Şimdi Ara

PEKİ AKIM YÖNÜ NE TARAFA?+>>- Mİ +<<- MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
10.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • BU DA TARTIŞILABİLİR ARKADAŞLAR.BİLDİĞİM KADARIYLA BU KONUDA DA MUHALEFET VAR.VE BU KONU ALTINDA BAŞKA BİR ŞEY DAHA DUYDUM.DİYORLAR Kİ, YILDIRIM ASLINDA DÜŞMEZMİŞ.YANİ, SADECE İNSAN GÖZÜ FARKEDEMEDİĞİ İÇİN BÖYLE ZANNEDERMİŞ.ASLINDA YERDEN YÜKSELİRMİŞ FALAN FİLAN...NE DERSİNİZ?BENCE İRDELENMEYE DEĞER BİR KONU?



  • benim bildiğim elektronlar - den + ya hareket ediyor ama elektronun yükü - olduğu için hesaplamalarda karışıklık çıkmasın diye akımın yönü + dan - ye kabul ediliyor. eksik ifade etmiş olabilirm. yıldırım meselesine gelince birbirleriyle çarpışan bulutların hangi yükle yüklendiğine bağlı.
  • Evet elektronlar - den + ya hareket ederler. Ama elektronlar bir atomdan diğerine geçerken elektronun çıktığı kısım boş kalır bu bölgelere hole(delik) denir ve bu deliklerinde elektronlar gibi hareket ettiği varsayılır.

    (aslında delikler hareket etmezler, delikler elektronların hareketinden meydana gelir. örneğin iki atom ele alalım birinde delik olsun. elektron diğer atoma geçerek atomdaki bu boşluğa yerleşir ancak elektronun çıktığı atomda da delik oluşur yani sanki delik elektronun hareketiyle bir atomdan diğerine hareket etmiştir. Sanırım biraz karışık oldu aslında bunu şekille anlatmak lazım ama şu an uğraşamıyacağım uykum geldi)

    Akım hangi yönde akar olayı da + dan - ye doğru olarak aktığı yani elektron akışının tersi olan delik hareketi yönünde olduğu varsayılır . Ancak bazı bilim adamları akımın elektron akışından meydana geldiğini ve bu yüzden de -'den +'ya aktığını söylerler. Ancak şu anda kabul gören + dan - ye doğru olarak aktığıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kale -- 23 Ağustos 2005, 10:50:20 >




  • Benim bildiğim kadarıyla, elektrik akışı dediğimiz olay elektron akışından ibaret olduğu için akım yönü gerçekte -'den +'ya doğrudur. Ancak elektrik şemalarında kavrama kolaylığı sağlamak için bunu tam tersi kabul edilir. Aslında hesapta hiçbirşey değişmez. Yani tamamen bir tanımlama meselesi.

    Ama bu yıldırım konusu benim de kafamı kurcalıyor. Bana da eskiden birisi "yer - yüklü, bulutlar + yüklü" dediğinde "o zaman yıldırım yerden havaya doğru gitmeli" diye düşünmüştüm. Ama daha sonra bir kitapta okudum (hatta çocuklar için yapılmış bir belgeselde de aynısını söylüyordu) : yer + yüklü, bulutlar - yüklüymüş.

    Benim yaptığım yorum şu: DÜnya üzerindeki elektrik yükleri sürekli değiştiği için, yer ile bulutlar arasaındaki yük farkı (potansiyel) da her zaman değişiyor. Ve yıldırımın düşme yönü de buna göre belirleniyor.

    Ama sonra da şu soru kafama takılıyor: yıldırımın başlangıç kısmı kalın, uç kısmı incedir. Ben bunun yıldırımın havada ilerledikçe dirençten dolayı zayıflamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ama hayatımda hiç toprağa temas eden tarafı kalın, bulutlara gittikçeincelen bir yıldırım görmedim.

    Gel de çık işin içinden.




  • akım: + dan - ye
    elektron: - den + ya (akımın ters yönüne yani)
    yıldırım: toprakta elektron havaya göre fazlaysa yönü yukarıya dogru, havada elektron fazlaysa aşagıya dogrudur. maksat yukleri dengelemek
  • ya bunlar mutlak şeyler değil çünkü hepsi tanım sonuçta yani öyle kabul edilmiş bunu tartışmak saçma böyle şeyler olasılıktada var mesela bir zarı sonsuz kere attığımızda bi sayının gelme olasılığı 1/6 değil bu matematiksel olarak ispatlanmış bişey değil mesela ama kabul edilip onun üzerine koskoca bi olasılık bilimi geliştirilmiş (3-aksiyom üzerine)
  • quote:

    Orijinalinden alıntı: alpyanar

    akım: + dan - ye
    elektron: - den + ya (akımın ters yönüne yani)
    yıldırım: toprakta elektron havaya göre fazlaysa yönü yukarıya dogru, havada elektron fazlaysa aşagıya dogrudur. maksat yukleri dengelemek

    Tamam ama sen hiç üstü ince, altı kalın bi yıldırım gördün mü? Bana ters gelen mesele bu.
  • selam arkadaşlar galiba eğlenceli.bu şuradan aklıma gelmişti yüksekokulda devre analizi hocamız akımı - den + ya aktığını kabül eder ve problemleri ona göre çözerdik, elktronik hocamız da + dan - ye aktığını kabul eder ve ona göre işlem yapardı.Ben lisede sözel okudum ve matematik bilgim pek iyi değilken birde böyle tezatlarla kafa bozuyordum.ama olsun insanı düşünmeye iten herşey iyidir bence.
    bu arada yıldırımla ilgili bir şey daha okumuştum.Zamanında meraklı ve çıgın bir mucit,yıldırım sırasında oluşan yükü depolarım sanmış ve bir bina büyüklüğünde kapasitör yapmış.Bunun kutup başlarına da dev paratoner...sonuç mu tahmin edersiniz.Mucit malülen erken emekli oluvermiş(Allah rahmet etsin.)
    hadi herkese saygı ve selamlar...
  • benim bildigim elektronlar - den + ya yönelirler akım ise elekronun akısının tersi yönde aktıgı kabül edilir sadece bir kabüldür çünkü aslında akım da bir kabüldür.
    bunun en mantıklı sorusu su ki
    akım nedir?
  • valla dostum kalınlık inceliği bilemem ama bildiğim bişey var o da toprağın her zaman nötr olduğudur. Dolaysıyla diğer cisinler yüklerini dengelemek için topraktan ya elektron alırlar ya da elektron verirler. ama yine de okadar takmamak lazım. sonuçta cogu sey kabulden ibaret.
    quote:

    Orijinalinden alıntı: Hasbi 81


    quote:

    Orijinalinden alıntı: alpyanar

    akım: + dan - ye
    elektron: - den + ya (akımın ters yönüne yani)
    yıldırım: toprakta elektron havaya göre fazlaysa yönü yukarıya dogru, havada elektron fazlaysa aşagıya dogrudur. maksat yukleri dengelemek

    Tamam ama sen hiç üstü ince, altı kalın bi yıldırım gördün mü? Bana ters gelen mesele bu.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.