Şimdi Ara

Otomotiv Sektöründe Yazılım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
16.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Embed çalışacaksan C/C++ gibi dillerin yanında dijital dizayn yapabileceğin Verilog, VHDL gibi konseptlere de hakim olmanda fayda var.
  • Teşekkürler hocam, not aldım 😃

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 25 Ağustos 2020; 19:36:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Arduino büyük kolaylık ufak tefek projeler yapmıştım Led, ufak sensörler içeren vs.

Sektörde çok kullanmıyorlar sanırım (ileri seviye kartları muaf ederek söylüyorum) daha çok makerler, hobi için uğraşanlar kullanıyor. Benim biraz daha PIC üzerinde durmam lazım. Maliyet olarak da arttırıyor herhalde seri üretim yapan firmalar kuruş hesabı yapıyor. Sizinde görüşlerinizi almak isterim tabiki 🙂

Bu tür kartları programlamak için C ve türevleri kullanıyorlar diye biliyorum. C/C++ nın üzerinde durmak isteme sebeplerimden biride bu hocam. Giriş seviyesinde biraz elektronik kısmı ağır bassa da işler büyüdüğünde programlama kısmının ciddi şekilde öne çıkacağını düşünüyorum.

• Her türlü görüş, öneriye açığım. UP 🙂

• Bahsettiğin alan garip bir şekilde geniş çünkü, o yüzden burada tavsiye aramak yerine araştırma yapmak daha mantıklı olabilir.

Bize programlamaya giriş dersini veren hocamızın ünlü bir lafı vardı. Bölümde buna David'in kuralı diyoruz, eğer bir platformda JVM çalışıyorsa Java ile çalışmak her zaman daha mantıklıdır. Örneğin arabaların enfotainment sistemleri üzerinde koşan yazılımlar genelde Java ile yazılır, çünkü Java portable, kolay geliştirilebiliyor ve Java bilen çok mühendis var. Almanya'daki iş ilanlarına filan bakarsan otomobil şirketleri Java bilen insanlar arıyor genelde.

Ama diyorsan ki ben kemeri takınca sönen ışıkları programlamak istiyorum, ne bileyim arabanın hız kontrol sistemlerini yazmak istiyorum filan o zaman işler baremetal çalışabilmeye bakabilir. Bu durumda C bile fazla üst düzey kalıyor, VHDL'de FSM filan yazmak zorunda kalıyorsun. Çünkü otomotiv sektörü iş maliyetleri kısmaya gelince şeytana pabucunu ters giydirebilecek bir sektör ve elindeki dandik devrenin suyunu sıkman gerekiyor bir yerden sonra.

Genelde embedded sistemlerde hızdan ziyade yazdığın programın kapladığı yer sorun olur. O yüzden compiler'ın ürettiği executable'ın az yer kaplaması lazım. KB'ların bile çok geldiği bir ortamdan bahsediyorum yani. O yüzden son dönemde programlanabilir devre kartları filan çok bir revaçta oldu.

C/C++ olmazsa olmaz ama benim önerim klasik C++ tutorial'larından kaçınmak olurdu. Sonra karşına stl'i olmayan C++ ortamı gelince şaşırırsın. Sonuç olarak önce oturup veri yapısı nedir, nasıl yazılır çalışmak lazım, bunları uygulayabileceğin bir dil öğrenmek lazım. (senin durumunda C oluyor işte) Bir de şu kitaptan baya bir anlıyor olmak lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: onepl

Bahsettiğin alan garip bir şekilde geniş çünkü, o yüzden burada tavsiye aramak yerine araştırma yapmak daha mantıklı olabilir.

Bize programlamaya giriş dersini veren hocamızın ünlü bir lafı vardı. Bölümde buna David'in kuralı diyoruz, eğer bir platformda JVM çalışıyorsa Java ile çalışmak her zaman daha mantıklıdır. Örneğin arabaların enfotainment sistemleri üzerinde koşan yazılımlar genelde Java ile yazılır, çünkü Java portable, kolay geliştirilebiliyor ve Java bilen çok mühendis var. Almanya'daki iş ilanlarına filan bakarsan otomobil şirketleri Java bilen insanlar arıyor genelde.

Ama diyorsan ki ben kemeri takınca sönen ışıkları programlamak istiyorum, ne bileyim arabanın hız kontrol sistemlerini yazmak istiyorum filan o zaman işler baremetal çalışabilmeye bakabilir. Bu durumda C bile fazla üst düzey kalıyor, VHDL'de FSM filan yazmak zorunda kalıyorsun. Çünkü otomotiv sektörü iş maliyetleri kısmaya gelince şeytana pabucunu ters giydirebilecek bir sektör ve elindeki dandik devrenin suyunu sıkman gerekiyor bir yerden sonra.

Genelde embedded sistemlerde hızdan ziyade yazdığın programın kapladığı yer sorun olur. O yüzden compiler'ın ürettiği executable'ın az yer kaplaması lazım. KB'ların bile çok geldiği bir ortamdan bahsediyorum yani. O yüzden son dönemde programlanabilir devre kartları filan çok bir revaçta oldu.

C/C++ olmazsa olmaz ama benim önerim klasik C++ tutorial'larından kaçınmak olurdu. Sonra karşına stl'i olmayan C++ ortamı gelince şaşırırsın. Sonuç olarak önce oturup veri yapısı nedir, nasıl yazılır çalışmak lazım, bunları uygulayabileceğin bir dil öğrenmek lazım. (senin durumunda C oluyor işte) Bir de şu kitaptan baya bir anlıyor olmak lazım.

Teşekkürler hocam bilgileriniz, görüşleriniz için. Sektör büyük, rekabet epey fazla ve yapılacak iş çok. Firmaların tam olarak ne istediğini bilmediğimden bu sektörde çalışan birisini bulursam ciddi fayda sağlayacağını düşündüğümden konuyu açma gereği duydum.

Araç ana fonksiyonları, güvenlik fonksiyonları gibi yazılımlar ülkemizde yapılmıyor sanırım. Daha çok işler programlanabilir devre kartları üzerinden yürüyor gibi duruyor (araştırmalarım sonucunda karşılaştığım durum bu)

Programlama dilleri o kadar kapsamlı ki herhangi birisinin içine girip de kaybolmamak mümkün değil :) Birde yapılması gereken iş değiştikçe dillerin birbirlerine karşı olan avantajları, dezavantajları gündeme geliyor. Üstüne elektronik de eklenince tam oluyor. Umarım bir an önce rotayı çizebilirim.

Özel olmazsa okuyor musunuz, çalışıyor musunuz, çalışıyorsanız pozisyonunu öğrenebilir miyim? Burdan veya özelden olabilir cevaplamak istemezseniz de saygı duyarım, tekrardan teşekkürler

• Hocam otomotiv mühendisiyim yazmışsınız ben de makine mühendisliği istiyorum otomobillere çok ilgiliyim derslerim de iyi bu yüzden doktorluk ile mühendislik arasında çok gidip geliyorum makine mühendisi olursam otomobil alanına kaymayı düşünüyorum.Orta seviye Arduino biliyorum yazılıma da ilgim var.Sizce makine mi okuyayım Doktorluk mu?Bir de özele girmeyecekse ne kadar sürede iş buldunuz ve ne kadar maaş alıyorsunuz?
  • niye c ve c++ ayni dillermis gibi soyluyorsunuz hocam? modern c++ ile c cok farkli diller bence. c = portable assembly, her komutu kafanda compile edebilirsin. buna karsilik c++ cok daha soyut ve karmasik.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.