Şimdi Ara

pc lerde işlemci performansları dışında yenilikleri hepsi FOS !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • son üç senedir nerdeyse her 15 günde bir anakart çıkıyor. ve bunlar şöyle güzel böyle iyi diye övülüyor.

    bunların çoğu aldatmaca son 3 senede çıkan yeniliklere bir göz atalım.

    intelin i875p çipsetinde var olan özellikler(3 sene öncesinin çipseti )

    1-agp ekran kartı slotu : bugün pcix16 olarak kullandığımız veriyolu hala oyunlar tarafında tam olarak kullanılamıyor.o nedenle ekran kartı üreticileri agp kart üretmeye devam ediyorlar.

    bugün agp8x x1950gt ekran kartıyla bunun pcix16 versiyonu arasında performans farkı yoktur. üreticiler bir dayatmayla tüketiciyi gereksiz bir değişikliğe zorlamışlardır.

    2-ddr1 bellekler: ddr2 ye geçişte çok erken olmuştur.hatırlanırsa AMD ddr2 belleklere intelden 1 sene sonra geçmiştir.intel bu konudada çok aceleci davranmıştır.

    yapılan testlerde ddr2 533 ler ddr400 yani ddr1 lerin gerisinde kalmış hayal kırıklığı yaratmışalardır. bugün ddr2 800 belleklerle ddr400 bellekler arasındaki hız farkı % 15 den fazla değildir.hal böyle iken ddr2 667 ve 533 belleklerin zamanında ne kadar fahiş fiyatlardan satıldığını herkes bilir.

    3-sata1 : şu anda tüm anakartlaeda sata2 desteği var ve sata1 ile sata2 arasında hiç fark olmadığını artık herkes biliyor.

    4-sistem bus hızı 800mhz: buda yeni işlemcilerde 1333 e çıkmış ama performansta çok farketmediği aşikar.

    5-64 bit işlemci saçmalığı : yıllardır satılan bu işlemcilerin 64 bit işletim sistem destekleri daha yeni çıkmış ve driver alr hala tam olarak yazılmamaıştır.

    6-dual core işlemci : hala yazılımlar ve dual core destekli oyunlar yok. sadece faydası aynı anda yapılan uygulamalardaki kzanım.

    işlemci performansı dışında ilerleme sağlayamayan anakart üeticileri intelin bitmek tükenmek bilmeyen özellik olarak hiçbirfaydası olmayan çipsetlerinden medet ummuşlardır.ve bunuda tüketici yemiştir.

    915-925-945-955-975-965-p35 şimdi bir başkası yarın bir başkası

    söylediğim gibi bugün intelin i875p çipseti core2duo uumlu hale getirilse en yeni anakartlardan hiçbir konuda performanstan geri kalmaz.

    durumun farkında olan üreticiler yok katı kapasitör yok oc seçenek e yazılımları ile göz boyamaktadırlar.
    üstelik eskiden max 150 dolara alınan bu anakartlar şimdilerde 250-300 dolarada satılması ayrı bir yüzsüzlük olsa gerek.

    şimdi aynı oyun ekran kartlarında oynanıyor. dx10 apaçık bir üçkeğatçılık. aslında kendisi değil ama üreticiler üçkeğatçı nvidia neredeyse 1 senedir dx10 kartı satıyor ama hala oyun ortalıkta yok.orta sıklet dx10 kartı olarak üretilen ekran kartları 2600 ve 8600 serisinin hepsi boş çıktı .orta sıklet dx10 kartı diye lanse edilen bu karlar orta sıklet dx9 kartlarının gerisinde kaldılar.







  • Hocam öncelikle üşenmemiş kalkıp bu saate böyle güzel bir yazı yazmışsın ellerine sağlık. Tek bir yazıda özetlemişsin tüm dertlerimizi, ben de bir şeyler ekleyeyim.

    Eskiden güç kaynağı nedir bilmezdik, kaliteli bir kasa alınırdı içinde 300-400W gerçek güç kaynağı gelirdi ve oyuncu bilgisayarımızı kurardık. (Zamanında p4 3.0ghz@3.6ghz 2gb ddr400 (512x4) ve fx5600 ultrayı 300W aopen kasada gelen (fsp epsilon sanırım) güç kaynağı ile 3 yıl x1650 pro takıp 1 yıl daha kullandım.) Şimdi ise oyun oynamak için alıyorum dediğinde 500W aşağı güç kaynağı alanları dövüyorlar sokakta. Tabi bu da ekstradan 100$ masraf demek.

    Sömürüyorlar sonuna kadar...
  • Gerçekten güzel bi yazıyla anlatmışsın meseleyi.. Tebrikler.. teşekkürler.. donanım alırken gerçekten çok ince elenip sık dokunulmalı.. aceleci davranılmamalı biraz beklenip fiyatlar makul seviyelere inince alınması gerekli diye düşünüyorum.. gereksiz yere azıcık nerdeyse gözle görülmeyecek kadar az performans artışları için yuzlerce binlerce $ dolar para harcayanlar var yazık.. bu insanlar bilgilendirilmeli fena halde sömürü var ... üst konu olmasını talep ediyorum bu yazının..
  • Haksız bir yazı sayılmaz ama ekran kartlarında da işlemcilere nazaran ufak olsa da bir gelişme olduğunu siz de kabul ediyorsunuzdur tuncaysanli hocam. Çünkü yazınızı okurken dikkatimi cezbeden başlıca şey Dx9 ekran kartlarının kendi geçişleri arasındaki farkları yazmamışsınız.

    Elinize sağlık, çok güzel bir yazı. Ama dediğim husu başlıca dikkatimi cebeden oldu idi.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cagann

    Haksız bir yazı sayılmaz ama ekran kartlarında da işlemcilere nazaran ufak olsa da bir gelişme olduğunu siz de kabul ediyorsunuzdur tuncaysanli hocam. Çünkü yazınızı okurken dikkatimi cezbeden başlıca şey Dx9 ekran kartlarının kendi geçişleri arasındaki farkları yazmamışsınız.

    Elinize sağlık, çok güzel bir yazı. Ama dediğim husu başlıca dikkatimi cebeden oldu idi.


    ekran kartlarında biraz değil çok gelişme var

    ben orda sadece agp den pci exp. geçişin çok erken olduğundan , üreticilerin dayatmalarından bahsediyorum.

    pc toplayanlar harcadıkları her doları hesap ederek harcasınlar. ihtiyaçlarının üstünde pc almasınlar.

    oyun için pc toplamasınlar. gitsin ps3 var xbox 360 var.
    olmadı mahallede top , oda olmadı kahvede okey oynasınlar valla daha eğlenceli




  • Çok güzel bir yazı faydalı olacaktır bence beni bile düsündürdü sistem toplamayı düşünüyordum teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tuncaysanli
    3-sata1 : şu anda tüm anakartlaeda sata2 desteği var ve sata1 ile sata2 arasında hiç fark olmadığını artık herkes biliyor.


    İtiraz ediyorum sata2'lerde ncq ve tak çıkar özelliği var 4 harddiski raid yapmak isteyenler için 150 Mb/sn hız yetmeyecektir sata2 olmalı
  • Tuncaysanli arkadaşım tebrikler resmen hislerime tercüman olmuşsun. Biz tüketicilerin önlenemez tüketim hırsı oldukça da bizleri sömürmeye devam edecekler. Kullanmadığımız kullanamayacağımız teknolojilere zor ve güç bela kazandığımız paramızı dolara çevirip veriyoruz. Bu yüzdendir ki arkadaşlar sadece yeni diye bilmemne testinde 1000 puan fazla alacak diye paramızı sokağa atmayalım. Optimum performans alabileceğimiz F/P ürünlerine yönelelim ve de hatta kullanmyacağınız özelliklere boşuna para vermeyelim aynı oyun bütün teknoloji ürünlerinde (cep bilgisayarları, cep telefonları, playerlar, tv ler, lcd tv ler) uygulanmakta. 100 araştırıp 1 almakta fayda var. Kimsenin kesesinin bekçiliği yapmıyorum yanlış anlaşılmasın sadece tavsiyede bulunuyorum (son yıllarda donanım ürünlerine 60K USD yakın para harcamış ama son 3 yıldır gözü açılmış bir arkadaşınız olarak). Her ne kadar geliriniz çok da olsa lütfen bir ürüne binlerce dolar vermeden önce iyice düşünün (tabiki karar sonunda sizin) .





    Edit : İmla Hatası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Agent_WD40 -- 11 Eylül 2007; 1:55:30 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: karmaşık


    quote:

    Orjinalden alıntı: tuncaysanli
    3-sata1 : şu anda tüm anakartlaeda sata2 desteği var ve sata1 ile sata2 arasında hiç fark olmadığını artık herkes biliyor.


    İtiraz ediyorum sata2'lerde ncq ve tak çıkar özelliği var 4 harddiski raid yapmak isteyenler için 150 Mb/sn hız yetmeyecektir sata2 olmalı


    arkadaşım performans aynı denmio orda zaten sadece verilen parayı haketmediği ve bize lanse edildiği büyük bi performans farkı oluşturulmadığından söz edilio! lütfen iyi okuyup yorum yapalım, bence çok iyi bi yazı, hatta sistem toplanırken önsöz olarak okunmalı




  • tamamen dogru bir yazi

    ust konu bile olmasi lazim

    ama sonucta hic bir seyi deistirmicek
  • Hak vermemek elde değil. Ben zaten bunları her zaman biliyordum ama birinin çıkıp tekrarlaması iyi olmuş. Malesef hayatımıza giren yeni teknolojiler çok bir şey sunamıyor bizlere. Örnek vermek gerekirse, Sata teknolojisi çıkalı 2 sene oldu ve ancak Sata optik sürücüler çıkıyor. Aradaki süre zarfında İde sürücülerden iyi para kazandılar.

    Pci-e ile Agp arasında çıktığı zamanda fark yoktu, şimdide performans farkı çok değil. Gerçi performans farkı artmış olabilir ama genede görülebilir seviyede değildir muhtemelen. Pci-Express slotunun faydasını belirli bir zaman sonra görmeye başlayacağız ama o zamanda yeni slot tipi çıkmış olacak. ( Pci-e 2.0 çıktı bile ) , Pci-Express veriyolunun özelliklerinden biriside Pci gibi 133 Mb/Sn hıza bağımlı olmaması gösterilebilir. Slotlar arasında bu bant genişliğide bölünmediğinden, Pci-Ex 1x 'de olsa ileride hızlı kartlar bu slotlara takılabilir ama hala bu slotlar için pek bir şey üretilmemeside çok ilginç.

    Ddr 1 ile Ddr 2 arasındaki performans farkı gerçekten az. Ancak Ddr 2'nin üretim maliyeti daha düşük. Zira üretim teknolojisi yüksek, Nm daha düşük bir değerde. Buda Ddr 2 çiplerinin daha ufak ve daha az güç çekmesi olarak bize geri dönüyor. Mesela bu gün Ddr 2 bellekler, Ddr 1 belleklerden çok daha ucuz.

    Ddr 2 belki o kadarda gereksiz olmayabilir ( Tabi fiyat aynı olduğu zaman gereksiz ama ), içlerinde şu ana dek pek bir işe yaramamış Pci-Express portu var. Mesela Turbo Cache, Pci-Express'in yüksek bant genişliği sayesinde mümkün olabildi. Turbocache haberleri ilk geldiği zaman, üzerinde bellek bulunmayan ancak uygun fiyata iyi oyun performansı sunacak diye lanse edildi ve öyle umuda kapıldık, ancak günümüzdeki Turbo Cache ve Hyper Memory kartlar malesef bu vaadlerin yanından dahi geçememekte, herkesde uzak durmakta.

    Çift çekirdek ise, oyunlara bir getirisi malesef olmadı. ( 2X3 Ghz ) etiketiyle çoğu kişi kazıklandı, 4 çekirdeği bırakın 8 çekirdek geliyor, hala çift çekirdeğe dahi destek yok. Zamanında Pentium D alanlar , çift çekirdek desteği gelse bile işlemciler genel olarak eskidiğinden hiç bir yarar göremeyecekler oyunlarda. Masaüstünde inkar edilemez bir rahatlama sağlıyorlar tabii, orası işin doğru kısmı.
    quote:

    İtiraz ediyorum sata2'lerde ncq ve tak çıkar özelliği var 4 harddiski raid yapmak isteyenler için 150 Mb/sn hız yetmeyecektir sata2 olmalı


    Tamamda çoğu kişi Raid 0 kullanmıyorki, Sata 2 Ncq ile İde arasında çok da performans farkı yok. Ncq neysede, Sata 1 ile İde arasında esas hiç bir performans farkı yoktu. Ancak Sata gene ince kablolarıyla avantajlıydı. Ayrıca tak çıkar özelliği Sata 2 ile değil Sata 1 ile gelmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fleetwood1991 -- 11 Eylül 2007; 20:07:51 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.