Şimdi Ara

PASW istatistik programından anlayan varsa?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
918
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elimde 2 grubun verileri var ve bana normal dağılım gösterip göstermediği filan soruluyor.Hangi testle yapacağımı bilemiyorum.Eğer bilgisayarında Pasw yüklü olan ve bu işleri bilen bir arkadaş varsa yardımcı olabilir mi?

• Kolsmogrov-Smirnov Testi
  • Hocam elimdeki 2 grubun verilerini yazıp explore kısmına giriyorum verilerin 2sini de atıp plots dan "normality plots with test" ifadesini seçiyorum.Değerler aşağıdaki gibi çıkıyor

Tests of Normality
    Kolmogorov-Smirnova Shapiro-Wilk
    Statistic df Sig. Statistic df Sig.
    K ,264 7 ,151 , 914 7 ,423
    L ,290 7 ,078 , 848 7 ,118

Şimdi ben buradan kolmogrov smirnovdaki 0.151 ve 0,78 değerlerini alıp ne yapıyorum ?
  • Doğru anladıysam 0.151 ve 0,078 sig. değerleri o halde dağılım normaldir veya normal dağılımlıdır diyebiliriz örneklemler için

prob.>0.05
  • hocam eline sağlık buraya kadarki kısmı hallettik p>0,05 olduğu için normal dağılım gösteriyor dedik peki daha sonra hangi test ile test edileceğini soruyor onu nasıl yapıcam? (wilcoxon testi , independent t testi gibisinden soruyorum yani)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adalet -- 2 Ocak 2012; 0:18:16 >
  • neyse arkadaşlar sağolun yarın artık bilen birine göstercez bunu.
  • Hocam onların ikisi de dağılımın normalliğinden ziyade daha spesifik alanlarla alakalı.

Örneklem dağılımının normal olup olmaması durumuyla ilgilenen testler benim bildiğim kadarıyla;

Jarque-Bera Normallik Testi ve kolmogorov-smirnov testleri

Sizin bahsettiklerinizden Wilcoxon belli bir grubun ilişkili fakat farklı iki konu ya da uygulamaya ilişkin görüşlerini karşılaştırmak istendiğinde kullanılıyor genellikle. Örnek olarak iki farklı Türkçe kitabının öğrenciler üzerindeki geliştirici etkisi arasında bir fark olup olmadığını test eder.

İndependent t testi de benzer şekilde iki ayrı gibi görünen olay veya durum arasında ciddi bir farkın olup olmadığıyla ilgilenir. Yani ayrı gibi görünen olaylar aslında gerçekten ayrı mıdır yoksa benzer midir bunun gibi.

Teorik anlamda eminim ki yazdıklarımdan ziyade çok daha sağlam temelli açıklamaları vardır

Bu birazda sizin neyi test etmek istediğinizle alakalı. İki örnekleminizdeki hangi kriterin etkisini ölçmek istyorsunuz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam ilginiz ve ciddi cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim. Ben en iyisi sorunun tamamını olduğu gibi yazayım ve onun üzerinden gidelim.

Aşağıdaki soruda verilen verilerin pasw programında normal dağılım gösterip göstermediklerini bulun , sonra hangi test ile test edileceğini nedeni ile birlikte yazdıktan sonra hipotezleri kurun ve pasw programında yaptıktan sonra yorumlayın

Aşağıdaki tabloda 2 farklı grupta serum kreatinin değerleri verilmiştir.Gruplara göre serum kreatinin değerlerinin önemli düzeyde farklılık gösterip göstermediklerini bulunuz.

(Ben verileri tabloya geçirdim)

Man whitney u testi
    wilcoxon t testi
    ortalama t testi
    eşleştirilmiş t testi

Bunlardan birisiyle yapılacak ama hangisiyile ?

• Bu sorunun tamamı nedir ? sen verileri yazmışsın ama bunlar neyin verileri ? Ayrıca biz zamanında Gretl veya SPSS kullanıyorduk, bu PASW yeni mi çıktı
    birde ingilizcen iyi ise "Basic-Econometrics-by-Gujarati-4th-Edition" bulup indir.Bunun 5. baskısıda çıkmıştı.Bana çok faydası dokunmuştu.bulamazsan ben sana atarım.
  • Zannedersem Wilcoxon t testi olmalı. Gözlem sayınız oldukça az aslında Wilcoxon veya Man Whitney U testi arasında epeyce düşündüm. Çünkü bu iki test parametrik olmayan istatistikle ilgili. ( Bu testlerin hangisinin en iyisi olduğunu belirlemede kullanılan ayrı kriterlerde var yani işin bu kısmı beni biraz aşıyor ben sadece varsayımsal olarak karar verdim )

Neyse Wilcoxon olduğu varsayımı ile;

Ho: Belirlenen gruplar arasında serum kreatinin değerlerinde önemli düzeyde farklılık yoktur
    H1: En az biri farklıdır.

ANALYZE » NONPARAMETRIC TESTS » 2 RELATED SAMPLES

Siz a ve b gördüğünüz yere kendi gurup isimlerini atarsınız. Ve ilgili kutucukları işaretledikten sonra OK deyin

Test istatistic tablosu verecek size şunun benzeri şeklinde;

Asymp. Sig. hücresinin karşısında ki değeri 0.05 göre Ho'ı red veya red etmeyin. Yani prob.> 0.05 ise ho reddedilemez dolayısıyla Belirlenen gruplar arasında serum kreatinin değerlerinde önemli düzeyde farklılık yoktur yorumunu yapabiliriz.

Açıkçası ben istatistikçi değilim fakat aramızda kan bağı vardır yani bütün olarak da anlamıyor değilim. Buna istinaden verdiğim bilgilerin %100 doğru olabileceğini lütfen düşünmeyin. Bu yazdıklarım hem size bir fikir olsun hem de internette araştırma yapacağınız zaman daha çok nelere odaklanmanız gerektiği konusunda bilgi versin. Bu açıdan değerlendirirseniz sizin için çok daha iyi olur

Ve eğer SPSS'i yoğun bir şekilde kullanmayı düşünüyorsanız şu kaynağı elinizde bulundurmada fayda var;

SPSS Uygulamalı Konu Anlatımı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Djtiest_ -- 2 Ocak 2012; 2:26:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alpay86

Bu sorunun tamamı nedir ? sen verileri yazmışsın ama bunlar neyin verileri ? Ayrıca biz zamanında Gretl veya SPSS kullanıyorduk, bu PASW yeni mi çıktı
    birde ingilizcen iyi ise "Basic-Econometrics-by-Gujarati-4th-Edition" bulup indir.Bunun 5. baskısıda çıkmıştı.Bana çok faydası dokunmuştu.bulamazsan ben sana atarım.

Burada ki sorun tam anlamıyla istatistikle alakalı yani Gujarati daha belirgin bir ifadeyle ekonometri alanında uzmanlaşmış. İstatistik ve Ekonometri birbirlerine kan bağı ile bağlıdır ama ikisi de kavramsal olarak farklıdır.

Bahsettiğiniz Gretl ekonometri de daha yoğun bir şekilde kullanılırken SPSS veya PASW (ikiside aynı ) istatistikte daha yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. GRETL'ı istatistiksel ölçümler için hiç kullanmadım ilgili menüler var mıdır bilemiyorum ama SPSS bu iş için daha ideal diye düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Djtiest_ -- 2 Ocak 2012; 2:16:57 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.