Şimdi Ara

OSI Modeli Nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • OSI (Open Systems Interconnection), Açık Sistem Bağlantısı anlamına gelmektedir. Uygulamaların bir ağ üzerinden nasıl iletişim kurduklarını 7 katman ile açıklayan bir ISO standardıdır.

    1- Donanım Katmanı (Fiziksel Katman)
    Donanım katmanı ilk katmandır. Burada taşınan verinin içeriği ile ilgilenilmez. Daha çok taşınacak olan veri nasıl bir sinyal ile, nasıl bir kablo türü ile taşınacak bununla ilgilenilir.

    2- Veri Bağlantı Katmanı
    2. Katman olan Veri Bağlantı Katmanı, Ağ katmanından aldığı verilere hata kontrol bitini ekleyerek Donanım katmanına iletir. Gönderilecek olan verinin hatalı olup olmadığını da kontrol eder.

    Veri Bağlantı Katmanı İki Bölüme Ayrılır;

    – Logical Link Control (LLC)
    Bu katman bir üst katman olan Ağ katmanı için bir geçiş görevi görür. Bu katman protokole özel mantıksal portlar oluşturur. Bu sayede gönderen ve alıcı makine arasında aynı portlar iletişime geçmiş olur. Ayrıca gönderilen veri hatalı ile tekrar gönderilmesini sağlayan katman da bu katmandır.

    – Media Access Control (MAC)
    Veriye hata kontrol kodu, alıcının ve gönderenin MAC adreslerini ekleyerek 1. katman olan Donanım katmanına aktarır.

    3- Ağ Katmanı
    Bu katman verinin iki kaynak arasında taşınmasından sorumludur. Yani veri karşı tarafa ulaşırken nasıl bir yol izleyecek, en kısa yolu nasıl bulacak gibi işlemlerden bu katman sorumludur. (Örneğin IP Adresi)

    4- Ulaşım Katmanı
    Bu katman üst katmanlardan gelen paketleri ağ katmanının kullanabileceği boyutlara böler. TCP protokolü bu katmanda çalışır. Verinin uçtan uca iletimini sağlar. Verinin doğru sürede gidip gitmediğini bu katman kontrol eder.

    5- Oturum Katmanı
    İki bilgisayar arasındaki oturumun kurulması, iki uygulamanın birbirini fark etmesi bu katmanda sağlanır. Eğer iletişim koparsa senkronizasyon bu katmanda sağlanır ve iletişim kaldığı yerden devam eder.

    6- Sunum Katmanı
    Gelen paketler bilgi haline dönüştürülür. Sıkıştırma, açma, şifreleme, şifre çözme gibi işlemler bu katmanda yapılır. Örneğin HTML kodları, ASCII kodları vs. bu katmanda çözülür.

    7- Uygulama Katmanı
    En üstteki ve son katman. Kullanıcıların en yakın olduğu katmandır. Uygulamalar bu katmanla iletişim halinde olur. Örneğin, HTTP,HTTPS gibi.

    Kaynak:https://www.pcwebim.com/osi-modeli-nedir/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.