Şimdi Ara

Özelden Devlete Yatay geçiş, Yardım Lütfen..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
377
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben bu sene çok çalışmama rağmen İstanbulda bir devlet üniversitesinde mimarlık için puanım tutmadı.
    Özel ya da vakıf üniversitelerine kayıt yaptırmayı düşünüyorum.
    1. sınıfta ortalamamı yüksek tutup Mimar Sinan.İTÜ ya da Yıldız Teknik üniversitesine geçme ihtimalim olur mu? Hangi özel üniversiteye kayıt olursam geçişim kesin olur? Özellerden almayacağız derler mi?

Cevabınız İçin Şimdiden Teşekkür ederim..

• +1
  • female-einstein kullanıcısına yanıt
    1.sınıfın sonunda iyi bir not ortalaması getirerek yatay geçiş yapmanız mümkün. Kazandığınız Vakıf Üniversitesinde Zorunlu İngilizce Hazırlık sınıfı var ise İngilizce Yeterlilik Sınavı'nı geçemezseniz 1 sene hazırlık okutulur. Hazırlığı da bitirdikten sonra 1.sınıfa başlarsınız. Kısacası hazırlık sınıfı varsa ve baştaki hazırlık atlama sınavını geçemezseniz önce 2 sene tamamlamanız lazım okulunuzda. 1.sınıfın sonunda yapacağınız not ortalaması ile yatay geçiş yapabilme şansını elde edebilirsiniz. YÖK'ün belirlediği koşulların yanı sıra, her Üniversite'nin kendine has şartları var. Bazıları tamamen not ortalamasıyla, bazıları çeşitli yüzdelerle - %50 ösys %50 not ortalaması gibi örneğin - bakarak değerlendirme puanınızı belirler ve kontenjan dahilinde sizi sıralar. Geçip geçememeniz biraz şans meselesidir. Başvuranlara, yapacağınız ortalamaya, ösys puanınıza vs. göre değişkenlik gösterir şansınız.

İTÜ,YTÜ,BOÜN, İÜ, Marmara gibi Üniversiteler yatay geçiş için başvuran herkese yabancı dil sınavı uygular başvuru aşamasında. Yabancı dil yeterlilik sınavını aşamazsanız, yatay geçiş başvurunuz iptal edilir. Geçiş yapamazsınız. Bu yeterlilik sınavı, hazırlık okuma/okumama değil, bir eleme yöntemi olarak kullanıldığından uygulama böyle işler.

Hangi Özele gitsem geçişim kesin olur sorusu gibi bir soru sorulamaz. Asla böyle bir kesinlik yoktur. Yatay geçiş gerçekten fedakarlık isteyen, çok çalışmayı gerektiren, nerede olursanız olun, hangi okulda okursanız okuyun, zor bir sürecin sizi beklediği bir dönem olur. Oturup gerçekten çalışmalısınız. Bir de "sonunda kesin yatay geçiş yaparım" gibi bir garantiyle Üniversite ya da bölüm yazmak hayatınızın hatası olabilir. Asla böyle bir garanti yoktur. Yatay geçişi çok kişi ister, ama çok az kişi başarır, bunu unutmayın.

Özellerden almayacağız gibi bir lüks söz konusu değildir. T.C sınırları içerisinde yer alan tüm Üniversitelerin YÖK denkliği olduğundan, eşdeğerlilikleri söz konusudur. Böyle bir dışlama ya da pozitif yönde ayrıcalık söz konusu değildir.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MLoveR -- 3 Temmuz 2014; 18:04:12 >

• MLoveR kullanıcısına yanıt
    Üşenmeden açıkladığınız için çok çok teşekkür ederim.
    Ben yabancı öğrenci statüsünde okuyacağım. (liseyi yurtdışında bitirdim) O yüzden Türkiyedeki Özel ve Vakıf üniversiteleri hakkında pek bir bilgim yok. Tek bildiğim devlet üniversitesinin eğitimi. ( 2 sene İstanbul Üniversitesinde Fizik okudum )

Hayalim Mimarlık okumak , biraz da şanssız olduğum için bu sene puanlarım tutmadı. Devlet üniversitesi Özel Üniversitelerden gelen başvuruları eliyor sandım..

Yurtdışında liseyi bitirdiğim için ingilizce seviyem iyi, o sınavı veririm gibime geliyor. Bu bi sene içinde hem Yatay geçişte yapılan dil sınavına hazırlanırım hem de kayıt olduğum mimarlık bölümündeki ders notlarını yüksek tutmaya çalışırım artık.. Tarih, Türkdili ve İngilizce gibi dersleri fizik bölümünde verdiğim için büyük ihtimalle onlardan da muaf olurum.. ÇAN olan üniversitelerde ortalamamı yüksek tutmam daha kolay olur gibime geliyor...

Evet zor bir süreç.. Ama hayalim için değer..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.