Şimdi Ara

OpenELEC - XBMC'nin Süper Hızlı Kardeşi – SD Karta /HDD'ye Kurulum Anlatımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
5
Favori
9.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elinizde eski bir bilgisayar varsa ve 200TL'den fazla harcayıp openelec'i kullanmayı düşünüyorsanız onun yerine gidip HDMI Stick Android TV almanızı tavsiye ediyorum.Gittigidiyor'dan Jelly Bean yüklü olanları 189TL'ye bulabiliyorsunuz.Android TV'ye Android XBMC sürümünü yükleyip kullanabilirsiniz..

Öneri 2 - Sadece 117 liraya bir tane Raspberry Pi alıp içine openelec yükleyip multimedia player yapmanız mümkün. Raspberry Pi - Robotistan Link -http://www.robotistan.com/Raspberry-Pi-Type-B-512-MB,PR-1412.html

XBMC'yi kullananlar bilir, onu birkez kullandınız mı bir daha hiç bırakamazsınız.Ama XBMC'nin bir kusuru var.En iyi özellikleri barındırmasına rağmen başka bir işletim sistemine ihtiyaç duyduğundan güçlü bilgisayarlar dışında çalıştırmak neredeyse işkence gibidir.Menü geçişleri insanı kanser edebilir.

Bunun için işletim sistemlerine yüklenebilen yazılımdan ayrı olarak eski nesil pc lerde çalışmak üzere XBMC Live çıkarılmıştır.Ama XBMC Live Ubuntu üzerine kurulu olarak çalıştığından medya oynatıcısıyla alakası olmayan servisler de bilgisayarınızın kaynağını kullanmaktaydı.

OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center) ise XBMC'nin işletim sisteminden arındırılmış versiyonudur.Sadece medya oynatıcı ve bununla ilgili yan özellikleri çalıştırmakla görevli bir yazılımdır.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, XMBC Live(ubuntu altyapısı olduğu için) eklentisiz haliyle yaklaşık olarak 450mb ram harcarken, OpenELEC eklentisiz haliyle sadece 57-60mb arası ram harcamakta.

Diğer özellikleri şöyle;

-Ortalama olarak 22 saniye içinde açılıyor.

-SD kart'a kurulum yapılabiliyor.Böylece htpc'nizin ana işletim sisteminize dokunmanıza gerek yok.

-MCE Kumandası otomatik olarak tanınıyor.

-Nintendo Wii kumandısını otomatik olarak tanıyor ama şimdilik bazı sıkıntıları var.Kumandayı kapatıp yeniden açtığınızda algılamıyor.Bluetooth alıcısını çıkarıp tekrar takmanız gerek.İleriki sürümlerde düzeltileceğini umuyorum.

-İşlemci türüne göre OpenELEC sürümleri bulunmakta.Kurduğunuz sistemden en iyi performansı elde etmeniz amaçlanmış.Şu anda Intel i386, ION i386, Fusion i386 ve AppleTV ve AppleTV2 i386 desteklenmekte.

OpenELEC için kullandığım donanım :

Bilgisayar: Asus 1005HA Netbook - Intel Atom N270 - 1GB DDR2 Ram

SD Kart: Transcend 4GB Class 6

Flash Disk: Corsair Voyager 4GB

KURULUM

Flash Diske yükleme dosyalarını atmak

Kurumların hepsi aynı olduğu için ben Generic sürümün nasıl kurulacağını anlatacağım.Siz bilgisayarınızın işlemcisine göre gerekli sürümü indirin.
    Öncelikle http://openelec.tv/get-openelec adresine girip Generic Builds altındaki OpenELEC Generic i386 dosyasını indiriyoruz.

Sıkıştırılmış dosyayı çıkarttıktan sonra klasörde bulunan create_installstick.bat dosyasına tıklıyoruz.(Windows 7 ve Vista kullananların sağ tuş tıklayıp Yönetici olarak çalıştır şeklinde çalıştırmaları gerekiyor.)

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.Buradaki satıra bilgisayarda takılı olan flash diskin sürücü harfini ve hemen ardından iki nokta üst üste yazıp entere basın.(Büyük küçük harf farketmez) Örneğin e:

Yükleme işlemi başladığında aşağıdaki görüntü size 20 saniye beklemenizi söylüyor.Siz yinede diskin ışığı yanıp sönmeyi bitirene kadar bekleyin.

Yükleme bittiğinde herhangi bir tuşa basarak pencereyi kapatın.

Flash diskinizi açıp,dosyaların doğru olarak yüklendiğini kontrol edin.Aşağıdaki resimde hangi dosyaların yüklü olması gerektiğini gösteren resmi bulabilirsiniz.

SD karta / HDD'ye yükleme

OpenELEC yükleme dosyalarının bulunduğu flash diskinizi netbook’unuza veya htpc’nize takın.Aynı zamanda sd kartınızı da sd kart slotuna takın ve bilgisayarınızı flash diskten başlatın.

Kurulum ekranı aşağıdaki gibi olacaktır.

Ok tuşuna tıklayın ve kurulum menüsünden 1 numaralı seçenek olan Quick Install OpenELEC.tv’yi seçin.

Dikkat!!!! Bilgisayarınızın hızına ve kullandığınız flash diske bağlı olarak enter tuşu geç algılanyor, o yüzden sadece 1 kez enter tuşuna basın.Eğer fazla basarsanız bir sonraki adım olan harddisk seçiminde ilk seçilen harddiske format atıp openelec’i yüklemeye başlayacaktır.

Bu bölümde OpenELEC’i nereye kuracağımızı seçiyoruz.Burada SD kartınızı / HDD'nizi seçip entere basın.

Kurulumun tamamlanmasının ardından (ortalama 3dk sürüyor) kurulum menüsü bir daha karşımıza geliyor.Buradan reboot’u seçip bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.

OpenELEC'i açmak için,

Yeniden başlatma sırasında boot menüsünden SD kartımızı seçerek OpenELEC’i başlatıyoruz.

İnternet/Ağ Ayarları

OpenELEC açıldıktan sonra Programs menüsünden OpenELEC OS Settings'e ardından Network kısmına gelin.Burada Network Technology ayarını eğer kablosuz internet kullanacaksanız WLAN, kablo ile bağlayacaksanız LAN seçeneğini seçin.Daha sonra hemen altında bulunan Network Interface kısmından kablosuz bağlantı için wlan0 , kablolu bağlantı için eth0'ı seçip kaydedin.İnternet bağlantısı OpenELEC'i yeniden başlattığınızda etkinleşecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scqo -- 24 Aralık 2013; 18:55:48 >

• Linux kodları ile kurulabiliyor sanırım.

Bunu Forex / Egreat R6a ya kurabilirsek süper olur.
    Tabii denemak lazım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: rfve

Linux kodları ile kurulabiliyor sanırım.

Bunu Forex / Egreat R6a ya kurabilirsek süper olur.
    Tabii denemak lazım..

Bende WDTV için düşünmüştüm.Ama Sigma ve Realtek çip'ler için kodlama yapmak çok zormuş.Şu anda OpenELEC takımında bunu yapabilecek 1 kişi varmış. OpenELEC forumunda bu konuyla ilgili başlık açmışlar.Ama ne yazık ki ilerleme yok.

Ama asıl alet bu ve openelec'in sitesinde de yer alıyor.Belki ileriye dönük bir planları vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scqo -- 28 Kasım 2011; 12:28:07 >

• dediklerini yaptım ama usb den boot edip açmadı
  • xbmc da kullanılan eklentiler kullanılabiliyor mu ?
  • theunforgettable : Hangi sorunla karşılaştınız ?

torq: Evet, xbmc'deki tüm eklentileri kullanılabiliyor.
  • Apple tv nasıl kurulur
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu program direkt harici HDD den de çalışıyor herhalde.?

ancak Harici HDD ye Format atmadan kurulabiliyormu acaba.?
  • arkadaslar ben windows a kurdum bende microsoft ir kumanda var. yesil start tusuna bastigimda windows media center aciliyor. mce diye bir eklendi indirdim ir alicisi icin. ama ayarlayamadim. acaba start tusuna bastigimda xbmc yi acilacak sekilde nasil ayarlayabilirim?
  • hep duyardım ama hiç denememiştim. ilk defa netbookumda denedim oldukça hızlı, ve hoştu. hep program olarak vardı, neden işletim sistemi (OS) olarak yok diyordum. meğer varmışta benim yeni haberim olmuş. paylaşım ve hazırladığınız faydalı tanıtım için teşekkür ederim.

Not: Evet "OpenELEC bir işletim sistemi" bir program değil. Tıpkı windows yada linux yükler gibi hdd, flash disk, sd card, harici disk gibi depolama ortamlarına kurabileceğiniz bir işletim sistemidir. (Firmware tam olarak tanımlamıyor onu için işletim sistemi diyorum) yani isterseniz bigisayarınızın hardiskine kurarak bilgisayarınızı tamamen mediaplayer olarak kullanabilirsiniz yada lazım olduğunda daha önce kurmuş olduğunuz flashdisk gibi ortamlardan bilgisayarı başlatarak sisteminizin yapısını bozmadan bilgisayarınızı yine media player olarak kullanabilirsiniz.

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 13 Aralık 2012; 20:56:29 >

• Yeni sürüm yayınlandı.
    Openelec 3.0.0
  • quote:

Orijinalden alıntı: dirgen

Yeni sürüm yayınlandı.
    Openelec 3.0.0

Daha hızlı daha güzel olmuş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık. Ben de aşağıdaki konfigürasyonu yaklaşık 400 TL.-ye hallettim:

Gigbayte H61M-HD2 Anakart (HDMI çıkış için tercih edildi)
    Intel Core i3 3210 CPU (3D görüntü işleme için tercih edildi)
    2x2GB GSkill DDR3 RAM (Pasif soğutucu modülleri üzerinde ve DDR3 çift kanal desteği için tercih edildi)

- Eski bir bilgisayardan çıkma 350W Asus güç kaynağı
    - Yine eski notebookumun 120GB 2.5" HDD (sistem için)
    - Elektronikçiler çarşısından 4015 Kutu (El işçiliği ile kasaya dönüştürüldü)

Şu anda sistem kurulu, 6 Saniyede açılıyor. 1080p kusursuz çalışıyor. 3D film henüz denemedim.

_Güç kaynağının soğutucu fanını devre dışı bıraktım. Sadece işlemci fanı (biostan silent modda) çalışıyor.
    - Bios ayarlarından işlemci hızını 3.2 GHZ yerine 2.4GHz yaptım. Böylece ısınma ve fan hızı minumum.

Bundan iyi sistem bulamam.

• Bensiz de başlık yürüyor, gelişiyor ne kadar güzel. 3.0.0 çıktığını kendi açtığım başlıktan öğrendim :D İşinize yaradıysa ne mutlu.

Yalnız @tokero arkadaşıma birşey söylemek istiyorum.LCD var mı bilmiyorum ama 400TL yerine şu hdmi girişli android tv sticklerden alıp içine XBMC Android versiyonunu yükleyerek çok daha az masrafla çıkabilirdiniz.(Ben en iyisi bu söylediğimi ilk başa ekleyeyim.)

Şöyle bir örnek vereyim :http://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu-sistemleri/android-tv-4-1-1-mini-pc-mk802-iiis-dual-core-83471661

Birde bu openelec'i gerçekten medya canavarı yapan 2 eklenti var ama buradan söylemem doğru olmaz.İsteyenlere özelden bu iki eklentinin adresini ve ne işe yaradığını gönderebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scqo -- 25 Nisan 2013; 16:03:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: scqo

Bensiz de başlık yürüyor, gelişiyor ne kadar güzel. 3.0.0 çıktığını kendi açtığım başlıktan öğrendim :D İşinize yaradıysa ne mutlu.

Ooo sen geç kalmışsın 3.0.1 sürümü de çıktı. :)

Eklentileri pm bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 25 Nisan 2013; 23:32:30 >
  • Mac de olmuyor malesef pc lazım illa

• XBMC'nin Mac sürümü var onu yükleyebilirsiniz.Ayrıca Apple TV varsa ona Openelec yüklenebiliyor.
  • quote:

XBMC'nin Mac sürümü var onu yükleyebilirsiniz.Ayrıca Apple TV varsa ona Openelec yüklenebiliyor.

Xbmc sürümü mac de yıl oldu kullanıyorum benim dediğim openelec mac de çalışmıyor apple tv dede kullanmıştım ama kastı bende Sattim

• Openelec daha çok taşınabilir cihazlar veya HTPC'ler içindir.Openelec işletim sisteminde çalışan bir program değilde kendisi işletim sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır.Sizin Apple TV'de XBMC'mi kastı Openelec mi ? Kasma sebebi yukarıda bahsettiğim gibi kendisi işletim sistemi olmak yerine, varolan işletim sistemi üzerinden çalışan bir program olduğu için yavaşlık yapmıştır.Zaten dikkat ederseniz OpenElec indirme bölümünde işletim sistemlerine göre değil işlemci türü ve donanıma göre sürümler vardır.XBMC'de ise tam tersine işletim sistemlerine göre sürümler görürsünüz.
  • quote:

Openelec daha çok taşınabilir cihazlar veya HTPC'ler içindir.Openelec işletim sisteminde çalışan bir program değilde kendisi işletim sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır.Sizin Apple TV'de XBMC'mi kastı Openelec mi ? Kasma sebebi yukarıda bahsettiğim gibi kendisi işletim sistemi olmak yerine, varolan işletim sistemi üzerinden çalışan bir program olduğu için yavaşlık yapmıştır.Zaten dikkat ederseniz OpenElec indirme bölümünde işletim sistemlerine göre değil işlemci türü ve donanıma göre sürümler vardır.XBMC'de ise tam tersine işletim sistemlerine göre sürümler görürsünüz.

İmac ios da xbmc de sorun yok zaten open elec harici Hdd olduğu İcin ordan Bot ediyorum ama mac Lerde o boot işleminde açılmıyor sadece pc Lerde harici Hdd den bots ediliyor Apple tv ye xbmc kurdum kasma sebebi apple tv wifi si yavas

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.