Şimdi Ara

Popüler bilimin mütevazıymış gibi davranması (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Güzel bir yazıyla karşılaştım
    ekşi sözlük
    bilim kurgu
    https://eksisozluk.com/entry/84244827


    Alıntılıyorum

    - bilim kurgu, tanrının, gereği kalmadığı için öldürüldüğü bir toplumda, ileriye projeksiyon yapan bir mitolojidir. dogmaları zayıftır. mesih/kurtarıcı kültünden* ve büyülü nesneler* fetişizminden beslenir. dine ve diğer mitolojilere göre oldukça yetersizdir: insani durumu anlamaya çalışmakla ilgilenmez, psikolojiden bihaberdir. amacı kurtarmak yerine kullanmaktır, sağaltmak yerine toplum inşa etmektir, anlamak yerine göz boyamaktır. amacı manevi tatmin yerine, sonu acıdan ve kaybolmaktan başka yere çıkmayan sınırsız fantezileri üretmektir. bilim kurgu bugüne bakmaz, burada olanla ilgilenmez. o hem zaman hem mesafe olarak uzakları hedefler. şimdi burada olanın gizemi ve çözülmezliği ile ilgilenmez. o daha ziyade temel sorunları, göğe, uzaya, ışık yılları öteye atarak uzaklaştırır, görmezden gelir. bu bakımdan, yani insani sorulardan kaçması açısından, fantezi kurgudan** ayrılır. bilim kurgunun ana meselesi, temel sorunu, paradoksu, aslında tüm bu külliyatın bir çıkış noktası, gözlem merkezi, bir bilen özne olmasıdır. tüm bir evren, aslında, orada olan insanın yani, benim, gözüme görünecek şekilde açıklanır. isterse 22 milyon ışık yılı ötede basınçtan yassılmış, insani zekaya sahip solucanların toplumundan bahsetsin, sonuçta bilim kurguda merkez insan, yani burada, şu anda var oluşuna devam eden insandır. herşey bizim için anlatılır. ha bir de söylemeden geçmeyelim: bilim kurgu kapitalist toplumun ortaya çıkardığı bir olgudur ve satışı hedefleyen bir metadır. bilim kurguya kadar, insanlık tarihinde hiçbir mitoloji kâr amaçlı üretilmemişti. bu bağlamda dolaylı olarak onun al-satçı ekonominin, kapitalist düzenin dini olduğu da söylenebilir.

    - hiçbir bilim kurgu, felsefe, varoluş ya da şiir falan ile ilgilenmez. o yalnız nesneler ile, nesnellik ile, kuru bir cismanilik ile, insani boyutlar ile, ufak hesaplarla, hesaplanan ile ilgilenir. the sun gibi, mitolojinin bulvar gazetesidir. idealler ile, yüce ile, tanrısal ile, yüceltilen ile, manevi yükselişle meşgul olmak yerine uydurduğu nesnelerin malumatfuruşluğu ile laf kalabalığı yapar. bir de bilim kurgunun, zaman ve uzam üzerinde, böbürlenmelere varan aşkınlık iddiasına rağmen modern dünyanın en fazla bir çeyrek yüzyılında etkili,geçerli olması onun acınası yanlarından biridir. bu yüzden insanlar eski zaman bilim kurgularına gülerler. çünkü her tüketim nesnesi gibi saygısızca kullanılıp atılmış ve bu sayede foyası, yani meta olmadığı, sahici bir şey olduğu konusunda söylediği yalan ortaya çıkmıştır.




  • Hâlâ geçerli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlış anlamada anlayabileceğimiz şeyler yazmıyorsun hocam. Senin dilinden kimse anlayamaz kıtacılar bile bu kadar abartmıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

    Yanlış anlamada anlayabileceğimiz şeyler yazmıyorsun hocam. Senin dilinden kimse anlayamaz kıtacılar bile bu kadar abartmıyor.
    Hiç kantı birincil kaynak üzerinden okudun mu ?
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    - Öyle davran ki davranışın temelindeki ilke, tüm insanlar için geçerli olan evrensel ilke veya yasa olsun.

    - İnsanlığı, kendinde ve başkalarında, bir araç olarak değil de her zaman bir amaç olarak görecek şekilde davran!

    - Öyle davran ki iraden, kendisini herkes için geçerli olan kurallar koyan bir yasa koyucu olarak hissetsin!

    ...................................

    kantın yaratıcı varyasyona tabiyet ile bir kısım savlar ileri sürdüğü görülecektir.

    birinci elden kant imandan bahseder ve sair her şeye karşı bu iman çerçevesinde kuralcıdır.

    kuralcıdır zira kuralı uyguladığın kişi bu kuralı dünya dışında aramaz. dünyevi düşünüş ve ilhamlar bakımından en makulu de budur.

    ....................................

    kantın yaratıcı ve tevhid de denen fikir birlikteliği konusundaki tutumu da anlaşı üzere kurulmuşa benzer. yani kuralı koyar ve deal to deal der. kişi anlaşmak durumunda iken anlaşmazsa irade denen şeyin kendi ile başlayan muhaberesi bakımında kişi kendi akıl ve aklın ilahlığı denen yarışmaya girer.

    buna göre akıl kulu olduğu ilahlığı bakımından çözüm arama amacı ile kendi kurallarını, esasen kendisince ihlali mümkün olmayanı ileri sürer. iyi bir kimseyim zararım yok kim benden ne istesin ki vs. şeklinde bir çıkar umar vardır.

    .....................................

    bu durum daha sonradan başka bir irade tarafından tasarrut altına alınana kadar devam eder de diyebiliriz. zira aklın kabul edilen ilahlığı başka bir aklın dahi üstünlüğünü kabul edecek şekilde evrimleşir.

    .....................................

    bu durum iyi kötü güzel gibi duyguların alt yapısı bakımından başka bir üst yapı ile karşılaşıp, üstüne düşme, çökme gibi bir hal yapacaktır. kalkerli topraktaki boşluk misali yapılara neden olur.




  • Ben bu konuyu anladım ama mesela. Ama Zodionu anlamak için anlatmaya çalıştığı şeyi ya önceden biliyo olmak ya da en azından iyi kötü fikir sahibi olmak gerekiyor orası doğru :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    İlgimi çeken konularda yazdıklarını okudum onda da zorlandığım olmuştu.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.