Şimdi Ara

PIC16f84 zaman geçiktirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Zaman geciktirme döngüsünü kurabiliyorum, 3 döngülü bir zaman geçiktirme kuruyorum
    3 sayacada D'100' sayısını atıyorum ve 3 saniyelik geçikme sağlıyorum fakat bunun formülünü bilmiyorum, bilen yardımcı olabilir mi yardımlarınızı bekliyorummmm

• Şu anda zorunlu değilsen C ile programlamayaalışmaya çalış derim.

Onun mantığıda şu PIC de herbir adımın bir periyodu var ki o da 1 us dir. Üç kere iç içe 100'e kadar sayarsan 100*100*100=1.000.000 us=1sn eder. 3sn değil bu arada
  • Abi Lise sonum Çarşamba günü sınav var ona çalışıyorum, 3 komut saykılı oldugu için 3x 100x100x100 den 3.000.000 us, den 3 saniye çıkıyor
    7 saniye ayarlıyabilmek için mesela hangi degerleri verebilirim yardımcı olabilirsen sevinirim
  • Arkadaşın verdigi örnek dogru fakat biraz eksik.
    microchip firmasının temel yapısından kaynaklı olarak bagladigınız kristamalın 1/4 ünü kullanır.
    yani biz #use delay(clock=4000000) komutu ile 4Mhz lik kristal kullanacagımızı belirtiriz.PIC ise bunu şoyle kullanır.
    4000000 Hz / 4 = 1000000 Hz
    buradaki buldugumuz 1000000 Hz Fkomut'tur.
    bir komutun islem suresi ise;
    Tkomut = 1 / Fkomut
    yani;
    Tkomut = 1 / 1000000
    Tkomut = 1usn bulunur.
    kristalin frekansını buyutursen komut isteme suresi 0.2usn eder.
    umarım faydası dokunur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğin doğru ancak kullanılan mikrodenetleyicinin 16F84A olması nedeniyle 20MHz için anlatmadım bile.Dediklerim dediğiniz gibi 4MHz kristal içindir.
  • Arkadasın genel olarak formülü ve mantıgı ögrenmesinın onun icin daha iyi olacagını düşünerek belirttim yoksa sizin söylediginiz dogru.ileride farklı seri mikro işlemci kullanırsa aklında komut işleme süresi 1usn diye kalmaz en azından hesaplayabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru yaptınız ben kısaca mantığını soruyor diye kısa geçtim.Açıklaman yerinde oldu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.