Şimdi Ara

PC küçültme operasyonu (Mini ITX)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba herkese, buraya uzun süreden sonra uğrayabilmek çok güzel.

Fazla uzatmak istemiyorum, buradaki efsane üyelerin tavsiyeleriyle topladığım, elimdeki sistem şu:

İşlemci INTEL i5 4690K
    Soğutucu AKASA Venom Voodoo
    Anakart GIGABYTE GA-Z97X Gaming 5
    Ram CORSAIR Vengeance Pro 8GB (2x4GB) (CMY8GX3M2A1600C9) DDR3-1600Mhz CL9
    Depolama SEAGATE Barracuda ST1000DM003 3.5" 1 TB 7200Rpm
    Kasa CORSAIR Carbide 300R
    Güç Kaynağı HIGHPOWER 750W HPG-750BR-H12S 80+ Bronze
    Monitör AOC i2367FM 23" 5ms IPS FHD

Daha sonradan fark ettiğim büyük hata, OC yaparım diye uyarıları dinlemeyip, anakart ve işlemciye abanmak olmuştu. K'sız i7 ve daha ucuz bir anakart daha iyi olabilirdi. Bir kez bile hızaşırtma yapmadım.

Bir de dolar artıyor muhabbetinden dolayı ekran kartını erteledim, asla bir ekran kartı alamadım (Dolar 2,3-2,5 civarıydı bir zamanlar). İhtiyacım olan optik sürücü, SSD, ekstra fanlar vs. de alınmadı.

Şimdi şehir dışındayım, devlet yurdunda emanet bir dizüstünden yazıyorum. Kompakt bir PC'ye çok ihtiyacım var.

Ofis programları ve internette gezinme, fotoğraf/vektör/video düzenleme yazılımları (GIMP, Krita, After Effects vb.), sanal makine ve öğrenmeye çalıştığım birkaç programlama dili için gerekiyor. Windows yanına bir linux dağıtımı kesin olacak. Pek oyun oynamak istemiyorum ama EU4, RoN, AOE, CoH ve CoD serileri, BF3 vb. ve sistem istemeyen retro oyunları oynayabiliyorum mevcut sistemde. Güncelleme sonrası mümkün olursa BF1'i ve birkaç oyunu daha merak ediyorum (Elzem değil).

Önümde şu seçenekler var.

1- Sistemi satıp, ortalama bir gaming dizüstü almak (en az -5000 TL).

2- Sistemi satıp, ortalama bir dizüstü-iş bilgisayarı almak (Yeni nesil ekran kartsızlardan tut, eski bir ThinkPad alıp olabildiğince güncellemek gibi imkanlar var) (En az -2000 TL).

3-(EN ÖNEMLİSİ) Sistemimi güncelleyip Mini ITX formuna sokmak, tam taşınabilirliğin gerektiği durumda yanına Celeronlu bir çöp veya eski nesil i serisi bir dizüstü.

Bu fikir aklıma daha çok yatıyor çünkü dizüstünün dezavantajlarından nefret ediyorum. Mini ITX kasam yılda en fazla 3-4 kere otobüs/uçak yolculuğu görecek. Monitörü ve klavye fareyi önceden kargolarım sıkıntı olmaz. Zaten evde film izlemek için kasayı salona taşımak gibi saçma şeyler yapıyordum böylece gerek kalmamış olacak o eziyete.

Satılacaklar - Alınacaklar +

ATX anakart - mini ITX anakart +
    Mevcut kasa - mini ITX kasa +
    + SSD
    İşlemci soğutucu - Kompakt soğutucu +
    + Dahili grafik biriminden iyi eski bir ekran kartı
    + Kasa için taşıma çantası

PSU modüler olmadığı için sorun yaratır mı ona emin değilim. Yeni anakart da OC yapılabilir olursa, birkaç yıl daha kullanmayı umuyorum.

Ya da İşlemci-Ram-Anakart direkt yeni nesile mi güncellenmeli kararsızım, ancak PC'min performansından memnunum HDD'li bu haliyle bile.

Böyle garip, melez bir fikir buldum ama o boyutta bir kasanın hayali bile çok güzel gelmeye başladı :)

Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 28 Aralık 2018; 0:56:47 >

• Sistem iş görecek düzeyde bence. Bozmanı önermem aynı performansı verecek sistem toplamaya kalsan 6000 liradan aşşa değil.
    Bu sistemi satmaya kalksan güncel değil deyip para da vermezler.

Senin büyük hata dediğin anakart ve işlemci bu günün şartlarında seni kurtarabilir. Sen hiç ekran kartı takmadığın için hız aşırtmaya ihtiyacın olmamış.

1 tane rx 580 uydurup devam edebilirsin. Bence en ucuz ve başını ağrıtmadan yapabileceğin en mantıklı seçim bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi martax32 -- 22 Aralık 2018; 3:47:36 >
  • 1150 itx anakart ve itx kasa ile sorunu çözebilirsin.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yorumlarınız için teşekkürler.

Güncel olsun diye Ryzen'e mi geçsem diye düşünmüştüm, çok az ilan var çünkü Mini ITX Z97 anakartlar arasında.

Ve garip şekilde, 2. el 4690K'lar 700-1000 lira arası, ATX Z97 anakartlar 600-800 arasında satılıyor (alan oluyor mu bilmiyorum).

Kasa olarak SG13 Mini'yi beğendim. Taşıması pek zor olmaz gibi duruyor.

Sıvı soğutmaya da geçmek zorundayım galiba, zaten işlemci değiştiremezsem bir miktar OC yapacağım, Ryzen alırsam kendi soğutucusuyla idare edebilirim belki, ama Intel'de imkansız. Karşılaştırma yapmadım ama A10 iyi gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Infinitum kullanıcısına yanıt
    Sen önce ekran kartını belirle. Sonra performans yetersiz gelirse elindeki soğutunun potansiyelini ölçersin. Yetersiz gelirse soğutucu takviyesi yaparsın. Hiç bişeyi değiştirmene lüzum yok bence. Ryzen sisteme geçmen minimum anakart+ram+işlemci şeklinde 2500-3000 tl.

Sen kendi işlemci+anakart+ram bu fiyata satabileceğini sanmıyorum. Üzerine birde anakart alman gerekecek.

Sistemin güncel olacak fakat performans olarak seni çok yukarı taşımayacack.

Ben hala rx 580 diyorum :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: martax32

Sen önce ekran kartını belirle. Sonra performans yetersiz gelirse elindeki soğutunun potansiyelini ölçersin. Yetersiz gelirse soğutucu takviyesi yaparsın. Hiç bişeyi değiştirmene lüzum yok bence. Ryzen sisteme geçmen minimum anakart+ram+işlemci şeklinde 2500-3000 tl.

Sen kendi işlemci+anakart+ram bu fiyata satabileceğini sanmıyorum. Üzerine birde anakart alman gerekecek.

Sistemin güncel olacak fakat performans olarak seni çok yukarı taşımayacack.

Ben hala rx 580 diyorum :)
    Soğutucuya baktınız mı hocam bırakın mini ITX'i 300R'ye bile zor sığdı, RAM ile çakışıyordu düzeltmek için baya uğraşmıştım. O yüzden soğutucu kesin değişecek çok memnun olmama rağmen. Bahsettiğim kasayı incelediyseniz düşük profil soğutucular bile PSU fanıyla uç uca geliyor neredeyse.

Kaba taslak bir hesap yaptım, forumun 2. el sayfasına da bakarak; anakart, ram ve CPU'yu satıp bunların yerine yenilerini alırsam yaklaşık 500-600 lira masrafla değiştirebiliyorum.

Ekran kartı benim için en son öncelik, hatta dersler için oyunu tamamen bırakmayı bile düşündüm, aylardır oynamadım ama, dediğim oyunlar için giriş/orta seviye bir şeyler alabilirim. Bu ekran kartsız haliyle neredeyse 2 küsür yıldır oynamak istediğim tüm oyunları oynadım bir şekilde. Ekran kartına 4 haneli fiyatlar ödemek istemiyorum, çok eski veya 1030 gibi alt seviye kartlar, veya Aliexpress'ten getirmek gibi şeyler mümkün benim için. Yoksa 580'i kim istemez

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 24 Aralık 2018; 0:58:35 >

• uzun zaman once bende senin durumundaydim. itx yaptim ama yeterince kucuk olmadi o yuzden onu bir daha kucultmek zorunda kaldim. once thermaltake core V1 aldim kasayi evden oynatmayacaklar icin super kasa diyebilirim sogutmasi falanda guzel kup bir kasa ama cantaya koymak icin fazla buyuk.
    o sistemi komple satip silverstone sg13 kurdum bu sistem bir sirt cantasina rahatlikla giriyor tabiki hafif degil ama cantaya atip gidebiliyorsunuz onemli olan o.
    sistemi topladigim konuyu gormek isterseniz buyrunhttps://forum.donanimhaber.com/silverstone-sg13-ile-sistem-toplama-i7-6700-gtx-1060-sonlandi--119489164#119699749
    laptop kesinlikle almayin senelerce kullanip degistirdikten sonra anladimki tam bir para tuzagi, laptop alinir uzun seneler kullanilir oturdugun yerden internete girilir hafif isler yapilir budur fazlasi degil.
    bir diger secenek ise benim hala icimde kalmis bir urun onu aslinda cok istedim ama ekran kartida olmasi gerektigi icin ve ozamanlar henuz thunderbolt 3 gpu kutulari yaygin olmadigi icin vazgecmistim ama bugun olsa sanirim onu alabilirdim. almak istedigim urun gayet performansli intel skull canyon NUC idi. kucucuk bir kitap kadar bilgisayar ama islemcisi ve ekran karti ortalamanin cok ustunde. simdilerde bakiyorum yenisi ve daha guclusu cikmis adida hades canyon. ilgilenirsen surdan bakabilirsinhttps://simplynuc.com/hades-canyon/ youtubeda da fazlasiyla inceleme mevcut. hala icimde kaldi ama birgun benim olacak inaniyorum :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

uzun zaman once bende senin durumundaydim. itx yaptim ama yeterince kucuk olmadi o yuzden onu bir daha kucultmek zorunda kaldim. once thermaltake core V1 aldim kasayi evden oynatmayacaklar icin super kasa diyebilirim sogutmasi falanda guzel kup bir kasa ama cantaya koymak icin fazla buyuk.
    o sistemi komple satip silverstone sg13 kurdum bu sistem bir sirt cantasina rahatlikla giriyor tabiki hafif degil ama cantaya atip gidebiliyorsunuz onemli olan o.
    sistemi topladigim konuyu gormek isterseniz buyrunhttps://forum.donanimhaber.com/silverstone-sg13-ile-sistem-toplama-i7-6700-gtx-1060-sonlandi--119489164#119699749
    laptop kesinlikle almayin senelerce kullanip degistirdikten sonra anladimki tam bir para tuzagi, laptop alinir uzun seneler kullanilir oturdugun yerden internete girilir hafif isler yapilir budur fazlasi degil.
    bir diger secenek ise benim hala icimde kalmis bir urun onu aslinda cok istedim ama ekran kartida olmasi gerektigi icin ve ozamanlar henuz thunderbolt 3 gpu kutulari yaygin olmadigi icin vazgecmistim ama bugun olsa sanirim onu alabilirdim. almak istedigim urun gayet performansli intel skull canyon NUC idi. kucucuk bir kitap kadar bilgisayar ama islemcisi ve ekran karti ortalamanin cok ustunde. simdilerde bakiyorum yenisi ve daha guclusu cikmis adida hades canyon. ilgilenirsen surdan bakabilirsinhttps://simplynuc.com/hades-canyon/ youtubeda da fazlasiyla inceleme mevcut. hala icimde kaldi ama birgun benim olacak inaniyorum :)
    Bu konuyu nasıl görememişim (DH'nin müthiş arama kutusu ), ufak çaplı mod da yapmışsınız, elinize sağlık.

Thermaltake'i tam da dediğiniz sebepten eledim. Zaten tasarımını da beğenmiyordum.

Hiç laptop istemiyorum ama bazı etkinliklere götürmem gerekiyor, monitör+kasa taşımam çok absürd olur(bunun için de eski nesil bir ThinkPad alacaktım.) Bütçe de kısıtlıydı ama eski sistemi değiştirmeye çalıştıkça sorun yaşadım, eski anakarta ölü fiyatı istiyorlar, itx anakart zaten bulamıyorum (bulduklarımın arka plakası yok, çalışıyor mu belli değil, Z97 zaten hiç yok), sirkülasyon rahat olsun diye ATX psu alacaktım fiyatları uçuk onun da, 2. yol olarak Ryzen'e geçecektim, AMD yamuk yaptı CES'te çıkarmadı yeni nesli, bir de mevcut sisteme SSD takınca yeniden doğmuş gibi oldu kıyamadım tekrar dağıtmaya, evdekilere bıraktım ben de.

Şimdi mecburen Monster, Lenovo vs. bakıyorum ama fırsatını bulduğum anda bir küp kasa toplayacağım mutlaka.

Yorumunuz için teşekkürler.

Küp kasa seven sessiz bir kitle var ve bence ayrı bir dünya, bunun için ortak konu açılsa güzel olurdu. Sizinki gibi güzel konular forumda kayboluyor maalesef.

• Halihazırda sugo 05 450 Watt sfx psu lu kasa kullanıyorum, geçen yıl bir arkadaşıma sugo 13 atx psu lu versiyonunu aldım. Öncelikle sg13 te bariz bir şekilde kalitesiz metal malzeme kullanılmış. Öte yandan bu kasayla atx psu ile stok slim fan kullandım ve stok hızda kullanımda bile aşırı ısınma oldu havasızlıktan. O yüzden sugo kasa alacaksanız piyasada 600 Watt sfx psu lu versiyonu satılıyor, sfx psu fiyatı biraz tuzlu ama yapacak br şey yok, bu kasa için şart.

• Infinitum kullanıcısına yanıt
    sisteminiz zaten gayet guzel bende sizin gibi ilk etapta ikinci el itx anakart aradim ama dediginiz gibi bulmasi zor bulunca da sifir gibi fiyat cekiyor millet. itx sahibi olanlarin hepsi tok satici :)) ssd aynen bende dandik bir laptoptum vardi onu bile ucurmustu ciddi anlamda sisteme en buyuk performans hissini veren parca acik ara. guzel sozleriniz icin ayrica tesekkurler itx isi biraz gonul isi geliyor bana sevmeyen ugrasmaz. genel kitle zaten buyuk kasa varken neden kucugunu toplayayim diye dusunur itx kafasinda olanlar ise sanirim tam tersini dusunur :))
    insallar guzel bir kasa toplarsaniz bizde goruruz, saygilar
  • quote:

Orijinalden alıntı: BAYOKAN84

Halihazırda sugo 05 450 Watt sfx psu lu kasa kullanıyorum, geçen yıl bir arkadaşıma sugo 13 atx psu lu versiyonunu aldım. Öncelikle sg13 te bariz bir şekilde kalitesiz metal malzeme kullanılmış. Öte yandan bu kasayla atx psu ile stok slim fan kullandım ve stok hızda kullanımda bile aşırı ısınma oldu havasızlıktan. O yüzden sugo kasa alacaksanız piyasada 600 Watt sfx psu lu versiyonu satılıyor, sfx psu fiyatı biraz tuzlu ama yapacak br şey yok, bu kasa için şart.
    Bu sorunu da sıvı soğutma ile çözmeyi düşünmüştüm hocam, tavsiyeniz için teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: orhanyor

sisteminiz zaten gayet guzel bende sizin gibi ilk etapta ikinci el itx anakart aradim ama dediginiz gibi bulmasi zor bulunca da sifir gibi fiyat cekiyor millet. itx sahibi olanlarin hepsi tok satici :)) ssd aynen bende dandik bir laptoptum vardi onu bile ucurmustu ciddi anlamda sisteme en buyuk performans hissini veren parca acik ara. guzel sozleriniz icin ayrica tesekkurler itx isi biraz gonul isi geliyor bana sevmeyen ugrasmaz. genel kitle zaten buyuk kasa varken neden kucugunu toplayayim diye dusunur itx kafasinda olanlar ise sanirim tam tersini dusunur :))
    insallar guzel bir kasa toplarsaniz bizde goruruz, saygilar
    Asıl ben teşekkür ederim hocam, saygılar...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.