Şimdi Ara

POLARLIK-APOLARLIK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
6.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar şu başlıkta belirttiğim durumu ilkokuldan beri anlayamadım bi yardımcı olur musunuz?lisede anlarım dedim de pek bi şey olmadı o molekülün polarlık-apolarılık olayını nasıl anlıyorsunuz?ya da ezber bi konu mu, belli mantığı yok mu?(ya da atmların polarlığı onu da tam bilmiyorum :D ) ha bi de organik kimya karışık geliyor tavsiyeleriniz var mı ?

• Polar kutuplu demektir. Apolar ise kutupsuz. Düz mantık yapacak olursak aynı cins atomlar arasında oluşan bileşik apolardır, farklı cins atomlar arasında oluşan bileşikler ise polardır. Ama bağ içi molekülleri polar olup da molekül apolar olabilir. Bkz : CO2 (Bağ açısı 180derece Apolardır. Bağlar ise polardır) CH4 (Bağ açısı 109.5 derece Apolardır. Bağlar ise polardır.)
  • Bağlar arası elektronlar bir tarafa doğru yakın olursa polar(kutuplaşmış)olur.
  • ilk kısımı biliyormuşum:)) fakat o mesela co2 gibi kutuplaşmamayı hangi yönden düşünmek gerekiyor belli bi mantığı var mı onu arıyorum,eğer mantık yoksa da en kısa sürede ezberleyeyim çok pis bi konu :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dimebag-- -- 23 Temmuz 2013; 1:35:24 >
  • Hocam genelde lewisden rahat çıkarırsın. Merkez atomdaki tüm degerlikler kullanılmış ise o apolardır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunu ilk defa duyuyorum çok teşekkür ederim bize böyle şeyler niye öğretmiyorlar ya :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: dimebag--

ilk kısımı biliyormuşum:)) fakat o mesela co2 gibi kutuplaşmamayı hangi yönden düşünmek gerekiyor belli bi mantığı var mı onu arıyorum,eğer mantık yoksa da en kısa sürede ezberleyeyim çok pis bi konu :))

Geometrik yapısını düşünmeye çalış. Mesela CO2 ----- O=C=O (C atomu her yöne eşit bir şekilde çekiliyor gördüğün üzere.Boşta kalan elektron çifti olmadığı için de Apolar bir molekül oluyor. Ama bağ türü polar)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tantal İle Elektrlit kondansatör
    20 yıl önce açıldı
    iletken sıvı nereden bulunur?
    21 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

ilk kısımı biliyormuşum:)) fakat o mesela co2 gibi kutuplaşmamayı hangi yönden düşünmek gerekiyor belli bi mantığı var mı onu arıyorum,eğer mantık yoksa da en kısa sürede ezberleyeyim çok pis bi konu :))

12 de bi çakıcaklar bu konuyu çaktıklarıyla kalıcak sonra sınavda soru bile gelmicek bu konudan sen çalışmışlığınla kalıcaksın :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArtificialIntelligence

quote:

Geometrik yapısını düşünmeye çalış. Mesela CO2 ----- O=C=O (C atomu her yöne eşit bir şekilde çekiliyor gördüğün üzere.Boşta kalan elektron çifti olmadığı için de Apolar bir molekül oluyor. Ama bağ türü polar)

haa o merkez atomun yanında açılı açılı duranlar da polar oluyor ?
    H
    O O gibi (görsele aktaramadım ama :D )

• quote:

Orijinalden alıntı: DarbeliMadkap

quote:

12 de bi çakıcaklar bu konuyu çaktıklarıyla kalıcak sonra sınavda soru bile gelmicek bu konudan sen çalışmışlığınla kalıcaksın :)

moral bozmayın ya hevesimi yeni topladım zaten :D organiğe karşı önyargılıyım bi de çakacaklar dedin gittim iyice:D
  • VSEPR yöntemini biliyor musun?
  • ilk defa duyuyorum vsepr ne ki?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ArtificialIntelligence

quote:

haa o merkez atomun yanında açılı açılı duranlar da polar oluyor ?
    H
    O O gibi (görsele aktaramadım ama :D )

Dur kardeşim 5 dakika bekle anlatacam hepsini. En temizi VESPER yöntemi ama.

• kısmi negatiflik kısmi pozitiflik:
    ametalik özelliği fazla olan kısmi negatiftir. ametalik özellik periyodik tabloda sağa doğru ve üste doğru çıkıldıkça artar
  • dimebag-- D kullanıcısına yanıt
    Bağ açısını bulmanı sağlayan yöntem. Mesela CO2 bağları arası 180 derece olduğu halde H2O bağları arası 104,5 derecedir peki nereden anlayacaksın.

Şimdi basit olarak molekülün polar veya apolar olduğunu nasıl anlarsın, fizikte bileşke kuvveti düşün. Bağları kuvvet olarak düşün bileşke kuvvet 0 olursa diğer bir deyişle birbirlerini götürürse molekül apolardır götürmezse polardır. (C=O=C C'lar birbirini götürür gibi)

Şimdi VSEPR nedir onu anlatayım.
    A= Merkez Atom
    X= Bağ yapılan Atom
    E= Ortaklanmamış elektron çifti olsun

Örneğin CO2yi ele alalım. O merkez atom C de bağ yapılan atomdur. 2 tane C olduğu için molekül formülü vespr'e göre AX2dir.
    Aşağıdaki tabloya bir bak

AX2 olduğunda bağ açısı 180 olur demiş demek ki bağ açısı 180dir.

Başka bir örnekte H2Oyu alalım. Bunu lewis formülünü düşün. Oksijen atomunda 2 çift elektron bağ yapmamış. Bu yüzden molekül formülü AX2E2 olur. Yukarıdaki tabloya göre de bağ açıları 104,5 derece olur (gerçi yazmamışlar ama 12. sınıf kimya kitaplarında vardır bu tablonun düzgünü )
    Umarım anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ygs2013 -- 23 Temmuz 2013; 2:03:11 >

• quote:

ilk defa duyuyorum vsepr ne ki?

Mesajlardan anladığım kadarıyla VESPR yöntemini bilmiyorsun. Şimdi önce onu anlatayım. 3 harf kullanıyoruz. A,X ve E
    A: Merkez atomu simgeliyor. X:Merkez atoma bağlı olan grupları simgeliyor E: Merkez atomda ortaklanmamış elektron çiftlerini simgeliyor
    Şimdi örnek üzerinde açıklayayım
    1)CH4 VESPR Gösterimi : AX4 (VESPR'daki sayıları bileşikteki gibi sağ alta yazıyoruz) AX4 bize merkez atoma bağlı 4 atom olduğunu ve merkez atomdaki tüm elektronların eşlenmiş olduğunu gösteriyor. Eğer eşlenmemiş elektron olursa moleküldeki bağları iterek molekülü polarlaştırır o yüzde E varsa molekül polar. Geometrik şekli ise düzgün dörtyüzlü
    2) H2O VESPR Gösterimi : AX2E2 Bu bize merkez atoma (O) bağlı 2 tane molekül olduğunu ve merkez atomda 2 tane eşlenmemiş elektron çifti olduğunu gösteriyor. CO2 gibi düşünürsen molekülün apolar olması gerekiyor ama değil. 2 tane eşlenmemiş elektron çifti bu bağları itiyor ve bağ açısı 104.5 derece oluyor. E olduğu için de molekül polar oluyor. Geometrik şekli ise kırık doğru olur.

EDİT: BEN YAZANA KADAR ARKADAŞ YAZMIŞ BİLE TAKILDIĞIN YER OLURSA ÇEKİNME SOR KARDEŞİM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Obi-1 Kenobi -- 23 Temmuz 2013; 2:11:45 >

• hepinize çok teşekkür ediyorum gerçekten.. kimyayı daha çok seviyorum artık :D ben sabırsız davranmışım galiba 12de anlatıyorlar mı bu konuyu?
  • Mesela Co2 de boşda kalan elektron yok O=C=O şeklinde yapısı o zamn aradaki açı 180 dersin apolardır bu durumda. derğerlik elektronları atomun etrafına sırayla yerleştiriyoruz ve 4 ü geçtiğinde her elektron çiftlenmeye başlıyor ve çiftlenenler bağa katılmıyor böyle çiflenmiş elektron olan durumdada şöyle düşün elektron yaramazdır rahat durmaz diğer bağ yapan kolları iter ve apolarlığı bozar bu durumda polar olur ben böyle düşünerek yapıyodum ha bide vesper miş falan mış hiç gözünde büyütme zaten ygs-lys olayda budur gözünde büyütme hiç bişiyi hafif bi çalışmayla çözersin olayı sadece ön yargılı olma. Osym organik konusunda çok dengesiz davranıyor orneğin 2012 de ki organik soruları çoluk cocuk soruları şeklinde tabir edebilirm ama 2013 de bana fena vurdurdu 2. senemdi bu sene yani 2012 yede girmiştim 30 soruluk lysde ilk 21 soruda 1 yanlış geriye kalan 9 organikden 4 yanlışım var geçen sene full e yakındı organik . Uzun lafın kısası organikle şaka olmaz sağlam çalış :D

Düzeltme=Daha önceki anlatılanlardan anladıysan hiç benim işe girip kafanı karıştırma :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sirlegend2 -- 23 Temmuz 2013; 2:19:00 >

• Adam daha 12ye geçmemiş vespr anlatiyorsunuz. Yuh yani

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

hepinize çok teşekkür ediyorum gerçekten.. kimyayı daha çok seviyorum artık :D ben sabırsız davranmışım galiba 12de anlatıyorlar mı bu konuyu?

Evet. Önce elementler kimyası var sonra da organik kimyaya giriş diyorlar herhalde bilmiyorum bunlar var.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.