Şimdi Ara

Oracle, Google'a açtığı 9 milyar dolarlık tazminat davasını kazandı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    Konu şu anda Türkiye değil. Ayrıca (diğer arkadaşların belirttiği) Kotlin programlama dili de değil. 100% açık lisanslı birşeyden telif hakkı vs talebiyle dünyanın en popüler sistemini geliştiren Google'a mızıkçılık yaparak sırtına binilmesi sözkonusu. konu. Oracle zaten iyi bir firma değil. 1994'te Amazon veritabanı seçerken o sıralarda işletme veritabanı konusunda popüler Oracle'dan özellikle hiçbir veritabanı satın almamışlar, cunku ilerde büyük para kazanmaya başlayınca Oracle 'ın sırtlarına bineceğini biliyorlar. Oracle Sun'ı 2010 Mayıs'ta satın almış birkaç ay sonra Google'a dava açmış yani dava marifeti ile başkalarının sırtına binmek için Sun'ı satın aldıkları belli, sun'ı $7.8 Milyar 'a almışlar, Google'dan fazlasıyla cıkarmaya calışıyorlar. Sırf bu durum dahi davanın düşmesi için yeterlidir.

    bireysel olarak davaya bakış açınız böyle olabilir ama amerika bir hukuk devleti ve hukukçuların bakış açısı son derece objektif.google öyle yada böyle birkaç milyar dolar cebinden çıkartmak zorunda kalacak.

    varsın kalsın bundan ders çıkartıp kendi yazılımlarını daha ileri taşımak için motive olurlar.zaten kotlin ile bunu amaçladıkları belli.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kurtuba

    Google için büyük fırsat. Java’yı acilen terk etmeli ve Apple’ın Swift’i gibi kendi dilini geliştirmeli. Yoksa Oracle’a haraç ödemek zorunda kalacak. Böylece adam gibi akıcı bir mobil işletim sistemi daha ortaya çıkar.

    Hocam google'ın işine gelmez. Androide çok yatırım yaptılar. Bu aşamadan sonra da bırakmak istemeyeceklerdir. Ayrıca bu işletim sistemlerinin nerdeyse hepsinde bir arka kapı var maalesef ki. Biraz komplo teorisi gibi olacak ama google'ın ücretsiz sunduğu bu işletim sistemi sandığımız kadar masum değil. Java gibi antika bir kodlama dilinin kullanılmasına bende karşıyım ama adamlar bir alternatifini hala yapamadı, yada yapmak istemiyorlar. Tartışılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanandnexus -- 29 Mart 2018; 15:50:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hasanandnexus kullanıcısına yanıt
    Java antika değil Java 9 çıktı, eski versiyonlarla uyumluluğu bozmadan güncellendi. Sorun Java değil, sorun iş yapan çalışan üreten bir firmadan hukuk mukuk bahanesiyle ganimet kaldırmak. Android güvensizdir o ayrı. iPhone'a göre daha özgür sistem yine, iPhone'da kredi kartının no'su değişince bile bızıklıyor veya iPhone'a koyduğun dosyayı ancak Apple'ın onayladığı programla iTunes falan ile cekebiliyorsun. Mobil cihazlarda Linux - PureOS en iyisi, ilerde PureOS'lu bir cep alacağım zaten yani Google Android destekleyen biri de değilim. Ancak Oracle hukuk mukuk ayağıyla kan emmeye calışıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    Java API'leri de 100% açık lisanslı, zaten tüm API'ler Internetten erişime download a açık. Fakat dava detaylarına bakınca Oracle diyor ki, onlar bireysel geliştiriciler, ufak firmalar kullansın diye açık, onları alıp bizim piyasamızı tehdit eden, bize rakip olan uygulamalar yapmak lisans şartlarına aykırı! Yani Oracle oturduğu yerde birşey yapmadan Google'a vurgun yapmaya calışıyor, açıkça.



    Bu arada yukardaki arkadaş benim marka fanatikliği yaptığımı sanıyor. Google.com 'u arama motoru olarak dahi kullanmıyorum. Kendi arama endeksini tutan DuckDuckGo 'yu kullanıyorum. Android'i ise mecburen kullanıyorum ilerde hedefim PureOS (Linux) yüklü Librem 5 adlı cep telefonundan almak, yani Google'ın bırakın fanatikliğini yapmakGoogle'dan da uzak durmaya calışıyorum fakat bu davada haksız olan taraf belli.

    Android'i küçük bir gruptan aldı Google zaten. Konu dediğin gibi ise Oracle pastadan pay almaya bakıyor. Hakimler nasıl Oracle's haklı buluyor o zaman?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • KalemKolik kullanıcısına yanıt
    Tazminat hakkı kazanmış olması istediği tazminatı alacağı anlamına gelmiyor. 9 milyar alamayabilir.

    Ve evet, bundan sonrası da var. Google'nin Kotlin hamlesi var, Fuchsia gerçeği var. Bu mahkemeler yıllardır sürüyor ve sonucun ne çıkacağı Google tarafından tahmin ediliyordur. Bu yüzden, bundan kurtulmak için uzun süre önce yeni sistem hazırlıkları başladı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ya ben Android icin java ogreniyorum simdi bunlar kalkmis javanin ipini cekmeye calisiyorlar cildircam umarim emeklerim bosa gitmez.
  • Oracle'ın elinden gelse Java'nın GPL lisansını iptal edip her Java geliştiricisinden lisans ücreti ister.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 9 milyar doların üstüne bile çıkabilir o tazminat, çok fazla altına ineceğini sanmam.

    Ortada tüm android piyasayı ele almış bir sistem var. Tazminat sağlam olacaktır. Google zaten kaybedeceğini biliyordu, yıllardır uzatıp duruyordu sadece. O da gereken fonu ayırmak içindi. Büyük işletmeler genelde zamana oynar zaten hep.

  • gecem1903 G kullanıcısına yanıt
    Java'nın lisansı GPL'dir yani genel kamu lisansı ve o lisans gereği hiçbir sekilde hiçbir şey dayatılamaz velev ki hiçbir tazminat talep edilemez. Oracle kamu lisansını ayakları altında ezmeye calışarak rant çıkarmaya calışmaktadır. 9 Milyar dolar büyük para, onun birkaç on milyon dolarını bu davayı devam ettirecek kişilere vaadetmiştir. Amerika hukuk devleti ne de olsa :

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    Oracle'ın elinden gelse Java'nın GPL lisansını iptal edip her Java geliştiricisinden lisans ücreti ister.

    Peki hocam, Oracle JVM tabanlı dillere benzer şekilde dava açabilir mi? Xtend, Kotlin, Scala, Groovy, Clojure gibi dillerin sahiplerine


    https://www.androidauthority.com/oracle-accuses-google-lying-710870/

    Edit : Yabancı kaynaklı siteden translate ile anladığım kadarıyla, Google Java SE'ye zarar vermedik diyor, Oracle ise Google'ın mahkemeye yalan söylediğini, Google'in masaüstü ve ve Laptop pazarinda olduğunu söylüyor.

    Sanırım Oracle, Google'ın Play Store uygulamalarını Chrome OS ye port etmesine takılmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kreat -- 30 Mart 2018; 15:41:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.