Şimdi Ara

Persona 3-4 Ana Konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
2.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Notu üste yazayım : Resimlerin büyüklüğünün farkındayım, da forumlardan o kadar anlamam biri özel mesajla yardımcı olursa sevinirim.

    Oyuna girmeden bir iki şey yazmalıyım, oyunlar en sevdiğim oyunlardandır ve biraz tanıtmak istiyorum. Biraz araştırdım, forumlara yazmaya karar verdim. Bir iki persona hakkında bir şey yazmışlar forumlara ama, satış konusu gibi konulardı. İnceleme kısmına da konu açamayınca, bu şekil bir konuyu uygun gördüm.

    Öncelikle oyunu oynamak için biraz ingilizce, veya ingilizceye sağlam merak lazım. Çünkü oyun çok fazla diyalog içeriyor. Bir de oyun JRPG, anime tarzı diyebilirsiniz. Bu ikisiyle aranız iyi değilse, oyun pek sizlik değil gibi.

     Persona 3-4 Ana Konu
     Persona 3-4 Ana Konu


    Tutmayacak ama, bir iki kişiye oynatsam kardır.

    Öncelikle persona nedir? Persona, Shin Megami Tensei evrenin bir parçası. Atlus yapımı oyunlar.İlk iki oyun ps1, 3 ve 4 ps2 için.PSP ve PSVita için remake-spinoff tarzı oyunlara da sahipler. İlk oyun pek sevilmez, 2. oyunu sevenler çokdur fakat konumuz o değil. Açıklayayım, 3. oyunla beraber grafiklerde ve oyunda ciddi değişiklikler oldu. Persona 1 ve 2, 3 ve 4 kendi içlerinde oyun serisi bile diyebilirim, bağlantılar o oyunlar arasında. Serinin başı olan oyun persona 1 1996 yapımı, 3. oyun 2006 ve 4. oyun 2008 yapımıdır. Bir de yolda olan persona 5imiz var, o da PS3 ve PS4 için olacak.

    Oyunlar JPRG, yani anime tarzı şeyler ve 50 saatten uzun süren bir oyuna hazır olun oynayacaksanız.

    Öncelikle ben 3. oyundan bahsedeceğim. Sebep ise şu, ilk 2 oyunda bu özellikler yok, eski usül sıra tabanlı savaş oyunları onlar. 4'de ise o kadar devrimsel yenilikler yok, hafif geliştirilmiş 3 gibi. Başlayacaklara 3den başlamalarını tavsiye ederim.

    Ailesini 10 yıl önce kaybetmiş olan ana karakterimiz, yeni okuluna transfer olur ve Iwatodai yurduna taşınır. Burda gece 12 ile 0 arasındaki "dark hour" ı, "potansiyel"i olan insanları, ve onların dark hourda ortaya çıkan "shadow"larla savaşabildigini, kendinin de bu "potansiyel" e sahip oldugunu öğrenir. Bu yurtda, potansiyele sahip insanlar toplanmıştır ve shadowlara karşı savaşmaktadırlar. Ana karakterimiz de kendini onların arasında bulur.

    Bu potansiyel dedigim şey personalar ama oyunda başta potansiyel diyorlardı diye hatırlıyorum. Personaları, shadowu ve dark hour ı tam olarak açıklamam olmaz, ki zaten oyunda senaryo onlar üzerine. Tabi personadan bahsetmeliyiz.

    Kısaca getirmeye çalıştıgım yer, ana karakterimiz gündüzleri öğrenci, geceleri ise savaşçı. Bunu oyuna yansıtmışlar mı? Cevap evet.

    Oyunun oynanışı bir öğrenci simulatorü mü desem, okula gittiğimiz kısımlar diyeyim, ve klasik jrpg karışımı. Gündüzleri, okula gitmek, arkadaşlarınla zaman geçirmek, yemek yemek, oyun oynamak, karaoke gibi elli tane şey var. Dark hourda ise klasik sıra tabanlı savaş.

    Gün kısmını biraz açarsak, bu yemek yemek, kareoke, derste hocanın sorduğu soruyu cevaplamak, ders çalışmak gibi şeyler statlarınızı etkiliyor. Bu statlar yükseldikce yeni insanlarla iletişim kurabiliyorsunuz. Bu iletişimler ise social-linkleri yükseltiyor. Bu linkler personaları birleştirip yeni personalar yaparken fayda sağlıyor, birazdan açıklayacağım, ama asıl olay bence o değil. Zaman geçirdikce 1den 10a kadar yükselen bu bağlarda, diğer karakterlerle zaman geçirip ekstra diyaloglar okuyorsunuz. Ve 20den fazla karakterin bu diyalogları, onların hayatlarını, düşüncelerini, acılarını içeriyor. Yan hikaye gibi, ki harika bir his. Diyalog demişken, savaş dışı her yerde oyun diyaloglarla işliyor. Karakterlerin diyaloglarını okuyorsunuz, size seçim hakkı verilen, soru sorulan yerlerde ise cevap vermek dışında konuşmuyorsunuz. Oyun içeriğine bol bol diyalog ve savaş diyebiliriz. Benim gibi kolay moda alıp savaşları hızlı hızlı geçip diyaloglara önem verebilirsiniz. Veya sürekli tuşa basarsınız diyalgo sarar savaşa dönebilirsiniz ki, eğlencesi çıkacağını sanmam.

     Persona 3-4 Ana Konu

    Bu kısım ana senaryodan bir kısım. Ana senaryo dahi bu şekilde diyaloglarla geçiyor.

    Biraz da savaşlara gelirsek, bu persona denilen şeyleri açıklamak biraz güç. Bunlar evoker adı verilen silahlarla kafamıza sıkıp bir intiharı simule etmemiz gibi bir uyandırma işleminden sonra gelip, savaşlarda yardım eden varlıklar. Normalde potansiyeli olan insanların personaları sabittir, ama ana karakter tüm personalara erişebiliyor. Personalar, genel olarak tanrılar olarak alınmış. Yunan, mısır,hint,japon her türlü mitolojiden persona var. Türk yok sevinmeyin her türlü dediysem :D Personaların da kendilerine göre statları ve yetenekleri var. Oyunda savaşırken, düz saldırırsanız karakteriniz kılıcıyla saldırıyor. Ama yetenek kullanacaksanız, devreye personalar giriyor. Onları çağırıyorsunuz, ve elementsel-fiziksel saldırılar, güçlendirmeler, can yenileme gibi yetenekleri onlar kullanıyor. Personalar başta verilen personadan sonra, savaşlar sonunda elde edilebiliyor ve onlar birbirleriyle füzyonlanarak daha güçlüleri oluşturuluyor. Yüzden fazla persona oldugunu düşünürsek, bu iş uzun ve zevkli. Social linkler burda devreye giriyor. En güçlü personalar için bu linkleri son seviye yapmanız, ve füzyonlanmış personanın ekstra level kazanamsı için belirli linkleri level atlatmanız gerekiyor.

     Persona 3-4 Ana Konu

    Basit bir savaş örneği

     Persona 3-4 Ana Konu

    Mothman isimli persona.Statları, zayıflıklıkları, yetenekleri, bir sonraki level için gereken exp, hangi levele geçince hangi yeteneğe sahip olacağı burdan bakılabiliyor.

    Kısaca oyunda, savaştığınız kısımlar sıra tabanlı ve zevkli, geri kalan kısımlar ise genel olarak diyalog okumak üzerine. Oyun, memonto mori temasını işliyor. Memonto mori "öleceğini hatırla" gibi bir anlama sahip. Senaryosuyla, karakterleriyle ve oynanışıyla bence gayet başarılı.

    Dediğim gibi, konuyu ülkemizde bilinmemesinden dolayı açtım. Tahminimce çoğu insan, en azından türkiyedekiler ve bu yıllarda oynayanlar, oyunu emulatorle oynayacaklar. Bizde ps2 olsa da persona3-4 bulmak zordur. Korsan konusuna sıcak bakmasam da, oyunu herkese tavsiye ederim.

    Bir de persona 4 den bahsedeyim. Daha çok tutmuş, ama bana göre senaryo olarak daha başarısız bir oyun. Ekstra özelliklere sahip, takım arkadaşlarınızın kendini size gelen saldırının önüne atıp koruması veya hızlı seyehat gibi. Konusu falan daha farklı, shadowlarda dark hourda çıkmıyor, başka bir yerde bulunuyor. Stat sayısı 5e arttırılmış. Daha çok tutmasının ürünü olarak, sonradan dövüş ve dans oyunları çıktı. Persona3 den sonra geçiyor ve göndermeler var, ama 4den girseniz de çok şey kaybetmezsiniz.

    Oynayacak olan çıktıysa, son olarak şöyle tavsiye vereyim. Persona 3 FES sürümünü oynayın. Bu orjinal sürümün üstüne yeniliklere ve oyunun sonundan sonraki kısımlar hakkında ekstra bir kısma sahip. Bayan arkadaş varsa oynamayı planlayan, PSP için olan Persona 3 Portable bayan karakter seçimine sahip. Ama PS2 değil PSP oyunu, bazı şeyler tabii ki eksik fakat o da ayrı bir tecrübe, kesinlikle kötü değil ama ben önce FES oynamanızı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ForDH -- 31 Temmuz 2015; 20:07:48 >







  • Güzel yazı için teşekkürler. Fakat oyun serisini sıra ile resim, video gibi medya desteği ile anlatmanız daha uygun olurdu kanımca. Saygılar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lubuoguz

    Güzel yazı için teşekkürler. Fakat oyun serisini sıra ile resim, video gibi medya desteği ile anlatmanız daha uygun olurdu kanımca. Saygılar

    Cevap için teşekkürler, resimlerle desteklemeyi düşünüyorum fakat bir anda tüm resimleri eklemeyi planladıgımdan biraz zaman alacak gibi.
  • Final Fantasy ve Xenosaga dan sonra sevdiğim bir oyun serisidir persona. Playstation 2 ile zirve ye oynadı J-RPG dünyası PS3 ile düşüşe geçti ve şu an çok üzücüki ps4 ile yerlerde sürünüyor. Shin Megami Tensesi Xenosaga, Grandia, Suikoden, Skies of Arcadia, Vagrant Story, Chrono Cross gibi zamanın efsane yapımlarını tekrar hayata döndürseler ve PS4 e uyarlasalar mükemmel olurdu. Bu gidişle J-RPG oyunu kalmayacak dünyada
  • Jrpg olarak tek final fantasty oynadım şimdi vitaya bir jrpg almayı düşünüyorum

    Sword art online adlı animeyi izledikten sonra onun oyununu almayı düşünüyorum .

    Ama personayı da çok merak ediyorum sizce almalımıyım bu oyunu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: avataraang18

    Jrpg olarak tek final fantasty oynadım şimdi vitaya bir jrpg almayı düşünüyorum

    Sword art online adlı animeyi izledikten sonra onun oyununu almayı düşünüyorum .

    Ama personayı da çok merak ediyorum sizce almalımıyım bu oyunu

    Vitaya persona 4 golden alabilirsin. Persona 3 den sonra oynamayı tavsiye ederim fakat ps2-psp oyunu oynama durumunuz yoksa, emulator işine bulaşmak istemiyorsanız bence güzel seçim persona 4 golden. Galiba vita psp oyunlarını açıyordu, persona3 portable da bakabilirsin. P3 aksine portable versyonda mesela okulda gezip birinin yanına gitmek falan yerine, nasıl anlatsam, kuşbakışı harita gibi yerden imleç hareket ettirip onu üstüne götürüyorsun.Savaşmak için girdiğin mekanlar normal tabi, oralarda yürüyorsun gene haritalar üç boyutlu. Savaşlarda, diyaloglarda, müziklerde,senaryoda eksiklik yok fakat psp uydurmak için oyundan biraz kırpmak gerekmiş.

    Ama dediğim gibi, tonla diyalog bekleyin alacaksanız. Benim oyunu sevme sebebim tonla diyalog olması fakat okuma olayını sevmeyenler de var, o yüzden seçim sizin. Diyalogun da çok üstünde durdum, savaş kısımları kötü diye düşünmeyin, gayet sağlamlar.

    Kısaca konuyu açma amacım birilerine bu oyunları oynatmak, tabii ki alın diyorum :D




  • ForDH kullanıcısına yanıt
    Dostum konuyu açalı nerdeyse bir yıl olmuş gerçi ama ben vita'da P4 golden'a yeni başladım.. Eğer hala oynuyorsan, ilgin varsa bir iki merak ettiğim şeyi sormak isterim.

    Örneğin bazı skill'ler bazı boss'larda hiç bir etki yaratmıyor gibi. Yani Fire, Ice, Electricity, Light, vs. Weak, Strong, Null anlayabiliyoruz tamam ama mesela Makajem ile silence atmaya çalışıyorum yemiyor. Acaba sadece boss fight'larda mı böyle? Yaratıkların analiz kısmında büyü direnci ile ilgili bir bilgi göremiyorum? Bunu anlamanın bir yolu var mı?

    Sağol konu için..
  • Hiç sevmem anime tarzı jrpg oyunlarını taşınabilir oyun konsollarında da jprg den başka bir şey yok ps vita alınabilir jrpg için aaa seviye oyun çıkmaması için büyük bir bahanedir ayrıca

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyunlar yeni nesile portlandı ama kimse yüzüne bakmaya tenezzül etmemiş demek ki. Üstelik gamepasste mevcutlar. Üzücü :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tuomir kullanıcısına yanıt
    1 ay olmadı xbox series x de persona 5 royal bitirdim 110 saat yakın sürdü peşin den persona 3 başladım meğersem psp versiyonuymuş bilmiyordum çok kötü bir sürümü oynanmaz normal sürüm ile farkı çok bilirsin belki herneyse 2 gün önce series x satıp ps5 aldım doğal olarak bir daha oynamam uzun sürüyor baya persona hayranıyım persona 6 çıkmasını deli gibi bekliyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Evet oyun maalesef psp'den port edilmiş. Başlangıçta ben de yadırgadım ama alışınca gidiyor bir şekilde. En azından cutsceneleri ekleyebilirlerdi ama.

  • Persona 5 Royal, Persona 4 Golden, & Persona 3 Portable — Övgü Fragmanı | PS5 & PS4 Games


     Persona 3-4 Ana KonuPlayStationyoutube
    Three critically acclaimed Persona titles are now available on PlayStation AND on sale! Save up to 30% on Persona 5 Royal, Persona 4 Golden, and Persona 3 Portable for a limited time! ❤️💛💙 #ps5 #ps5games #ps4 #ps4games #persona
    https://www.youtube.com/watch?v=0VU8D1t1Hvo
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.