Şimdi Ara

PELTIER KULLANIMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Forumu bi inceledim ama Peltier'ler hakkında yazılan çizilen bişey bulamadım. Son bi kaç gündür aklımda ve kafamı kurcalıyor aslında.

donanimhaber haricinde bir kaç forumda yazılanları okudum ve aslında avantajlı olduğu kadarda dezavantajları olduğunu gördüm.

ilk olarak, bu aleti sistemde kullanmaya kalkarsak nemlenme olayını nasıl engelleyebiliriz? sonuçta muhakkak ki, bi su akıntısı, damlama vs. olacaktır.

peltier'in bi yüzü eksilerde diğer yüzü yanıyor hesabı...

şu an nette 135w lık olanında bulunabiliyor.

şahsen incelediğim kadarıyla f/p oranına bakacak olursak çok riskli bir alet olduğunu görüyorum ve ben vazgeçiyorum bu işten...

ne diyorsunuz? kullanan var mı acaba? tavsiye olunurmu ?

• O ne kardeş tam olarak ?
  • aslında aratırsan şimdiye kadar açılmış yığınla peltier konusu bulabilirsin, bunların hemen hepsinden çıkan sonuç en iyi şartları sağlasan bile kullanışsız bir uygulama olduğu şeklinde olacaktır sanırım.. @strafor kabaca tanımıhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Peltier
  • Evet farkettim bende. Şahane bir teknoloji olmasına rağmen, direk hava soğutmanın peltier den çok daha iyi olacağı söyleniyor. Tabi denemeden bilinmez de... Alıp denenebilir bişey fakat uygulama şeklini hiç beğenmedim. Direk işlemci üzerinde kullanmak çok sakat gibi geldi bana.

Hani su soğutma olsa, direk radyatör'e bağlayarak süper bi soğutma yapılabilir su için belki...

Peltier : (wikiden alınma)

PELTİER elektrik ile çalışan bir tarafı çok soğuk olup diğer tarafı aşırı sıcak olan elektronik alettir.Taşınabilir buzdolaplarında ve bilgisayar soğutma sistemlerinde kullanılır. Peltierin aynı zamanda diğer bir özeliği de iki yüzeyi arasındaki sıcaklık farkından dolayı elktrik enerjisi üretmesidir.Bu enerjinin miktarı yüzey alanının genişliğine ve kullanılan made cinsine göre değişiklik göstermektedir. Ortalam 40x40x3.9 mm ölçülerinde bir peltier iki yüzeyi arasında sıcaklık farkı 80 derece olduğu bir ortamda yaklaşık 1,5V ve 0,2A değerlerinde bir enerji vermektedir.İki yüzey arasındaki sıcaklık farkı artıkça ürettiği enerji de artacaktır.

Böle bişi :

PELTIER KULLANIMI

• Daha öncede tartışılmıştı bu konu peltier konusu evet yapılabilir ancak soğutması 2 yüaey arası fark çok düşük ve ısınan yüzeyin soğutulması gerekiyor. gene aynı olay değişen birşey yok eğer yeterli oranda soğutursan sorun çıkmıyacaktır. Zaten gerekli ölçüde soğtmanda neredeyse imkansız olacağından bence değmez. Sıvı soğutmaya geç kurtul peltierde gene onu soğutmak için kullanacağın malzemeler ses yapacaktır 3-5 derece içinde değmez bence..
    Denerde başarılı olursan projeni görmek isterim mutlaka foruma koy dostum Ve benim söylediklerim seni hemen yıldırmasın vazheçmek yok denemeye devam. Türkiyenin en sağlam O/C ve soğutma sitesi olma yolunda ilerliyor bakalım forum başarılı olan olmuyan arkadaşların detaylı anlatımlarına karşılaştıkları sorunlara ve buldukları çözümlere ihtiyacımız var ilerde yapmak isteyen olursa daha kolay yapması ve karşılaşacağı sorunları önceden bilmesi açısından.
    Tamgaz denemelere devam durmak,yılmak,vazgeçmek yok..

• Peltier kullaımını amatörce yapan arkadaşlara iletmek istediğim bazı noktalar var buradan. Önceki bi kaç peltier konusuna yazmak istedim aslında bunları ama cevap kapandığından yazamadım ve buraya yazıyorum.

1- Peltierler sadece 135W, 70W vs değil. 8W lık peltier bile var. Çinde üretiliyor ve led aydınlatma teknolojilerinde powerled'leri soğutmak için kullanılmakta.

2- Şuan üretilen bahsettiğim peltierler, +/- arası 20 derece farkla çalışıyor. Yani bir taraf 0 derece iken diğer taraf +20 derecede olmakta. Bu da sıcak tarafı soğutmamız gerekmiyor demek. Peltieri +5 derecede çalıştırdığımızda nem olmayacaktır, işlemciniz de +15 - +20 lerde seyredecektir. Zaten bu da cpu için yeter de artar bir soğukluk. Peltierin diğer sıcak tarafı da +25 derece olacak, bu da zaten oda sıcaklığı kadar birşey sonuçta. Üzerine bakırdı, fandı gerekmiyor. Ama kasa içi sirkülasyon için bir tane kasa fanı iyi olur.

3- Peltier'deki soğuğu cpu ya iletmek için kaliteli iletici bir macun yeterli olacaktır. Üzerinden de klipslerle hafif bir baskı.

4- Peltierlerin çeşitlerine göre max ve min değerleri vardır. Bu değerleri kontrol etmek içinse bir kontrol ünitesi gerekir. Kontrol ünitesi üzerinden sıcaklık değerleri ayarlanabilir.

Bahsettiğim peltierler HEBEI üretimi olup, dünyanın lider led ve peltier üreticilerindendir. LEDMAR firması olarak biz, HEBEI distrübitörlüğünü yürütmekteyiz. Ürünleri yakınen tanıyorum ve defalarca kullandık. HEBEI resmi internet sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Veyahttp://www.ledmar.com/peltier.html de inceleyebilirsiniz.

Peltierlerimi, CPU da, Ekran Kartında, Ramlerde, Anakart üzeri yongalarda, Harddiskimde denedim. Sorun falan yaşamadım, aksine 3,5 V gibi yüksek bir voltajla çalışan ve ısınması meşhur olan, overclocku imkansız kılan eski AMD K6-II işlemcim üzerinde bile denedim, 350 Mhz hızındaki işlemcimi 700 Mhz ile, AMD Athlon XP 2800+ işlemcimi 3200, Intel P4 1.8 işlemcimi 2.6 da çalıştırdım ve hiç ısınma gerçekleşmedi, sadece +10/20 derece artmalar oldu ve bu da +20 de çalışan işlemcimin +40 ı görmesine neden oldu, ne olacakki...

Ancak, peltieri overclock için değil, sadece soğutma için kullanmak daha akıllıca. Zaten soğuyan işlemciler, oldukça iyi bir performansa kavuşacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarDar -- 6 Mart 2009; 19:22:36 >

• HAZIR KENDİNDEN PELTİERLİ SOGUTMALAR VAR.. ÖRNEĞİN TITAN AMANDA TEC COOLER.. PEK BAŞARILI DEĞİL NORMAL KULLANIM İÇİN İYİ YAPILANDIRILMIŞ SU SOĞUTMA YADA HAVA SOGUTMA .. EXREME OLAYLAR İÇİN KURUBUZ (UYGULAMASI DİĞER EXTREME OLAYLARA GÖRE UCUZ SAYILIR) , PHASE CHANGE , KOMPRESSOR DESTEKLİ SU SOGUTMA ( WATERBOX , VAPOCHILL) YADA LN2 DİR.. HATTA YENİ BİŞEY DAHA KEŞFETMİŞLER ADINI UNUTTUM LN2 DEN DAHA ÇOK SOGUTUYORMUŞ..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.