bugün iyi bir pc toptan satış firmasına gittim ordaki teknik destek bölümündeki arkadaşlarla bu konuyu konuştuk . bana dedikleri şu oldu . harici bir dock yada Qnap alcaksın dediler bununda maliyeti çok olur dediler . internet cafeler nasıl yapıyor dedim onlar 3000 tl lik server kasa kuruyor ve 3000 tl likte dock sistemi yapıyor filan dediler değişik terimler söylediler kafam karıştı :) ordaki arkadaş kendi evinde bu sorunla karşılaştığını ve hiçbir şekilde istediği sonucu ucuz yöntemlerle alamamış . en son şunu yapmış bana da önerdi . harici bir gözlü dock almış hdd lerin üstüne içeriğini yazmış ihtiyacı oldukça onu takıyomuş diğerini çıkartıyormuş :) çok basit ve hddlerde ömürlük oldu şimdi diyor kafamda ağrımıyor diyor ne kablo ne adaptör nede görüntü kirliliği vs. kısaca bana böyle bi yol gösterdi . yada dedi elindeki tüm hdd leri sat dedi 4 er tb. hdd ler al dedi zaten 3 adet 4 tb hdd 12 tb. eder pc içersine koyarsın aynı marka alırsın dedi. seagate marka hddler kendini kapatıyormuş ayar programı varmış sanırım onunlada ayar yap geç dedi ne kafanı yoruyorsun hesabı . :) yani yine bütçe önümüze çıktı arkadaşlar . arşivci arkadaşlar için şuan hepsiburada konu da da paylaştığım resimdeki gibi bir docking center alıcaksınız 10 lu içinede 3tb hdd leri döşiceksiniz keyfinize bakıcaksınız arkadaşlar veya mevcut sistem devam :) bu konu hakkında 1-2 aydır en net edindiğim bilgiler bütçenini iyi olması ile alakalı ...
bende bir NAS cihazı düşünüyorum fakat eimde kenarda yatan amd işlemcili bir sitem var ve degerlendirebilir isem degerlendirmek isterim yalnız;
diskleri takmakta sorun yok fakat diskleri takıpta raid 5 yapmaz isek cokta bir anlamı olmaz 6-7 diskli bir sistemin.Sonucta NAS cihazı kurguluyoruz fakat anlamadıgım nokta bunun için bir RAID kartı almamız gerekmiyor mu?
RAID kartı olmadan yazılımsal destek ıle yapsak bu seferde elimizdeki sata cıkıs sayısı bellı bunu pc-exp karlar ile arttırsak bu seferde mevcut sata portlarının dısındaki bu pci-exp 'e baglı disklere yazılım destek verır mı? sonucta marvel yada intel kontrolculerın dısında bir yerden sata girişllerini coklayacagız.
hadı bunu hallettik diyelim üzerine windows mu yoksa linux mu kuracagız?
windows tamam da linux işletim sistemli file server nasıl kurulur?
Nasıl paylaştıracaksınız örneğin ağda başka pcler var onların mı görmesini istiyorsunuz yoksa akıllı tv yada her ikisi birden mi?
Raid yapmanıza gerek yok. Bir pc ye işletim sistemini kurun diskleri takıp tek tek paylaşıma açın, paylaşım yetkisini isteğinize göre okuma yada okuma/yazma olarak verin. Ağda diğerleri de windows ayarlarına göre diskleri görür, içeriklerine erişir. Linux ile yapmadım ama samba file server programı olması lazım çok eskiden asklımda kalan. Onunla windows için paylaşıma açabilirsiniz ama linux bilmiyorsanız tavsiye etmem.
Diskler için windows güç yönetimi içinden uyuma zamanı seçin kullanılmayan diskler görünür fakat dönmeden bekler. Erişim olunca 10-15 sn sonra çalışma hızına ulaşıp erişilebilir olur. Disklerin marka model bu durumdan bağımsızdır. Eğer green serisi disk alırsanız az ısınır, az enerji harcar. Yoğun kullanım için WD red yada nas serisi kullanılır ama ev için gerekli değil bir de wd nin purple, seagatenin sv serisi güvenlik kayıt cihazı diskleri var 7/24 çalışmaya göre ayarlı. Fiyatları da aşırı farklı değildir. Anakartta sata port yetmez ise pci sata kartı alır windowsa tanıtırsınız ek diskleri de ona bağlarsınız sorun olmaz.
Ağ altyapınızı da gigabit switch ile kurarsanız dosya aktarım hızınız da yüksek olur. O da aşırı pahalı değil. 10/100 olan 25 TL ise 10/100/1000 olan 50-60 TL
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme