Şimdi Ara

Polinom sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Üçüncü derecedeb P(x) polinomu (x-1) ile (x+1) ile ve (x+2) ile tam bölünebiliyor.
    P(x) polinomunun sabit terimi 4 ise P(x) in (x-3) ile bölümünden kalan kaçtır

(x-1).P(x)=3x(kare)-ax+2 eşitliği sağlanan bir polinomdur.P(1) kaçtır ?

P(x) 3.dereceden polinomdur.
    P(4x+1) polinomunun P(x) Polinomuna bölümünden elde edilen kalan kaçtır

P(4x).P(x/4)=4x(kare)-34x+m ise m kaçtır ?

3.dereceden bir P(x) Polinomu x+1 ve x+3 e tam bölünüyor.P(x) in sabit terimi -6 katsayılar toplamı 24 ise P(x) aşağıdakilerden hangisine tam bölünür
    4x-2 5x+3 5x+2 5x-2 3x-2

Güvender kitabının sorularıdır arkadaşlar uğraştım baya ama çıkartamadım bu soruları cevapları var yapabilen varsa anlatırsa gerçekten çok iyi olur..Uğraşan arkadaşlara şimdiden tşkler

• 1. soru
    P(x) = a(x-1)(x+1)(x+2) diyebiliriz. a baş katsayı. O diğer çarpanları çarpınca da 3. dereceden bir şey geliyor zaten.

Sabit terim için P(0)'a bakarız.

P(0) = a(-1)(1)(2) = -2a = 4 -----> a = -2 olur.

P(x) = (-2)(x-1)(x+1)(x+2)

Önce bölen sıfıra eşitlenir.
    x-3 = 0 -----> x = 3 olur. Kalan için de P(3)'e bakarız.

P(3) = (-2)(2)(4)(5) = -80 olur.
  • 2. soru
    Önce x yerine 1 yazalım. Sol taraf sıfır oluyor. Sağ tarafta da x yerine 1 yazınca çıkan ifade 0'a eşit olacağı için a'yı bulabiliriz.

0 = 3.1² - a + 2 = 5 - a
    a = 5 olur.

P(x) = 3x² - 5x + 2 / x-1

Burada bakkal bölmesi yaptığımızda P(x) = 3x-2 geliyor sanırım. (Kafadan yaptım da.)

P(1) = (3.1) - 2 = 1 olur.
  • 4. soru
    P(x) polinomunun bir derecesi vardır. Bu P'den iki tanesini (İçindeki değişken 1. derece [x, 4x, x/4 vb.] olduğu müddetçe polinomun derecesi değişmeyeceği için ne olduğu önemli değil.) çarptığımız zaman sonuç 2. dereceden bir ifade oluyorsa, P(x) için 1. dereceden bir polinom diyebiliriz. (1 + 1 = 2)

P(x) = ax+b olsun.

P(4x) = 4ax + b
    P(x/4) = ax/4 + b

P(4x) . P(x/4) = a²x² + 4abx + abx/4 + b² = 4x² - 34x + m

Polinom eşitliği yapalım. x²'li terimlerin katsayıları eşit olmalı. Buradan a=2 veya a=-2 gelir.

a=2 için 4x² + 8bx + bx/2 + b² = 4x² - 34x + m olur.

x'li terimlerin katsayıları eşit olmalı. 8b + b/2 = 17b/2 = -34 olur. b = -4 gelir.

Yine polinom eşitliğinden m = b² olmalı. Buradan m = (-4)² = 16 olur.

(a = -2 için de aynı şey çıkar.)

• 5. soru
    P(x) = a(x+1)(x+3)(x+k) olsun.

P(0) = -6
    P(0) = a(1)(3)(k) = -6 ----> ak = -2 olur.

P(1) = a(2)(4)(k+1) = 8ak + 8a = 24

-16 + 8a = 24
    8a = 40
    a = 5 olur. k=-2/5 olur.

P(x) = 5(x+1)(x+3)(x - 2/5) = (x+1)(x+3)(5x-2)'miş. (5'i x - 2/5 çarpanına dağıttım.)

5x-2'ye tam bölünür mesela.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 28 Temmuz 2010; 17:50:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

5. soru

P(0) = -6

-16 + 8a = 24
    8a = 40
    a = 5 olur. k=-2/5 olur.

P(x) = 5(x+1)(x+3)(x - 2/5) = (x+1)(x+3)(5x-2)'miş. (5'i x - 2/5 çarpanına dağıttım.)

x+1 ve x+3 e tam bölünüyor diyor.x+k neden koyuyoruz..Tam bölünmesi demek kalanın 0 olması demek değilmidir.Ben 3 dereceden polinomu yazıp x2+4x+3 e eşitlemeye çalışmıştım dediğiniz doğru da nedenini de açıklarsanız çok güzel olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: phantasy*

quote:

5. soru

P(0) = -6

-16 + 8a = 24
    8a = 40
    a = 5 olur. k=-2/5 olur.

x+1 ve x+3 e tam bölünüyor diyor.x+k neden koyuyoruz..Tam bölünmesi demek kalanın 0 olması demek değilmidir.Ben 3 dereceden polinomu yazıp x2+4x+3 e eşitlemeye çalışmıştım dediğiniz doğru da nedenini de açıklarsanız çok güzel olur

Orada polinomun iskeletini oluşturmaya çalıştım. Kalanın sıfır olmasını boşver. Eğer soru kökünde polinomun 3. dereceden bir şey olduğu söyleniyorsa çarpanları yanyana koyup polinomun iskeletini oluşturmaya çalış. Püf nokta... 2010 LYS'de de soruldu böyle soru.

x+1 ve x+3'e tam bölündüğü zaten söylenmiş. 2 tane çarpanımız elimizde. E sen bunları ve o "a" baş katsayısını çarpsan 2. dereceden (x²'li bir şey) bir şey geliyor. Bir tane daha 1. dereceden çarpan olmalı ki, onu da çarptığımızda 3. dereceden (x³'lü bir şey) bir polinom oluşsun. O eklediğimiz çarpan da x+k olsun, dedim.

a(x+1)(x+3)(x+k)

a: Baş katsayı
    x+1: Çarpanların biri (Tam böler.)
    x+3: Çarpanların biri (Tam böler.)
    x+k: Çarpanların biri (Tam böler.)
    k: Çarpanın içindeki herhangi bir sayı

3 tane x'li şeyi yan yana çarptığında x³'lü bir şey geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 28 Temmuz 2010; 18:07:55 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    3 YGS Geometri Sorusu Yardım
    9 yıl önce açıldı
    Rasyonel Sayılar sorularım
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 3. soruyu biraz salladım ama...

P(x) = x³ olsun, madem 3. dereceden.

P(4x+1) = (4x+1)³ = 64x³ + 48x² + 12x + 1 olur. Bunun, x³'e bölümünden kalanı bulacağız. Bakkal bölmesine göre bölüm 64 oluyor, kalan da 48x² + 12x + 1 oluyor.

Kalan için 48x² + 12x + 1 derim ben; ama salladım yani.
  • quote:

3. soruyu biraz salladım ama...

P(4x+1) = (4x+1)³ = 64x³ + 48x² + 12x + 1 olur. Bunun, x³'e bölümünden kalanı bulacağız. Bakkal bölmesine göre bölüm 64 oluyor, kalan da 48x² + 12x + 1 oluyor.

64 sorunun cevabı..axküp+bxkare+cx+d fln dedim 4 ün oraya yapıştırdımda bakkal bölmesi falan çıkmadı heralde sormazlar böyle soru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phantasy* -- 28 Temmuz 2010; 18:34:30 >
  • quote:

quote:

3. soruyu biraz salladım ama...

64 sorunun cevabı..axküp+bxkare+cx+d fln dedim 4 ün oraya yapıştırdımda bakkal bölmesi falan çıkmadı heralde sormazlar böyle soru

Tüh... Ben de sallayarak çözmüştüm zaten.

Sorabilirler hocam. Tam ÖSYM'lik, tam LYS'lik soru.

• Güvenderin son testin son sorusu

P(x)=(x+6)n-(x+5)n-1 polinomdur.n ler kuvvettir..P(x)=(x+6)(x+5) polinomu ile tam bölünüyorsa n için hangisi daima doğrudur

Pozitif tam sayı
    Tek Sayı
    Asal Sayı
    Pozitif Çift sayı
    Pozitif Tek sayı

Bana kalırsa sorunun cevabı İlk şık ama cevap anahtarı son şık olduğunu söylüyor.Sorunun mantığını anlayan varsa yardımcı olsun pls
  • quote:

Güvenderin son testin son sorusu

P(x)=(x+6)n-(x+5)n-1 polinomdur.n ler kuvvettir..P(x)=(x+6)(x+5) polinomu ile tam bölünüyorsa n için hangisi daima doğrudur

Pozitif tam sayı
    Tek Sayı
    Asal Sayı
    Pozitif Çift sayı
    Pozitif Tek sayı

Bana kalırsa sorunun cevabı İlk şık ama cevap anahtarı son şık olduğunu söylüyor.Sorunun mantığını anlayan varsa yardımcı olsun pls

P(x) = (x+6)^n - (x+5)^n - 1

Öteki ifadeye tam bölünebiliyorsa P(-6) ve P(-5), sıfıra eşit olmalıdır.

P(-6) = -(-1)^n - 1 = 0
    -(-1)^n = 1
    (-1)^n = -1 olur.

P(-5) = 1^n - 1 = 0
    1^n = 1 olur.

Şimdi n öyle bir sayı olacak ki negatif sayıların kuvveti olduğu zaman sonuç yine negatif olacak. Buradan n'in bir tek sayı olduğunu anlarım. Ya B ya da E şıkkı olacak.

B şıkkında sadece tek sayı olduğu söyleniyor. Yani bu şıkka göre n, negatif tek sayı da olabilir. Ama gerçekte böyle bir şey mümkün değil. Polinomlarda kuvvetler sadece doğal sayı olabilir. Negatif sayılar doğal sayı değildir. Yani B şıkkı çok geniş bir ifade oluyor.

E şıkkı ise aradığımız doğru ifade. Çünkü biz o n'nin doğal sayı olması gerektiğini söylemiştik. Pozitif tek sayılar da doğal sayılardır. Doğru yanıt E'dir.

• P(x) polinomunun 3-x^2 ile bölümünden elede edilen bölüm B(x),kalan -x+2 dir.B(x) in x ile bölümünden kalan -4 ise P(x) in sabiti terimini soruyor
    Ben x^2 yerine 3 yazıp 3.dereceden bir p(x) polinomu belirledim de polinom eşitliğinden faydalanarak katsayılarla ilgili sorun çıktı ve b(x) in x ile bölümünden kalan kısmı kafamı karıştırdı..Olayı kavrayan varsa yardımcı olsun pls
  • quote:

P(x) polinomunun 3-x^2 ile bölümünden elede edilen bölüm B(x),kalan -x+2 dir.B(x) in x ile bölümünden kalan -4 ise P(x) in sabiti terimini soruyor
    Ben x^2 yerine 3 yazıp 3.dereceden bir p(x) polinomu belirledim de polinom eşitliğinden faydalanarak katsayılarla ilgili sorun çıktı ve b(x) in x ile bölümünden kalan kısmı kafamı karıştırdı..Olayı kavrayan varsa yardımcı olsun pls

P(x) = (3-x²)B(x) - x + 2

2. bilgide, bölen sıfıra eşitlenir. x=0 olur. B(0) = -4 olur. Bizden P(0)'ı istiyor.

3. dereceden polinom belirlemene gerek yok. Soruda senden istenmeyen veya sana verilmeyen şeyleri oluşturmaya çalışma.

P(x) = (3-x²)B(x) - x + 2 eşitliğinde x yerine 0 yazalım.

P(0) = (3-0)B(0) - 0 + 2 = 3.B(0) + 2 = 3.(-4) + 2 = -10 olur.

P(0) = -10 yani.

• quote:

quote:

P(x) polinomunun 3-x^2 ile bölümünden elede edilen bölüm B(x),kalan -x+2 dir.B(x) in x ile bölümünden kalan -4 ise P(x) in sabiti terimini soruyor

P(x) = (3-x²)B(x) - x + 2

2. bilgide, bölen sıfıra eşitlenir. x=0 olur. B(0) = -4 olur. Bizden P(0)'ı istiyor.

3. dereceden polinom belirlemene gerek yok. Soruda senden istenmeyen veya sana verilmeyen şeyleri oluşturmaya çalışma.

P(x) = (3-x²)B(x) - x + 2 eşitliğinde x yerine 0 yazalım.

P(0) = (3-0)B(0) - 0 + 2 = 3.B(0) + 2 = 3.(-4) + 2 = -10 olur.

P(0) = -10 yani.

Valla hocam çok sağol ya axküp bxkarelerle uğraştım bende uzun uzun..Sende olmasan halimiz duman

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.