Şimdi Ara

pardus monitör problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • biliyorum çok yaygın bir problem ancak aradığım cevabı bulamadığımdan bu başlığı açtım. sürekli sıkılıp işletim sistemi değiştiren bir insanım, vista mandrakelinux, 98 derken şimdi kalıcı sistem olarak bilgisayara xp kurdum. ama malum 2001 den beri yaşattığı ve devam ettiği sorunlar devam ediyor. o yüzden gelen işler için pardusu denemeye karar verdim.

pardus 1.0, 1.1, 2007.1 ve 2007.2 ler bilgisayarımda çalışmamıştı, ilk olarak hep çalışan cd indirdim o çalışmıyorsa kurmadım kurulan versiyonunu. sorun ati ekran kartlarında olan siyah ekran veya anakart çakışmasından olan belli bir süre sonra kitlenme sorunu idi.

bugün 2007.3 ün çalışan cd olanını indirdim. taktım monitör gitti geldi, tam çalışmayacak galiba bu da derken pardus açıldı. ama nasıl açıldı. biliyorum yaşadnız mı. eskiden energy star olmayan sadece aç kapa özelliği olan (bekleme özelliği yok) külüstür monitörlerde şöyle bir sorun olurdu: monitör sadece 800*600 ve altını desteklerdi, eğer yanlışlıkla 1024*768 gibi bir değer seçerseniz, ekran ÇARPIK ÇURPUK olur, yatay dikey tazeleme çizgileri kısacası her şey birbirine girerdi.

işte 2007.3 çalışan cd açılınca bu sorunla karşılaşıyorum.

ekran laptopumda olan 15.4'' LCD monitör. ekran kartım ati x700.

pardus açıldığında yazıları okuyup seçebiliyorum, ama soldan 2.5-3 cm kadar ekrandan kesinti oluyor, ayrıca dediğim tazeleme sorunu oluyor. seçim menüsünde 640*480 den monitörümün çözünürlüğü olan 1240*800 çözünürlüğe kadar olan bütünçözünürlükler var. tazeleme hızı seçeneğinde sadece 60 Hz var. bu monitörün tazelemesi bildiğim kadarıyla 59hz.

şimdi kurulan cd yi indiriyorum, onda denemek istiyorum. xorg.conf dosyasını kurcaladğımda hertz değeri olarak 50-70 yazıyor. bunu düzenlesem sonuç düzelir mi?

bu konu hakkında bilgileriniz, tecrübeleriniz ve çözüm yollarınızı belirtirseniz sevinirim. çalışan cd de deneme şansım var mı?(malum xorg.conf salt okunur oluyor cd de)

2007.4 (gerçi olmaz öyle şey 2008.1 ya da 2008.4 gelmeden bu sorunu halledip artık pardusu kurcalamak kullanmak istiyorum)

ekleme: sistem bir yerlerinde (o çarpıklıkta göremedim), ati yazıyor parantez içinde (3B etkin diyor)

sanırım ati driverı kullanılıyor. bu durumda xorg.conf kurcalamanın bir anlamı var mı?

linux konusunda pek bilgim yok ama komutları vs. söylerseniz yapabilirim diye düşünüyorum. elim yatkındır bu işlere.kurcalayarak bulmaya

ekleme 2: xp nin şu anda çalışan sistem için belirttiği çözünürlük, renk derinliği ve tazeleme hızı bu

pardus monitör problemi

ancak bu değerin yatay mı dikey mi olduğunu bilmiyorum. hangisine yazmam gerekir? garip olan pardusta tazeleme hızı 60 olarak görünüyor. burada da 60. o zaman sorun neden?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccaparli -- 4 Ocak 2008; 18:12:58 >

• 3 ay önce eski dizüstü bilgisayarıma pardus kumuştum ve bende de ekran çözünürlüğü 640x480 idi.Ekran performansı desen yerlerde sürünüyordu sonra biraz kurcaladım ve xorg.conf dosyasını açıp display kısmından çözünürlüğü 1024x768 yaptım ve görüntü kalitesini 32 bite çıkardım.Bunları kafadan yapmadım birkaç kişi aynı ekran kartında aynı yöntemi uygulamıştı bende denedeim ve çalıştı.Sana tavsiyem sistemi kurduktan sonra denemen ve ekran kartın ati olduğuna için rahatlıkla güncel driverları çeker yüklersin ve herhangi bir sorunda pardus forumda yardımcı olurlar.
  • xorg.conftan kurcaladım, bit derinliğini 16 yerine 32 yaptım olmadı,
    çözünürlüğü değiştirdim "1280x800" komutunu ekledim olmadı, üstüne üstlük X gitti. konsoldan geri aldım gene çamur gibi görüntü geldi.

o çarpıklıkta kurcalarken pisi den ati driverlarını yükleyeyim dedim, bir şey değişmedi.

sonra xorg.conf tan araştırdığım kadarıyla çözünürlüklerin yazdığı satıra "1280x800" komutunu ekledim kaydettim. x i tekrar başlattığımda o güzel net monitör görüntüsünü gördüm

şimdi bu düzelme driver yüklemesinden mi olmuştur yoksa xorg.conf ta bit derinliğini değiştirmeden yaptığım çözünürlük eklemesi mi?

• ancak şimdi farkettim ati(3B desteği yok) diyor
  • pardusta 3b desteği sağlamak kolay bende 1 hafta öncesine kadar ati xpress200 ekran kartımın 3b sürücüsünü aktif edememiştim ama şimdi aktif ve compiz çalışıyor.. verdiğim sitedeki herşeyi yap sorunsuzca aktif edersin...
    http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Compiz_Fusion_Kurulumu
    kurulum compiz için ama sen burdan sadece ati sürücüsünün yüklenmesi ve xconfiğin ayarlamasını yarapsan 3b sorunun düzelir..
  • quote:

Orjinalden alıntı: cihad861

pardusta 3b desteği sağlamak kolay bende 1 hafta öncesine kadar ati xpress200 ekran kartımın 3b sürücüsünü aktif edememiştim ama şimdi aktif ve compiz çalışıyor.. verdiğim sitedeki herşeyi yap sorunsuzca aktif edersin...
    http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Compiz_Fusion_Kurulumu
    kurulum compiz için ama sen burdan sadece ati sürücüsünün yüklenmesi ve xconfiğin ayarlamasını yarapsan 3b sorunun düzelir..

evet gerçektende çok kolaymış. teşekkürler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.