanabilir miyiz? Tunçmatikte ise bilmiyorum ama dijital göstergeli olanları var mı?
4. Birde mail olarak elektrik kesildiği zaman e-postanıza mail gönderen modeller ama hangi modeller olduğunu bilmiyorum.Bunun ne gibi avantajları vardır? onu da bilmiyorum. Birde hangi markalarda mail gönderme özelliği var?
5. En önemlisi ki UPS in sesini kapatabilme özelliğinin olması saydığım bu modellerin bazılarında bu özellik varken çoğunda yok. Özellikle yanlış hatırlamıyorsam tunçmatikte olmadığı ve çok sesli biblediği için gece uykudan bile uyandırdığı? Powercom da power düğmesine 1 defa basıldığı zaman sesi kestiği hakkında ama tam bir bilgim yok.Bu da önemli bir ayrıntı.
6. AVR özelliği neredeyse hepsinde var. Alperian ne kadar bu lineinteractive lerde değil de online ups lerde tam koruma sağlar desede kısmi olarak var onlarda da
7. modem hattı parazit koruma ile telefon hattı parazit giderme çok mu önemli? yani bu özellikler olmasa ne olur? olursa sadece parazit mi giderir?-Bilmediğim için zaten benim telimde parazit yok. yada böyle bir özelliği bilmediğim için ne işe yarar?-
8. Isınma olayı powercom da ısınmanın daha az olduğu, tunçmatikte ise çok fazla olduğu...
9. Kurşun asitli akü ile Tam yalıtımlı bakımsız kuru AKÜ arasındaki fark nedir?
ya sanki bu yazdıklarım sonucunda powercom un tunçmatikten daha iyi olduğu gibi bir sonuç çıkmasın sadece netten araştırmalarım sonucu bunlara ulaştım. Dediğim gibi ben daha önce UPS kullanmadım. DAha yeni alacağım.Benim için öemli olan powercom veya tunçmatikten hangisi daha iyi bu fiyatlar arasında. Tabi bunun yanısıra bu limitlerde daha iyi bir marka varsa o da olur neden olmasın ki Arkadaşlar yukarıdaki sorularıma cevap veriseniz sevinirim.Herkese teşekkürler.
quote:
2. com veya usb bağlantısı sadece cpu yu görmesi nedeniyle bilgisayarın elektrik gidince bilgisayarın kapanıp kapanamayacağına mı tayin ediyor. Yani kısacası usb bağlantılı bilgisayarı kapatırken elektrik gidince com bağlantılar kapatmıyor mu? Bunun yanısıra birde o anki voltaj değerlerini anlık olarak vermesi mi?
ister com ister usb olsun isterse telepatik olsun pc ile veri bağlantısı olan her ups pc yi kapatır yeterki yazılımının o özelliği olsun ve siz ayarlamış olun.
quote:
Bu upsmon haricinde başka bir yazılım kullanabilir miyiz?
her ups üreticisinin yazılımı kendi ups i ile uyumludur. upsmon u destekleyen bir ups ile başka bir yazılım çalıştırmanız çok çok zor.
quote:
Birde mail olarak elektrik kesildiği zaman e-postanıza mail gönderen modeller ama hangi modeller olduğunu bilmiyorum.Bunun ne gibi avantajları vardır? onu da bilmiyorum. Birde hangi markalarda mail gönderme özelliği var?
yazılımların bir çoğunda bu özellik var dolayısıyla hangi ups diye bakmamak lazım hangi ups yazılımı diye bakmak lazım. e-eyes adındaki ups yazılımı kullananlar free smtp server buldukları takdirde bu özellikten yararlanabilirler. bulanlar bi zahmet banada yollasınlar. :D
quote:
AVR özelliği neredeyse hepsinde var. Alperian ne kadar bu lineinteractive lerde değil de online ups lerde tam koruma sağlar desede kısmi olarak var onlarda da
line interactive lerde ki avr olayı kademeli dir. daha önceki mesajlarımda anlatılmıştır. hiç bir(özel modeller ve ultra pahalı tip modeller hariç) line interactive sabit 220 v regülasyonu yapmaz. (şebeke elektriği mevcut iken)
quote:
7. modem hattı parazit koruma ile telefon hattı parazit giderme çok mu önemli? yani bu özellikler olmasa ne olur? olursa sadece parazit mi giderir?-Bilmediğim için zaten benim telimde parazit yok. yada böyle bir özelliği bilmediğim için ne işe yarar?-
bu parazit giderme değil de daha çok yüksek gerilim korumasıdır. yüksek binaların arasında ve telefon kablolarınızın artık yeraltından gittiği bir yerde lan veya tel kablonuza yıldırım düşme ihtimali nedir?
eğer o bilgisayardan siz ekmek paranızı çıkarıyorsanız paraya kıymanızı şiddetle öneririm.
bip leme olayına dikkat ederek alım yapmanızı tavsiye ederim.
sevgili arkadaşım alperian verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Ancak bir de marka tavsiyesinde bulunsan bu limitler aralığında çok memnun olacağım
bütün bilgiler için çok teşekkür ederim. Biliyorum ki sen bu konuda oldukça uzman birisin görüşlerine saygım var ve marka belirleme konusunda sana güveniyorum ve emin ol ki senin tavsiyelerini bekliyorum. bu arada ekmeğimi bilgisayar sayesinde yemiyorum. Sadece basit bir ev kullanıcıyım. :)
iki markayıda elime alıp kendim test etmedikten sonra tam bir marka söyleyemiyorum. her ikisini de kendim elime alıp inceleyeceğim ki öyle kesin bir karar vereyim.
eski çalıştığım işyerinde çok güzel olanaklarım vardı. kesinti sürelerinin tespiti olsun. çeşitli yüklerdeki tepkileri olsun.cihaz çıkışındaki elektrik işaretinin şekli olsun. akü dayanma süreleri sarj süreleri tespiti. teknolojileri olsun. her şeyini detaylı olarak inceleyebiliyordum. o işyerinden ayrılalı 2seneden fazla oldu. bu arada da upsler revizyon görmüş olabilir. çıkan yeni teknolojileri kullanıp kullanmadıkları belli değil. bu tür değişiklikleri son kullanıcı farketmediği için siz bir şey anlamıyorsunuz. kullanıcılara sunulan bilgilendirmeler yanlış(satıcı da pek anlamadığı için) olabiliyor. interntten satış yapan marketler birbirilerinden info aşırıyorlar, birisi yanlış bir bilgi yazdığı zaman diğerleride yanlış oluyor.
şunu da hatırlatayım aldığınız ups sizin pc niz için sorunlar teşkil edebilir. yaşadığınız elektrik kesintilerinde pc nizi resetlettirebilir. bunları gözönünde tutun. hangi ups resetletirmez derseniz buna destekli olarak cevap vermek zordur.
quote:
Orjinalden alıntı: alperian iki markayıda elime alıp kendim test etmedikten sonra tam bir marka söyleyemiyorum. her ikisini de kendim elime alıp inceleyeceğim ki öyle kesin bir karar vereyim.
eski çalıştığım işyerinde çok güzel olanaklarım vardı. kesinti sürelerinin tespiti olsun. çeşitli yüklerdeki tepkileri olsun.cihaz çıkışındaki elektrik işaretinin şekli olsun. akü dayanma süreleri sarj süreleri tespiti. teknolojileri olsun. her şeyini detaylı olarak inceleyebiliyordum. o işyerinden ayrılalı 2seneden fazla oldu. bu arada da upsler revizyon görmüş olabilir. çıkan yeni teknolojileri kullanıp kullanmadıkları belli değil. bu tür değişiklikleri son kullanıcı farketmediği için siz bir şey anlamıyorsunuz. kullanıcılara sunulan bilgilendirmeler yanlış(satıcı da pek anlamadığı için) olabiliyor. interntten satış yapan marketler birbirilerinden info aşırıyorlar, birisi yanlış bir bilgi yazdığı zaman diğerleride yanlış oluyor.
şunu da hatırlatayım aldığınız ups sizin pc niz için sorunlar teşkil edebilir. yaşadığınız elektrik kesintilerinde pc nizi resetlettirebilir. bunları gözönünde tutun. hangi ups resetletirmez derseniz buna destekli olarak cevap vermek zordur.
alperian arkadaşım ben bu tunçmatik 1200va modelinden aldım ancak ups pil konumuna geçtiğinde verdiği voltajı dijital voltmetre ile ölçüyorum 160volt gözüküyor sence bu normal midir?servise sorduğumda bunun normal olduğunu söyledi ancak çokta tatmin edici bir cevap veremedi beni aydınlatırsan sevinirim
senin bahsettiğin upsnin ve line interactive upslerin tümü,elektrik kesilip de aküden çalıştıklarında 220v verirler.fakat senin elindeki ölçü aletinde true rms yani gerçek dğere ölçme özelliğ olmadığından çıkış gerilimini 160v olarak okuyorsun.ama elektrik takılı olduğunda 220v okuyorsun.buradaki fark upsnin aküden çalışma sırasında çıkış dalga formunun,şebekedeki gibi sinüsoidal olmamasındandır.bir ampül testi yaparsan upsye bağladığın ampulün hem şebekeden hem da aküden aynı parlaklıkta yandığını görürsün.
bir ups servisi olarak sana,türkiye'nin ilk üç firmasından biri olan powersonic markasını öneririm.ürün,yedek parça ve servis sorunu yaşamazsın.
bende de powercom 625 modeli var... benim sistemi 10 dk besleyebiliyor... küçük ve dijital göstergeli.. gayet güzel bi ürün...
powercom sahiplerine nacizane bi sorum olcak.... çalışırken çıkardığı "dıt dıt" sesini tamamen iptal etme şansımız var mıdır ???
quote:
Orjinalden alıntı: Kotiledon
bende de powercom 625 modeli var... benim sistemi 10 dk besleyebiliyor... küçük ve dijital göstergeli.. gayet güzel bi ürün...
powercom sahiplerine nacizane bi sorum olcak.... çalışırken çıkardığı "dıt dıt" sesini tamamen iptal etme şansımız var mıdır ???
sanmıyorum
ama ups mon programının ayarlarına bir bak istersen
Bir çok model de çıkış voltajı yük altında iken belli olur. ups in çıkışında bir şey bağlı değil ise ups 160-170 V gibi okunan bir gerilim üretir. ups lerin ürettiği gerilim şebeke elektriği gibi değildir. en doğru voltaj değerini size "True RMS" ibaresi yazan multimetreler verecektir. True RMS olmayan ölçü cihazlarında okunan değerler yanıltıcı olabilir.
quote:
Orjinalden alıntı: svideoz
alperian arkadaşım ben bu tunçmatik 1200va modelinden aldım ancak ups pil konumuna geçtiğinde verdiği voltajı dijital voltmetre ile ölçüyorum 160volt gözüküyor sence bu normal midir?servise sorduğumda bunun normal olduğunu söyledi ancak çokta tatmin edici bir cevap veremedi beni aydınlatırsan sevinirim
serviste buna yakın bir cevap vermişti içim rahatladı saolasın
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme