Şimdi Ara

OTOMOBİL ALMAYİ DÜŞÜNEN MÜHENDİSLER...NEDEN OTOMOBİL ALAMİYORSUNUZ GÖRÜN!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet, birim konusunda hemican adli arkadas bir mühendis olarak kendisi son 12 yilda nasil fakirleştiğimizi, alim gücümüzün nasil yerle yeksan edildiğini kendi ağzıyla itiraf etmiş...

    12 sene önce önce yeni mezun muhendis olarak TR de 3.000tl yani 2000usd ile (usd o zaman 1,5tl idi) işe başladığını söylüyor... Şuan yeni mezun muhendisleri 12 sene sonra hala 3.000tl den başlatiyorlar lakin maaşlari 3.000/8tl=375usd ye düştü !!! Halbusuki en basit hesapla adamin 12 sene onceki alim gücünu koruyabilmesi için şuan 2000x8tl=16.000tl maaş ile işe başlaması lazim. (Daha 12 senedir gelen ötv zamlarindan kaynaklanan alim gücü düşüşünü hesaba bile katmiyorum! O da sadakamız olsun. 16.000i versinler biz ona da razıyız)

    Yani son 12 senede mühendis arkadaslarin starting maaşlari yaklaşık 6 kat değersizleşmiş... +3 puan da son 12 senedir gelen ötv/vergi zamlarindan biniyor oldumu sana 9 kat fakirleşme?? Bu da zaten şuan ABD ile Tr arasindaki alim gücü farki. (Otomobilde)

    2.000usd starting maaşından 375usd ye... Yazik gercekten, o genclerin bunca emeğine kaybolan yillarina yazik...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Division Bell -- 17 Nisan 2021; 15:31:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Bana kalırsa 12 senede mühendis kalitesi de düştü. Bina özel okulları iyice düşürdü kaliteyi. Bence mühendislik ve doktor gibi meslekler yurt dışında iyi okullar harici denklik kabul etmemeli ve Türkiye içinde de 100 binin yukarısı mühendis olamamalı en azından fizik ve matematiğin hakkını veren bölümler için.


    Şu an ülkede aşırı mühendis var. Çoğu mezun olduğunda asgari ücretle bir iş bulacak ve kendi mesleğini yapamayacak.


    Bunun haricinde geri kalanına yazacak bir şey yok zaten hiçbir vasfı olmayan çöpçünün 5-6 bin TL kazandığı ülkede mühendise 3000 TL teklif ediliyor. O adam kabul etmese yerine 1 milyon kişi var. O da kabul etmek zorunda kalıyor ne yapsın. İş veren de bunu bildiği için ölümüne sömürüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 17 Nisan 2021; 15:37:11 >
  • Ben de modern padişahlık pardon başganlık sisteminin bizi şahlandıracağını düşünmüştüm nedense....Allah Allah bak sen şu işe.
    Gençler bozmayın moralinizi araba bu olmasa da olur. Toplu taşımayı kullanın biraz, her yer araba zaten park edecek yer kalmadı, satışlar rekor kırdı cari açık patladı döviz faiz 128 milyar dolar falan filan...
    Neyse ben uyumaya devam edeyim...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12 sene önce yanlis hatirlamiyorsam opel corsa, clio vb gibi b segment bekar genc arabalari 20-22.000tl araligindaydi 0 km fiyatlari... Ailesinin yaninda yasiyip yeni ise baslamis bekar bir muhendis cok rahat 1 senelik maaşı ile 0km bir corsa filan cekiyormus altina baksana...

    Şuan o 1 senelik süre 9-10seneye çıkti yeni mezun için. Giris seviye bir araba için 9 sene para mi biriktirilir la

    O da 9 sene hicbisey yiyip icmeden yaşayabilirse :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Division Bell -- 17 Nisan 2021; 15:56:2 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolar 1tl iken de alım gücümüz ABD ile kıyaslandığında düşüktü. 1 Öğretmen 800-900TL maaş ile başlıyordu 2004 yıllarında. Aynı yıl bir öğretmen arkadaşım 12 veya 14bin TL Ye Hyundai Accent Admire almıştı sıfır.


    Ben 2006 yılında 2004 model VW Golfü 21500tl odeyerek almıştım.


    Rakamsal olarak düşük gibi görünse de zordu. 60bine ev alınıyordu. Ben 2010 yılında İstanbulda site içinde evi 100 bine satıyordum neredeyse. Paramızla daha çok dolar alabildiğimiz için nispeten rahat yaşıyorduk amcak araba da ev de bilgisayar da hep pahalıydı.


    Yıllar geçti... Şimdi ben hayat standartlarımı öyle yada böyle eskisine nazaran ilerletebildim. Ev aldım, araba aldım, birikim ve yatırım yaptım. O nedenle maaşım dolar cinsinden 15 yıl öncesine göre çok ilerlemese de rahatça yaşayabiliyoruz.


    Ancak şuan hayata sıfırdan atılan gençlerin işi gerçekten çok zor. Asıl kömik olan ise bu gençlerin olayın vehametinden bir haber ben neden ps5 i 3 ayda, ayakkabıyı 4 ayda alabiliyorum gibi komik ağlamalarıdır. Kardeş büyüyüm artık ya. Doyamadılar bir türlü oyuna, teknolojiye. Bir ev, yuva veya aile kurmak, yurt dışına çıkabilmek öyle zor oldu ki, çoğu eğer ailesinden destek görmüyorsa sürüm sürümü sürünecekler. Hala playstation 5 diyorlar, e 50-60 yaş aralığı da bakıyor bunlar oyun konsolu için araba için ağlıyor empati yapamıyor ve diyor ki "her şeyiniz var daha ne istiyorsunuz nankörler. Cebinizde son modeller telefon açız diye ağlıyorsunuz" diyorlar.


    Bakın ibretlik bir örnek vermek istiyorum. Kayınbiraderim bilgisayar mühendisi, gazi mezunu. Çocuk 2010 da mezun oldu. Ailesinin bahçeli dubleks evinde keyif çatacağına Gebze'de 1+1 daire ev kiralayıp 1500tl maaş ile yazılım firmasında işe başladı. Sınıf arkadaşları o parayı beğenmediler ve girmediler. Bu firma TEB için destek sağlıyordu. Boş vaktinde full İngilizce ve kodlama çalışarak orada göze girdi. 2-3 yıl içinde TEB kendi bünyesine aldı, şimdi de başka bir bankaya geçti. Her sene maaşı arttı. Mesailerini, primlerini biriktirdi. Maaş şuan 16 binden fazla ve artık ömür boyu evden çalışacak. İstanbulda evini çoktan almıştı. Hem motoru hem de C5 Aircross jipi var (geçen sene ben 210 bine devrettim :((()


    Burdaki evini kiraya verip eşiyle ülkenin heryerinde eşyalı ev kiralayıp dilediği gibi çalışabilir.


    Çalış çalış çalış.. Sızlanmayı bırak. Zaten iyi yerlere gelenlere bakın bahane üretmezler, ağlamazlar, deli gibi çalışırlar.





  • Son 10 senede mühendisler başta olmak üzere tüm özel sektör çalışanları inanılmaz fakirleşti ve alım güçleri düştü. Bunun yanında devlet memurluğu özele göre çok daha cazip hale geldi.


    Ben 2000 yılında yeni mezun olduğumda özel sektör devlet memurluğuna göre o kadar cazipti ki mühendislik bitiren hiç kimse asla memurluğu düşünmüyordu. Özelde memurluktaki maaşın en az 2 katı alınıyordu. Bir mühendis için asgari ücret veya ona yakın bir rakam falan söz konusu bile olmazdı. 2000 yılında yeni mezun bi Bilgisayar Mühendisi olarak öğretmen olan ev arkadaşımın ders ücretleri dahil aldığı paranın 3 katından fazlasını alıyordum. İşe başladığımın 9. ayında biraz borca girerek hiç zorlanmadan Ford Focus1 1.6 Ghia almıştım. O Focus hala duruyor bende  , 318.000km'yi geçti.


    Evet birilerinin durmadan kötülediği eski Türkiye buydu. Üniversiteyi bitiren mühendisler veya başka bölüm mezunları gayet iyi maaşlarla işlere başlıyorlardı. İktisat, İşletme gibi sözel bölüm mezunu arkadaşlarım da gayet iyi maaşlarla İstanbul'da bankalarda falan işe başlamışlardı o dönemlerde. Simdi bankaların yeni mezun birine 4000TL'den fazla verdiklerini sanmıyorum.


    Simdi çevremdeki başarılı olup da Mühendislik düşünen kimi görürsen vazgeçmesini ve TIP yazmasını, doktor olmasını tavsiye ediyorum. Mühendisliğin nasıl ameleliğe dönüştüğünü, bekçilerden, belediye işçilerinde çok daha düşük maaşlara tamah ettiklerini anlatıyorum.


    Ben yine mühendisler arasında şanslı sayılırım. Bilgisayar Mühendisliği diğer mühendislikler kadar ayağa düşmedi. Freelance çalışma, CrossWork, outsourcing ile yurt dışına çalışma, uzaktan çalışma gibi çok çeşitli iş seçenekleri sunduğu için firmalar öyle hemen ucuz fiyata kalifiye bilgisayar mühendisi bulamıyorlar, maaş çıtasını yükseltmek zorunda kalıyorlar.





  • Konu dışına taşınmış konu, birilerinin pek hoşuna gitmedi herhalde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @synthesizer Ben de söylüyorum bunu. Olay oyun değil. Olay her şeyin temelinin aynı olması. PS5 alamayan insanlar araba da alamayacak ev de alamayacak. Yazın karpuz da yiyemeyecekler, kiraz da. Hepsinin temeli aynı noktaya dayanıyor. Yurt dışında insanların asgari ücretle 4 konsol + 4 tane ekstra kol alabildiği maaşla bizim insanımız 2 asgari ücretle alamıyor.


    Ben aldığım maaşa hiç dokunmadan 30 ay çalışsam C sınıfı bir araç zar zor alıyorum. Peki bu C sınıfı araç 30 ay beni bekleyecek mi? Beklemeyecek. Peki İstanbul'da yaşayan biri, C sınıfı araç alamıyorsa ev nasıl alsın? Premium marka araçlar artık hayal bile olamaz.


    Ev veya araba hayali kalmayan biri başka ne için yaşayacak? Elektronik aletler kalıyor geriye. Maaşla alınabilecek tek şey bunlar şu an.


    Eskiden de alım gücü düşüktü ama insanlarda okursam, kendimi geliştirirsem güzel maaşla hayata başlarım düşüncesi vardı. Şu an bir bekçi veya çöpçü kadar maaş alamayan insanlar ne uğruna kendini geliştirsin?


    Solidworks biliyorsun Ansys biliyorsun ufaktan yazılım dili biliyorsun, ingilizce de var. Daha ne olmalı ? 22 yaşında mezun biri 5 senelik deneyime mi sahip olacak? 6 dil mi bilecek?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: CapriceClassic

    Konu dışına taşınmış konu, birilerinin pek hoşuna gitmedi herhalde.
    Hiç şaşırmadım...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu neden konu disina çektiniz??

    Otomobil genel de buna benzer bir sürü baslik var...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dikkatinizden kaçtı sanırım ben bilakis 800-900tl alan kişinin aldığı ücret dolar karşılığı iyi olduğu için birçok şeyi alması daha kolaydı diyorum. Ancak ABD ile karşılaştırıldığında yine alım gücü o zaman da zayıftı.


    Ayda 900 TL alıyorduk 3te biri kiraya 3te biri mutfağa 3te biri taksit vs harcanıyordu. 200tl otomobil kredim vardı bence yüksekti :) Şimdi 2 kg levrek alıyorsun o paraya :))


    Günümüze geldiğimizde maaşlar 800 dolar seviyesinin bile altında kaldı ve hayata sıfır başlayacaklar için işler daha da zor diyorum zaten.


    Şunu da söylemeden edemeyeceğim. Biliyorsunuz ben 2013ten beri 2009 model Grand Picasso kullanıyorum. Bu süreçte araba yenileme fikrini her seferinde iptal ettim. O nedenle hiçbir yere yüklü borcum olmadığı için harcayabileceğimden fazlasını kazanan biri haline geldim. İstesem gider 400 bine sıfır araba alırım. Kredi de kullanmam. Ancak borçsuz harçsız kenarda birikimin olarak yaşamak bana daha keyifli geliyor.


    Madem şartlar daha zor, gençlerimiz de hayata biraz sıkarak başlayacaklar, yapacak birşey yok. Seçimlerde gavura basar gibi basıyor millet. Şikayet etmeyecek kimse o zaman.





  • zeytinkoy kullanıcısına yanıt
    Güzel yazi, tesekkurler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: synthesizer

    Dikkatinizden kaçtı sanırım ben bilakis 800-900tl alan kişinin aldığı ücret dolar karşılığı iyi olduğu için birçok şeyi alması daha kolaydı diyorum. Ancak ABD ile karşılaştırıldığında yine alım gücü o zaman da zayıftı.


    Ayda 900 TL alıyorduk 3te biri kiraya 3te biri mutfağa 3te biri taksit vs harcanıyordu. 200tl otomobil kredim vardı bence yüksekti :) Şimdi 2 kg levrek alıyorsun o paraya :))


    Günümüze geldiğimizde maaşlar 800 dolar seviyesinin bile altında kaldı ve hayata sıfır başlayacaklar için işler daha da zor diyorum zaten.


    Şunu da söylemeden edemeyeceğim. Biliyorsunuz ben 2013ten beri 2009 model Grand Picasso kullanıyorum. Bu süreçte araba yenileme fikrini her seferinde iptal ettim. O nedenle hiçbir yere yüklü borcum olmadığı için harcayabileceğimden fazlasını kazanan biri haline geldim. İstesem gider 400 bine sıfır araba alırım. Kredi de kullanmam. Ancak borçsuz harçsız kenarda birikimin olarak yaşamak bana daha keyifli geliyor.


    Madem şartlar daha zor, gençlerimiz de hayata biraz sıkarak başlayacaklar, yapacak birşey yok. Seçimlerde gavura basar gibi basıyor millet. Şikayet etmeyecek kimse o zaman.

    İthal mal grubunda o yillarda Abd ye göre ortalama 2 ila 3 kat arasi daha zayifti alim gucu.

    Gunumuzde bu fark 9-10 kat bandina cikmis vaziyette maalesef.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.