|
Bilgisayar Donduğunda Ne Yapılmalı?
Bilgisayarın donması sinir bozucu bir durum olabilir, ancak bu sorunu çözmek için yapabileceğin birkaç şey var.
İlk olarak, bilgisayarının gerçekten donduğundan emin ol. Fare imleci hareket etmiyorsa veya hiçbir programa erişemiyorsan, bilgisayarın muhtemelen donmuştur.
Bilgisayarın donmuşsa, aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Bekle: Bazen bilgisayarlar geçici olarak donabilir. Birkaç dakika beklemek sorunu çözebilir.
- Güç düğmesine bas: Beklemek işe yaramazsa, bilgisayarının güç düğmesine 10 saniye kadar basarak kapatmayı dene.
- Güvenli Modda başlat: Bilgisayarın güvenli modda başlatılması, yalnızca temel sürücülerin ve programların yüklenmesine izin verir. Bu, sorunun bir yazılım veya donanım sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemene yardımcı olabilir.
- Donanımı kontrol et: Bilgisayarının tüm kablolarının düzgün şekilde bağlı olduğundan ve aşırı ısınmadığından emin ol.
- Virüs taraması yap: Virüsler de bilgisayar donmalarına neden olabilir. Güncel bir virüsten koruma yazılımı kullanarak bilgisayarını tarayarak virüsleri tespit edip kaldırabilirsin.
- Windows'u onar: Windows işletim sistemin sorunluysa, onu onarmayı deneyebilirsin. Bu, bozuk dosyaları onarabilir ve bilgisayarını geri yükleyebilir.
- Donanımı yenile: Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, donanımında bir sorun olabilir. Arızalı parçaları belirlemek ve değiştirmek için profesyonel bir teknisyenden yardım alabilirsin.
Bilgisayarın donmasını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını takip et:
- Düzenli olarak virüs taraması yap.
- İşletim sistemini ve yazılımları güncel tut.
- Bilgisayarını aşırı ısınmadan koru.
- Gereksiz programları kaldır.
- Bilgisayarını düzenli olarak temizle ve bakımlarını yap.