Kardeşler pardus kurulumu yaptım. Fakat Pardusun hangi parçaları tanıyıp hangi parçaları tanımadığını nerden öğrenebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.
komut satırında dmesg komutunu çalıştırırsan çekirdeğin tanıdığı donanımları görürsün.Onun haricinde pardus içinde donanım listesini veren bir yer vardı ama adını hatırlamıyorum biraz kurcalaman lazım.
Linux da driverlar kernelin içinde olur. Kurulum sırasında bazıları modul olarak yüklenir bazıları direk kernele dahil olur. Kernel derlerkende moduler yada kernele dahil olma durumunu çoğunda seçebiliyorsun diye biliyorum. Bu durumda bütün dağıtımlar ( kullandığı kernele göre ) aynı donanımları tanır. Fakat dağıtımdan dağıtıma bazı kurulum farkları vardır ve bu bazen parçanın düzgün çalışmasını önler. Buda dağıtımın başarısını belirleyen etken olarak karşımıza çıkar.
Tanıyabilir ama tanımayabilir.Senin elle müdahelen gerekebilir.Yoksa aynı çekirdeğin aynı donanımları tanıma potansiyeli var ama donanımın tanınması işi bitirmez birde bu donanımı kullanacak yazılımın olması lazım.
Tanıyabilir ama tanımayabilir i açarsak.Siz çekirdeği derleken ses desteğini modül olarak seçerseniz ve işletim sistemi başladıktan sonra bu modülü yüklemezseniz çekirdek ses kartı falan bulamaz :) ama yok ses desteğini açar ama ses kartı sürücülerini modül yaparsanız takılı olan bir çok ses kartını çekirdek bulup yüklenmesini isteyecektir. Bu çekirdek ayarları kurulumdan kuruluma değişir.Hatta bazı ayarladan dolayı çekirdek bazı sistemlerde açılamayabilirde.
lspci -vv
terminalden yukarıdaki kodu çalıştırırsan, sistemindeki tanınmış donanımların isimleri ve özellikleri ile birlikte dökümünü alabilirsin.
arkdaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Bunu da sormak istiyorum Tanımadığı parçalarıın driverlarını internette bulma şansımız var mı?
Bazıları için evet bazıları için hayır diyebiliriz.Parçaya göre değişir.En iyi yol parçanın ID(lspci yada lsusb den çıkan detaylardaki) numaralarından arama yapmakhttp://pci-ids.ucw.cz/ (pci id ler için güzel bir site)