bu sene ösym saçmaladı. sanki sorular son gün hazırlanmış kadar kalitesizdi.
Bende bu soruda maden cevabı verdim. Çok ısrar etmiyorum doğru olduğuna fakat cevap iklim ve maden çok caydırıcı bir şık olmuş. O anda aklıma nedense direk ortadoğu - petrol geldi. Rezerv'i az değil de çok olan yerler geldi, işaretledim.
İklim sınırlarının değişmesi zor tabi, ama bu birazda 50 sene önceydi. İskandinav ülkeleri bile buzulken yaşanabilir hale geliyor, güney kesimlerinde yazın artık 30 derece olabiliyor hava. 15 seneye kuzeydeki buzullar daha da eriyecek.
Bilmiyorum ama derin düşünülecekse çok şey hepimiz çıkartırız. Anlamadığım elinde 9 ay var ve sen üzerine tartışabileceğimiz hep sorular çıkartıyorsun ösym. Yani nereden çeksen cevabın doğru çıkma ihtimali var. Keşke cevapları yayınlarken neden/nasıl doğru olduğunuda anlatsalar da böyle tartışmasak..
quote:
Orjinalden alıntı: palacevillager
Dünyada eksen eğikliği olduğu sürece orta kuşakta dört mevsim yaşanacaktır. İsterse bütün buzlar erisin iklim bölgeleri değişmez, çok haber izleyeceğinize kitapları okusaydınız soruyu doğru yapardınız.
Soruyu yanlış yapanların kitap okumadğına nasıl kanaat getirdin hayret doğrusu.Haberleri referans alan ben ve soruyu yanlış yapanlar değil ösym ve meb'dir.Bu seneki 12.sınıf coğrafya kitabına bakarsan bir sürü gazete ve televizyon haberini kitapta yazdıklarını , onları yorumlatıp onlarla ilgili sorular sorduklarını görürsün.Ve bu haberlerin bir çoğu da bilmem nere de göl kurudu karasal iklim ve çöl iklimi burayı da etkisi altna aldı tarzındaydı ( dolayısıyla sınırlarını genişletti).Ösym'nin güncel olaylara ve küresel ısınmanın sonuçlarına duyarlıymış gibi davranıp geçen sene 2 tane soru sorduğunu göz önünde bulundurunca kendileriyle bayağı bir çelişmiş oluyorlar.
Bariz ifade hatası olan bir soru.Ayrıca savunmanıza gerek de yok çünkü sorunun iptal edilmeyeceği belli.
quote:
Orjinalden alıntı: palacevillager
Dünyada eksen eğikliği olduğu sürece orta kuşakta dört mevsim yaşanacaktır. İsterse bütün buzlar erisin iklim bölgeleri değişmez, çok haber izleyeceğinize kitapları okusaydınız soruyu doğru yapardınız.
50 yıl sonra görürüz(ömrümüz yeterse) değişiyo mu değişmiyo mu?Ztn değişmemesi imkansız soruda en az değişir demesi lazım.Buzuların erimesi bile başlı başına bi iklim değişikliğidir
İlk önce şunu bilmemiz gerekir: Bakalım çağdaş (!) ve modern (!) ösym'nin “küresel ısınma” denen olgudan haberi var mı? 10–15 senelik sorunun cevabı hâlâ geçerliliğini koruyor. Dünyayı kuraklık kasıp kavuruyor, dünyada milyarlarca insan temiz, sağlığı tehdit etmeyen suya sahip değil. Kısacası dünya topyekun çölleşmekte. B durumda iklim de değişiyor demektir. Tabi, ösym'nin hangi alemde yaşıyor olduğunu ben bilmiyorum. Bilen varsa söylesin... Görünen o ki, ösym, hala küresel ısnma gerçeğini sindirememiş vaziyette. Soru hakkında son olarak şunu söyleyebilirim: Bu kadar tartışılmaya müsait bir soru sorulacağı yerde, hiç kimsenin itiraz etmeyeceği zor da olsa kaliteli bir soru sorulabilirdi. Bu arada azturan da haklı, değişme olması beklenmez diyor, en az değişme olması beklenir bile demiyor.
maden bölgeleri degişseydi pusulanında hep kuzeyi göstermemesi gerekirdi diye düşündüm ben soruyu böyle yaptım
soru yanlış
Soru yanlış ya da doğru
ÖSS nin böyle tartışmaya yol açacak sorular sormaması lazımdı.
Şu an tartışmak kolay, ama sınavda karşıma(karşımıza) çıkıyor. Lan bu soru yanlış, nasıl yani diye kime soracaksın ? O anki stres, o anki heyecan da eklenince diğer soruları da etkilememesi mümkün değil..
Deneme sınavında boş bırakıp geçmekle, öss de 1 soruyu boş bırakıp geçmek aynı şey değil...
Soru yanlış bile olsa onun iptaline sonuçta öğrenciler yada itiraz eden öğretmenler KARAR VEREMİYOR
1.5 milyon öğrencinin yıllık emeklerine haksızlıktır, hiçe saymaktır , küçümsemektir bu kadar tartışmalı sorular sormaları.
bir coğrafya öğrencisi olaraksoruya çok şaşırdım, şöyle bir örnek verebilirim, değişebildiğine kanıt olarak, eskiden kıtalar bir bütündü ve bu kıtanın adı pangea idi. türkiye toprakları bu kıta üzerindeyken tropikal iklim yaşıyordu, daha sonra kıta ikiye ayrıldı ve arada tetis denizi vardı ve türkiye bu denizin tabanında kalıyordu, günümüzde ise neredeyse her iklimin etkisi var ülkemizde, ancak "iklim bölgeleri" dedikleri için bu bölgeleri şöyle düşünmüşler kesin, enlemsel bazda mesela tropikal, ılıman, kutup olarak, soru çok belirsiz.
quote:
Orjinalden alıntı: judith
Soru yanlış ya da doğru
ÖSS nin böyle tartışmaya yol açacak sorular sormaması lazımdı.
Şu an tartışmak kolay, ama sınavda karşıma(karşımıza) çıkıyor. Lan bu soru yanlış, nasıl yani diye kime soracaksın ? O anki stres, o anki heyecan da eklenince diğer soruları da etkilememesi mümkün değil..
Deneme sınavında boş bırakıp geçmekle, öss de 1 soruyu boş bırakıp geçmek aynı şey değil...
Soru yanlış bile olsa onun iptaline sonuçta öğrenciler yada itiraz eden öğretmenler KARAR VEREMİYOR
1.5 milyon öğrencinin yıllık emeklerine haksızlıktır, hiçe saymaktır , küçümsemektir bu kadar tartışmalı sorular sormaları.
Kesinlikle katılıyorum bir sene boyunca oturup anca böyle sorular hazırlayabiliyorlarsa yazıklar olsun!
Saçmalık. Bu soru için söylenebilecek şey bu. "Maden Bölgeleri" demişler. Arkadaşlar maden bölgeleri zamanla değişmez; madencilik yapılan bölgeler zamanla değişir. ÖSYM'deki iq güzeli insanların mantığına göre Zonguldak'taki taş kömürü kalkıp başka bir yere gidebiliyor olmalı.
İklim bölgeleri değişmez-miş. Ben bu sorudan sonra ÖSYM'nin soru hazırlayan kimselerinin lojmanlarda yaşadığından emin oldum. Demek ki adamların kışın doğalgaz, yazın da elektrik parası devlet tarafından karşılanıyor. Yoksa nasıl fark etmeyecekler küresel ısınmanın etkisini.
maden demiştim ben de.
soruda zaten kaynak tükenmesi v.b gibi aydınlatıcı şeyler yazmıyorki hanginiz deriiiin düşünüp bu soruyu yaptı. direk maden yer altında nasıl alıp başka yere götüreceksin ki sorusu gelip maden dedi herkes. iklim diyenler neye dayanak dediler değişmez diye.
maden yaptım ben de bu soruyu. Cevabı ne olarak verdiler? iklim mi?
iklim dediğimi zaten 100lerce yılın ortalaması olarak bulunur.Buda kolay kolay değişmez.
quote:
Orjinalden alıntı: Mk4Ever.
iklim dediğimi zaten 100lerce yılın ortalaması olarak bulunur.Buda kolay kolay değişmez.
sonuçta değişir. kolay kolay olmasa da
10 yılda değişmez ama değişir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme