Şimdi Ara

Phenom II ve FX Mimarileri Hakkında... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Dikkatlice baktım ve birebir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hasan07-36

@.45 ACP

Dediğiniz gibi AMD çok agresif bir şekilde yeni şeyler bulsa da hak ettiği yere gelemiyor. Şimdi HSA ile Intel'i zorlayabilir mi bilmiyorum. İşlemcide Intel kadar iyi olmadığı için bir anlamda iyi olduğu yer olan ekran kartına oynayarak Intel ile rekabet etmeye çalışıyor. HSA'nın iyi yanı da genel olarak grafik teknolojilerine yükleneceği için Intel ile bir bağı olmaması. Bu sayede Intel karışamayacak AMD'nin işine. HSA tarafında bildiğim kadarıyla durum bu şekilde. İnşallah HSA tutar da rekabet şenlenir. :)

Intel tarafı da dediğiniz gibi. Epey durgun. Ya AMD pek etkili olmadığı için kıllarını kıpırdatmıyorlar ya Core mimarisi tıkandı ya da arka planda yeni mimariler geliştiriyorlar ama sızdırmıyorlar. Orasını bilmemiz pek mümkün değil.

@cinayet13

İşlemcinin yorulmaması beni de mutlu ediyor. Ne kadar yüklenirsem yükleneyim çok fazla yükselmiyor yük durumu benim FX 8350'nin. Eskiden Athlon 64 3000+ kullanıyordum. 5-6 ay önce yine eski sistemi kullanmak zorunda kaldım yeni sistemdeki bir problem nedeniyle. Internette bile kasıyordu. Youtube'dan bir video izlemek istediğimde slayt gösterisi gibi izliyordum. Kendi kendime şaşkına döndüm. Bu kadar yavaş mıydı bu işlemci diye uzun süre düşündüm.

@GamTeli

Ben atayım çekirdek resimlerini hocam. FX 4300'ün fotolarını bulamadım ama bu FX 6300:

Phenom II ve FX Mimarileri Hakkında...

Phenom II ve FX Mimarileri Hakkında...

Cidden büyük bir çip. FX 4300'ün çiplerinin de resimlerini görmüştüm. O da bu kadar büyüktü. Dediğiniz gibi FX 8350'yi kırpıyorlar diğer işlemcileri yapmak için.

Intelinki lehimli degil ihs i sanirm isinmasinin bir sebebi hem bu hemde 3 adet chip var icerisinde biri k. Koprusu digeride intel hd graph gpu soket sicakligindaki fazlalik buna baglanabilir sanirm cekirdek sicakliklari normal seyirlerde... Ihs i modlayanlar var sokup lehimle geri takiyorlar ^^ ama harbiden kocamanmis fx e hic bakmamistm

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arada bir forumda soyle keyifli sohbetlerin olmasi hosuma gidiyor hem eskiyi hatirlamak hemde gunumuzu dostca tartismak fanboyluk yapmadan donanimcilik budur iste :)

• cinayet13 kullanıcısına yanıt
    @cinayet13

Haswell serisi işlemcilerde voltaj regülatörlerini de işlemcinin içine çekmişti Intel. Onun için biraz daha fazla ısınıyor. Her şeyi işlemci içine çekmek işlemcinin TDP'sini yükselttiği için overclock performansını azaltıyor. Ancak o yapılar da 22 nm ile üretildiği için totalde çekilen güç azalıyor. Bildiğim kadarıyla AMD çipsetlerdeki köprüler 65 nm ile üretiliyor. (Intel'de durum nedir bilmiyorum.) Bu yapıları işlemci içine çekince 32 ya da 22 nm oluyor işlemcinin üretim teknolojisine göre.

Burada yazıyor AMD çipsetlerin üretim teknolojileri. Intel hakkında bilgiye ulaşamadım:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_chipsets

Bu şekilde tartışmak gerçekten çok güzel. Yeni şeyler öğreniyoruz birbirimizden. Rubisco, Melikulupınar ve Mete Can Karahasan hocalar da gelse süper olur. Onlar epey anlıyor işlemciler hakkında. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Hasan07-36

@cinayet13

Haswell serisi işlemcilerde voltaj regülatörlerini de işlemcinin içine çekmişti Intel. Onun için biraz daha fazla ısınıyor. Her şeyi işlemci içine çekmek işlemcinin TDP'sini yükselttiği için overclock performansını azaltıyor. Ancak o yapılar da 22 nm ile üretildiği için totalde çekilen güç azalıyor. Bildiğim kadarıyla AMD çipsetlerdeki köprüler 65 nm ile üretiliyor. (Intel'de durum nedir bilmiyorum.) Bu yapıları işlemci içine çekince 32 ya da 22 nm oluyor işlemcinin üretim teknolojisine göre.

Burada yazıyor AMD çipsetlerin üretim teknolojileri. Intel hakkında bilgiye ulaşamadım:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_chipsets

Bu şekilde tartışmak gerçekten çok güzel. Yeni şeyler öğreniyoruz birbirimizden. Rubisco, Melikulupınar ve Mete Can Karahasan hocalar da gelse süper olur. Onlar epey anlıyor işlemciler hakkında. :)

Amd chipsetleri ayri birer islemci resmen... Amdnin guney koprusunde ciddi bir sorun var asilmasi gerekilen islemcileri guzel ama sanki anakartlar o kadar basarili degil... M5a97 kullaniyorum evet hos ama diger markalarda cidden is yok diye dusunuyorum msi g43 ve ud3 kullandim huzru bunda buldm...

• http://www.techpowerup.com/img/14-03-06/AMD_A10-7850K_6137.91_MHz_01.jpg

28 nm üretim tekonloljisinin ve yeni streamroller mimarisinin başarısı. Sadece 1.368 vcore ile bu hıza çıkıyor aynı gerilimle, buldozerler ile 4.2 ghzde anca stabiliteyi yakalıyabiliyoruz..

Bence bu gelecek nesil için bişeyler ifade edebilir, ama hızın artması nereye kadar diye düşünüyorum, artık mimariye sağlam değişiklikler lazım yada kullanılan uygulamalara..

Ekleme; Yeni fark ettim tek çekirdek sürüyor ancak önemini vurguladığım nokta tek çekirdekten çok vcore gerilimindeki düşüş..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 3 Temmuz 2014; 20:38:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: GamTeli

http://www.techpowerup.com/img/14-03-06/AMD_A10-7850K_6137.91_MHz_01.jpg

28 nm üretim tekonloljisinin ve yeni streamroller mimarisinin başarısı. Sadece 1.368 vcore ile bu hıza çıkıyor aynı gerilimle, buldozerler ile 4.2 ghzde anca stabiliteyi yakalıyabiliyoruz..

Bence bu gelecek nesil için bişeyler ifade edebilir, ama hızın artması nereye kadar diye düşünüyorum, artık mimariye sağlam değişiklikler lazım yada kullanılan uygulamalara..

Ekleme; Yeni fark ettim tek çekirdek sürüyor ancak önemini vurguladığım nokta tek çekirdekten çok vcore gerilimindeki düşüş..

Hocam o nasıl çıkmış o hıza öyle? Gerçi stabil olduğunu sanmıyorum. Aslında Kaveri serisi işlemcilerin üretim şeklinden dolayı overclock'a pek yatkın olmadığını duymuştum. Yalnız bu yatkınlık 28 nm süreciyle ilgili değil de AMD'nin SOI'dan bulk üretim sistemine geçmesi nedeniyle olduğu söyleniyordu. Ama ben de tam bilemiyorum bulk ve SOI'nin tam olarak ne olduğunu.

• Biraz kafa karışık bilgiler var yukarlarda.

İlk mesaja istinaden ben başka bi soru sorayım : Intel P3'ü bırakıp P4 'e neden geçti? Noldu da yıllar sonra P3'e geri döndü? bugünkü Haswell bile en en temelinde P3'dür, onu da geriye sararsan Pentium Pro'dur.

AMD'nin çok uzun zaman önce yapmak istediği başka bişeyler vardı, yapamadı, en nihayetinde elimizde patlayacağına çıkatalım noktasına geldiler, FX'in bugünkü durumu budur. Bunu detaylandırmak istersen Server mimarisi kuralım olayından tut Speculative Multi Threading'e kadar yolu var.

Pipeline kısaltırsan frekansı yükseltemezsin. P4 de öyle idi, FX de öyle. Pipeline uzun olursa yüksek frekansa çıkabilirsin. Bunun da götürüsü, pipeline stall yediği yani mesela 24 stage pipeline varsa bu 23. stage'deki işlem iptal edilip yeniden başlanması gerektiğinde 23. 'ye kadar olan işlemler boşa yapılmış oluyor. Bu stall olayı böylece çok pahalıya patlıyor.

FX'lerde 1 komutu 2 çekirdekte işleme gibi bi olay yok. Speculative Multi Threading olayı (SpMT) x86'da yok, sade Haswell'de extension olarak var, TSX diye dolaylı (transactional memory extensions ) olarak var, ama çok çok kısıtlı, ve bütün çiplerde yok kilitsizlerde yok mesela(Çünkü bunu virtualization üstünden yapıyorlar, anca o kadarını becerebildi intel). Bu SpMT olayı, single software thread'in ardışık olarak çalıştırılması zorunlu seri kısımlarından bileşenlerini izole edip, spekülatif olarak birden çok donanım kaynağında çalıştırmayı amaçlar. Bu kaynaklar çekirdek / core olabilir, aynı çekirdek benzeri yapıda farklı kısımlar olabilir. Transactional Memory ile SpMT bu noktadan sonra birbiri ile alakalı. Çünkü spekülatif olarak çalıştırdığın şeylerin gerçek talepler olup olmadığını o aşamada bilemiyorsun. Bunların donanımda nasıl çalışacağını hazırlamaya çalışırken (donanıma map ederken, kernel seviyesinde) yanlış sonuç / tutmayan tahmin yapan kaynakların sonuçlarını iptal edip en son kaldığın yerden devam etmeni Transactional Memory sağlıyor. Detayı var, yıllardır uzatıyorum zaten.

AMD ile bu üstteki paragrafın alakası, AMD yıllar öncesinde Transactional Memory için bi deneysel tasarım ve çip üretmişti. Ama hiçbizaman son ürün vs. olarak hayat bulmadı. Teknolojisi de devam etmedi.

Fx mimarisini Server alanlı olarak odak aldıklarında bu tarz şeyleri dikkate almış olmalılar. Transactional Memory olayları server yüklerine işlerine gayet uygun şekilde uydurulabiliyor. Sonrasında işler defalarca yolunda gitmemiş olmalı. Daha önce de bahsetmiştim, Fx piyasa sürülmeden önce bikaç defa durduruldu. 65nm olarak bile sürülecekti yani çok önceleri, o zmanki CEO Dirk Meyer engelledi, 45nm'de iken de engellediler. Demekki o zmanlar durumu çok çok daha kötüydü. 2010'da 45nm gelseydi belki ilk 8150'den bile çok çok daha kötü olacaktı. İşin içinden çıkamayıp bu Server çipi tasarımını tamamlayamayıp, Transactional Memory olayına da giremediler. doğal olarak SpMT olayına hiç giremediler. SpMT olayını düşündüklerini, yani single thread'i hızlandırmayı düşündüklerini PR için yayınladıkları slatylarda modülün işleyişini anlatış şekillerinden anlıyoruz(Threadler kaynaklar için birbirleriyle yarışmıyor vs. şeklinde tanıtımları vardı Modüllü yapıyı tanıtırken).

Yani elde çevire çevire kuratabildiğimiz bu deidkleri mimari kalmış olmalı. Ondan sonrada toparlamya düzeltmeye çalıştılar. Bulldozer'in ilk çıktığından beri düzeltilebilecek çok fazla yeri var, düzelte düzelte yenisini çıkardılar Streamroller'a o şekilde gelindi.

FX Modul yapısında her bi çekirdek, tek bi büyük çekirdeğin performansının (Phenom II gibi)yapacağı işin %80 civarında performans verebiliyor. Bu da bi nevi yerden kazanmalarını sağlıyor. fx4300'ün performansı mesela x4 'ün %80 civarlarına denk geliyor. Oysa X4'de 4 tane büyük çekirdek var. Fx4300'de ise 2 tane modül yani 2 tane FPU yapısı var. Cinebench'e bakarsan ikisi arasındaki farkın devasa olmadığını görüyoruz. FPU yapısı tam olarak ortak veya ufak vs. değil. Her bir modülde 2 tane 128 bit FMAC ünitesi var, ss lere bakın. Bu 2 üniteyi 2 tane bağımsız FP işleyebilen yapı olarak düşünebilirsinz. Tek limit burda 128 bit'in üstüne çıkılmaması, yani SSE4.1 ve AVX-128 bit üstüne çıkılmadığı sürece, her modüldeki 128bit FMAC ünitesi bi nevi Phenom çekirdeğindeki FPU kadar perf gösterebilir (veya %80 civarında). Bu Intel tehditi için de sorun değildi, çünkü Sandy Bridge her ne kadar AVX-256 yani 256 bit AVX komutlarını desteklese bile Execution Unitleri ile olan iç bus yapıları 128 bit genişliğindeydi. Yani Sandy Bridge bile AVX-256'yı çalıştırmak için , yüklemek için 2 sefer iş yapması gerekiyordu, tıpkı Bulldozerdeki 128 bit FMAC'ler gibi. O yüzden o zmanlar test yaptığımızda Sandy Bridge'de bile 256 bit AVX komutunu çalıştırmak yerine 2 tane 128 bit AVX komutunu çalıştırmak daha az kayba yol açıyordu (256 bit AVX 'i işletmek için 2 sefer yüklenmesi vs. gerekiyor diye. Bunu çipin yapması sırasında oluşan gecikmeler, 2 x 128 bit işletirken oluşan gecikmelerden daha fazla oluyor). Yani AMD Bulldozer, AVX-256 için Sandy Bridge tarafından bile direk tehdit altında değildi. O halde bu tek modüldeki 2x128bit FMAC yapısı uzun bi süre idare edebilirdi ve öyle oldu.

Bulldozerde L3 bellek çipin %50'Sini kaplıyor. 1 modülü L2 ile beraber neredeyse Phenom Çekirdeği kadar yer kaplıyor. Amaç başından beri server mimarisi veya SPMT benzeri bi yapı kurmak olmalıydı ki dönüp dolaşıp buraya gelindi. Yani Phenom'un üst versiyonu amaçlanmıyordu. Sonrasında mali durum derken alterfnatif bi yoldan devam edilemedi zaten.

Geçenlerde(2 ay olmuş ://) 2016 gibi bi tarihte mi nedir işte yeni mimariden bahsettiler x86 için. Intel'in P4'den P3 temelli Core mimarisine yönelmesi gibi, Phenom'un farklı yolundan gidebilir AMD bunun için belki, belki daha da iyisi olur.

Direk konuyla da alakalı olabilir, eğer 10-12-16 çekirdekli FX'ler olsaydı o zman Phenomlara faln bu tarz eşit gözüken yüklerde fark atardı. 8 çekirdek x %80 = 6.4 çekirdek gibi davranıyor şeklinde bakarsanız Phenom x6 civarlarında vs. diye düşünebilirsiniz. 10 çekirdek olsaydı 10 x %80 = 8 Phenom çekirdeği civarında bi perf gibi olrdu belki.

Niye yapmadılar, çip çok büyüyor vs. diye sanırım. O tarz Opteronlar bile yok. 16 çekirdekli Opteronlar MCM (multi-chip module) şeklindeler. Yani 2 tane 8 çekirdekli çipin büyük bi paket altında birleşmesinden oluşuyor. Native 16 çekirdek değiller, yani aynı die/zar üstünde değil bu 16 çekirdek, 2 tane çip birbirlerine bağlı HT üstünden. Anca bu sene, Ocak ayında AMD'nin native 16 çekirdek Opteron çıkartacağı ile ilgili haber çıktı. Yani son kullanıcıya yönelik 10-12-16 çekirdekli bi FX çıkarabilirler miydi, maliyeti ne olurdu kaça satarlardı bilemiyoruz. Ama yapsalardı ve kabul edilebilir fiyat verselerdi faydalanılacak alanlar çıkardı. i7'leri baya geride bırakacakları alanlar daha çok olurdu. Demekki pazar projeksiyonları ve maliyet arasında kaldılar ve bu yoldan devam etmediler.

2 küsür senedir de şirket yeniden yapılanmadan geçiyor. Gelir kaynaklarını çeşitlendirerek gelirin büyük kısmını x86 CPU tarafından çıkartmama yolundan gitmek istiyor. Bu kaynak çeşitlendirmesini %30'a çıkardılar, şimdi de %50 'ye çıkarıyorlar. Gömülü sistemler, mobil cihazlar, konsol vs. aklınıza ne gelirse az masraf ile gelir getirecek alanlara yatırım yapıyorlar. Şirketi belli bi karlılık noktasından sonra satmak el değiştirmek faaliyet alanlarında daha da değişiklik ypamak gibi şeyler deniyeblirler.

Şimdilik tek beklentiye girilecek şey o taaa 2016 civarları için bahsedilen yepyeni bambaşka mimari ne olabilecekse gümgür gümbür gelir Intel ile rekabete girebilecek kadar sağlam olur diye umut etmek o kadar. Haswell'ler gelene kadar FP olarak kabul edilebilecek seviyede CPU'ları vardı, Haswell fiyatları ucuzladıkca (ucuzlarsa) iyice sıkışmaya başlayacaklar. Excavator zımbırtısı gelip bi %10-15 ortalamada artış getirebilirse bi süre daha idare edebilirler. Onun dışında pek bi beklentiye girmeyin derim. Kilitsiz Pentium bile mesela i3'ü yer yer %30 larda geçebilirken, böyle şeylerin varlığı AMD için bence tehlike işareti. Ha kaç kişi Pentium 3258 + ucuz Z veya oc edebilen H/B anakart alır kaç kurum hazır sistem entegratörü vs. bu yoldan gider ayrı mevzu ama küçük küçük pazarlar kaybettirecek kadar önemli bişey. Bi nevi zamanın C300A'sını hatırlatıyor.

• Rubisco kullanıcısına yanıt
    Verdiğiniz değerli ve çok faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim hocam. Kilitsiz Pentium cidden tehlikeli bir olay AMD için. Ancak bana çok fazla devam ettirmez gibi geliyor. Çünkü kilitsiz Pentium sadece AMD'yi tehdit etmiyor. Core i3'leri de ciddi şekilde tehdit ediyor. Ama Core i3 işlemcilerin de kilitsizinin olması çok kötü olur AMD için.
  • Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    Kilitsiz Pentium'u AMD'ye biz son kullanıcı olarak tehdit görüyoruz. Intel'in AMD'yi iyice köşeye sıkıştırma gibi bi derdi olduğunu sanmıyorum. AMD'yi kısıtlı imkanlar ile iyi iş çıkartmaya çalıştığı için takdir eden bi sürü Intel mühendisi var, ama iş sadece o noktaya kadar. Intel'in bundan yıllar önce olduğu gibi AMD'ye karşı ciddi ciddi savaş açmış bi politikası olduğunu şimdilik sanmıyorum, en azından ana yön politikalar olarak o yönde olmasını gerektiren bişeyler şimdilik pek yok (şimdilik dediğim Bulldozerin ömrü boyunca, 2010 >> belki 2016 civarları). Intel'in para kazanması için çok farklı kaynaklar var artık. HPC/süperbilgisayarlardan mobillere kadar farklı konuma gelme yolundalar. CEO değişti, zaten sıkışık durumdalardı, bastırdılar, arge kastılar 2-3 senede çok farklı konuma geldiler. ARM giller yerinde sayarken Intel kabul edilecek kadar mobil Atom satmaya başladı. HPC alanında TOP500 superbilgisayarlarda Xeon Phi kullanımı hızla kabul görüyor. Xeonları, üretim tekniği üstünlüğü ile AMD'nin direk olarak baş edemeyeceği seviyelere taşıdılar çekirdek ve performans açısından. Yeniliklerin de baskısı ile FPGA destekli / veya çip içinde Xeon + FPGA gibi değişik gelen ama geleceği olan şeyler çıkacak çok yakında (Microsoft'un FPGA ile kendi serverlarını hızlandırma olayına bi nevi rakip). PC alanı bu seneden itibaren daralmadan genişlemeye geçecek. Intel için herşey yolunda. Bulldozer >> Piledriver sonrasında AMD'nin bi sonraki mini geçişte zorlanması veya idareten geçmesine rağmen Intel SB >> IB >> Haswell olarak geldi, Haswell Refresh de sonrasında kısmen yenilik sayılır.

Bizim seviyemizden bakınca ama, Kilitsiz Pentium'un geçerliliğini yitireceği zamana kadar AMD'ye göre tercih edebilme durumu olan insanların sayısında artış olacaktır. SAyısını bilemeyiz ama kısmen sallama rakam verecem, 160-200 bin tane FX6300 satılıyorsa, bundan 40-50 bin tane çalabilmesi bile AMD'ye rahatsızlık verebilir bi miktar. Her ne kadar AMD gelirlerinde büyük çoğunluğu PC--CPU tarafından başka taraflara kaydırmaya çalışıyorsa da (salt GPU'yu yok saydım) kısıtlı gelir kaynakları arasında daralmalar rahatsızlık verici olabilir. Ha maliyeti bunun mesela 5-10 milyn $ 'dan uçuk noktada 50 milyon $'a olsun, AMD'yi feci etkileyecek bişey değil. Ama bu gerilemeler karar verici konumda olanları, yatırımcıları, yatırım danışmanlarının bakış açılarını etkiliyor. NVidia'ya "Darpa"'dan aldıkları 20-30 milyon $ hibenin tek seferlik mi devamlı mı olacağını soran yatırım bankacı temsilcisine Nvidia Ceo'su Huang'ın kaçamak cevap verip geçiştirmeye çalışması gibi şeyler işte o adamların raporlarını kararlarını etkiler. Sonra iş dönüp dolaşıp hisse tavsiyesi noktasında olumsuz vs. gibisinden olduğunda, şirketler tutup hisse geri alım programları gibi bişeyler ile hisse değerinin düşmesini ve hissedarlara daha fazla kar payı gitmesini sağlamaya çalışır, tıpkı Nvidia'nın durumundaki gibi. Uzun süredir hisse geri alımı yapıyor Nvidia. Sebep? Hissedarları yatırımcıları memnun etmek, hafifce hisse fiyatının yükselmesini (veya düşmemesini) sağlamak. Dolaşımdaki hisse sayısı azaldığı için hisse başı kar paylarının artması(ABD'de S&P 500 şirketlerinin çoğu rekor düzeyde geri-alım yapıyor hepsi mi bu durumda? Kısmen...). Bunlar da yatırımcıları memnun eden şeyler. Yatırımcı hissedarlar memnun olmazsa homurdanırsa o zman yatırım kararları verirken ensende soluklarını hissedersin ve genelde pek iyi sonuç vermez. Ender olarak kısıtlı imkan ve baskı altında süper-innovatif şeyler çıkar. AMD ile alaksı da dolaylı olarak böyle. Bi nevi kelebek etkisi yaratabilir mi? Olabilir yani. Sonuçta bilanço dönemlerinde 3 kuruş kar açıklıyor, veya kar açıklamamak vergi vermemek için 3 kuruş zararımsı göstermek için türlü taklalar atıyorlar. Intel'in giriş seviyesi veya milletin eğlencesine diyip 2 senesini garanti altına alacakları bi ürün mesela -20milyon $ kar göstertirse bilançoda, birilerinin suratı asılıp yukarda yazdığım daha kısıtlı kararlar alma yolundan gidebilirler. Bu da son kullanıcıya çok daha rekabetçi , işine gelen ürünleri AMD'nin çıkartamaması olarak sonuçlanır.

Kilitliz i3 de direk i5'e nanik yapacağı için o konuda şüphem var. i3'ün özel bi adı sanı da yok. Hani keşke olsa diyoruz son kullanıcı açısından da, olmayacak dua sonuçta. Bi şekilde ilerde AMD acaip rekabetçi mimariler çıkartır, Intel'i bu tarz ürünlerde sıkıştırır, belli olmaz yani. +20-30 $'a kilitsiz i3'ümsüler de gelir belki.

• konudan bilgi akiyor. resmen guncelleme yaptim

nazar degmesin yazan ellerinize

• Rubisco kullanıcısına yanıt
    Elinize sağlık hocam. Çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Çok teşekkür ederim. :)
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.