Şimdi Ara

PCB Yapımı [Yardım]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
9.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • önce devreyi kırtasiyeden kuşe kağıda renki lazer yazıcıyla siyah renkte çıkarttırıyorum.Kırtasiyecilerin hiçbiri siyah beyaz lazer yazıcıdan kuş kasıda basmıyor ve basılmaz diyor.naylonsu diye kuşeye bastırıyorum.

onu PCB ye ütüleyince yarısı çıkıyor CD kalemiyle üzerinden geçiyorum.

Eritirken Perhidrolu bazen çok dökünce çok hızlı çözünüyor ve boyada kalkıyor o yüzden arada bir çıkartıp tekrar üstünden geçiyorum PCB nin.

artık erittik zar zor.Maket bıçağıyla PCB yi kesiyorum çatlıyor patlıyor düzgün kesemiyorum nasıl keseceğimide bilmiyorum.(En zor kısmı burdası)

Yani PCB işi Çok zor oluyor.Bu işi iyi yapan biri yardım edebilirmi

• PCB yapımı

Burada kendi çalışmalarımı anlatayım, okuyan arkadaşlara da yardım olur.

Yaptığım işlemleri tek tek anlatacağım ve sonuç yüzde yüzdür. ( plaketin istediğiniz yerinde işaret için en ince yol veya nokta dahi olsa, baskıda ve asitten geçer...)

1- Bilgisayardan istediğimiz devrenin yansımasını ( aynadaki yansıma diyelim) market dergilerine veya broşür veya el işi kağıdı olabilir. ( market dergileri kuşe kağıt olanından elime geçtikçe saklarım...) lazer yazıcıdan koyu seçeneği ile baskısını çıkartalım... ( Tedbir için En az 2 kopya alırım, Asitte veya transferde bir aksilik olduğunda, yedek kopyayı kullanırım...
    2- Kullanacağımız plaket iyice temizlenmeli ( yağ veya kir veya oksitlenme, pas lekesi vs. ) temizlemek için ince zımpara kağıdı, alkol, aliminyum tel, selülozik tiner ( ben bunu kullanıyorum) Bazı arkadaşlar plaket kesiminde sıkıntı yaşıyorlar. Ben kesim işleminde giyotin kullanıyorum. Kolaylık olması açısından, Çok ince bir püf noktası vereyim. Plaketleri kesmeden önce arka yüzlerini iyice ısıtın, elinizi yakmaya yakın bir sıcaklığa eriştikten sonra makasla kağıt kesermiş gibi kolaylıkla kesebilirsiniz. Ben giyotinde bile bu yöntemi kullanıyorum...
    3- Ütü aşaması ( Bazıları ütü kullanıyor, bu işlemden tam verim alamadım. ütüleme aşamasında baskıyı homojen bir vaziyette plakete aktarımı zor. Yolların yarısı çıkıyor yarısı kesik kesik çıkıyor. Baskı devre kalemleri de yeterli gelmiyor. Ben laminasyon makinası ( laminatör )kullanıyorum. Makineyi 160 dereceye ayarlıyorum, 5-6 kez makineden geçince baskının plakete aktarımı tamamlanmış oluyor. ( kesinlikle bugüne kadar bu işlemlerde baskı devre kalemi kullanmaya ihtiyaç hissetmedim, gerekte yok zaten...)
    4- Bu aşamada transfer işlemi tamamlanmış plaketin soğutulması var. Ben su dolu leğenin içine atar, acele etmeden 15-20 dakika beklerim. Bazı kuşe kağıtlar kalın oluyor, suyun içinde iyice yumuşamaları lazım. Yumuşayan kağıt el ile ovuşturularak , fazla zorlamadan çıkartılır. Kağıt plaketten ayrılmakta zorlanıyorsa, acele etmeyin biraz daha bekleyin. Bu aşamalarda dikkatli olmak lazım. hata yaparsanız, bütün işlemlere yeniden başlarsınız.
    5- Bakırın çözülmesi işleminde çeşitli bakır eriticileri var. Öncelikle eldivenle çalışın, FE3CL geç eritiyor. acemiler için daha kullanışlı, Ben perhidrol ve tuz ruhu ve su üçlüsünü kullanıyorum. Asit çözeltisini açık havada yapın, kesinlikle solumayın, mümkünse gözlük kullanın, tehlikeli işlemdir dikkatli olun. Acemiler bilenlerden yardım alarak bu işlemleri yapsınlar...
    Ölçü olarak... yarım çay bardağı tuz ruhu, yarım çay bardağı su ( asitin tepkimesini azaltmak için, bakırın erimesini bir kaç saniye geciktiriyor ve bana zaman kazandırıyor.) ve çay bardağına yarım parmaktan az perhidrol katarak , plastik leğen veya litrelik dondurma kaplarının içinde plaketi saniyeler süresince eritip hemen su dolu başka kaba aktarıyorum.
    6- Asit işlemi bittikten sonra plaketin üzerindeki tonerin temizlenmesinde yine selülozik tinere batırılmış sünger ile temizliği yapıldıktan sonra plaket kurutulur.
    7- En son işlem olarak süngerin altına sıkıştırılmış aliminyum tel ( yün tel ) ile baskı devrenin üzeri , temizlenir, Artık baskı devrenin yolları pırıl pırıldır ve sonuç yüzde yüzdür.

Herkese kolay gelsin... İyi çalışmalar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 22 Temmuz 2012; 1:58:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: photos

PCB yapımı

Yaptığım işlemleri tek tek anlatacağım ve sonuç yüzde yüzdür. ( plaketin istediğiniz yerinde işaret için en ince yol veya nokta dahi olsa, baskıda ve asitten geçer...)

1- Bilgisayardan istediğimiz devrenin yansımasını ( aynadaki yansıma diyelim) market dergilerine veya broşür veya el işi kağıdı olabilir. ( market dergileri kuşe kağıt olanından elime geçtikçe saklarım...) lazer yazıcıdan koyu seçeneği ile baskısını çıkartalım... ( Tedbir için En az 2 kopya alırım, Asitte veya transferde bir aksilik olduğunda, yedek kopyayı kullanırım...
    2- Kullanacağımız plaket iyice temizlenmeli ( yağ veya kir veya oksitlenme, pas lekesi vs. ) temizlemek için ince zımpara kağıdı, alkol, aliminyum tel, selülozik tiner ( ben bunu kullanıyorum) Bazı arkadaşlar plaket kesiminde sıkıntı yaşıyorlar. Ben kesim işleminde giyotin kullanıyorum. Kolaylık olması açısından, Çok ince bir püf noktası vereyim. Plaketleri kesmeden önce arka yüzlerini iyice ısıtın, elinizi yakmaya yakın bir sıcaklığa eriştikten sonra makasla kağıt kesermiş gibi kolaylıkla kesebilirsiniz. Ben giyotinde bile bu yöntemi kullanıyorum...
    3- Ütü aşaması ( Bazıları ütü kullanıyor, bu işlemden tam verim alamadım. ütüleme aşamasında baskıyı homojen bir vaziyette plakete aktarımı zor. Yolların yarısı çıkıyor yarısı kesik kesik çıkıyor. Baskı devre kalemleri de yeterli gelmiyor. Ben laminasyon makinası ( laminatör )kullanıyorum. Makineyi 160 dereceye ayarlıyorum, 5-6 kez makineden geçince baskının plakete aktarımı tamamlanmış oluyor. ( kesinlikle bugüne kadar bu işlemlerde baskı devre kalemi kullanmaya ihtiyaç hissetmedim, gerekte yok zaten...)
    4- Bu aşamada transfer işlemi tamamlanmış plaketin soğutulması var. Ben su dolu leğenin içine atar, acele etmeden 15-20 dakika beklerim. Bazı kuşe kağıtlar kalın oluyor, suyun içinde iyice yumuşamaları lazım. Yumuşayan kağıt el ile ovuşturularak , fazla zorlamadan çıkartılır. Kağıt plaketten ayrılmakta zorlanıyorsa, acele etmeyin biraz daha bekleyin. Bu aşamalarda dikkatli olmak lazım. hata yaparsanız, bütün işlemlere yeniden başlarsınız.
    5- Bakırın çözülmesi işleminde çeşitli bakır eriticileri var. Öncelikle eldivenle çalışın, FE3CL geç eritiyor. acemiler için daha kullanışlı, Ben perhidrol ve tuz ruhu ve su üçlüsünü kullanıyorum. Asit çözeltisini açık havada yapın, kesinlikle solumayın, mümkünse gözlük kullanın, tehlikeli işlemdir dikkatli olun. Acemiler bilenlerden yardım alarak bu işlemleri yapsınlar...
    Ölçü olarak... yarım çay bardağı tuz ruhu, yarım çay bardağı su ( asitin tepkimesini azaltmak için, bakırın erimesini bir kaç saniye geciktiriyor ve bana zaman kazandırıyor.) ve çay bardağına yarım parmaktan az perhidrol katarak , plastik leğen veya litrelik dondurma kaplarının içinde plaketi saniyeler süresince eritip hemen su dolu başka kaba aktarıyorum.
    6- Asit işlemi bittikten sonra plaketin üzerindeki tonerin temizlenmesinde yine selülozik tinere batırılmış sünger ile temizliği yapıldıktan sonra plaket kurutulur.
    7- En son işlem olarak süngerin altına sıkıştırılmış aliminyum tel ( yün tel ) ile baskı devrenin üzeri , temizlenir, Artık baskı devrenin yolları pırıl pırıldır ve sonuç yüzde yüzdür.

photos arkadaşıma bende katılıyorum. Eklenecek noktalar ise;

1. Kuşe Kağıdı için bildiğimiz arkası düz beyaz Takvim kağıdı bu iş için 10 numara.
    2. Çıktıyı en koyu ve kaliteli formatta alman gerekiyor.
    3. Bende ütü ile yaptım ütünün 3 derecesinde (buhar kapalı) yerde fayans üzerinde daha iyi sonuç aldım. Ayrıca ütülerken kağıdın her noktasını eşit olarak yuvarlak dairesel hareketlerle ısıt.Tonerin iyi yapıştıktan sonra ütülediğin yüzeyden yapıştığı fark ediliyor.Yol olan kısımlar bombeli halde gözüküyor.
    4. Ütü işlemi sonunda bir kaç dakika fayans üzerinde öylece bırakılır. daha sonra plaketin tamamı kapanacak şekilde su içine bırakılır.
    5. Kuşe kağıdın suyu iyice emmesi gözlemlenir.
    6. Daha parmak uçları yardımıyla ovuşturarak beyaz kısımlar çıkarılır.
    7. Eğer devreni daha şekil olmasını istersen, üstten malzeme görüntüsünüde kuşe kağıdına çıkarıp aynı sistemde malzeme takımı esnasında büyük kolaylık sağlar.
    8. Daha sonra perhidrol tuz ruhu karışımı yardımıyla asitte çözdürülür.
    9. bulaşık süngerinin yeşil kısmı yardımıyla artık toner temizlenir.
    işlemm bu kadar.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

PCB yapımı

quote:

ORJİNALİNDEN ALINTI: photos

PCB yapımı

peki bu giyotini nerden bulabilirim idam aracı olduğundan yasak oluyor olabiblirmi?
    bide bakır plaketi yumuşatan (bakıra zarar vermeyen) bir kimyasal varmıdır?

• Arkadaşların merakını gidermek için kullandığım aletlerin fiyatları ve çıkan pcb lerin resimleri

PCB kesim işlemi için kullandığım giyotin makas 140 TL.
     PCB Yapımı [Yardım]

PCB transfer işlemi için kullanılan laminatör 225 tl.

PCB Yapımı [Yardım]

Dün gece yeni yapılan 5 pcb

PCB Yapımı [Yardım]

PCB Yapımı [Yardım]

Herkese iyi çalışmalar, Kolay gelsin...

• en ekonomik çözüm bir adet fotoğraf kağıdı almanız a4 boytunda lazer yazıcıylada çıktısını almanız.. ilk önce yazıcıdan başka bir şey çıkardın snra pcpb şemasını baskıya verin yazıcı ne kadar iyi ısınmış olursa baskı kalitesi okdar iyi olur... ben bu şekilde çıkartıyorum gayet sorunsuz oluyor sonra çıkan pcpb yi ütüyle orta bir kuvvetle bastırarak üzerinde bekletirseniz işinizi görürsünüz..
  • teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cevap: PCB Yapımı [Yardım]
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • aşagıdaki işlemeleri yaparken maske gözlük ve eldiven mutlaka kullanın . aşamaların bazıları zehirleyici etki yapabilir. ütü küllanırken dikkat edin.

el işi kagıtlarıyla calışıyorum mükemmel sonuc. bir diger nokta da plaketin temiz olması . onun için tuz ruhuyla temizliyorum üzerindeki pası alıyor. sonra cif ile iyice ovalayıp duruluyorum.hiç bi temaz yapmıyorum sonra. sonra önce plaketi ısıtıp sonra da üzerine cıktı aldıgım elişi kagıdını az ısıtıyorum. üzerindeki genleşmeden oluşabilecek hataları alıyorum. ütüyü 10 dk en yüksek derece de güçlü bastırarak yapıyorum. sonra bi kaba sıvı bulaşık deterjanı ile su yapıyorum. ütüledigim devreyi hafif sıcakken atıyorum içine el işi kagıdı bi 15 dk sonra kabarıyor rahatca parmaklarımala ovalayarak alıyorum kagıt artıklarını. sonra 3 kapak tuzruhu 1 kapak peridrol ( ama benim peridrol biraz sert / saf oldugu için 1 kapak cesme suyu ilave ederek karışımı seyreltiyorum. sonra kaba plaketi bırakıyorum.hafif çalkalayarak kabı bakırı alıyorum. sonra kalan yolların üzerindeki toneri cif ve bulaşık teliyle temizliyorum. oldu bitti. kesimde ise plaketi ısıtıyorum. öyle kesiyorum. önce kesilecek yeri falcata ile cift taraflı olarak cizin . cizerken 3-5 defa baskılı geçin kesilecek yerlerden. kırmadan önce ısıtın . sonra yumuşuyor zaten cıt diye kırılır

• quote:

Orijinalden alıntı: why_living

aşagıdaki işlemeleri yaparken maske gözlük ve eldiven mutlaka kullanın . aşamaların bazıları zehirleyici etki yapabilir. ütü küllanırken dikkat edin.

el işi kagıtlarıyla calışıyorum mükemmel sonuc. bir diger nokta da plaketin temiz olması . onun için tuz ruhuyla temizliyorum üzerindeki pası alıyor. sonra cif ile iyice ovalayıp duruluyorum.hiç bi temaz yapmıyorum sonra. sonra önce plaketi ısıtıp sonra da üzerine cıktı aldıgım elişi kagıdını az ısıtıyorum. üzerindeki genleşmeden oluşabilecek hataları alıyorum. ütüyü 10 dk en yüksek derece de güçlü bastırarak yapıyorum. sonra bi kaba sıvı bulaşık deterjanı ile su yapıyorum. ütüledigim devreyi hafif sıcakken atıyorum içine el işi kagıdı bi 15 dk sonra kabarıyor rahatca parmaklarımala ovalayarak alıyorum kagıt artıklarını. sonra 3 kapak tuzruhu 1 kapak peridrol ( ama benim peridrol biraz sert / saf oldugu için 1 kapak cesme suyu ilave ederek karışımı seyreltiyorum. sonra kaba plaketi bırakıyorum.hafif çalkalayarak kabı bakırı alıyorum. sonra kalan yolların üzerindeki toneri cif ve bulaşık teliyle temizliyorum. oldu bitti. kesimde ise plaketi ısıtıyorum. öyle kesiyorum. önce kesilecek yeri falcata ile cift taraflı olarak cizin . cizerken 3-5 defa baskılı geçin kesilecek yerlerden. kırmadan önce ısıtın . sonra yumuşuyor zaten cıt diye kırılır

Kesim için PCB'yi nasıl ısıtıyorsunuz, ütüyle mi?

• ütü olur... pikniktüpü olur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

ütü olur... pikniktüpü olur...

kesilecek bölgeyi bıçakla iyice inceltip çakmaklada ısıtınca masa ucu gibi düz yerde üzerine çökünce işlem tamamdır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: certy

Kuşe kağıdı ile bende başarılı olamadım

• Arkadaşlar pekihttp://320volt.com/baski-devre-hazirlamak-icin-degisik-bir-yontem-aseton/ bu yöntem nasıl olur? Kaliteli PCB yapılabilir mi?
  • şu renkli elişi kağıdına basın onu da iyice temizlenmiş çok az zımparalamış bakır levhanın üzerinde yaklaşık 15 dk pamukludan yüksek ama max olmayan bir ayarda ütüleyin , şu ana kadarki yöntemler içinde çok ucuz ve en çok etkili olanlardan birisi budur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: herdogan80

Arkadaşlar pekihttp://320volt.com/baski-devre-hazirlamak-icin-degisik-bir-yontem-aseton/ bu yöntem nasıl olur? Kaliteli PCB yapılabilir mi?

bu yöntem gerçekten kolay gözüküyor.en kısa zamanda deneneyeceğim
    ve olumlu sonuç alabileceğinize kanaat getiriyorum.
    çünkü bende erittikten sonra toneri temizlemek için aseton
    kullanıyorum. çok güzel söküyor

• Piyasada bulabileceğiniz en ucuz etiket kağıdının arkasındaki yapıskan olmayan kısma çıktı alın plaketin üzerine sabitleyip plaket üstte kalacak sekilde çok ince iki bez arasında ütüleyin. Buhar kullanmayın. Plaket tamamen soguduktan sonra kağıdı çekip alabilirsiniz. Kağıt temizleme vs dersi yok. Çizimde ne varsa hepsi plakette kalıyor. Asindirma için sodyum persulfat veya amonyum persulfat ve sıcak su kullanın oranlama derdi de yok. Sonuc garanti. Dikkat edilecek birkaç nokta var. Kağıt ve bez mümkün olduğunca ince olsun. Plaket tamamen soğumadan dokunmayın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rakimalar

quote:

Arkadaşlar pekihttp://320volt.com/baski-devre-hazirlamak-icin-degisik-bir-yontem-aseton/ bu yöntem nasıl olur? Kaliteli PCB yapılabilir mi?

Yapınca sonuçlarını yazabilir misiniz?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: rakimalar

quote:

Yapınca sonuçlarını yazabilir misiniz?

Arkadaşlar,

PCB basım işi asetonla, fırınla, filan olacak şeyler değil. Elektronikle ciddi, ciddi ilgilenenlerin kullanacakları alet edavat bellidir. Bazıları fazla masraf etmeden bir şeyler yapmak istiyor, ama sonuç olumsuz oluyor.

Bakın kullandığım aletlerden şimdi yeni bir devre çıkartıldı, daha malzeme delikleri bile delinmedi.

PCB Yapımı [Yardım]

PCB Yapımı [Yardım]

Yıllar önce toner, laminasyon makinası yoktu. Oto boyası ve FE3CL le bu işleri yapardık. Böylesine hassas PCB leri rüyamızda göremezdik, Şimdi ALLAH 'a şükür teknoloji var, gelişmiş aletler ve cihazlar var. 200-300 tl masraf ederek ve böyle güzel pcb ler yapalım.

Herkese kolay gelsin, İyi çalışmalar...

• quote:

Orijinalden alıntı: photos

Arkadaşlar,

PCB basım işi asetonla, fırınla, filan olacak şeyler değil. Elektronikle ciddi, ciddi ilgilenenlerin kullanacakları alet edavat bellidir. Bazıları fazla masraf etmeden bir şeyler yapmak istiyor, ama sonuç olumsuz oluyor.

Bakın kullandığım aletlerden şimdi yeni bir devre çıkartıldı, daha malzeme delikleri bile delinmedi.

PCB Yapımı [Yardım]

PCB Yapımı [Yardım]

Yıllar önce toner, laminasyon makinası yoktu. Oto boyası ve FE3CL le bu işleri yapardık. Böylesine hassas PCB leri rüyamızda göremezdik, Şimdi ALLAH 'a şükür teknoloji var, gelişmiş aletler ve cihazlar var. 200-300 tl masraf ederek ve böyle güzel pcb ler yapalım.

Herkese kolay gelsin, İyi çalışmalar...

Benim 200-300 lira gibi bir bütçem olsa zaten aseton falan ile uğraşmam

Malum öğrenciyiz ve bundan dolayı maddi olanaklar sınırlı durumda bundan dolayı olabildiğince uzun yöntem arıyoruz.

Eğer ki bu işte profesyonel olursam bende böyle basit işlerle uğraşmam.Veririm parayı alırım en kalitelisinden aletleri ve yaparım.

Bu arada devre çok güzel olmuş Ellerinize Sağlık

• Valla ben ucuza kaçtım. Brother HL 2040 Lazer yazıcımı direkt pcb baskı için kullanıyorum. İşim bitincede geri kapatıp yazıcı olarak kullanmaya devam ediyorum. Arada misafir gelince şaşırıyor. Hemen bir demostrasyon yapıp bak çok güzel çalışıyor diyorum :)

A4 ebatlarda gayet güzel PCB basım makinesi oluyor :) Kağıt alış kısmı eğimli olduğu için çok kalın PCB kullanamıyorum ama inceleri de işimi görüyor. Hatta 1mm altı PCB bulursam hiç kaçırmıyorum. Sonradan başka bir pcb üzerine yapıştırıp kullanıyorum :) Kalın olursada geceden yumuşatma için ılık suya bırakınca şahane oluyor. Akıl bedava...

PCB Yapımı [Yardım]

Ablanın elindekinin beyazları var. Şahane oluyor. Çok sıkıntıya girersemde inceltme operasyonu, zımparaaa.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.