Şimdi Ara

Organik Kimya Tepkimeler-Tüyolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
50
Favori
2.639
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Organik kimyada karşımıza çıkacak 3 çeşit tepkime vardır bunlar elektrofilik nükleofilik ve radiklalik tepkimelerdir,Şimdi ağırdan başlayalım kavramları açıklamaya

Elektrofil:Negatif yükten hoşlanan gruptur - seviyor fil sevmek demek Ayrıca lewis asitidir
    Nükleofil:Pozitif seven grup +dan hoşlanır Ayrıca lewis bazıdır
    Radikalik:Alkanların verdiği tepkimedir yer değiştirme olarak geçer.. Şimdi hidrokarbonlardan başlayıp fonksiyonel gruplara kadar inceleyelim

Alkanlar:Arkadaşlar alkanların tepkime mekanizması oldukça karışık buradan ayrıntılı soru geleceğini zannetmem ve zaten şimdiye kadar gelmemiş bileceğimiz tek şey RADİKALİK YER DEĞİŞTİRME TEPKİMESİ VERİRLER.VE ARA ÜRÜNDE KARBOANYON OLUŞUR

Alkenler:Alken ve alkinlerin tepkimeleri önemli soru gelme ihtimali yüksektir
    Alkenlerin yapısı C=C şeklindedir 2 li bağ bize elektronun bol bulunduğu manasına gelmektedir Tepkimeleri kaba mantıkla yüzde 99 elektrofiliktir fakat bazen bu bilgi yetmediği için işin aslını öğrenmekte fayda vardır şimdi ALKENE SU KATARAK ALKOL OLUŞTURMA TEPKİMESİNİ İNCELEYELİM

Organik Kimya Tepkimeler-Tüyolar Bu tepkimede suyu HOH Diye düşünüyoruz(Organik kimyada su,su değildir HOHDUR H20 devri geçti ),Ne demiştik 2 li bağ demek elektronun yoğun olduğu bölge demektir o zaman - yi seven grup olan Hidrojen iyonu markovnikova göre(Hidrojenin fazla olduğu gruba)katılır ve İKİLİ BAĞ KIRILIR ÖTEKİ GRUP BAĞ KIRILDIĞI İÇİN + YÜKLÜ KARBOKATYON HALİNE GELİR + YÜKLÜ OLDUĞUNDAN DOLAYI DİĞER OH GRUBU BU GRUBA BAĞLANIR

Çıkmış bir soruya göz atalım  Organik Kimya Tepkimeler-Tüyolar:
    Şimdi bu soruda dediklerimizi ugladığımızda hidrojenin HİDROJENİN FAZLA OLDUĞU GRUBA BAĞLANDIĞI 2 Lİ BAĞIN KIRILDIĞI VE KARBOKATYONUN OLUŞTUĞU ŞIK E ŞIKKIDIR

ALKİNLER:Alkenlerle tammamen aynı mantıkta çalışır tek fark 2 li bağ yerine 3lü bağ bulunur.Ayırca nasip olursa Alkinlerin tepkimelerini ileride ayrıntılı bir şekilde anlatacağım şu kısımda sadece elektrofil nükleofil kavramlarına değiniyorum

ALKOL ALDEHİT KETON,DİĞER FONKSİYONEL GRUPLAR:Arkadaşlar bu tepkimelerde kaba mantıkla yüzde 99u nükleofiliktir fakat biz yine de inceleyelim.Şimdi tek soru üzerinden anlatacağım çünkü hepsi aynı mantık,biraz evel bir arkadaşın sorusunu kestim onu kullanayım

Arkadaşlar şimdi bu soruda katılan grubun yükünü bulacağız ona göre adını koyacağız(elektrofil,nükleofil)Şimdi soruda bir aldehite grignard bileşği katıyoruz

(dipnot:Çok Çok önemli bir tepkimedir ösym 4 yıldır sormaktan bıkmadı ileride nasip olursa ayrıntılı anlatacağım)
    ---Katılan bileşğin yükünü bulurken R-GRUBUNU NEGATİF,,MGX kısmını ise Pozitif ALIYORUZ ÇÜNKÜ BİLEŞİKLERİN YÜKÜNÜ BULMAYI HEPİMİZ BİLİYORUZ Daha sonra karbona katılan grup hangisi:R grubu Rgrubunun yükü ne:Negatif,Negatif neyi sever?Artıyı sever,Artıyı seven nedir Nükleofildir Ozaman yapıştırıyoruz nükleofilik katılma tepkimesi diye.

BENZENİN TEPKİMELERİ:Arkadaşlar burada belli bir kural yok malesef elektrofilik de olabiliyor nükleofilikte başta size elektofilik nükleofilik kısmını anlatacağım daha sonra 2.GRUP bağlanası durumunda(Orto para yönlendiriciler)ne olacağını anlatacağım,Şimdi bir tepkime üzerinden devam edelim

--SORUDA BENZENİN NİTROLAMA İŞLEMİ VAR ŞİMDİ İNCELEYELİM ADIM ADIM

1)BENZENE NE OLUYOR:YAPISINDAKİ HİDROJEN GİDİYOR YERİNE NO2 GRUBU BAĞLANIYOR BU DA YER DEĞİŞTİRME DEMEK.Güzel tepkimenin çeşidini bulduk
    2)PEKİ AYRILAN GRUPTAKİ KARBONUN YÜKÜ NEDİR?TABİ Kİ - DİR ÇÜNKÜ KARBON HİDROJENDEN DAHA AKTİFTİR O YÜZDEN YÜKÜ - DİR
    3)GRUBA - Yİ SEVEN BİR GRUP BAĞLANIYOR(Dipnot:Bu işlemlere hiç girişmeden NO2nin yükünün+1 olduğunu bulup +,, - sever elektrofilik diye yapıştırabilirsiniz)O ZAMAN TEPKİME ELEKTROFİLİKTİR DERİZ.

BENZENE 2. GRUP BAĞLANMASI(ORTO PARA YÖNLENDİRİCİLER)

--Bu kısımda işler biraz daha farklı işiyor fakat oldukça kolaydır karışık durmasına bakmayın.Bu kısmı orto meta parayı bildiğiniz düşünerekten anlatıyorum yine dir bir görsel atayım  Organik Kimya Tepkimeler-Tüyolar

Şimdir bir örnekle elimden geldiğince anlatayım  Organik Kimya Tepkimeler-Tüyolar

--Arkadaşlar pek kayda değer görsel bulamadım o yüzden idare edin artık..ŞİMDİ FENOLE FARZEDELİM NO2 BAĞLAYALIM BUNU BAĞLARKEN UYGULAYACAĞIMIZ ADIMLAR ŞU ŞEKİLDEDİR

1)İLK BAŞTA KARBONA BAĞLI OLAN GRUPTAKİ İLK!ELEMENTİN YÜKÜNE BAKILIR (FENOLDE OH ,,OKSİJEN NEDİR NEGATİF YÜKLÜDÜR)
    2)DAHA SONRA YÜKÜ ŞAYET NEGATİFSE ORTO PARA,POZİTİFSE META OLARAK BAĞLANIR

KONDENZASYON VE ELİMİNASYON TEPKİMELERİ

KONDENZASYON:ARKADAŞLAR KABACA ŞÖYLEDİR 2 TANE BİLEŞİK BİRLEŞİYOR VE SU VB MADDE AYRIŞIYORSA TEPKİME KONDENZASYONDUR YANİ HEM BİRLEŞME HEM AYRILMA OLACAK...YOKSA AMAN SU ÇIKTI SU AYRILDI..OZAMAN AYRILMA TEPKİMESİ DEMEK OLMAZ

ELİMİNASYON:BİR BİLEŞİKTEN BİR ŞEY KATILMADAN AYRILIYORSA ELİMİNASYONDUR,YANİ BİLEŞİĞE BİRŞEY KATMADAN İÇİNDEN BİRŞEY ALIYORUZ

ŞİMDİLİK BU KADAR DEVAMI GELECEK HER GECE GÜNCELLENECEK

• ABİ KAÇ GÜNDÜR FORUMDA JORDANIMIZ VAR TYLERIMIZ VAR Bİ BEHLÜLÜMÜZ YOK DERKEN SEN KARŞIMA ÇIKTIN TEŞEKKÜRLER

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mericuls -- 17 Mayıs 2016; 2:01:43 >
  • seni seviyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faydalı konu rez baya faydalı cidden kolay kolay konu beğenmezdim ben harikasın
  • Cok guzel olmus ya cidden kilit nokta
    Alken alkin 99 elektrofilik
    Aldehit keton 99 nukleofilik
    Benim de lityumborohidrurun iyonlasmasindan aklimda kalir. Aldehit indirgenirken H- iyonu olusur atak yapar bu yuzden nukleofildir. Su katilirken de ilk h koyuyoruz. Ama alken alkin x2 katilmasi hep neden elektrofilik diye dusunurum genelleme bozulmasin diye herhalde bunu da bir inceler misin?

Eline saglik.:)

• Beğendiyseniz sevindim umarım ufakda olsa bir faydam dokumuştur
  • Eline sağlık hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Moleküler Biyoloji ve Genetik
    15 yıl önce açıldı
    kimya Kçç sorusu
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • behlülüm atarlandım sana kusuruma bakma ellerine sağlık
  • Mericuls kullanıcısına yanıt
    Forumda yengesi eşi dostu olan dikkat etsin notlar icin eyvallah bu arada

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jordan Belfort -- 17 Mayıs 2016; 10:03:47 >
  • Beğendiyseniz ne mutlu bana.Aklınızda şurası karışık dediğiniz bir nokta varsa onun için de bir konu hazırlayabilirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: BehlülBey

Beğendiyseniz ne mutlu bana.Aklınızda şurası karışık dediğiniz bir nokta varsa onun için de bir konu hazırlayabilirim

hocam ben sizin gibi insanları anlamıyorum hiç,çok güzel insanlarsınız mesela youtube daki hocalarıda anlamıyorum adamın işi güçü var okulda çalışıyo özel ders veriyo ama youtube a herkes yararlansın diye dersler çekip atıyo hocam şu konudan soru çözüm videosu çeker misin yazıyorum 1 hafta sonra çekip atıyo yani hiç bir karı yok ona hiç bir yararı yok demek ki dünyada hala iyi insanlar varmış
  • bak dostum sana bir önerim var.Bu kadar notu hazırlayıp emek veriyorsun gerçekten çok sağol.Bide bunun üstüne bir şey istemem sanırım nankörlük olacak ama dediğimi yapabilirsen daha çok işimize yarayacak ve emin ol bu notlar bu şekilde nesilden nesile aktarılabilir.

önerim şu .Organikle alakalı hazırladığın tüm notlarını word dosyasına yüklesen böylece çıktı alınabilecek hale gelir.hem notlar elimizde olmuş olur öyle daha faydalı olur.naçizane görüşüm budur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael_Angelo -- 17 Mayıs 2016; 12:36:27 >
  • brezzers

• Michael_Angelo kullanıcısına yanıt
    Tamam hocam
  • hocam mesela bir kişi bile bu notlara bakıp belki unuttuğu şeyi hatırlayabilir ve sınavda bir soru fazladan yaparak istediği bölüme gidebilir.Adam bi Allah razı olsun dese yeter bana.Mesela Ygsde Başımdan geçen olayı anlatayım .Sınavın bitmesine 6 dk kalmıştı içimden bir ses sürekli optiği kontrol etmem gerektiği söylüyor.dedim neyse hadi bi kontrol edeyim yıllardır sınava giriyom sanki kaydırma yapacağım falan dedim neyse bi başladım kontrol etmeye fenin 20. sorudan sonrasını neredeyse tamamen kaydırmışım.matematiğinde son 5 sorusunu.Eğer kontrol etmeseydim şu an yanıyordum.Bunu şuna yordum Sınavdan önce kimya notları paylaştım ve onun sonucunda ilahi adalet yardım etti.Ha hiçbir şey olmasa bile boş boş lol atacağıma açar burada 1 maç süresince 1 konuyu özetlerim hem tekrar eder hemde sizlere faydam dokunur

• up faydalı konu teşekkrüelr hocam
  • Up teşekkürler

• Devamini bekliyoruuuz

• Ben bi asit baz alirim organik disi not da atacaksan

• quote:

Orijinalden alıntı: yinesacmaladim

Ben bi asit baz alirim organik disi not da atacaksan

onu da yazarım hocam peki
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.