Şimdi Ara

PHP mi Wordpress Tema yapımı mı öğrenmeliyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Bootstrap, html5, css ve temel düzeyde javascript ile jquery biliyorum. Genelde Wordpress ile siteler yapıyorum. Size danışmak istediğim bir konu var:

Özel proje taleplerine cevap verebilmek için temel düzeyde bildiğim php'yi iyice öğrenip sonrasında laravel vb kütüphaneler kullanarak mı proje geliştirmeliyim?

Yoksa,

Wordpress'in tema yazılım mantığını kavrayıp wordpress ile mi yapmalıyım? Wordpress'in avantajı yönetim paneli var birçok eklentisi var vs.

Özel php yazılımın avantajı da ne istersen onu yapıyorsun. Ancak karar veremedim işte. Wordpress de birçok şeye uyduruluyor sonuçta. E-ticarete kadar.. Ama adı üstünde "uyduruluyor" bu nedenle çok kararsız kaldım. Yardımcı olursanız sevinirm. İyi çalışmalar dilerim herkese

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben şu an laravel ile bir projemi ayağa kaldırmaya uğrşıyorum. Sayfa tasarımından veritabanına kadar herşey bana ait. İşin güzel tarafı da bu zaten. Ne bir eklenti, ne bir ek kod parçası yok. İstediğini yapmakta özgürsün. Yetkilendirme, veritabanı bağlantısı, tablolar arası ilişkilendirme, sayfa düzeni, herşey elimin altında. Başlangıçta laravel dosyalarıyla uğraşmak karmaşık gibi gelse de, bir kere kafaya oturunca, tüm hakimiyet senin elinde. Yapabileceklerinin sınırı yok.

Wordpresste ise kendine ait veritabanı var. O yapıyı öğrenmek zorundasın. Ama laravelde veritabanını kendin yapıyosun. Ben en başından beri wordpress ten uzak durmaya çalıştım. İyiki de uzak durmuşum diyorum. Laravel gerçekten müthiş bir framework. Ancak öğrenme aşamasında bazı sıkıntılar olabilir. Tek kişinin geliştirdiği laravel, versiyon değiştiğinde sıkıntı çıkarıyor. Eski versiyonda yaptığım proje, yeni versiyonda çalışmıyor. İnternetten izlediğin dersteki projeyi veya bir kitaptan takip ettiğin projeyi yazmaya kalktığında, senin versiyonunda çalışmıyor. Ancak kolayı var. Laravel kurulumu yaparken versiyon belirtip, istediğin versiyonu kurabiliyosun. Belki yıllar geçtikçe oturur ama şimdilik, geliştiricinin versiyon yükseltmesi problem.

Wordpresste tema geliştirmek de o kadar zor değil aslında. Header, footer yapıyosun, temayı istediğin gibi şekillendiriyosun. Ancak veritabanı kısmını bilmiyorum, ben hiç o kısmına girmedim. Herkes eklenti ile işini halletme derdinde. Ama ben hiçbir zaman şu eklenti olayına sıcak bakamadım. Laravel de çok kolay bir biçimde, kullanıcı yetkilendirmesini yapabiliyoken, wordpresste eklenti kurmak hiç mantıklı gelmiyor.

Ben şimdi laravelde kendi admin panelimi yapabiliyoken, wordpresste en ufak işlem için panel kullanmak, kodları görememek bana çok ters geliyor. Sanki çocuklar web sitesi yapsın, hiç kod yazmadan site yapılabilsin diye geliştirilmiş bi sistem. Ama benim laravelde kod yazarken harcadığım zaman, wordpresste panel yardımıyla aynı işi yaparken harcadıpım zamandan daha fazla değil.

Sonuç olarak söyleyeceğim, wordpress belki çok güzel bir sistem ancak benim uzak durmamın sebebi, sanki kod yazmaktan korkanların ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiş bir sistem gibi duruyor. Sonuçta laravelden vazgeçmek için bir sebep göremiyorum. Wordpressin üstün bir tarafını göremiyorum. Aksine daha karmaşık geliyor. Bi dünya eklentiyle uğraşıcağıma, kendi kodumu yazarım diyorum. Laravel bana, projemde tam bir hakimiyet sağlıyor.

• Iqtam I kullanıcısına yanıt
    Uzunca yazdığın kapsamlı cevap için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de aslında senin gibi düşünüyorum. Laravel ile kullanıcı yetkilendirmesi yapan birinin wordpress'le işi olmamalı. Ki dediğin gibi her şeyi sana ait. O halde ben kesinlikle laravel öğreneceğim. Bu noktada yine birkaç sorum var.

1- Orta seviyeye yakın php bilgim var. Laravele başlamadan önce bunu iyi seviyeye getirmeli miyim yoksa direk laravel ile mi devam etmeliyim?

2- Laravel ile bir site yaptık diyelim. Bunu sunucuya attık ve çalıştırdık. Sonra güncelleme gelince bu sitedeki kodlar da mı çalışmıyor?

3- Udemy'de laravel ile ilgili kurslar var. Bunlardan almayı düşünüyorum. Senin bildiğin kurs kitap vs varsa tavsiye eder misin?

Son olarak öğrenmek zor mu? Yazılıma kıyısından köşesinden bulaşmış kişiler rahatlıkla öğrenebilir deniyor ama bakalım:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: xinglyan

Uzunca yazdığın kapsamlı cevap için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de aslında senin gibi düşünüyorum. Laravel ile kullanıcı yetkilendirmesi yapan birinin wordpress'le işi olmamalı. Ki dediğin gibi her şeyi sana ait. O halde ben kesinlikle laravel öğreneceğim. Bu noktada yine birkaç sorum var.

1- Orta seviyeye yakın php bilgim var. Laravele başlamadan önce bunu iyi seviyeye getirmeli miyim yoksa direk laravel ile mi devam etmeliyim?

2- Laravel ile bir site yaptık diyelim. Bunu sunucuya attık ve çalıştırdık. Sonra güncelleme gelince bu sitedeki kodlar da mı çalışmıyor?

3- Udemy'de laravel ile ilgili kurslar var. Bunlardan almayı düşünüyorum. Senin bildiğin kurs kitap vs varsa tavsiye eder misin?

Son olarak öğrenmek zor mu? Yazılıma kıyısından köşesinden bulaşmış kişiler rahatlıkla öğrenebilir deniyor ama bakalım:)

1.Laravelin içinde istediğiniz şekilde php kodları kullanmakta özgürsünüz.Eğer vakit varsa , php'den başlamanızı tavsiye ederim.Eziyeti çekmelisiniz ki , laravelin kıymetini anlayasınız.Php ile veritabanına nasıl erişilir , sorgular nasıl çalıştırılır , çerek , cookie , session nedir , bunları öğrenmekte fayda var.En temelden başlamak en iyisidir.En azından php ile bir blog sitesi nasıl yapılır , alışveriş sepeti işlemleri nasıl olur , bunları görünce , bir web sitesinin iskeleti hakkında fikir sahibi olunabilir.Ben laravelle sıkıntılar yaşadığımda , saf php kodlarıyla site yapmayı düşünmüştüm , ancak php'den bir sonraki aşama PDO sınıfını kullanmak.Herkes PDO kullanmak şart diyor.PDO üstüne rota sistemi kurmak gerekiyor , arkasından MVC sistemi derken , zaten iş laravele kadar uzanıyor.Benim size tavsiyem , Rıza Çelik'in A'dan Z'ye php kitabı ile maceraya atılın.O sizi saf php kodlarından , laravele kadar uzanan serüvene çıkaracaktır.Arkasından yine Rıza Çelik'in Php Framework kitabını alın.Burada laravel dışında kullanılan 4 tane daha framework var.Ancak PHP framework pastasındaki %60 civarındaki payı kapan Laravel'dir.Diğer frameworkler %10 ,%15 civarında tercih ediliyor.Laravelden önce Phalcon'u kullanmanı tavsiye ederim.Direk veritabanını oluşturup , phalcona tanıtıyosun.Phalcon senin için gerekli tüm Controller , Model ve View'leri oluşturuyo.Framework mantığını kavramak için Phalcon çok iyi bir başlangıç olur.Ancak diğer frameworkler ,herhangi bir php serverda çalışırken , phalcon için özel serverlar gerekiyo.Tek dezavantajı bu.Laravel için de dev-tools aracı var.Veritabanını kurup tanıttığında , senin için bütün rotaları , controller , model ve view'leri oluşturuyo.Ama tabii ki bunlar sonraki aşama.

2.Laravel'i sen istediğin versiyonda indirip , projeni oluşturup , sunucuya atıyorsun.Laravel'in en son hangi sürümü çıkmış , server'ın bununla ilgilendiğini pek sanmıyorum.Büyük ihtimal , sen neyi yüklersen onu çalıştırıyor.Ama daha sunucuya Laravel projesi yüklemediğim için , tam detayı veremem.Laravel projesi sunucuya nasıl yüklenir , bunları araştırmak lazım.

3.Udemy'de pek ücretsiz kurs göremedim.Laravel 4 anlatan bir kurs var , ama Rıza Çelik'in Php Framework kitabında 5.3 versiyonu anlatılıyo.Ben de 5.3'ten aşşağısını tavsiye etmem.Bi tane 10 dolara türkçe ders var ama yorumlardan anladığım kadarıyla 5.2 anlatmış.Laravel'de 5.3 versiyonundan itibaren Auth sınıfı , yani kullanıcı yetkilendirme sınıfında köklü değişiklikler oldu.Eski versiyon derslerinde öğrendiklerin çöp olabilir.Ama ben 5.3 versiyonunda proje yaptım ve tamamen kusursuz bir versiyon diyebilirim.Bu versiyonu da bahsettiğim kitaptan öğrenebilirsin.

Son olarak öğrenmek zor mu dersek , bana kalırsa çok basit.Sadece dağılmış dosyalar içerisinde kod yazmak biraz kafa karıştırıcı olabiliyo.Mesela masanın üstündeki tek bir A4 kağıdına şiir yazmak mı kolay olur , yoksa 10 tane klasörün içindeki 10'larca a4 kağıdına , ayrı ayrı şiir yazmak mı kolay olur.Frameworklerde artık sistem bu şekilde , database bilgilerini ayrı bir klasörün içindeki dosyada , view yani sayfa görünümlerini başka bir klasörün içindeki dosyada yazıyosun.Tek bir şiir yazmak gibi değil , bir çok şiiri aynı anda yazmak gibi düşün.Ama bol eksersizle , hangi işlemi hangi klasördeki dosya ile yapacağını , elinle koymuş gibi buluyosun.Bir kere sistemi çözünce , herşey çok kolaylaşmaya başlıyo.

• Iqtam I kullanıcısına yanıt
    Valla çok teşekkür ederim yardımların için. Çok faydası oldu çok çok sağol. Daha önce php ile mini blog hazırlamıştım localhostumda. Orta seviyeye yakın php biliyorum diyebilirim. Bu nedenle doğrudan laravel ile başlamak istiyorum. Laravel de mysql ile çalışıyorsa linux serverlarda sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. Temel amacım, müşterilerden gelen kurumsal site taleplerine wordpress ile değil de özel yönetim panelleri yaparak hazırlamak.

Belli şablonlar hazırlamayı düşünüyorum sektörlere özel. Bunu da sanırım laravel ile yapabilirim diye düşünüyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: xinglyan

Valla çok teşekkür ederim yardımların için. Çok faydası oldu çok çok sağol. Daha önce php ile mini blog hazırlamıştım localhostumda. Orta seviyeye yakın php biliyorum diyebilirim. Bu nedenle doğrudan laravel ile başlamak istiyorum. Laravel de mysql ile çalışıyorsa linux serverlarda sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. Temel amacım, müşterilerden gelen kurumsal site taleplerine wordpress ile değil de özel yönetim panelleri yaparak hazırlamak.

Belli şablonlar hazırlamayı düşünüyorum sektörlere özel. Bunu da sanırım laravel ile yapabilirim diye düşünüyorum

Su an galiba wordpress işi yapıyorsun. Psd to css html yapabiliyor musun

Udemy bazen 10 dolar indirim yapıyorlar her video 10 dolar oluyor. Bence 2 sini öğren

• Evet çoğunlukla Wordpress yapıyorum. Psd to html de yapıyorum ancak hâla tasarımdan koda dökemediğim belli tasarımlar mevcut. Demek ki biraz daha geliştirmem gerekiyor kendimi. Laravel ile wordpress'in arasında kalmış durumdayım. Laravel her şeyi kendim yaptığımdan daha etkileyici geliyor.

Evet udemy'de 10 dolara düştükçe sürekli kurs alıyorum ancak şu anda bulamadım kendime göre bir kurs

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.