|
Örgün Öğretimden Açık Öğretime Geçiş Hakkı
Üniversitede örgün öğretim gören öğrenciler, belirli koşullar altında açık öğretime geçiş hakkına sahiptirler. Bu hak, Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler kapsamında düzenlenmiştir.
Geçiş Hakkına Sahip Olma Koşulları
Örgün öğretimden açık öğretime geçiş hakkına sahip olmak için aşağıdaki koşulları sağlaman gerekir:
- Örgün öğretim programında en az bir yıl başarıyla öğrenim görmüş olmak
- Geçiş yapmak istediğin açık öğretim programının koşullarını karşılamak
- Geçiş talebinde bulunmak için geçerli bir nedenin bulunması (örneğin, sağlık sorunları, askerlik, ailevi nedenler)
Geçiş Talebinde Bulunma Süreci
Geçiş talebinde bulunmak için üniversitenin öğrenci işleri müdürlüğüne başvurman gerekir. Başvuru formu ve gerekli belgelerle birlikte başvurunu yapmalısın. Belgeler arasında örgün öğretimdeki not dökümlerin, kimlik belgen ve geçiş nedenini açıklayan bir dilekçeyi içermelidir.
Değerlendirme Süreci
Üniversite, başvurunu değerlendirdikten sonra geçiş talebinin onaylanıp onaylanmayacağına karar verir. Değerlendirme sürecinde not ortalaması, geçiş nedeninin geçerliliği ve açık öğretim programının koşulları dikkate alınır.
Onaylanması Durumunda
Geçiş talebin onaylanırsa, açık öğretim programına kaydın yapılır. Açık öğretimde aldığın dersler, örgün öğretimde tamamladığın derslerle eşdeğer sayılır. Ancak, bazı derslerde ek sınav veya proje yapman gerekebilir.
Önemli Notlar
- Örgün öğretimden açık öğretime geçiş hakkı, yalnızca bir kez kullanılabilir. Yani, açık öğretime geçen bir öğrenci tekrar örgün öğretime geçemez.
- Geçiş talebinin onaylanması, açık öğretim programına kabul edildiğin anlamına gelmez. Açık öğretim programının koşullarını da sağlaman gerekir.
- Açık öğretim programları, örgün öğretim programlarından farklı eğitim yöntemleri ve sınav sistemlerine sahiptir. Bu nedenle, geçiş yapmadan önce açık öğretim sistemini iyi araştırman önerilir.