Arkadaşlar 1 ay kadar önce grafik web tasarım eğitimi aldım ve webtasarım işi yapmak istiyorum ancak sadece tasarım yeterli olmuyor sitelerin dinamik olması gerekli bu işten iyi para kazanmak için. Bende mevcut grafik programları bilgimin yanına php veya asp.net eklemeyi düşünüyorum ancak hangisini öğrenmeliyim bilmiyorum. Daha önceden programlama bilgim yok yeni başlayacağım. Kimileri php derken kimileri ASP diyor bende kararsız kaldım ve sizlere danışayım dedim. Tekrar kursa giderek bu programları belli başlı bişeyler yapar hale gelmek için ne kadar süreye ihtiyacım olur ve hangisi geleceğe yatırım için seçilmesi gereken dildir?
yok mu cevap verebilecek olan?
ASP daha güvenlidir..ama buna karşın sorunları daha fazladır..
dil çok önemli değil daha çok sana bağlı işler.
asp.net'in üstün olduğu taraf visual studio ile gelen kullanım kolaylığı. giriş seviyesinde işleri çok kolay halletmenizi sağlıyor. fakat orta seviyede yetersiz ve yine birçok şeyi elle yazmak gerekiyor tıpkı php'deki gibi.
php'nin üstün olduğu taraf ise apache tarafından sağlanan performans ve linux ile sağlanan güvenlik oluyor. cross-platform olması da başka bir extra'sı. ayrıca açık kaynak web yazılımları php ile geliştiriliyor (joomla, wordpress, phpbb, smf ...). php bilirsen mevcut open-source web yazılımlarına kolayca eklenti yazabilir yada mevcut olan binlerce eklenti ile ihtiyaçlarını giderebilirsin.
bunun dışında asp den asp.net geçişte yaşanan büyük değişimler php'de yaşanmıyor. dolayısıyla eskime oranı daha az.
fakat şunu da söyliyebilirim ki bazı işverenler php+linux sistemlerden korkuyorlar ve asp.net c# gibi dilleri bilen elemanları tercih edebiliyorlar. benim kişisel önerim sırasıyla linux, c, c++, javascript, php, html, css öğrenilmesi yönünde.
cevaplar için sağolun. CSS ve html bilgim var. Sanırım işe php öğrenerek başlayacağım. Sıfıra yakınım şu an php'de. Basit birkaç uygulama yapabildim sadece şimdilik. 1 haftadır falan çalışıyorum. Hergün düzenli bir çalışma sağlarsam 2-3 ayda belli işleri yapabilecek kıvama gelebilir miyim? (Not: Önceden programcılıkla uğraşmışlığım yok.)
eğer yeni başlanıyorsa ve çabuk sıkılan biri iseniz asp.net'i tavsiye ederim. ilk aşamada sizi en kolay sonuca götürecek asp.net'dir. fakat amone'nin dediği gibi ilerledikçe kişi kendine özel nesne, fonksiyon ve yöntemler geliştiriyor. bunların kullanımı php'de de aynıdır. dolayısıyla asp.net ile başlayıp php'ye geçebilirsin.
ama hırs yaparım ne olursa olsun öğrenirim dersen doğrudan javascript yada php'ye geç bolca pratik ile işini hallet. özellikle javascript bilmek günümüzde eskisinden de önemli. malum sliverlight, flash arasında bir mücadele mevcut aynı şekilde flash ile mobil işletim sistemleri arasında da bazı sorunlar var. bu noktada javascript bazı ihtiyaçları karşılar.
php öğrenirken sql'e ciddi olarak bakmanı tavsiye ederim. bazen php'de satırlar alacak işleri sql ile 1-2 satırda halledebilirsin. dolayısıyla sql bilmek işini kolaylaştırır.
Üstatlar varken bana pek söz düşmez ama zamanında bende baya bir araştırmıştım aspx-php olayını. Genel yönde tavsiye bir firmada çalışmayı düşünüyorsan ASPX öğrenmen yönünde ama freelance iş yapacam diyorsan php daha uygun. Ben seçimimi php den yana yapmıştım dilin yazım aşaması daha bir hoş daha bir kolay geldi. Ayrıca bolca ücretsiz kaynak kodu bulabilirsin.
Şirketlerde çalışmayı düşünüyorum tasarımcı ve web programcısı olarak ama duyduğum kadarıyla asp.net i daha çok kurumsal ölçekli büyük projelerde kullanıyolar. Yani ilk etapta zaten kurumsal bir şirkete girme şansım yok o yüzden php ile de şirketlerde çalışabilirim diye düşünüyorrum. Birde .net için asp.net dışında C C# VB gibi dilleride öğrenmek gerektiği iiçin öğrenim süresinin daha uzun olacağı kanaatindeyim.
bende asp ile başlayıp php'ye geçtim. zaman kaybı dışında olumsuz bir etkisi olmuyor. aksine programlama mantığını görselliği daha fazla olan kodlarla öğrenmek daha kolay. dolayısıyla programlamadan çabuk sıkılan kişiler için alternatif olabilir bu yöntem.
Birde bu nesne yönelimli yazılım öğrenin deniyor onu nasıl öğrenebilirim php de belli bir seviyeye geldikten sonra mı başlamak gerekiyor ona?
oop(object oriented programing) = nesne yönelimli programlama daha birçok adı var. bunun için belli bir seviyeye gelmek şart. temel şeyleri iyi kavradık dan sonra oop'nin kurallarını öğrenirsin örneklerle pekiştirip konuyu halledersin.
oop günümüz programcılığında önemli bir yere geliyor. öyle ki artık programlar çok daha karmaşık bu noktada oop yükü ciddi anlamda hafifletiyor. işinizi kolaylaştıran bir şeydir
Anladım teşekkürler.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme