Şimdi Ara

Polinom Soruları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• 1. soru
    P(x)/(x-3), "k" gibi bir ifadeye eşit olsun. Bu "k", P(x)'in x-3'e bölümünden elde edilen polinom yerine geçsin.

P(x) = k(x-3)

P(2x+1) polinomunun katsayılar toplamını bulmak için x yerine 1 yazılır. Yani P(3)'ü arıyoruz.

P(x) = k(x-3) ise P(3) = k(3-3) = 0 olur. Yani P(2x+1)'in katsayılar toplamı 0'mış.
  • 3. soru
    Bir polinom derecesi, polinomda en büyük kuvvete sahip değişkenin kuvvetine göre belirlenir.

Burada x^5'li bir terim var; ancak polinomun derecesi 4. O hâlde x^5'li terim olmamalıdır, burayı yok etmeliyiz. x^5'in önündeki çarpan sıfır olduğunda burası yok olur.

m-3 = 0
    m=3 olur.

x³'lü bir terim var, x^4'lü terim yok; ancak polinomun derecesi 4. O hâlde meydanda x^4'lü bir terim olmalıdır. O terim de "-x^(7-n)" olabilir.

7-n = 4
    n=3 olur.

P(x) = 2x³ - x^4 + 3³ = -x^4 + 2x³ + 27

Bölen sıfıra eşitlenir. x=2 gelir. P(2)'yi bulmalıyız.

P(2) = -16 + 16 + 27 = 27 olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 31 Ocak 2011; 15:12:18 >
  • teşekkürler
  • 2.soruyu çözdüğümde ve çözdürdüğümde 15 çıkıyor soruda hata olabilirmi
  • 2. soru

bi ifadenin polinom olması için için xli ifadelerini üsleri 0 ve daha buyük olacak ayrıca tam saı olacak

o yüzden pay x-1 bölünmesi lazım x=1 yazarız ayı buluruz a=8 çıkar

p(x)=(3x^2+6x-9)/x-1 istersen pay x-1 parantezine alıp x-1leri götürürebilirsin ama gerek yok işlem fazlalıgı olur

p(x+1) in x-1 bölümü diyor x-1 i 0 esitleriz 1 çıkar p in içine yazarız yani p(2) yi soruyor

p(2)=(12+12-9)/1=15
  • Evet yahu, ben de 15 buluyorum. Şıklarda yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    türev sorusu???
    13 yıl önce açıldı
    Geometri sorusu
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: yeniceri2011

2.soruyu çözdüğümde ve çözdürdüğümde 15 çıkıyor soruda hata olabilirmi

bende işlemi yaptım 15 çıktı şıklar hatalı sanırsam
  • Aynen bende 15 buldum şıklarda yok diye ses çıkarmadım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

1. soru
    P(x)/(x-3), "k" gibi bir ifadeye eşit olsun. Bu "k", P(x)'in x-3'e bölümünden elde edilen polinom yerine geçsin.

P(x) = k(x-3)

P(2x+1) polinomunun katsayılar toplamını bulmak için x yerine 1 yazılır. Yani P(3)'ü arıyoruz.

P(x) = k(x-3) ise P(3) = k(3-3) = 0 olur. Yani P(2x+1)'in katsayılar toplamı 0'mış.

Anlayamadım ben ya.İlk gördüğümde soruyu 2x+1 i x e çevirmeye kalktım felan aklım karıştı şimdi.Kat sayılar toplamı dediği için x yerine 1 yazarsak P(3)=? sormuş oluyor soru tamam buraya kadar sorun yok fakat x yerine 3 yazdığımızda P(3)/0 yani tanımsız oluyor o zaman da.Ama siz k ya eşit olsun demişsiniz ve x-3'E bölümünden elde edilen polinom yerine geçsin demişsiniz ne demek oluyor yani bu

• quote:

Orijinalden alıntı: 1938

quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

1. soru

P(x) = k(x-3)

Anlayamadım ben ya.İlk gördüğümde soruyu 2x+1 i x e çevirmeye kalktım felan aklım karıştı şimdi.Kat sayılar toplamı dediği için x yerine 1 yazarsak P(3)=? sormuş oluyor soru tamam buraya kadar sorun yok fakat x yerine 3 yazdığımızda P(3)/0 yani tanımsız oluyor o zaman da.Ama siz k ya eşit olsun demişsiniz ve x-3'E bölümünden elde edilen polinom yerine geçsin demişsiniz ne demek oluyor yani bu

Demek ki x-3, P(x)'in bir çarpanıymış.

Başka türlü paydayı tanımsız yapma soruları da var. İşte paya 2. dereceden bir ifade veriyor. Paydaya da x-1 gibi bir şey koyuyor. Bu rasyonel ifade P(x)'e eşit oluyor. Bizden P(1)'i istiyor. E x yerine 1 koyduğumuzda payda sıfır oluyor, tanımsız oluyor. O hâlde o x-1, paydaki çok dereceli ifadenin bir çarpanıymış.

İşte "k" da, x-1 dışındaki çarpanların çarpımı neticesinde oluşan polinomun yerine geçen bir şey olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 1 Şubat 2011; 0:59:54 >

• Peki o zamanda P(x)=(x-3).B(x)+ax+b dememiz gerekmiyormuydu ? Biz k dedik o işleme sonra içler dışlar yapıp p(x)=k(x-3) dedik
  • Gözlerim kapanmaya başladı.Ben yatayım herkese iyi geceler.Mesajını bekliyorum AlacaKaranlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1938

Peki o zamanda P(x)=(x-3).B(x)+ax+b dememiz gerekmiyormuydu ? Biz k dedik o işleme sonra içler dışlar yapıp p(x)=k(x-3) dedik

Şu söylediğin eşitlikte her tarafı x-3'e böl bakalım.

P(x)/(x-3) = B(x) + ax/(x-3) + b/(x-3)

P(x)/(x-3)'ün de bir polinom olduğu söylenmiş. Sence şu sağdaki "B(x) + ax/(x-3) + b/(x-3)" ifadesi bir polinom oldu mu? ax dışında üssü doğal sayı olan x yok. ax dışındaki x'li terimler paydada.

Yani kısacası "ax+b" şeklinde bir kalan olmuyor. Çünkü P(x)'in x-3'e bölümü de bir polinommuş. O hâlde x-3, P(x)'in bir çarpanı. "k" da x-3 haricindeki çarpanların çarpımı neticesinde çıkan alt polinom oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 1 Şubat 2011; 1:05:32 >

• Kalan olmadığı için ax+b ye gerek yok hocam,
    Paydada x-3 yazması demek P(3)=0 demek yani P(x)'in çarpanlarından birinin x-3 olması demek.
    k denmesinin sebebi anlamayı kolaylaştırmak,
    Yoksa paydada x-3 verildiği an başka bir eşitlik gösterilmediği sürece P(3) sıfırdır.
    Ör:P(x)=ax^2+1/x-2 deseydi (ki sorular böyle gelir her zaman) biz x-2'yi karşıya atıp sol tarafı sıfırlayarak (x yerine 2 yazarak) a'yı bulacaktık.
    Oysa x yerine 2 verdiğimizde sağ taraf tanımsız olur. Fakat biz bunu sola atarak olaydan sıfıra eşitleyerek sıyrılıyoruz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.