Şimdi Ara

Peugeot 406 Hakkında Herşey (174. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7.011
Cevap
46
Favori
796.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Giriş
  • arkadaşlar ANTIPOLLUTION hatası nedir arabam 2 gündür bu hatayı veriyor
  • Antipol. hatası karışım hatasından veya oksijen sondasının yanlış sinyal üretmesinden olur. Yanlış karışımın nedeni bir sürü şey olabilir. Oksijen sondası sorunlu ise yurtdışından getirtip takmanızı önerecem zira pejoda eşşek yüküyle paradır.

ek: Ayrıca sağda solda "abi katalitik yanmıştır" derlerse inanmayın zira 3.0 v6 sahibi değilseniz sizin oksijen sondanız katalitik konvertörden hemen öncedir yani alakası yoktur. Zaten katalitik konvertörün yan sanayisi 500 lira civarında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sioux -- 28 Kasım 2010; 1:10:15 >
  • bagajda bulunan ve hoparlör tanlasının altında olan 2 adet saglı sollu kırmızı mandal acaba ne ıse yarıoyor.bugun gordum daha, anlamadım.bogaz kelebegını temızleyım dedım acamadım.bujılerı bı yoklayım dedım bulamadım bıle yerını.cehalet ne zor ımış.ben motora o da bana baktı yaklasık yarım saat oylece.SOYLUKAN; vıtes ın yanmayan ısıgını hallettım hatta kulluk ısıgıda yanmıyodu yerınden cıkmıs onuda taktım.

Buji Değişimi
    Gerekli parçalar: 4 adet buji ve uzatma aparatı ile buji lokması
    Bosch buji kodları : Benzinli araçlar(0 242 229 630), Lpg'li araçlar(0 242 236 577)
    Zorluk derecesi: 2/5

Buji, İçten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makina parçasıdır. Bujiler yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasından atlatarak kıvılcım oluştururlar. Yaklaşık kullanım ömürleri 20.000 km civarıdır, eski bir buji size yakıt tüketiminde artış ve çekişte bir miktar kayıp olarak geri döner. Peki nerededir bu bujiler ve nasıl değişir, buyrun;

Peugeot 406 Hakkında Herşey

Önce motor bloğunu gizleyen plastik aksamdan kurtuluyoruz..

Motorun plastik korumasını kaldırdıktan sonra işaretli noktalardan söküm işlemine devam..

Bobini çıkarıyoruz..

Artık bujilere ulaşımı sağladık, çıkarıp yenileri ile değiştiriyoruz..

Bu arada çıkarttığımız eski bujiler de aracımızın sağlığı açısından bize önemli veriler sunan vasıtalardır, şöyle ki;

NORMAL

İzolatör ucu gri-beyaz, gri-sarıdan; gri-kahverengiye varan renkte olması halinde motor iyi durumda demektir.

Bujilerin ısı değeri iyi seçilmiş. Karışım ve ateşleme ayarları düzgün, kesintisiz ateşleme var. İlk hareket düzeneği iyi çalışıyor. Kurşun ihtiva eden yakıt veya motor yağı bileşiklerinden artıklar yok. Aşırı ısı yüklenmesi yok.

KURUMLANMIŞ

İzolatör ucu, elektrodlar ve buji gövdesi kadife gibi siyah kurum kaplı.

Sebebi: Hatalı karışım ayarı (karbüratörlü, enjektörlü), zengin karışım, hava filtresi çok kirli, otomatik jikle bozuk veya jikle teli uzun süre çekili kalmış (özellikle kısa mesafeli seyirlerde). Buji ısı değeri düşük seçilmiş.

Etkisi: Ateşlemede kesiklik ve ilk hareket zorluğu.

Çözüm: Karışım ve ilk hareket düzeneği doğru ayarlanmalı, hava filtresi kontrol edilmeli.

Kırılmış İzolatör Ucu

Sebebi: Bujinin dikkatsizlik sonucu düşürülmesi veya izolatör ucunun herhangi bir yere çarpması sonucu elektrodda meydana gelen mekanik hasar. Nadiren orta elektrod ile izolatör ucu arasında madde birikimi ve orta elektrodun korozyona uğraması (Özellikle çok uzun süre kullanılmış buji ise izolatör ucu patlayabilir).

Etkisi: Ateşleme kesikliği, kıvılcımın taze karışıma ulaşmaması.

Çözüm: Yeni bujilerin takılması.

Aşırı Aşınmış Dış Elektrod

Sebebi: Yanma odasındaki birikintilerin yol açtığı uygunsuz hava akımları. Motorun vuruntulu çalışması.

Etkisi: Elektrod mesafesinin fazla olmasından dolayı, yetersiz ateşleme gerilimi. Özellikle ivmelenme sırasında kesintili ateşleme. İlk harekette çalışma güçlüğü.

Çözüm: Yeni bujilerin takılması.

Yağlanmış

İzolatör ucu, elektrodlar ve buji gövdesi yağ parlaklığında kurum veya yağ kömürü ile kaplı.

Sebebi: Yanma odasına çok fazla yağ gelmiş. Yağ seviyesi çok yüksek, segmanlar, silindir ve sübap kayıtları çok aşınmış, iki zamanlı motorlarda karışımda fazla yağın bulunması.

Etkisi: Ateşlemede kesiklik, ilk hareket zorluğu.

Çözüm: Motor revizyonu, optimum yakıt-hava karışımı, yeni bujilerin takılması.

Kurşunlanma

İzolatör ucu yer yer kahverengi sarı bazen de yeşile çalan renklerde.

Sebebi: Kurşun ihtiva eden yakıt kullanımı. Motora uzun süre kısmi yükte aşırı yüklemek, sır ( kaplama ) oluşmasına neden olur.

Etkisi: Motor tam yük altında çalışırken sır tabakası elektriksel iletken hale gelir
    Ve ateşleme kesikliğine neden olur.

Çözüm: Yeni buji takılmalı, temizlemek faydasız.

Aşırı Kurşunlanma

İzolatör ucu yer yer kalın kahverengi – sarı bazende yeşile çalan renklerde sır kaplı

Sebebi: Kurşun ihtiva eden yakıt katkıları. Motora uzun süre kısmi yükte aşırı yüklemek sır (kaplı) oluşmasına neden olur.

Etkisi: Motor tam yük altında çalışırken sır tabakası elektriksel iletken hale gelir ve ateşleme kesikliğine neden olur.

Çözüm: Yeni buji takılmalı, temizlemek faydasız.

Kül oluşumu

Yağ ve yakıt içerisinde bulunan katkılardan dolayı orta elektrod çevresinde aşırı küllenme. Bu küllenme yumuşak bir yapıdadır.

Sebebi: Özellikle yağdaki bileşim maddeleri yanma odasında ve buji yüzeyinde kül oluştururlar.

Etkisi: Bujinin aşırı ısınması, güç kaybı ve motor hasarlarına neden olabilir.

Çözüm: Motor onarılmalı, bujiler yenilenmeli ve gerekirse başka yağ kullanılmalı.

Erimiş orta elektrod

Orta elektrod erimiş, izolatör ucu yumuşamış bir yapıdadır.

Sebebi: Zamansız ateşleme sonucu motorun aşırı ısınması. Örneğin; çok erkene alınan avans ayarı, yanma odasında yanma artıkları, bozuk sübaplar, arızalı distrübütör, kalitesiz yakıt. Isıl değeri düşük buji kullanımı.

Etkisi: Ateşleme kesikliği, motorda güç kaybı ve motor hasarı.

Çözüm: Motor ateşleme ve karışım ayarının kontrol edilmesi. Doğru ısı değeri seçilmiş yeni bujilerin takılması.

Tamamen Erimiş Orta Elektrod

Orta elektrod tamamen erimiş, dış elektrod da erimeye başlamış.

Sebebi: Zamansız ateşleme sonucu motorun aşırı ısınması. Örneğin çok erken alınan avans ayarı, yanma odasında yanma artıkları, bozuk sübaplar, arızalı distrübütör kalitesiz yakıt.

Etkisi: Ateşleme kesikliği, motorda güç kaybı ve motor hasarı. İzolatör ucunun aşırı ısınmasından dolayı çatlaması.

Çözüm: Motor ateşleme ve karışım ayarının kontrol edilmesi. Yeni bujilerin takılması.

• Playstation'ın efsanevi oyunu Gran Turismo'nun yeni versyonunda da 406 coupe efsanesi devam ediyor, 406 coupe ile oynamak isteyenlere duyulurulur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edilhan -- 28 Kasım 2010; 19:52:00 >
  • SOYLUKAN çok teşekkürler.bı de bogaz kelebegını sokumu temızlenmesı olsa tadından yenmıycek.varsa eger cok ıyı olur.teknık destek super abıcım bu formda senın sayende.bı kac arkadas daha var onları da unutmamak lazım .hepınız saolun.

yıldızlı allen anahtar seti edinsin herkes

• RESİMLİ bir anlatım olursa yaparız gibime geliyor.Önce neyi sökeceğiz nelere dikkat edeceğiz falan gibi acıklamalar olursa başımızı derde sokmadan olur bu iş.hafta sonu temizlik var
    Tabiiki teşeekürü unutmayalım peşin peşin edelim hatta
  • Gaz kelebeği temizliği bizim araçlarda oldukça kolay yapılıyor, 3-4 ayda bir açar temizlerim ama malesef foto yok, konum olarak tps sensörünün bulunduğu yerde, ihtiyacınız olan malzemeler; parça veya balata temizleme spreyi, tornavida, alyan anahtar seti ve tercihen bir de bez. Dikkat etmeniz gereken husus şu ki eğer çıkarıp da temizlik yapacaksanız gaz telini sökmeniz gerek, bu da takarken ayarsızlığa sebep olabilir eğer pek anlamıyorsanız sökmeden temizleyin, nasıl olsa yerinden oynatarak her iki tarafını da temizleme imkanımız var, eğer böyle yapacaksanız da kelebeğin açık kalması için gaz telini çekili tutup temizliğinizi yapmanız kafi. Eğer illa ki çıkartacam diyorsanız sökmeden önce yakıt hortumunu ve gaz telini çıkartıp sonradan çıkartma işlemini gerçekleştiriyoruz ve tabi bu durumda daha iyi bir temizlik yapabilirsiniz. Sakın ola gaz kelebeğinin içine temizleme veya balata spreyi dışında birşey sürmeyin. Temizliğin hemen akabinde rölanti biraz sapıtabilir endişe etmeyin 5 dakika sonra geçmesi lazım, geçmediyse bişileri yanlış yaptınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edilhan -- 30 Kasım 2010; 15:29:26 >

• araba benzinde çekmiyorrrrrrrr.elifin kağnısı gibi .delircem.arkamda millet birikiyo valla.lpg de neden daha iyi?nerdeyse stop ediyordu bugun.ödüm koptu bide çalışmazsa diye.varmı bi hal çaresi ki.

benzinde çekmiosa 4 bobinden herhangi biri yanmıştır ateşleme bobinlerine bakaçan lastık havasına da bak

Orijinalden alıntı: ABEHİC

SOL FAR YIKAMA CALISMIYOR.TAMİRİ COK MASRAFLIMIDIR YADA BASIT BI FİŞ ÇIKMASI OLABİLİRMİ.MOTORU MU YANMIŞTIR.HİÇ KIPIRDAMIYOR DIŞARI ÇIKMIYOR YUVASINDAN.ALLAH BAŞKA DERT VERMESİN

Selam arkadaslar; Sayın ABEHİC arkadasım Sıfırının fiyatı 230 TL civarında olması lazım.. çıkmacılarda bulabilirsin.. ben zamanın da çıkmacıda bulduğumda çiftini 50 TL ye almıştım. Ama hurdacılar genelde bu türden parçaları pek önemsemiyorlar. ufak parça olduklarından bulmak zor oluyor. bulduğum çıkma far yıkama motorunun suyu püskürttüğü yerleri kışın donmadan mütevellit çatlamıştı. çıkmacıda alırken bunada dikkat et.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sagacity -- 6 Aralık 2010; 11:35:27 >

• evet arkadaşlar akü tavsiyeleriniz nelerdir. akü tırtladı sanırım yeni bi akü değildi o yüzden şarjla uğraşmıyım yenisini alayım diyorum. kaç amper alayım. normalden biraz yüksek amper alsam iyi olurmu ne tavsiye edersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ottoboy -- 7 Aralık 2010; 17:51:57 >

Orijinalden alıntı: ottoboy
    evet arkadaşlar akü tavsiyeleriniz nelerdir. akü tırtladı sanırım yeni bi akü değildi o yüzden şarjla uğraşmıyım yenisini alayım diyorum. kaç amper alayım. normalden biraz yüksek amper alsam iyi olurmu ne tavsiye edersiniz.

72 Amper hesaplı bir akü olabilir..
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.