Şimdi Ara

PCI-Express İle İlgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ya bu PCI-X16 ile PCI-Express 2.0 birbirinden farklı şeylermi yani bunların slotları farklımı? PCI-x16 olan bir boarda, özelliklerinde PCI Express 2.0 yazan bir ekran kartı takılabilir mi?

Anakartım Bu ASUS P5KPL-AM
     PCI-Express İle İlgili

Bilgilendirirseniz sevinirim...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• slotların pin sayıları aynı, ayrıca pci-e x16 2.0 kartı pci-e x16 da kullanabilirsin yada tam tersi de olur. Bildiğim kadarıyla pci-e x16 2.0 ların bandwidth i daha geniş ama birkaç yerde performansı o kadar da etkilemez pci-e x16 ların bandwidth ide oldukça yeterli diye okumuştum, tabi daha iyi bilen biri yazsa öğrensek süper olur :D
  • saol dostum azda olsa aydınlanmış oldum eyvallah
  • Takılabilir hiçbir problem olmaz. Yeni sistem pci-express 2.0 uyumlu anakartlarda geriye dönük pci-express 1.1 ekran kartlarını da kullanabilmek için uyumlu hale getirilmiştir. pci-express x16 (yani pci-express 1.1) ile pci-express 2.0 arasındaki tek fark veri aktarım hızıdır. Buda pci-express 1.1'de yaklaşık 250 MB/s, pci-express 2.0'da yaklaşık 500 MB/s civarındadır. Yani veri aktarım hızında %100'e varan bir performans farkı vardır. Ancak pci-express 2.0 kullanmak için hem anakart hemde ekran kartı pci-express 2.0 özelliğinde olmalıdır, eğer birisi pci-ex 1.1 olursa direkt olarak pci-express 1.1 olarak çalışır umarım anlatabilmişimdir

Düzenleme:

"Yani %100'e varan bir performans farkı vardır. "
    "Yani veri aktarım hızında %100'e varan bir performans farkı vardır. "

Yanlış anlaşılma olmasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harimole -- 10 Mart 2009; 21:25:33 >

• peki şöyle sorayım o zman bu pci-e x16 1.1 in veri aktarım hızı hangi kartlara darboğaz yapar ?
  • yanng eğer ekran kartı pci-e 1.1 ise zaten darboğaz gibi bir olay yoktur çünkü ekran kartının maksimum performansı odur.
    Eğer anakarttan bahsediyorsan yukarıda anlattığım pci-ex 2.0 destekli bir ekran kartını pci-ex 1.1 destekleyen herhangi bir anakarta takarsan pci-ex 1.1 olarak çalışacak yani ekran kartının maksimum performansta çalıştıramayacaksın. Bunun değerlerini de üstteki mesajda ne kadar olduğunu belirttim.
  • ok anladım şimdi sağolasın
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    pcı-e x1 ve pcı-e x16 slotlar...
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Piyasaya çıkacağı dönemde HD4870x2 için pci-e 1.x'in kartın performansını düşüreceği açıklanmıştı. Aslında doğru olabilir. Ancak kesin bir bilgi yok. Çünkü bu kartı alanlar düşük profilli sistemlerle kullanmadılar. Hiçbirinin anakartı pci-e 1.x değildi. Bun bağlı olarak pci-e 2.0'ın avantajını görebileceğimiz bir kaç kart var. Tabi kesin değil. Bu kartlar:

-gtx295
    -HD4870x2
    -gtx285
    -gtx280

Bu kartların performansları çok yüksek olduğu için pci-e 2.0'ın avantajları görülebilir, ancak dediğim gibi; bu kartları kullananlar zaten pci-e 2.0 anakartlar kullandıkları için bunu farkettiklerini sanmam. Şahsen ben 9600gt ile iki farklı türü de denedim ve 9600gt için herhangi bir anlam teşkil etmiyor pci-e 16x portunun sürümü. Çok yüksek bant genişliğine ihtiyaç duymadıkça kafaya takılacak bir durum değil. İlk sürüm olsun, pci-e olsun. Malum; agp öldü.

• Zaten oyunlarda veya grafik yazılımlarında çok büyük oranda performans farkı belirtilmiyor. Sadece veri aktarım hızı ile ilgili açıklama yaptım ben. Oyunlarda veya grafik yazılımlarında ne kadar performans farkı vardır ben de tam olarak bilmiyorum acaba testleri varmıdır?
  • PCI Express (PCIe) 1.1'de hat başına hız 250 MB/s olarak verilirken, PCI Express (PCIe) 2.0 bunu 500 MB/s düzeyine çıkartır. Yani 2.0 versiyonu ile band genişliği iki katına çıkarılmış oldu.
    PCI Express (PCIe) x16 ise kullanılan PCI Express slotunun uzunluğunu belirtir. Ekran kartları diğer kartlardan daha fazla band genişliğine ihtiyaç duyduğu için daha uzun slot olan x16 slotuna takılır. Daha az band genişliğine ihtiyacı olan kartlar ise x1, x2, x4, x8 slota takılabilir. PCIe x16 ekran kartı 1.1 versiyonu olabileceği gibi 2.0 versiyonu da olabilir. Yani slot boyunun uzunluğu ile PCI Express versiyonu farklı şeylerdir.

PCIe 1.1 versiyonu olan bir x16 ekran kartı 250 MB/s x 16 = 4000 MB/s band genişliği kullanabilir.
    PCIe 2.0 versiyonu olan bir x16 ekran kartı 500 MB/s x 16 = 8000 MB/s band genişliği kullanabilir.

Ayrıca 2.0 versiyonu ile PCIe kartların anakarttan çekebileceği güç miktarı da arttırılmıştır.
    PCIe 1.1 versiyon kartların anakarttan çekebileceği güç 75 Watt ile sınırlıyken 2.0 versiyonu ile 300 watt'a çıkarılmıştır. Böylece eğer anakart PCIe 2.0 destekliyorsa PCIe 2.0 versiyonuna sahip bir ekran kartı 300 watt'a kadar ek güç desteğine ihtiyaç duymadan gerekli gücü anakarttan alabilecek. Tabi bu anakartı besleceyek iyi bir PSU lazım.

• arkadaslar yeri gelmisken bende sorayim

ddr5 ekran kartlari ddr2 ramlerle calisir mi? eger sorun olmazsa ana kart ve ramleri degistirmeden 4870 almayi dusunuyorum firmalarin yazdiklarina gore pci : 16x ve pci : 2.0 da anakartlarda calisiyormus.
  • quote:

Orjinalden alıntı: MasterHapLo

arkadaslar yeri gelmisken bende sorayim

ddr5 ekran kartlari ddr2 ramlerle calisir mi? eger sorun olmazsa ana kart ve ramleri degistirmeden 4870 almayi dusunuyorum firmalarin yazdiklarina gore pci : 16x ve pci : 2.0 da anakartlarda calisiyormus.

Ekran kartının ramleri ile pcnin ramleri arasında hiçbir alaka yoktur. Eğer anakartın o ekran kartına uyumlu ise rahatlıkla kullanabilirsin
  • Çok iyi açıklamalar olmuş ilgilenen herkese teşekkür. Yani bakıyorum ekran kartlarına PCI-X 2.0 diyor fakat boardımın özelliklerine bakınca ben PCI-X 2.0 özelliğini görmüyorum. Olmadığı içindir tabikide. 2.0 destekli bir ekran kartını PCI-x16 yazan bir boardda rahatlıkla kullanabilirim demekki umarım yanlış anlamamışımdır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: memcho

Çok iyi açıklamalar olmuş ilgilenen herkese teşekkür. Yani bakıyorum ekran kartlarına PCI-X 2.0 diyor fakat boardımın özelliklerine bakınca ben PCI-X 2.0 özelliğini görmüyorum. Olmadığı içindir tabikide. 2.0 destekli bir ekran kartını PCI-x16 yazan bir boardda rahatlıkla kullanabilirim demekki umarım yanlış anlamamışımdır.

PCI-X ile PCI-e yi karıştırıyorsun. PCI-X, server platformlarında kullanılır. PCI-e veya PCIe ise PCI Express'in kısaltmasıdır.
    PCI Express 2.0 kartların geriye uyumluluğu vardır. Yani PCI Express 2.0 kartları PCI Express 1.1 destekleyen anakartlarda kullanabilirsin ancak 1.1 standardında çalışacaktır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: DoubleDragon

quote:

Orjinalden alıntı: memcho

Çok iyi açıklamalar olmuş ilgilenen herkese teşekkür. Yani bakıyorum ekran kartlarına PCI-X 2.0 diyor fakat boardımın özelliklerine bakınca ben PCI-X 2.0 özelliğini görmüyorum. Olmadığı içindir tabikide. 2.0 destekli bir ekran kartını PCI-x16 yazan bir boardda rahatlıkla kullanabilirim demekki umarım yanlış anlamamışımdır.

PCI-X ile PCI-e yi karıştırıyorsun. PCI-X, server platformlarında kullanılır. PCI-e veya PCIe ise PCI Express'in kısaltmasıdır.
    PCI Express 2.0 kartların geriye uyumluluğu vardır. Yani PCI Express 2.0 kartları PCI Express 1.1 destekleyen anakartlarda kullanabilirsin ancak 1.1 standardında çalışacaktır.

Teşekkür Öğrenmiş Odum

• hocam sen şu teste bak, hangi oyunda ne kadar fark hissedeceğini anlarsın....

http://www.tomshardware.com/reviews/pci-express-2.0,1915-4.html

burada hd3850 kartı sırasıyla Pci Ex 2.0 x16,x8,x4 vw x1 hızlarında çalıştırmışlar, pci ex 1.1 x16'nın bant genişliği pci ex 2.0 da x8'e tekabul ediyor oradaki denemelerde x16'yı pci ex 2.0 x8'i de pci1.1 'in x16 olarak düşünürsen, kendinde kıyas yapabilirsin, hızları hakkında... Tabi flight simulator x'in testlerine bakmadan geçmemeni tavsiye ederim çünkü;

örneğin
     PCI-Express İle İlgili

Crysiste fazla bir fark yaşatmaz iken,

PCI-Express İle İlgili

Flight Simulator'da büyük bir fark yaratmış...

tüm teste ayrıntılı olarak bilgiler var, yararlı olacaktır...

İyi akşamlar, Orhan...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.