Şimdi Ara

Pardus bsd tabanli olsa iyi olmazmiydi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
2.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    Aslında açıkları kapatanı da var, kapatmayanı da var. BSD çetrefilli bir yapı, Linux çekirdeği gibi tek elden geliştirilmiyor. Her çatal için ayrı takip yapmak gerekiyor ve her açığın ayrı ayrı bildirilmesi... Bir de genel kullanımı Linux kadar yaygın olmadığı için, güvenlik araştırmacıları çok fazla ilgili göstermiyor. Bağlantıdaki konuda bahsedilen kişinin çok zorlanmadan 115 tane hata (bug) bulduğu belirtiliyor. Tabii bunların tamamı güvenlik ile ilgili olmayabilir. Ama bu olgudan kaynaklı olarak, ciddi yaklaşımlarla çok daha fazla hatanın/açığın bulunabileceği savunuluyor. Bununla ulaşılmaya/çıkarılmaya çalışılan ise şu, çok fazla kullananı olmadığı ve yeterli seviyede araştırma yapılmadığı için az geri bildirim alıyor ve bunun da sistemi zayıflattığı vurgulanıyor.

    BSD çekirdeğinin lisansı sebebiyle pek çok projede tercih edilebiliyor, zira bu projelerin çok büyük kısmı yaptıklarının kaynak kodunu paylaşmıyorlar. Örneğin ünlü bir oyun konsolu firmasının tercihinde bu faktörün en önemli etken olduğunu düşünüyorum. Diğer kullananlar açısından da durum çok farklı değil. Bu sebeple "şu firma neden BSD tercih etti, öyle olmasaydı böyle olmazdı" gibi bir tez savunmak manasız, zira bu tür ticari firmaların çoğu BSD'yi lisansından dolayı tercih ediyor, zaten bunun BSD'ye geri dönüşünün olmaması da bir gösterge sayılabilir.

    GNU ve Linux'un temsil ettiği yaklaşım bedavacılıktan çok daha ötede bir kavram. Bununla birlikte Linux'u destekleyen her firmanın bu temsile değer verdiğini söylemek de doğru olmaz. Tabii ki içlerinde ticari yaklaşanlar vardır. Ama sonuç olarak Linux'a yapılan her katkı, bir şekilde insanlığa ait oluyor. Bu bir miktar BSD için de doğru, ama lisansı sebebiyle isteyen istediğini yapıyor ve çoğu kullanımın BSD'ye geri dönüşünün olmadığı ya da çok zayıf söylenebilir.

    Ayrıca dünyadaki 500 süper bilgisayarın tamamının Linux tabanlı olması da, BSD severler tarafından oluşturulan algıyı kırar mahiyette. Bu sistemleri yönetenler basit kullanıcılar değil elbette, Linux ve BSD'nin avantajlarını ve dezavantajlarını tartıp, istediklerini seçerek proje yürütebilecek kimseler olduklarını anlamak zor olmasa gerek. Böylesine sistemlerde Linux'un üstünlüğünün boşuna olmadığı sonucunu da çıkarmak zor değil, aksini iddia eden de olabilir elbet. Ama bu verileri inkar etmek olur.

    BSD'nin bir diğer zaafı ise portlara mahkum olması, geliştirilen özgür ve açık kaynaklı projelerin çok büyük kısmında Linux hedefleniyor. Bugün BSD daha ileride olsaydı elbet durum değişebilirdi, ama gelinen noktada durum bu. Bu da geliştiricilerin üzerindeki yükü artırıyor.

    Diğer unsur ise donanım desteği, donanım desteği açısında Linux çok daha ileride, bu hem daha fazla geliştiriciye sahip olmasından hem de Linux'u destekleyen kurumların fazlalığından kaynaklanıyor denilebilir. Tabii bu kaynaklardan BSD'de de bir şekilde faydalanıyordur, komşuda pişer bize de düşer kabilinden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 13 Ocak 2020; 16:2:20 >




  • BSD ne demek bilmeyen adamlar gelmiş fanboyluğunu yapıyor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @efec biraz daha açar mısın söylediğin cümleyi.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.