Türkiyede artık krize dönüşmüş tüm dünyada da yeni yeni farkedilen bir sorundan bahsetmek istiyorum. Oda yuksekogretimin aşırı derecede yaygınlaşması buna karşılık bu kadar eğitimli insan gücüne olan talebin sınırlı kalması sorunu. Tüm dünyada yapılan araştırmalarda artık eğitimine göre daha düşük seviye işlerde çalışanların oranlarının gitgide yükseldiği görünüyor. İlk başlarda bunun kişi eğitimine uygun bir iş buluncaya kadar geçici bir süreç olduğu düşünülmeden son dönemde yapılan araştırmalarda insanların kalıcı olarak eğitimlerinin çok altında işlerde çalıştıkları görünüyor. Bunun yanında yuksekegitimden aşırı derecede mezun çıkması sonucu lise mezuniyetine ardından ise başlamış kişilere göre yuksekogretim okumuş insanların yarısının daha düşük masslarla çalışmaya başladığı görülmüş. Sözün özü yukarida yazdığım bilgiler Avrupa ve Abd'de tespit edilen sorunlar iken Turkiyede durum çok daha vahim halde. Turkiyede aşırı sayıda üniversite inşa edildikçe bırakın ülkedeki eğitim kalitesinin artışını tersine akademik çalışmalarda ve uluslararası dergilerden ki makale sayısı ve kalitesinde ciddi düşüş görülmeye başlandı. Üniversite mezunu işsiz sayısı patlasi. Okuduğu alanda çalışmayan kişi sayısı yüzde 80 seviyesine ulaştı. Ayrıca günümüzde bir lise mezunu meslek erbabı üniversitelerde ömrünü çürümüş bur gençten çok daha fazla kazanıır hale geldi. Sözün özü herseyin çoğu zarar demektir . Turkiyede eğitim ekonomiyi sakatlar bir pozisyonda bulunmakta. Yuksekogretjmon azaltılır, eğitim süresinin kısaltılması gençlerin erken yaşta oshayatina girmesi teşvik edilmelidir . Yoksa Türkiye çok daha geri bir konumaxudebilir. Imam hatip liseleri kesinlikle meslek liselerine çevrilmeli . Üniversitelerin ise 4te 3u kapatılarak çokluk yerine kaliteye odaklanilmali. Eğitim daha kısa ama yoğun olmalı. Meslek eğitimi öğretmen liseleri gibi kurumlar yardımıyla liseye kaldırılmalı üniversite ise daha çok bilim ve argeye odaklanmalidır. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |