Şimdi Ara

Piyasayı Çin malı telefonların ele geçirmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konu başlıklarına dikkat edince bile belli oluyor, hep Çin malları. Kötü demiyorum ama eskiden HTC, Sony, Motorola vb. çokça bulunurdu. Alternatiflerimiz azaldı.



  • bahsi geçen markaların üretim tesisleri ÇİN de.... ki.......
    iphone nerede üretiliyor ?
    çinde ortalama mesai 16 saat/gün.. sosyal güvenlik seviyesi çok belirgin değil.
    ülke içerisinde mühendis sayısı çok fazla, birim üreim maliyeti düşük, arge maliyeti düşük, hammadde maliyeti düşük. şuan dünya genelinde petrol kaynaklarının sahibi amerika ve ingiltere iken; madenlere de çin hakim. yapılan ambargo ve savaşlarda bunlar etken.
    trump bir dönem iphone veya apple firmasının tesislerinin amerikaya taşınması konusunda baskı yapmış olsa da, maalesef bugün itibari ile hiçbir firma ÇİN den çıkmaz.
    olay sadece üretim maliyeti de değil. amerikada yetişmiş mühendis ve teknik personel sayısı çok az. çin deki mühendis ve yetişmiş teknik personal sayısıının ülke genel ortalamasını kıyas ettiğinizde, amerika maalesef çinden geride kalmaktadır.

    ayrıca. çin personel istihdam ve yetiştirme açısından da oldukça oturmuş bir sistemi var ve çok kısa sürede fabrikada ister vasıfsız ister ara teknik personel olarak çok kısa sürede personel yetiştiriyor. bunda en büyük etken sosyal güvenlik, ülke nufusu ile yeni iş sahası azlığı. dolayısı ile insanlar zaten belirli bir programda yaşamaya alıştıkları için, ağır ve uzun hizmet içi eğitimlerdeki başarı oranı bizim ülkemizden de çok yüksek

    ülkemizde çok aşırı işsiz insan olduğu gibi, iş bulma kurumunda veya ülkemizin özellikle doğu kısmında kalan fabrikalarda yeterli mühendis sayısı az ve teknik personel de az.
    şahsen ben BİFA ile karaman'a iş görüşmesine gittim. ("""aile baskısı ile""") mühendis ve yetişmiş ara teknik personel açıkları çok fazla.
    yeterlilik konusunda hiçbir sorun yaşamadık. ama orda işe başlamadım. çünki, önerdikleri maaş asgari ücretin bir kademe üstünde idi. SAP satın almışlar 1 milyon dolara ve onun fabrikalarında verimliliği arttırması gerekirken düşürme sebeblerini inceleyip raporlayacak birine önerilen ücret "asgari ücret sınıfında".

    benzer örnekler çok fazla.
    benim alternatif iş olanağım olduğu için işi kabul etmedim. çin gibi ülkelerde maalesef bu şart ve tercih yok

    ülkemizde teknik ismi "GİZLİ İŞSİZLİK", normal işsizlikden çok fazladır.
    Gizli İşsizlik : Mezun olduğu branş veya eğitim dışında çalışan - istihdam edilmiş kişi, demektir.

    maalesef ülkemizde eğitim kalitesi düştü.
    birçok lise mezunlarından vaz geçtim. kendilerini ünv mezunu diyenlerde de durum aynı. atanamayan öğretmen kadrosu en bariz örnek. şimdi soruyorum. senede 50-200bin eğitim fakültesi mezunu çıkartıyorsun. bu fakültelere okumaya gidenler seçimlerini her yıl ataması yapılan kadro miktarı belli iken tercihlerini neye güvenerek yaptı ve atamaları yapılmayınca neden DEVLET BİZİM ATAMAMIZI YAPMIYOR diye feryad eder, hangi akıl ve mesned ile yapılır ?
    açılan ünv sayısı ve mezun olan öğrenci sayısı ülke genel ihtiyaç ortalaması veya emekli olan personel ortalamasının çok üstünde. ama hala hem devlet hemde özel ünv açılmasına devam edilmektedir ?

    çin ile kıyas edecek olursak. çin nufusu ile her sene ünv den mezun olan öğrenci sayısı kıyas edilsin.

    teksitil den örnek vereyim. çin'de üretilen 1m kumaş ın (ürün kalitesi ülkemizde üretilen veya italyada üretilen ile birebir aynı olmak şartı ile) üretim maliyeti 1/10 dan %50 arasında değişmekte.. çin den o ürünü ortalama 3-6 ay gibi bir termin ile tedarik edersiniz. o kadar süre beklemeye razı iseniz birim maliyet değeriniz de o kadar az olacaktır.

    manşetlerde insan hakları demokrasiden bahseden ülkelerin gümrük giriş lerini kontrol ederseniz, bunun çok rahat göreceksiniz. bugün amerika çin e istediği kadar amborga koyarsa koysun, 3. parti firmalar aracılığı ile satın almaya devam edecek. kar miktarı düşmeyecek.. hatta amerika ambargo döneminden daha yüksek kar elde etmeye devam edecektir. hangi avrupa ülkesi olursa olsun, çin in birim düşük maliyetlerine-malzeme-yarı mamül üretimine MUHTAÇTIR.

    demokrasi - sosyal haklar çığırtkanları, kendi satın aldıkları ürünlerin fiyatlarını düşünürken...... maalesef çin deki sosyal hak durumlarında kör-sağır-dilsiz olmaktadır. yani sosyal haklar demokrasi bizim gibi ülkelerin sürekli sarsılan ekonomilerinden beslendikleri için.
    alamnya son dönemde yunanistan a karşılıksız olarak maddi desteği, o güzel yunanlılara aşklarından yapmıyorlar. şuan için ülkedeki en büyük firmaların ortak veya sahibleri almanlardır.

    çin hem nufusu hemde birim maliyet değerleri ile.. bundan bin yıl önce de piyasada önemli bir faktördü.. bu gidişle de en büyük faktör olmaya devam edecek




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.