Şimdi Ara

Otomatik şanzıman neden fazla yakar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
15.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • bir triptronik almış yürümekte. triptronik bildiğim kadarıyla wv nin tescilli markasıdır. her elle değiştirilen otomatik şanjıman triptronik değildir. hatta sistemleri uzaktan yakından benzemez.

    bazı arkadaşlar mitsubishi coltun AMT ve opelin easytronic şanzımanlarını hondanın jazzında bulunan CVT şanjımanla karıştırmışlar. opel ve mitsubishi CVT değildir.

    benim aracım mitsubishi colt. 1.3 95 beygir 6 ileri AMT şanjımanlı.

    AMT şanjımanın açılımı automated manuel transmission dur. bildiğim kadarı ile opel easytronic ve ford asm de bu tür şanjımandır. bunlar sıralı otomatik tabir edilen CVT şanjıman değildir.

    AMT de tork konvertörü yoktur. ama CVT de tork konvertörü vardır.

    AMT nin vites kutusu aynı aracın manuel olarak satılan versiyonundaki vites kutusyla aynıdır. sadece bazen vites sayısı fark etmektedir. coltta olduğu gibi.

    yani takılı şanjıman manuel şanjımandır. hatta şanjıman yağıda ATF değildir. normal manuel şanjıman yağıdır.

    AMT şanjımanlarda baskı balata vardır. CVT de veya triptronikte baskı balata yoktur. tork onvertörü vardır.

    AMT şanjımanlarda debriyaj pedalı vardır. sadece pedal konulmamıştır. bu pedalı sürücü yerine ufak bir robot kumanda etmektedir.

    bu sebepten AMT şanjımanlar yariste de olduğu gibi manuellerinden daha az yamaktadır. zira tork konvertörünün israfı önlenmiş olmaktadır.

    toparlayacak olursak;

    1- her elle değiştirilen otomatik şanjıman triptronik şanjıman değildir.
    2-her elle değiştrilen otomatik şanjıman CVT de değildir.

    3-trşptronik ve cvy de tork konvertörü vardır. vites kutuları otomatik vites kutuları ,şanjıman yağları otomatik şanjıman yağıdır.

    4- AMT,MMT,easytronik,ASM şanjımanlarda tork konvertörü yoktur. baskı balata vardır. vites kutuları manuel vites kutusudur. debriyak pedalını bir robot kumanda etmektedir. şanjıman yağları manuel şanjıman yağıdır.

    sadece AMT,MMT,easytroniv ve asm şanjımanlar manuellerine yakın veya az biraz daha az yakıt tüketebilirler.

    hayırlı akşamlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 19 Temmuz 2006; 21:44:50 >
    _____________________________




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tasshelhoff

    bir triptronik almış yürümekte. triptronik bildiğim kadarıyla wv nin tescilli markasıdır. her elle değiştirilen otomatik şanjıman triptronik değildir. hatta sistemleri uzaktan yakından benzemez.



    Takılmaya değmez bence. Günlük kullanımda özel isimden genele geçen tabirlerden biri gibi oldu artık.

    Not: Doğrusu triptonik değil tiptronik olup Porsche'nin tescilli markasıdır. VW ve Audi'nin kullanım lisansı vardır. Diğer otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar teknik detaylarda farklılık gösterse de kullanım özellikleri açısından benzetmekte mahsur görmüyorum.

    Tiptronik hakkında pek bilgim yok çünkü hiç VW ya da Audi almayı düşünmediğim için araştırma gereği duymadım. Ancak MMT şanzımanlı Yaris kullandım. Yakıt hakkında bir şey söyleyemem ama konfor açısından gerçekten çok kötüydü. Önceki mesajımda da yazdım, her vites geçişini ileri arkaya zikir ederek yaşıyorsunuz. CVT'de ise -kesinlikle abartmıyorum- devir saatini görmesem vites geçtiğini anlamam mümkün değil. Eğer diğer markaların otomatikleştirilmiş düzleri böyleyse şahsen hiçbirine yanaşmam.
    _____________________________
    2023 VW T-Roc 1.5 TSI Life
    2024 VW Caddy 2.0 TDI Style




  • colt ta da bahsettiğiniz sarsıntılar mevcuttu.

    coltta AMT şanjımanın 2 modu bulunmakta birincisi A ile tabir edilen vitesleri aracın değiştirdiği mod

    diğeri ise vitesleri siz değiştirmedikçe değiştirmeyen manuel mod.

    bu bahsettiğiniz sarsıntılar AUTO modda olmaktaydı.

    ancak fabrikadan gelen 2 adet yazılım güncellemesi ile yeniden programlanan AMT şanjıman artık sarsıntı yaratmamaktadır. eskiden bizde ileri geri giderdik o sebepten AUTO modda kullanmadım 3 ay kadar . elle değiştirince bir sarsıntı olmuyordu zaten.


    şu an eski honda civic otomatik aracım kadar sarsıntısız vites geçişleri olmakta.

    hayırlı akşamlar
    _____________________________
  • Özellikle eski tip otomatik vies araçlar 4 ileri vites olduğu için çok yakar
    _____________________________

    CLIO II 1.4 RTA
  • arkadaşlar, opel'in EASYTRONIC şanzımanının ne kadar başarılı olduğunuwww.sikayetver.com sitesinde görebilirsiniz. tam bir rezalet..... şanzıman dökülüyor. kullanıcıların başına gelmeyen kalmamış , aynı şekilde ford'un AMS şanzımanı içinde geçerli.
    _____________________________
  • Çok güzel ve doğru ancak oranlar konusunda bir hata var, çoğu 4 vites ve daha fazlası otomatikte 3. vites 1:1 oranında ve diğerleri daha düşük oranlardadır. Benim arabada 4. vites (O/D) oranı 1:0.68 diye biliyorum.
    quote:

    Orjinalden alıntı: halefly

    Eveeeet nerden başlasaaaam nasıl anlatsaaaam diye bir şarkı vardır bilmem bilirmisiniz. Şimdi ben de o duygular içerisindeyim muhahahaaa......evvela şu easytıronik şanzumanı bir ayıralım çünkü bu klasik otm. anlayışımıza ters. Yani otm. görünümlü manuel, yada otm. gibi davranan manuel desek daha doğru olur sanırım. Doğan gibi davranan şahin gibi. Bilmem hatırlarmısınız bir zamanlar memleketimizin güzide ustalarından biri ' ben şahine otm. şanzuman yaptım abiler ' diye ortaya çıkmıştı. Yapılan inceleme sonucu anlaşıldı ki vatandaş debriyaj pedalına ve vites koluna birer elektrik motoru ve mekanik düzenekler yapmış, motor devrini okuyup vitesleri otomatik geçiriyor. Easytronik de bu hesap işte. Belki de OPEL Hasan ustadan esinlendi kim bilir.
    Şimdi diyeceksiniz ki neden bu easytroniğe üvey evlat muamelesi yapıyorsun, EVET ÇOK UZATTIĞIMIN FARKINDAYIM ARTIK KONUYA GİRİYORUM GEYİK DİNLEMEK İSTEMEYENLER BURADAN BAŞLAYABİLİRLER OKUMAYA çünkü normal bir otm. şanzumanlı araba 3 temel sebepten çok yakar:

    1- Tork konvertöründeki kayıplar. Tork konvertörü otm. şanz.da debriyaj mekanizmasının görevini yapar ama mantıkları çok farklıdır. Tork konvertörü yaklaşık 40-50cm çapında metal simit şeklindedir. Bir ucu volana, diğer ucu şanzumana bağlıdır. İçerisinde kanatlar, paller ve yağ bulunur. Oldukça ağırdır. Bir kanat grubu motor tarafında diğer kanat grubu şanzuman tarafındadır ve karşı karşıya kalırlar. Motor devri arttıkça kanatlar da daha hızlı dönmeye başlar ve yağı sıkıştırır, sıkışan yağ şanzuman kanatlarını çevirir yani torku motordan şanzumana aktarır. Görüldüğü gibi tork aktarımı rijit bir mekanik mil tarafından sağlanmadığı için, yağ aracılığı ile sağlandığı için tork konvertöründe kayıplar olur. ( over-drive durumu hariç, oraya girmeyelim şimdi). Yani motordan 50HP çıkıyorsa, şanzumana 45HP yansır. Aradaki 5 hp lik kayıp güç ısıya dönüşür ve şanzumanın yağının ısınmasına sebep olur. Bu ısı soğutma sistemi tarafından havaya aktarılır. Manuelde ve easytronikte tork konv. olmadığı için buradan yırttılar zaten.

    2- Otm. şanzumanda çok sayılı vitesli araba yapmak oldukça zordur. Bu zorluk mekanik sebeplerden kaynaklanır. Vitesleri planet grubu denilen bir dişli grubu belirler, burada lafla anlatılacak gibi değil ancak ağır ve sağlam yapıda dairesel bir tekerlek düşünün, içinde dişleri olan, onun içerisinde de bir takım dişliler çalışıyor. İşte bu planet grubu vites oranlarını belirler ancak sadece 2 vites yani 2 farklı oran verebilir. Sonuç olarak 4 vitesli bir şanzuman yapacaksak bu gruptan 2 adet seri kullanmak gerekir ki bu da hem şanzumanın büyümesine, hem de başka birtakım atalet sorunlarına sebep olur. Bunun için ilk şanzumanlar hep 3 ileri idi. 1 tane palanet grubu, ilk 2 vites için, 3. vites de over-drive yani motorla şaftın direk bağlantısı, direkt-priz yani biraz hile hurda var işin içerisinde. Sonra 4 ileri otm. ler çıktı, sonra hileyle hurdayla 5 ileriler. Tabi manuel şanzuman gibi oranlar optimum ayarlanamadığı için ( misal manuelde 1:0.89 gibi bir oran elde edilebilirken, otm.de 1:1 son elde edilebilecek oran) özellikle yüksek hızlarda motorun devrinin yüksek kalması sebebiyle daha fazla yakıt tüketimi gözleniyordu.

    3-Yukarıda anlatırken bilmem dikkatinizi çekti mi otm. şanzumanda oldukça ağır ve çaplı parçalar var, ve bunlar belli hızlarda dönüyor, araba ivmelenirken bunların da hızları değişiyor. Sonuç olarak araba ivmelenirken tüm bu parçaların dönüş hızlarının artması için extra güç gerekiyor ve manuel şanzuman bir arabaya göre hem ivmelenmesi daha geç oluyor, hem de fazla yakıt sarfediyor. Yani otm. şanzumanda dönen parçaların ataleti manuele göre daha fazla ve bu da ivmelenmelerde enerji kaybına sebep oluyor.
    _____________________________




  • Arkadaşlar,
    Otomatik kullanımlı manuel şanzımanların geleceği çok parlak. Ama bana sorarsanız bu şanzımanlar hala emekleme çağında. o nedenle, klasik otomatik şanzımanlara karşılık getirdiği avantajların yanında bir sürü de sorun barındırıyor.
    Bence bu sorunların en önemlisi, yokuşta geri kaçırması ve erken baskı balata tüketmeleri. başka sorunlar da olabiliyor.
    Ancak gelecek bu şanzımanlarda, bunu da inkar etmemiz mümkün görünmüyor. Sorunları zamanla giderilecek ve cihazlar daha da geliştirilecektir.
    _____________________________
  • peki bu direksiyondan kumanda olayı var, sol ve sağ tarafta (+) ve (-) ler, yada istenirse otomatiğe alınıyor, bunun adına yukarıda yazılanlara göre artık net olarak ne deniyor bilmiyorum,
    Bu şekilde bir kullanımda fazla yakmayı engellermi?
    _____________________________
    DCS Türkiye - DCS Simülasyonlarında ortak adresimiz
    http://www.dcstr.com/forum/index.php
  • ben de cvt şanzıman var ama manueline göre teknik veriler olarak çok yakmakta. Ama konfor muhteşem. İlk aylarda bi kaç ufak sorun oldu ama nazar değmesin şimdi bi şikayhetim yok. Dizel bi arabada konfor bu kadar olur. Tavsiye edilir.
    _____________________________
  • 2006 model a4 turbo dizel 7 vitesli (otm) 2000 motor bence çok başarılı bi çalışma olmuş bununla ilgili yorumlarınız nedir acaba .yaklaşık adana -kayseri arası 350 km kullandım.mükemmeldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikitilkitr -- 28 Temmuz 2006; 10:00:57 >
    _____________________________
    2010 golf 6 1.4 tsi 122 refleks gümüş
  • Markadan markaya otomatik vites sistemlerinde ufak farklılıklar olabiyor. Kimisi 4 vitesli kimisi 5, kimisi tam mekanik kimisi elektrik/selenoidli vs.. Ama neolursa olsun şanzımanın sağlığı, verimi ve yakıt tüketimi için bilinçli kullanmak şart olsa gerek. Otomatik çok yaktırıyorsa, öndeki araca fazla sokulup fren yapmayın, ileride kırmızı ışığı gördüğünüz anda gazı bırakın vs.. Kısaca benzinin düşmanı herzaman olduğu gibi fren olayı. Sakin kullanım daima iyidir. Otomatik vites dendiği zaman zf firması geliyor aklıma. BMW.nin sürekli tercihi bu sanırım. 1990 senesinde seri olarak 5 otomatik şanzımanlara geçilmişti. Sene 1995lere geldiğinde steptronic sisteme geçtiler. 5ileri otomatikle düz biraradaydı, vites D konumundayken sola çekdiğinizde ileri geri +1 -1 şeklinde vites büyütüp küçültebiliyordunuz. Daha sonra birçok otomobil bilmemnetronic diye satışlar başladı. Dediğim gibi ona iyi bakıldığında sizi senelerce zorduruma sokmaz ama otomatik alırken özelliklerini ve sağlığını kontrol ettirmek şart. Mesela 2.el otomatik mercedes-bmw vs.. alırken 2milyar civarı şanzıman masrafı yedeklemek iyi olur; ileride yaptırdıktan sonra başınız ağrımaması için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cngz07 -- 28 Aralık 2006; 9:17:33 >
    _____________________________




  • Gerçek otomatiklerden bahsediyorsan (debriyaj balatası olanlardan değil, örneğin opel easytronic, VW DSG, toyota MT, ford ASM, fiat dualogic vs değil yani),

    İçi yağ dolu kapalı bir kap düşün. Bu kapta iki pervane var. Pervaneler tems etmeden karşılıklı duruyor. Pervanelerin biri motora diğeri aktarma sistemine yani vites kutusuna bağlı.

    Dolayısıyla sistem tam verimde çalışamıyor. motor tarafındaki pervane 100 defa dönse, karşısındaki atıyorum 90 defa dönüüyor. Yani Yaklaşı %10 civarı bir kayıp var sistemde.

    Düz viteste bu kayıp yok (yok denecek kadar az).

    Bu nedenle kadafan bir verimsizlik var.
    İlave olarak yüksek maliyet nedeniyle otomatik vitesler 4 vitesli olur (en azında eskiden öyleydi). Gerçi günümüzde 5 vitesli yapmaya başladılar, ama bu sefere düz vitesler 6 vites oldu... Ne kadar çok vites o kadar düşük yakıt tüketimi..

    arz ederim...
    _____________________________




  • Tam otomatiklerin senelerdir fazla yakmasının nedeni bulunamadı.

    Bundan dolayı firmalar Çift kavrama ve Yarı Otomatik sistemlere geçti.
    _____________________________
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.