Şimdi Ara

PCB Yapımı [Yardım] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
9.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: rakimalar

önce devreyi kırtasiyeden kuşe kağıda renki lazer yazıcıyla siyah renkte çıkarttırıyorum.Kırtasiyecilerin hiçbiri siyah beyaz lazer yazıcıdan kuş kasıda basmıyor ve basılmaz diyor.naylonsu diye kuşeye bastırıyorum.

onu PCB ye ütüleyince yarısı çıkıyor CD kalemiyle üzerinden geçiyorum.

Eritirken Perhidrolu bazen çok dökünce çok hızlı çözünüyor ve boyada kalkıyor o yüzden arada bir çıkartıp tekrar üstünden geçiyorum PCB nin.

artık erittik zar zor.Maket bıçağıyla PCB yi kesiyorum çatlıyor patlıyor düzgün kesemiyorum nasıl keseceğimide bilmiyorum.(En zor kısmı burdası)

Yani PCB işi Çok zor oluyor.Bu işi iyi yapan biri yardım edebilirmi

İmzamdaki ütü baskı anlatımına tıkla oku.

Kesme işlemi: Bir tane pense yardımıyla plaketi tut ve ocakta kısık ateşte ısıt (bak ısıt diyorum sakın yakma) ondan sonra herhangibir mkasla peynir gibi kes ;) Ama sıcakken kesiceksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 1 Ağustos 2012; 20:54:14 >

• pozitif 20 varken niye okadar masrafa girelimki..??
  • O pcb 0,01mm lik yeni üretim. Bu kadar incesi lazer yazıcıda erir gider. Elektronikçileri dolaş, inçe, şeffaf beyaz pcb ler esneklik konusunda iyi. PCB yi eline al, esnet, yeterince esniyorsa al. Bana 1,5 cm bir tepeyi geçecek kadar esneklik yetiyor. Bunuda çoğu pcb karşılıyor.

http://www.instructables.com/id/DIY-Flexible-Printed-Circuits/
    Bu tipte olan pcbler var. Piyasada bulmak zor. Bunun yerine direkt bakır plaka alıp asetata yapıştırıp kullandığımda oldu. Ama yapıştırma işi sinir bozucu bir şekilde zorluydu. Yapıştırıcı sıcakta yanıyor, ayrı bir dert oluyor :)
     PCB Yapımı [Yardım]

• quote:

Orijinalden alıntı: photos

quote:

Orijinalden alıntı: herdogan80

quote:

quote:

Arkadaşlar pekihttp://320volt.com/baski-devre-hazirlamak-icin-degisik-bir-yontem-aseton/ bu yöntem nasıl olur? Kaliteli PCB yapılabilir mi?

bu yöntem gerçekten kolay gözüküyor.en kısa zamanda deneneyeceğim
    ve olumlu sonuç alabileceğinize kanaat getiriyorum.
    çünkü bende erittikten sonra toneri temizlemek için aseton
    kullanıyorum. çok güzel söküyor

Yapınca sonuçlarını yazabilir misiniz?

Arkadaşlar,

PCB basım işi asetonla, fırınla, filan olacak şeyler değil. Elektronikle ciddi, ciddi ilgilenenlerin kullanacakları alet edavat bellidir. Bazıları fazla masraf etmeden bir şeyler yapmak istiyor, ama sonuç olumsuz oluyor.

Bakın kullandığım aletlerden şimdi yeni bir devre çıkartıldı, daha malzeme delikleri bile delinmedi.

PCB Yapımı [Yardım]

PCB Yapımı [Yardım]

Yıllar önce toner, laminasyon makinası yoktu. Oto boyası ve FE3CL le bu işleri yapardık. Böylesine hassas PCB leri rüyamızda göremezdik, Şimdi ALLAH 'a şükür teknoloji var, gelişmiş aletler ve cihazlar var. 200-300 tl masraf ederek ve böyle güzel pcb ler yapalım.

Herkese kolay gelsin, İyi çalışmalar...

parçaları yerleştirince bitmiş halinin resimlerini koyabilirmisiniz

• Devreye montaj devam ediyor.

Bitmiş halinin çalışan videosu var.

Dereceli, Alarmlı Saat.

İyi çalışmalar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 2 Ağustos 2012; 16:25:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: photos

Devreye montaj devam ediyor.

Bitmiş halinin çalışan videosu var.

Dereceli, Alarmlı Saat.

İyi çalışmalar...

Kolay gelsin
  • PulsarFX kağıt ve 45 liralık laminatörle hiç sıkıntı yaşamıyorum. Laminatör silindirlerinin 190 dereceye çıkması için değişiklik yaptım. PulsarFX alternatifi sarı bir kağıt da edindim, ayrıca photosensitive film aldım; vaktim olunca bunları da deneyeceğim.
  • Gittigidiyordan almıştım iki sene önce. Sigma marka, gayet basit bir şey zaten; elektroniği bile yok. Termostatla kontrol ediliyor. İki rulo iki termostat iki rezistans bir motor iki de led var cihazda.
  • Dandik bir kağıt giyotini, 50 civarı farklı boylarda laminasyon malzemesi falan da gelmişti benim paketin içinde. İlla aynısını aramayın, en ucuzunu bulup alın; sonra içini kurcalarsınız. Ben de bilerek almadım; alıp içini kurcalarım diye almıştım. Nitekim kurcaladım da.
  • Önceden CD kalemi ile elle çizip, Tuz Ruhu + Perhidrol karışımı ile PCB yapıyordum. Bir kaç kere ütü ile denemem oldu ama ya lazer yazıcıdandır ya da ütüdendir olmadı bir türlü. Geçtiğimiz sene içerisinde bitirme projemiz için 3-4 adet PCB bastık ütü ile. Bizim için gayet tatmin edici bir sonuç yakalamıştık. Kartların birinin fotoğrafını ekliyorum.

PCB Yapımı [Yardım]

10x10 cm boyutlarındaki bir kart için ütüyü 15 dakika, en yüksek sıcaklığında uyguladık. Aynı ütü ve süreyle yapmamıza rağmen kağıtla bile sonuç çok değişiyor. Kullandığımız kağıt yanlış hatırlamıyorsam 160 gr çift tarafı da parlak olan kuşe kağıdıydı. Kampüs içinde A4 boyutlusunun fiyatı 50 kr'tu. Dışarıda daha ucuz olabilir, fikir vermesi açısından fiyatı yazıyorum. Üstteki PCB'yi bu kağıtla bastık. Lazer çıktıları hp laserjet 1018 marka yazıcı ile alıyorduk sanırım. Pelikan'ın toneri vardı makinada. Elektronikçilerde PCB transfer kağıdı olarak satılan yine kuşe kağıdı ile denediğimizde sonuç alamadık. Kağıt hem çok yapışıyordu ütüden sonra hem de toner tam geçmiyordu. Belki daha çok ütülemek gerekiyordu, bilemiyorum. Biz kırtasiyeden alıyorduk kağıtları.

Bu işin net tarifi olmadığından ilk tutturmak biraz zor. Mesela ütüde en yüksek sıcaklık diyorum ama ütüden ütüye değişebilir bu. Ama bir kere tutturnca devamı rahat geliyor. Bu arada bu PCB'de Su+FeCl3 kullandık. Perhidrollü karışıma göre daha uzun sürüyor. Ama perhidrol yeni başlıyorsanız biraz riskli. Oranı tutturamazsanız tüm bakırı götürmek mümkün. FeCl3 ile bu iş daha zor gibi geliyor bana.

• quote:

Orijinalden alıntı: certy

quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

PulsarFX kağıt ve 45 liralık laminatörle hiç sıkıntı yaşamıyorum. Laminatör silindirlerinin 190 dereceye çıkması için değişiklik yaptım. PulsarFX alternatifi sarı bir kağıt da edindim, ayrıca photosensitive film aldım; vaktim olunca bunları da deneyeceğim.

O ucuza aldığın laminatörün marka - modeli nedir?

Ucuza alınan laminasyon makinaları PCB yapımı için uygun değildir. Dişlileri plastiktir, belki kimlik kaplama da kullanılabilir. Lazer yazıcıdaki Toner, 160 derece sıcaklıkta, kuşe kağıttan ayrılıp pcb 'ye transfer oluyor. Dolum tonerler de bile 160 derece de, transfer olmuyor, tonerin orjinal olması gerekli... 160 derecelik ısı, zamanla ucuza alınan laminasyon makinalarının dişlilerini eritmeye başlar. Arkadaş Ucuza aldığı laminasyon makinasına 190 derece modifiye yaptığını yazmış, 5-10 pcb basımından sonra laminatör kullanılamaz duruma gelebilir. PCB yapımında kullanılacak laminatörün metal dişli olması ve modifiye ye gerek kalmadan 180-190 derece sıcaklığa çıkabilmeli ve silindirlerin buna uygun olması gerekmektedir, buna dikkat edin derim ...

Ayrıca, Transfer kağıtlarını kullanan arkadaşlara da önerim...
    PCB yapımında kullanılabilir tabii ki de... yanlız fiyatı pahalı A4 boyutundaki kağıtın tanesi 1.5 tl.

50 Tl.- ya alınan kalitesiz laminatör ile 1.5 tl lik transfer kağıt kullanmaktansa, bir defa 200-300 tl. lik yatırımla çok çok ucuza pcb üretilebilinir.

Bu aşama da giyotin makas pek önemli değildir. Ben ucuza geldiği için, büyük ebatlarda plaket alıp, isteğime göre kesip, kesip kullanıyorum, uzun vade de giyotin kendisini amorti eder, bu arada bende pcb leri düzgün kesmiş olurum.

Herkese iyi çalışmalar, kolay gelsin...

• Kalite kısmına katılabilirim, evet plastik dişli var benim laminatörde. Kaliteli olanlar da 190 dereceye çıkmaz, zira laminasyon işlemi o sıcaklıklarda yapılmıyor. Kaliteli olanın farkı; merdanelerin daha fazla ve eşit basınç uygulamasında gizli.

Ucuz laminatör benim işimi görüyor; 5-10 PCB'den fazlasını bastım ama gelecekte ne olur, erir mi kalır mı bir garantisi yok. Bozulursa photosensitive filme geçerim, alternatifim var.

Giyotin ise almak istediğim fakat almadığım bir aparat. Rotary tool ile kesiyorum, düzgün yapılırsa kenarlar çok temiz oluyor.
  • quote:

quote:

Arkadaşlar pekihttp://320volt.com/baski-devre-hazirlamak-icin-degisik-bir-yontem-aseton/ bu yöntem nasıl olur? Kaliteli PCB yapılabilir mi?

bu yöntem gerçekten kolay gözüküyor.en kısa zamanda deneneyeceğim
    ve olumlu sonuç alabileceğinize kanaat getiriyorum.
    çünkü bende erittikten sonra toneri temizlemek için aseton
    kullanıyorum. çok güzel söküyor

Ben denedim ama hiç iyi sonuç alamadım

• bilmiyorum ben çok iyi sonuç aldım
  • yahu bizim kapttığımız dükkanın nerdeyse 5 kiilo el broşürü vardı :D pcb yapıcam şimdi broşür arıyorum olucak ginbi değil :D
  • quote:

bilmiyorum ben çok iyi sonuç aldım

Kuşe kağıdı ile istediğim sonucu sonunda elde ettim

Aseton ile işlem yaparken benim iyi sonuç alamamamın nedeni kötü toner olması olabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkansevke

yahu bizim kapttığımız dükkanın nerdeyse 5 kiilo el broşürü vardı :D pcb yapıcam şimdi broşür arıyorum olucak ginbi değil :D

İmsakiyenin arkasını kullan veya deneme sınavlarının kapaklarını kullanabilirsin
  • quote:

quote:

bilmiyorum ben çok iyi sonuç aldım

Kuşe kağıdı ile istediğim sonucu sonunda elde ettim

Aseton ile işlem yaparken benim iyi sonuç alamamamın nedeni kötü toner olması olabilir mi?

evet olabilir kendi tonerli yazıcınızmı var yoksa kırtasiyeden çıktımı alıyorsunuz?
  • quote:

evet olabilir kendi tonerli yazıcınızmı var yoksa kırtasiyeden çıktımı alıyorsunuz?

Babam iş yerinde çıkardı ve kötü toner kullanıyorlar ama yine bir dene dedi.
  • eğer toner renkli tonerden siyah elde ediyorsa olmayabilir
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.