Şimdi Ara

Ortaylı: Kardeş katlini anlayamazsınız (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ortayli 5 tane padisah adayi kardeşini katletmiş sanki. İnsan olan insan, degil padisahlik, bu dunya icin kardesinden vazgecmez. Tarla icin kardesini oldurmekten farki yoktur gozumde. İkisi de mal, mulk, yonetme hirsidir. Kardesimi oldurecegime kendimi oldururum demeyen insan icin o kisi kardes degildir. Ortayli Osmanli'ya laf kondurmayi hic sevmiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru hocam insani olarak çok kötü bir durum. Vicdanları sızlatan bir durum. Ama o günkü şartlarda devlet yapısında gerekli bir durum. Yoksa kimse beraber büyüdüğü çocukluğunu geçirdiği berber gülüp eğlendiği ağladığı kardeşini katletmek istemez.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Devletin bekası için, taht kavgası çıkmaması kardeş katli yapılabilir. Bunda bir sıkıntı yok.

Ülkenin ayakta kalması, kardeşin yaşamasından önemlidir. Kardeş katli olmasa Osmanlı bu kadar uzun süre ayakta kalamazdı. Taht kavgalarının devleti yıkabildiği bilinen bir durum. Devlet duygusallığa kapılarak yönetilmez.
  • Baxa kullanıcısına yanıt
    Beni en çok düşündüren Kanuni'nin, döneminde kundaktaki torunlarına kadar boğdurmasıdır. Kala kala Selim kalmıştır geriye. Tarih çok garip. Ders almak şart.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi POWER64 -- 28 Şubat 2019; 16:21:24 >
  • Psikolojileri yetmeyenler Ivan'a korkunç Ivan diyorlar mesela.
  • Katılıyorum.
    Küçük bir kardeşim var, canımdan çok seviyorum ve belki bu yüzden bana çok canice geliyor.
    Ama o dönemin şartlarına göre değerlendirmek lazım. Tuğrul ve Çağrı Bey gibi örnekler tarihte 1 veya 2 tane vardır zaten.
    Padişah olamayan kardeşi de anlamak mümkün, sonuçta çocukluğundan itibaren padişah olacakmış gibi yetiştiriliyor. Onun hayal kırıklığı da oldukça doğal.

• Her ne şartla olursa olsun bunun yükü öldürülen insana yüklenemez.Kardeş katli caiz değil.Ortada ne sebeple olursa olsun vicdan rahatlatmak adına bunu normalleştirip, "ANLAYAMAZSINIZ" demek yeterli değil.Müslümanlık inancında böyle birşeyin vacipliği hele ki cinayet ki bunun örneği HABİL ile KABİL meselesinden de anlaşılacağı üzere tartışmaya açıktır.Sonuçta böyle bir sistem kuruluyorsa veraset sitemi üstüne tek çocuğun dışına taşmayacaktı dönemin hükümdarları.Bu meseleye gayette psikolojimiz yeter, gayette mantık çerçevesinde anlaşılır bir olaydır
  • Ben şimdi bile katletmek istiyorum padişah olsam asistle eritirim aminium.

• Bunu devletin geleceği için, ali menfaatleri için diye yapıyorum diyen bir yapı bunun İslami bir dayanağını adam akıllı sunamıyorsa (tam tersi bir masumu öldürmenim kabeyi yıkmaktan daha beter bir günah olduğunu bile bile) yaptığının İslami olduğunu düşünmesin, gününümüz sözde İslam eksenli düşünür ve alimleri de bunu hiç olmazsa savumasın.

Osmanlıyı seviyorlar tamam ama bu onları inançlarına aykırı düşünmeye sevk etmesin.

Ilber Ortaylı belki şer'i hükümlerin önemini anlamayabilir, kabul ama kardeş katlini cansiparane savunan pek çok dindar oldugunu söyleyen yazar çizer tanıyorum.

• Kardeşin kardeşin canını alma hakkı yoktur.
    Söz konusu ister basit bir miras kavgası olsun ister devlet mirası olsun.

Kardeşe diğer kardeş canı bahşetmemiştir ki, canını alma hakkı olsun.

Babadan oğula geçen sistemi de ben ne Kuran da duydum ne peygamber sunnetinde.

Diğer bir konu ise alınan kararlarda peygamberimiz meşveretı ön plana alır. Vahiyle emir aldığı halde meşveret meclisi tarafından verilen aksi karara uyduğu durumlar vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acc04 -- 28 Şubat 2019; 22:55:22 >
  • "Günümüzde çokça tartışılan kardeş katli meselesine de değinen Ortaylı, "Bugün hâlâ kardeş katlinin önlenmesi için alınan tedbirleri konuşuyorlar. 'İnsan kardeşine bunu nasıl yapar?' diyorlar. Padişah olursa yapar. Bu sizin kardeşinize benzemez. Siz kardeşinizle iyi geçinin. Miras kavgasına tutuşmayın. Bugünden kardeş katlini anlamaya psikolojimiz yetmez." değerlendirmesinde bulundu."

Aile içinde barışı,Adaleti,Düzeni sağlayamayan idarecinin yönettiği topraklarda,barıştan ve düzenden konuşamazsın,Sadece silah zoru ile belli bir sessizlik sağlayabilirsin ama,en ufak bir gevşeklikte,ülke iç karışıklara boğulur,ne adalet kalır,nede düzen..

Aileye bak erkek kardeşler,birbirleri öldürmek için gün sayıyor,başa geçenin ilk yaptığı kardeş katliyamı,Sonrada bu kişiden ülkeye düzen getirmesini bekleyeceksin,Türk milletinden de bunun gerekli olduğuna inanmasını bekleyeceksin

Yanlış,yanlıştır,1800 yıllarda bu yanlışlık kaldırlmış,olması gereken yapılmıştır.

• Bu durumda kardeş katili halife mi oluyorlar?
    Mâide Suresi - 32 . Ayet Tefsiri
    ﴾32﴿

İşte bundan dolayı İsrâiloğulları’na şöyle yazmıştık: "Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler.

• alvete A kullanıcısına yanıt
    Köylülerle karşı karşıyayız

• Şimdi 500 yıl önce olan olayı şöyle yap böyle yap diye eleştiremem ama insanların bunu övmesi ve savunması saçma, evet bir takım faydaları olmuştur ama başka türlü çözülemez miydi? Sistem değişikliğine gidilemez miydi? Kanuni oğlunu, eniştesini, 70 yaşındaki adamı öldürüyor bunlar bu kadar kolay olmamalı.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.